Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Velünk történt / Újdonság: Nyugtával és E-nyugt…
Velünk történt - 2021.09.28. - 5 p. olvasás

Újdonság: Nyugtával és E-nyugtával gazdagodott a Billingo

Sokan kértétek, így elhoztuk nektek: mostantól villámgyorsan és szuperkényelmesen állíthatsz ki nyugtát és e-nyugtát a Billingódból. Az új szolgáltatás neked is extrahasznos, ha főként magánszemélyek a partnereid és nem kell online pénztárgépet használnod. Magadra ismertél? Olvass tovább, máris mutatjuk, hogyan nyugtázhatsz a Billingóval.

Újdonság: Nyugtával és E-nyugtával gazdagodott a Billingo

Nyugta vagy számla?

A hatályos ÁFA-törvény szerint az adóalanyoknak termékértékesítéseikről és szolgáltatásnyújtásaikról alapesetben bizonylatot (számlát, nyugtát) kell kibocsátaniuk. 

Számla helyett kézi, vagy számítógéppel (számlázó programmal) készített nyugtát is ki lehet állítani, abban az esetben, ha

 • az ügylet ellenértéke áfával együtt a 900 000 Ft-ot nem éri el,
 • a termék vagy szolgáltatás ellenértékét a vevő legkésőbb a teljesítésig maradéktalanul kiegyenlíti, 
 • a vevő nem áfaalany, illetve olyan jogi személy, amely nem áfaalany,
 • a vevő számla kibocsátását nem kéri, 
 • az értékesítő nem köteles online pénztárgépet használni. 

A online pénztárgép használatra kötelezettek körét minden esetben a hatályos ÁFA-törvény és a kapcsolódó jogszabályok (48/2013. (XI.15.) NGM rendelet) határozzák meg.

Mire való a nyugta és az e-nyugta?

A nyugtával/e-nyugtával minden eddiginél egyszerűbben, gyorsabban és kényelmesebben bizonylatolhatod az értékesítésedet. 

A nem pénztárgéppel, hanem számítógéppel előállított nyugta és e-nyugta nagy előnye, hogy a kiállításukat követően nem kell NAV adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. 

Számodra a nyugta és/vagy e-nyugta a tökéletes megoldás, ha jellemzően magánszemélyeknek értékesítesz és a számla kiállításához szükséges személyes adatokat (név, cím) nem tudod, vagy nem szeretnéd a vevődtől bekérni.

Fontos, hogy számítógéppel (számlázó programmal) csak akkor állíthatsz ki nyugtát vagy e-nyugtát, ha nem kell számlát adnod és nem vagy köteles online pénztárgépet használni. Minden esetben az értékesítő felelőssége annak mérlegelése, hogy ilyen módon kiállíthat-e nyugtát.

A számlázási kötelezettség alóli mentesülést biztosító jogszabály nem határozza meg az értékesített termék/nyújtott szolgáltatás ellenértékének lehetséges megtérítési módját. Azaz akkor is adhatsz nyugtát/e-nyugtát, ha a vevőd készpénzzel, kuponnal, azonnali átutalással, bankkártyával vagy virtuális bankkártyával fizet. A lényeg, hogy a kiegyenlítés azonnal, az értékesítéssel egyidőben megtörténjen. 

Láttad már a Billingo SoftPOS bankkártya-elfogadási megoldását? 

A Billingo SoftPOS egy mobil, bankkártyás fizetési lehetőség, amivel vevőid a bankkártyájukat az Androidos telefonodhoz érintve tudnak fizetni bárhol, bármikor. A tranzakciót követően pedig azonnal, néhány gombnyomással kiállíthatod a bizonylatot is.

Mi a különbség a nyugta és az e-nyugta között? 

A számítógéppel kiállított nyugta lehet papíralapú és elektronikus is. Előbbit nyugtának, utóbbit e-nyugtának hívjuk. 

A hagyományos, papíralapú nyugtát az elkészítést követően 2 példányban ki kell nyomtatni és papír alapon kell átadni a vevőnek. Ez hagyományos nyomtatóval A4-es méretben, vagy 58 mm-es vagy 80 mm-es mobil blokknyomtatóval is történhet, erre mind lehetőséget biztosít neked a Billingo. Fontos, hogy a papíralapú nyugtát a kibocsátónak is papír alapon kell megőriznie.

Az e-nyugtát ezzel szemben nem kell nyomtatni, az elektronikusan is megőrizhető, azt a kiállítást követően egyetlen gombnyomással, e-mailben továbbíthatod a vevőnek a Billingóval. Ehhez azonban a Billingo rendszerében kötelezően be kell kérned a vevőd e-mail címét. E-mail cím nélkül a Billingón keresztül nem tudsz e-nyugtát kiállítani. A e-nyugtát saját részre sem kell kinyomtatni. Az e-nyugtát a Billingo-ban elektronikusan megőrizzük neked, így azt bármikor később is eléred és a könyvelőd is letöltheti a Könyvelői fiókon keresztül. 

A Billingo nyugta és e-nyugta azért kényelmes megoldás, mert 

 • kényelmesen, akár a mobilodról is nyugtázhatsz,
 • minden nyugtádat egy helyen megtalálod, 
 • a rendszer a vállalkozásod adatait automatikusan kitölti helyetted, nem gond, ha nincs nálad toll, 
 • a Billingo akár automatikusan is kitölti helyetted a bizonylatolt termék/szolgáltatás nevét,
 • az e-nyugtát néhány gombnyomással továbbíthatod a vevődnek,
 • a papíralapú nyugtát hagyományos nyomtatóval és mobil-blokknyomtatóval is bárhol kinyomtathatod, 
 • látványos statisztikán követheted nyomon a bevételeidet, 
 • piszkozatot is készíthetsz, 
 • egyesével vagy akár egyben is letöltheted az összes nyugtádat, 
 • korlátlan mennyiségű, különböző nyugtatömböt hozhatsz létre,
 • egyszerűen exportálhatod a bizonylatokat és e-mailben továbbíthatod a könyvelődnek,
 • a nyugta adatait a könyvelőd a Könyvelői fiókon keresztül kényelmesen eléri.

A Billingo nyugta és e-nyugta neked is hasznos funkció, ha

 • digitális nyugtatömbre váltanál, hogy ne kelljen folyton magaddal cipelni a papír nyugtatömböt,
 • unod a körmölést és gyorsabb, kényelmesebb megoldást keresel a nyugtaadásra, 
 • telephelyhez nem kötötten tevékenykedsz és elég nyugtát adnod a vevőidnek, 
 • főleg magánszemélyek a vevőid,
 • nem vagy pénztárgéphasználatra kötelezett, 
 • gyorsan, egyszerűen szeretnéd letudni a bizonylatolást.

A Billingo nyugta és e-nyugta készítésének menete

A Billingo nyugtát és e-nyugtát ugyanolyan kényelmesen kiállíthatod, akár a többi Billingo bizonylatot. 

1. Kattints az Új bizonylat gombra és válaszd ki, hogy Nyugtát vagy E-nyugtát szeretnél létrehozni. 

2. Töltsd ki a nyugta adatait. E-nyugta esetén ne felejtsd el megadni a címzett e-mail címét/címeit (illetve opcionálisan nevét is).

3. Végül kattints a Bizonylat létrehozása gombra. 

 • E-nyugta esetén a bizonylatot a Billingo automatikusan továbbítja a megadott e-mail címre/címekre.
 • A hagyományos, papíralapú nyugtát nyomtasd ki 2 példányban és az egyik, példányt add át a vevőnek. A másik mehet a könyvelésbe. 

Ilyen egyszerű!

A SoftPOS-szal és a Billingo nyugta/e-nyugta szolgáltatásával a nyugtaadás minden eddiginél kényelmesebb, mobilabb és már a kötelező bankkártya-elfogadás is bármikor, bárhol megoldott. Használd őket együtt!

A Billingo Nyugta és E-nyugta minden Master és Innovátor előfizetésben extra díj nélkül elérhető. 

Billingo nyugtázz te is! 

Irány a Billingo »


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér