Újabb jogszabályváltozás jön, és a számlázásodat is érinti

Adózás, NAV 2019.11.15. - 3 p. olvasás

Varga Mihály Pénzügyminiszter novemberben benyújtott törvényjavaslata ismét jelentős változásokat hoz az adózásban. Az egyik leghangsúlyosabb pont éppen az online számlázást érinti és minden hazai vállalkozásra hatással lesz.

jogszabályváltozás

Minden számlát látni fog a NAV

Az online számla adatszolgáltatás piaci elemzők szerint egy év alatt 200-250 milliárd plusz bevételt termelt az államkasszának. Csupán idő kérdése volt, hogy az érintettek és a számlák körét kiterjesztik. Az új gazdaságvédelmi törvényjavaslatok szerint erre már nem is kell olyan sokat várni. Hamarosan ugyanis gyakorlatilag minden számláról adatot kell majd szolgáltatni a NAV felé. Ez egyrészt a gazdaság további fehérítését, a költségvetés további bevételnövekedését és a tiszta piaci verseny előtérbe kerülését eredményezi majd. Másrészt egyre inkább reálisnak tűnik az elképzelés, hogy a vállalkozások áfa bevallását előbb vagy utóbb a NAV készíti majd.

Az adatszolgáltatási kötelezettség jelenleg csak a 100 000 Ft áfa összeget elérő vagy meghaladó számlákra vonatkozik. Amennyiben azt belföldi adózó számára bocsájtották ki. A benyújtott tervezet alapján ez 2 lépcsőben bővülne tovább:

  • 2020. július 1-től értékhatár nélkül a belföldi áfaalanyok részére,
  • 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is azonnal, online kell beküldeni az adóhatóság részére.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről, az áfa összegétől függetlenül azonnal adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére.

Sokszor emlegettük már, de úgy tűnik a 2020-as év hozza el a kézi számlázás végét. Hiszen onnantól kezdve, hogy a NAV részére azonnal be kell küldeni a kiállított számlákat. Elképesztő adminisztrációs feladatokat ró a kézi számlásokra, miközben mindez a Billingo online számlázóval például teljesen automatizálható.

Az áfamentes ügyletekről is számlát kell adni

A gazdaság fehérítését szolgálja az, a tervezet szerint 2020. július 1-től életbe lépő intézkedés is, amely szerint az ún. áfa-mentes ügyletek nagy részéről is számlát kell majd kiállítani. Ilyen pl. a magánegészségügy, a fogorvosi ellátás, az oktatási szolgáltatások és az ingatlanértékesítés is.

15 helyett 8 nap alatt ki kell állítani a számlákat

Jelenleg a számlakibocsátásra 15 nap áll rendelkezésre, ha a törvényjavaslatot elfogadják, ez 8 napra csökken a jövőben.

Új, egységes járulék jöhet

A törvényjavaslat alapján 2020. július 1-től egy teherré olvasztanák össze a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot. Az új, ún. társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5% lenne. Ez jelentős összeget spórolna az adófizetőknek, hiszen az eddigiektől eltérően nem a minimálbér másfélszerese, hanem a minimálbér lenne az alapja.

A nyugdíjasok és a gyerekesek is örülhetnek

Varga Mihály Pénzügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat alapján 2020. július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség.

2020-tól a gyerekek utáni családi kedvezmény is kedvezőbbé válik. Július 1-től a teljes, 18,5%-os társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény. Januártól pedig szja-mentességet kapnak a legalább 4 gyereket nevelő édesanyák is.

Varga Mihály törvénytervezete a napokban került az Országgyűlés elé. A fejleményeket természetesen nyomon követjük, és azonnal be is számolunk róluk itt, a Billingo Blogon!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top