Üzleti ajándék: a legfontosabb szabályok egy helyen

Vállalkozásfejlesztés 2022.04.23. - 5 p. olvasás

Számtalan olyan kiemelkedő esemény adódhat az üzleti életben, amikor meg szeretnénk ajándékozni partnereinket. A leggyakoribb talán a karácsony, a születésnap, de előfordulhat, hogy valamilyen figyelmességgel lepünk másokat új üzleti együttműködés születésekor, házasságkötéskor, egy-egy elismerés, kitüntetés mellé vagy éppen részvétnyilvánításkor. Ajándékot adni és kapni is öröm, azonban ennek lehetnek adójogi következményei is. Most részletesen megnézzük, hogy milyen szabályok vonatkoznak az üzleti ajándékokra.

Mit nevezünk üzleti ajándéknak?

A jogszabály szerint tehát ha üzleti partnereidnek adsz ajándékot, az üzleti ajándéknak számít, viszont nem ajándékozhatsz sem az alkalmazottaidnak, sem más magánszemélyeknek ebben a minőségben.

Az üzleti ajándék fogalmát az Szja-törvény 3. paragrafusának 27. pontja fogalmazza meg pontosan. Eszerint alkalomtól és értékhatártól függetlenül a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék tartozik ebbe a kategóriába. Ilyen lehet egy ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék (pl. ajándékkosár), valamilyen szolgáltatás, valamint az ezekhez konkrétan köthető utalványok.

Mi nem számít üzleti ajándéknak?

A jogszabály nem csak azt fogalmazza meg, hogy mi számít üzleti ajándéknak, de fontos tudni azt is, hogy mi nem esik ebbe a kategóriába. Lássunk most néhány konkrét példát:

  • értékpapír és erre vonatkozó jog
  • drágakő, féldrágakő
  • nemesfém
  • korlátozás nélkül felhasználható utalvány
  • készpénz-helyettesítő fizetési eszköz,
  • természetes vagy tenyésztett gyöngy

Az üzleti ajándék adózása

Az SZJA törvény értelmében az üzleti ajándékok több esetben is adókötelesek lehetnek.

Vegyünk most egy nagyon életszerű példát! Tegyük fel, hogy üzleti partnerünknek 30.000 forint értékű ajándékcsomaggal szeretnénk kedveskedni, mely bort, pezsgőt, libamájat és céglogóval díszített bonbont tartalmaz. Ebben az esetben, mivel a csomag üzleti ajándéknak minősül, annak 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szociális hozzájárulást kell befizetnünk a következő hónap 12–éig.

2021-ben annyi könnyítés volt, hogy június 10. és december 31. között nem kellett szociális hozzájárulást fizetni, azonban az idei esztendőben már nem él ez a kedvezmény.

Mit kell tudni az üzleti ajándék beszerzéséhez kapcsolódó áfáról?

Ezt az áfát az általános szabályok szerint nem lehet levonni, mivel az üzleti ajándék ingyenesen kerül átadásra. Abban az esetben azonban, ha bruttó 5.000 forint alatti ajándékot adsz partnerednek, akkor a megvásárláshoz kapcsolódó áfa levonható, átadáskor sem keletkezik áfafizetési kötelezettség és természetesen számlát sem kell kiállítani.

Érdekesség, hogy ha egy üveg pezsgőt szeretnél ajándékozni, akkor ennek értéke a legtöbb esetben 5.000 forint alatt van, tehát levonható az áfa. Ugyanakkor az Áfa tv-nek vannak tételes tiltó rendelkezései is, azaz arra már nincs lehetőséged, hogy több doboznyi pezsgőt vegyél, amelyet egyesével adsz partnereidnek, ebben az esetben ugyanis már nem tudod majd levonni az áfát.

Van még egy speciális eset, ha az ajándékot vállalkozásod adóköteles tevékenysége miatt szerezted be és esetleg később adod egy üzlettársadnak. Ekkor ugyanis az átadáskori piaci értéke után áfafizetési kötelezettséged lesz, ugyanis termékértékesítésnek minősül, ráadásul számlát is kell készítened róla. Ilyenkor fontos szerep jut az üzleti ajándék könyvelésének.

Milyen esetben lehet adómentes opció egy sport vagy kulturális belépőjegy, bérlet?

Jó hír, hogy a sportrendezvényekre szóló belépőjegy, bérlet, vagy kulturális eseményekre - színház, cirkusz stb. - szóló jegy az aktuális minimálbér erejéig - 2022-ben 200.000 forintig - adómentes, így ez remek ajándék lehet munkáltatóként.

Egy fontos kitétel azonban van, nem adható utalvány formájában.

Mi a helyzet, ha egy konkrét, egyedi ajándékot szeretnénk munkáltatóként ajándékozni a munkavállaló részére?

Munkáltatóként egy évben egy alkalommal adómentesen ajándékozhatjuk meg alkalmazottainkat. A leggyakoribb a nőnapi, húsvéti vagy karácsonyi ajándék. Ebben az esetben a minimálbér 10%-áig, 20.000 forintig teheted meg. Az üzleti ajándék dokumentálása ekkor kiemelkedően fontos.

Mi történik akkor, hogyha egy céges esemény során kerül átadásra egy ajándék?

Ha az ajándékot valamilyen rendezvényen, például a karácsonyi vacsorán szeretnéd átadni, akkor ennek értéke a minimálbér 25%-a lehet, azaz 2022-ben 50.000 forint. Munkáltatóként ebben az esetben az ajándék szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szociális hozzájárulást kell fizetned.

Milyen esetben számít az ajándék teljes összege a munkavállaló munkaviszonyából származó jövedelemnek?

Amennyiben az ajándék értéke az előbbieket meghaladja, akkor teljes összege a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelemének számít. Ebben az esetben az alábbiakat kell fizetni alkalmazottként:

  • 15% szja
  • 18,5 % társadalombiztosítási járulék

A munkáltatót pedig 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli.

Csekély értékű ajándék vs. üzleti ajándék: mi a különbség?

A csekély értékű ajándék abban különbözik az üzleti ajándéktól, hogy meghatározott juttatásként bárki, bárkinek adhatja. Tehát ajándékozható üzleti partnernek, vagy munkaadó munkavállalójának is juttathatja, de a kifizető nem csak munkáltató lehet.

Személyenként legfeljebb évi egyszer élhetünk vele, a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, valamint az ezekre szóló utalvány formájában.

Aki az ajándékot adja, annak a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulási kötelezettsége keletkezik. Aki az ajándékot kapja, annak nem kell utána adót fizetnie.

A csekély értékű ajándékokról nyilvántartást kell vezetni, amelyben jól követhető, hogy kik kaptak ilyet, azaz bizonyítható legyen, hogy egy adóévben a cég egyszer részesítette ilyenben a magánszemélyt. Ha nincs ilyen nyilvántartás, akkor nem tekinthető csekély értékű ajándéknak.

Jól látható tehát, hogy ha az üzleti ajándék juttatására vonatkozó szabályok nem állnak fenn, akkor ez a forma akkor is lehetőséget nyújt az ajándékozásra.

Konklúzió

Ahogy az cikkünkből látható, bizony nem is olyan egyszerű az üzleti ajándékozás kérdése, hiszen jópár jogszabályra figyelnünk kell. Ezért érdemes már jó előre könyvelővel egyeztetni, hogy milyen keretek között történjen a meglepetésszerzés, így elkerülhetők a kellemetlen következmények.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top