Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Visszatérő kérdések a NAV adat…
Tippek - 2020.06.24. - 3 p. olvasás

Visszatérő kérdések a NAV adatszolgáltatásról, amikre tudnod kell a választ

Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Hónapok óta tudni lehet, hogy 2020. július 1-től bővítik a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek körét. Néhány nappal a jogszabály hatályba lépése előtt is sok a visszatérő kérdés a Billingo online számlázó szakügyfélszolgálatán az összekötés gyakorlati működésével kapcsolatban. Ha csak egyetlen cikket olvasol el a témában, ez legyen az.

Gyakori kérdések a NAV adatszolgáltatásról

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése rengeteg kis- és középvállalkozást, egyéni vállalkozót érint. Ennek köszönhető, hogy megsokszorozódott a Billingo online számlázóra váltók száma is. Annál is inkább, mert a számlázót a NAV Online Számla rendszerével összekötve az kötelező adminisztrációval járó adatszolgáltatás automatizálható. 

A legtöbb vállalkozó számára az automatikus adatszolgáltatás az egyetlen járható út, mert sem idejük, sem kapacitásuk nincs a számlaadatok feltöltésére, extra költséget pedig nem szeretnének fizetni egy olyan feladat elvégzéséért, ami ingyenesen automatizálható.

Nem elég online számlázót regisztrálni, össze is kell kötni a NAV Online Számla rendszerével

A NAV adatszolgáltatás teljesítésének első lépése az online számlázó regisztrációja, ez azonban nem jelenti automatikusan, hogy a rendszer készen is áll az automatikus adatszolgáltatásra. Minden számlázó programot, amelyikből érvényes számlát állítunk ki, 30 napon belül be kell jelenteni a NAV-nak, az adatszolgáltatáshoz pedig össze kell kötni a NAV Online Számla rendszerével. 

Utóbbihoz a NAV Online Számla felületén be kell regisztrálni, létrehozni egy Technikai felhasználót, majd egyedi kulcsot generálni, és az adatok Billingo fiókban való megadásával lehet összekötni a két rendszert. A folyamatról a Billingo képes útmutatót és videót is készített, ezt követve az összekötés egyszerű és gyors.

A számlázó program és a NAV rendszer összekötése a vállalkozó felelőssége, de kiadhatja azt pl. a könyvelőjének. A Billingo Könyvelői fiókon keresztül a vállalkozás könyvelője könnyedén össze tudja kapcsolni az rendszereket. 

Azonnali teszt és folyamatos visszajelzés az adatszolgáltatásról 

A Billingo online számlázó és a NAV Online Számla rendszer összekötésének legutolsó lépése egy automatikus tesztelés, ami ellenőrzi, hogy a megadott adatok alapján az összekötés sikeres volt-e. Amennyiben igen, további teendő nincs, az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a Billingo automatikusan, emberi beavatkozás nélkül küldi be az adóhatóságnak a kiállítást követően. Az adatszolgáltatás sikerességéről minden esetben azonnali visszajelzés érkezik, ami a számla mellett jól látható színes ikonon meg is jelenik. Ha nem sikerült az adatszolgáltatás, pl. az internetkapcsolat hiánya miatt, akkor amint újra adottak a feltételek, a Billingo automatikusan ismét kísérletet tesz az adatszolgáltatásra. 

Tudtad, hogy a piacon egyedülállóan a Billingo pénzügyi felelősséget vállal a NAV adatszolgáltatás sikerére. Ez azt jelenti, hogy ha a szoftver össze lett kötve az NAV Online Számla rendszerével, de az adatszolgáltatás a Billingo hibája miatt meghiúsult, átvállaljuk a büntetés rendezését.

Rendszeresen visszatérő kérdés az is, hogy milyen számlákat továbbít a Billingo a NAV-hoz. Ekkor mindenkit meg szoktunk nyugtatni, hogy a Billingo mindig kizárólag a hatályos jogszabályoknak megfelelően szolgáltat adatot az adóhatóság részére. Amennyiben az adatszolgáltatási kötelezettség érinti az adott számlát, akkor továbbítjuk azt, legyen akár hagyományos papír alapú vagy elektronikus számla. Ellenkező esetben természetesen nem. Erre jó példa, hogy 2021. január 1-ig nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség a magánszemélyek vagy külföldi ügyletek alapján készített számlákra, így azok a jogszabály hatályba lépéséig nem is kerülnek továbbításra.

A Billingo automatikus NAV adatszolgáltatás funkciója minden csomagban, extra felár nélkül elérhető. Tehát az ingyenes Starter csomaggal is megspórolható az extra adminisztráció és emberi beavatkozás nélkül teljesíthető a napok múlva hatályba lépő kötelezettség.

Te már összekötötted a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével?

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top