Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Útmutató, mikor lehet bevárni …
Tippek - 2020.06.09. - 5 p. olvasás

Útmutató, mikor lehet bevárni a számlázással a pénzügyi rendezést?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Legtöbb esetben a pénzügyi rendezés a számlázást követően történik. Előfordulhat azonban, hogy a sorrend megfordul. Bonácz Zsolt adószakértő ez utóbbihoz készített útmutatót.

Útmutató, mikor lehet bevárni a számlázással a pénzügyi rendezést?

A következőkben abból indulok ki, hogy a számlát belföldi személynek (cégnek, más szervezetnek, magánszemélynek) kell kiállítani. Továbbá azt is feltételezem, hogy nem az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletről van szó.

Először azt kell tisztáznunk, mikor kell számlát kiállítani.

Első lépés annak vizsgálata, hogy a végbement gazdasági esemény az Áfa tv. tárgyi hatálya alá esik-e. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági esemény az Áfa tv. szerint termékértékesítésnek, vagy szolgáltatásnyújtásnak minősül.
Ha igen, akkor meg kell állapítani, hogy az Áfa tv. lehetőséget ad-e a számlázási kötelezettség alóli mentesülésre. Amennyiben nem, akkor számlát kell kibocsátani.
Akkor is lehet számlázni, ha egyébként nyugtát kellene kiállítani. A vállalkozás dönthet úgy, hogy nyugta helyett számlát bocsát ki. 

A vállalkozások gyakran helyezkednek a következő álláspontra.

Addig nem kell számlázni, amíg a vevő nem fizet. Azonban ez nem helyes értelmezés.

A számlának nem az a funkciója, hogy a pénzügyi teljesítést dokumentálja. 

Számlázási kötelezettség fennállása esetén a számlának a következőket kell tükröznie:

  • ki az ügylet teljesítője;
  • ki a vevő (megrendelő); 
  • a felek között milyen ügylet valósult meg;
  • az ügylet az Áfa tv. szerint mely időpontban valósult meg;
  • milyen összeg képezte az áfa alapját;
  • az áfa alapját milyen összegű áfa terhelte;
  • az ügylet áfával növelt ellenértékét mekkora összeg képezi.

Az általános számlázási határidő 15 (naptári) nap. Ez akkor irányadó, ha a számlában áfát kell felszámítani. 

A számla kiállításával akkor lehet bevárni a pénzügyi rendezést, ha arra a számlázási határidőn belül kerül sor. Azonban ez nem kötelező. A számlázási kötelezettség alá eső ügylet teljesítése feljogosít a számla kiállítására.
Azonban a pénzügyi rendezés módja kiválthatja az azonnali számlázási kötelezettséget. Amennyiben a vevő az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel megtérítette, akkor a számlát a pénzügyi rendezéssel egyidejűleg kell kiállítani.
Abban az esetben, ha az ellenértéket nem az említett módon egyenlítette ki a vevő, akkor emiatt nem keletkezik azonnali számlázási kötelezettség. Például akkor, ha ezt banki átutalás útján tette meg. 

Példa

A vállalkozás vevője részére 2020. május 11-én teljesítette az ügyletet, amelyet áfa terhelt. A számlázási határidő 15 naptári nap. Ezáltal a számlát legkésőbb 2020. május 25-ig kell kibocsátani.
Tegyük fel, hogy a vevő 2020. május 20-án készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel kiegyenlíti az ellenértéket. 
Ebben az esetben a számlát azonnal ki kell állítani, ha ezt a vállalkozás még nem tette meg. 
A számlán a teljesítés időpontjaként 2020. május 11-ét kell feltüntetni.
A vállalkozás a számlát 2020. május 20-a előtt is kiállíthatja. Azonban a számlát legkésőbb 2020. május 25-én köteles kiállítani. Ezt akkor is meg kell tennie, ha ezen időpontig a vevő a teljes ellenértéket nem egyenlítette ki.  

Áfa tv. változása

2020. július 1-jétől az általános számlázási határidő 15 napról 8 napra csökken. Ez akkor irányadó, ha a számlában áfát kell felszámítani.

Példa 

A vállalkozás vevője részére 2020. július 10-én teljesíti az ügyletet, amelyet áfa terhelt.
A számlázási határidő 8 naptári nap. Ezáltal a számlát legkésőbb 2020. július 17-ig kell kibocsátani.
Tegyük fel, hogy a vevő 2020. július 15-én készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel kiegyenlíti az ellenértéket. 
Ebben az esetben a számlát azonnal ki kell állítani, ha ezt a vállalkozás még nem tette meg. 
A számlán a teljesítés időpontjaként 2020. július 10-ét kell feltüntetni.
A vállalkozás a számlát 2020. július 15-e előtt is kiállíthatja. Azonban a számlát legkésőbb 2020. július 17-én köteles kiállítani. Ezt akkor is meg kell tennie, ha ezen időpontig a vevő a teljes ellenértéket nem egyenlítette ki.  

Alanyi adómentes számlázása

Tegyük fel, hogy a vállalkozás alanyi adómentes státusú. Emiatt a számlában nem számít fel áfát.
Erre az esetre az Áfa tv. nem ír elő konkrét határidőt. Ez a szabály 2020. július 1-jétől nem módosul.
Ez egy „gumiszabály”. Azonban nem azt jelenti, hogy a számla kiállítására korlátlan idő áll rendelkezésre. Tehát nem minden esetben lehet a számlázással bevárni a pénzügyi rendezést.
A NAV álláspontja szerint ilyen esetben akkor kell kiállítani a számlát, ha az ahhoz szükséges információk rendelkezésre állnak.
Álláspontom szerint az Áfa tv. nem írhat elő rövidebb határidőt áfát nem tartalmazó számla kiállítására, mint amely áfa felszámítása esetén irányadó lenne.
Ilyen esetben is érvényesek az előző részben leírtak. 
Ha a vevő az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel az általános számlázási határidőn belül megfizette, akkor a számlát a pénzügyi rendezéssel egyidejűleg mindenképpen ki kell kiállítani.
Amennyiben erre nem került sor, de a számla kiállításához szükséges információk az általános számlázási határidőn belül rendelkezésre állnak, akkor legkésőbb annak leteltéig számlázni kell. 

Az általános számlázási határidőn túl a következő esetben lehet számlázni: 

  • a) a számla kiállításához szükséges információk maradéktalanul nem álltak a vállalkozás rendelkezésére; és
  • b) az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel a vevő nem fizette meg.

Az általános számlázási határidőt leteltét követően az alábbiak szerint kell eljárni.
Ha a vevő az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel megfizette, akkor azonnal számlázni kell. 

Amennyiben ezt megelőzően a számla kiállításához szükséges információk rendelkezésre állnak, akkor számlázni kell. A számlázással nem lehet bevárni a pénzügyi rendezést.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés