Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Újabb jogszabályváltozás jön, …
NAV - 2019.11.15. - 3 p. olvasás

Újabb jogszabályváltozás jön, és a számlázásodat is érinti

Varga Mihály Pénzügyminiszter novemberben benyújtott törvényjavaslata ismét jelentős változásokat hoz az adózásban. Az egyik leghangsúlyosabb pont éppen az online számlázást érinti és minden hazai vállalkozásra hatással lesz.

Újabb jogszabályváltozás jön, és a számlázásodat is érinti

Minden számlát látni fog a NAV

Az online számla adatszolgáltatás piaci elemzők szerint egy év alatt 200-250 milliárd plusz bevételt termelt az államkasszának. Csupán idő kérdése volt, hogy az érintettek és a számlák körét kiterjesztik. Az új gazdaságvédelmi törvényjavaslatok szerint erre már nem is kell olyan sokat várni. Hamarosan ugyanis gyakorlatilag minden számláról adatot kell majd szolgáltatni a NAV felé. Ez egyrészt a gazdaság további fehérítését, a költségvetés további bevételnövekedését és a tiszta piaci verseny előtérbe kerülését eredményezi majd. Másrészt egyre inkább reálisnak tűnik az elképzelés, hogy a vállalkozások áfa bevallását előbb vagy utóbb a NAV készíti majd.

Az adatszolgáltatási kötelezettség jelenleg csak a 100 000 Ft áfa összeget elérő vagy meghaladó számlákra vonatkozik. Amennyiben azt belföldi adózó számára bocsájtották ki. A benyújtott tervezet alapján ez 2 lépcsőben bővülne tovább:

  • 2020. július 1-től értékhatár nélkül a belföldi áfaalanyok részére,
  • 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is azonnal, online kell beküldeni az adóhatóság részére.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről, az áfa összegétől függetlenül azonnal adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére.

Sokszor emlegettük már, de úgy tűnik a 2020-as év hozza el a kézi számlázás végét. Hiszen onnantól kezdve, hogy a NAV részére azonnal be kell küldeni a kiállított számlákat. Elképesztő adminisztrációs feladatokat ró a kézi számlásokra, miközben mindez a Billingo online számlázóval például teljesen automatizálható.

Az áfamentes ügyletekről is számlát kell adni

A gazdaság fehérítését szolgálja az, a tervezet szerint 2020. július 1-től életbe lépő intézkedés is, amely szerint az ún. áfa-mentes ügyletek nagy részéről is számlát kell majd kiállítani. Ilyen pl. a magánegészségügy, a fogorvosi ellátás, az oktatási szolgáltatások és az ingatlanértékesítés is.

15 helyett 8 nap alatt ki kell állítani a számlákat

Jelenleg a számlakibocsátásra 15 nap áll rendelkezésre, ha a törvényjavaslatot elfogadják, ez 8 napra csökken a jövőben.

Új, egységes járulék jöhet

A törvényjavaslat alapján 2020. július 1-től egy teherré olvasztanák össze a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot. Az új, ún. társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5% lenne. Ez jelentős összeget spórolna az adófizetőknek, hiszen az eddigiektől eltérően nem a minimálbér másfélszerese, hanem a minimálbér lenne az alapja.

A nyugdíjasok és a gyerekesek is örülhetnek

Varga Mihály Pénzügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat alapján 2020. július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség.

2020-tól a gyerekek utáni családi kedvezmény is kedvezőbbé válik. Július 1-től a teljes, 18,5%-os társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény. Januártól pedig szja-mentességet kapnak a legalább 4 gyereket nevelő édesanyák is.

Varga Mihály törvénytervezete a napokban került az Országgyűlés elé. A fejleményeket természetesen nyomon követjük, és azonnal be is számolunk róluk itt, a Billingo Blogon!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár fejlesztés vállalkozás online számlázás Törvény NAV hasznos tippek új funkció e-számla online számlaadat szolgáltatás webáruház nav-bekötés könyvelés adózás KATA adatszolgáltatás kéziszámla marketing bejelentési kötelezettség számlasablon biztonság felhő digitális archiválás kata 2020 e-kereskedelem számlatömb katás vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettség tévhitek kata adózás ügyfélszolgálat kata adatszolgáltatás pénztárgép startup billingo áfa számlázó program váltás online számlázó nav online számla regisztráció fenntarthatóság e-számlázás támogatás Bonácz Zsolt katás vállalkozás adatszolgáltatása kata bejelentés online számla regisztráció online számla és billingo összekötés nav online számla fintech számla felelősségvállalás Webshippy webáruház logisztika díjak elismerés GDPR katás számlázás egyéni vállalkozás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése banki összekötés összekötés Díjbekérő Proforma Számla kiállítása külföldre Külföldi számla kötelező tartalmi elemei Billingo előfizetés Ingyenes Billingo Online pénztárgép interjú e-számlák NAV bekötés ingyen hónapok Billingo ajánlói rendszer Billingo kupon Kedvezmény a számlán bevételi bizonylat online fizetés forbes flow opten minősítés szakértő fullfillment integráció erste PowerBill by Billingo cégjog Farkas Dezső Marketing Gyémánt Díj marketing diamond awards Az Év Honlapja előlegszámla előlegszámla készítése blog adó Instagram