Visszatérő kérdések a NAV adatszolgáltatásról, amikre tudnod kell a választ

Adózás, NAV 2020.06.24. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Hónapok óta tudni lehet, hogy 2020. július 1-től bővítik a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek körét. Néhány nappal a jogszabály hatályba lépése előtt is sok a visszatérő kérdés a Billingo online számlázó szakügyfélszolgálatán az összekötés gyakorlati működésével kapcsolatban. Ha csak egyetlen cikket olvasol el a témában, ez legyen az.

Gyakori kérdések a NAV adatszolgáltatásról

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése rengeteg kis- és középvállalkozást, egyéni vállalkozót érint. Ennek köszönhető, hogy megsokszorozódott a Billingo online számlázóra váltók száma is. Annál is inkább, mert a számlázót a NAV Online Számla rendszerével összekötve az kötelező adminisztrációval járó adatszolgáltatás automatizálható. 

A legtöbb vállalkozó számára az automatikus adatszolgáltatás az egyetlen járható út, mert sem idejük, sem kapacitásuk nincs a számlaadatok feltöltésére, extra költséget pedig nem szeretnének fizetni egy olyan feladat elvégzéséért, ami ingyenesen automatizálható.

Nem elég online számlázót regisztrálni, össze is kell kötni a NAV Online Számla rendszerével

A NAV adatszolgáltatás teljesítésének első lépése az online számlázó regisztrációja, ez azonban nem jelenti automatikusan, hogy a rendszer készen is áll az automatikus adatszolgáltatásra. Minden számlázó programot, amelyikből érvényes számlát állítunk ki, 30 napon belül be kell jelenteni a NAV-nak, az adatszolgáltatáshoz pedig össze kell kötni a NAV Online Számla rendszerével. 

Utóbbihoz a NAV Online Számla felületén be kell regisztrálni, létrehozni egy Technikai felhasználót, majd egyedi kulcsot generálni, és az adatok Billingo fiókban való megadásával lehet összekötni a két rendszert. A folyamatról a Billingo képes útmutatót és videót is készített, ezt követve az összekötés egyszerű és gyors.

A számlázó program és a NAV rendszer összekötése a vállalkozó felelőssége, de kiadhatja azt pl. a könyvelőjének. A Billingo Könyvelői fiókon keresztül a vállalkozás könyvelője könnyedén össze tudja kapcsolni az rendszereket. 

Azonnali teszt és folyamatos visszajelzés az adatszolgáltatásról 

A Billingo online számlázó és a NAV Online Számla rendszer összekötésének legutolsó lépése egy automatikus tesztelés, ami ellenőrzi, hogy a megadott adatok alapján az összekötés sikeres volt-e. Amennyiben igen, további teendő nincs, az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a Billingo automatikusan, emberi beavatkozás nélkül küldi be az adóhatóságnak a kiállítást követően. Az adatszolgáltatás sikerességéről minden esetben azonnali visszajelzés érkezik, ami a számla mellett jól látható színes ikonon meg is jelenik. Ha nem sikerült az adatszolgáltatás, pl. az internetkapcsolat hiánya miatt, akkor amint újra adottak a feltételek, a Billingo automatikusan ismét kísérletet tesz az adatszolgáltatásra. 

Tudtad, hogy a piacon egyedülállóan a Billingo pénzügyi felelősséget vállal a NAV adatszolgáltatás sikerére. Ez azt jelenti, hogy ha a szoftver össze lett kötve az NAV Online Számla rendszerével, de az adatszolgáltatás a Billingo hibája miatt meghiúsult, átvállaljuk a büntetés rendezését.

Rendszeresen visszatérő kérdés az is, hogy milyen számlákat továbbít a Billingo a NAV-hoz. Ekkor mindenkit meg szoktunk nyugtatni, hogy a Billingo mindig kizárólag a hatályos jogszabályoknak megfelelően szolgáltat adatot az adóhatóság részére. Amennyiben az adatszolgáltatási kötelezettség érinti az adott számlát, akkor továbbítjuk azt, legyen akár hagyományos papír alapú vagy elektronikus számla. Ellenkező esetben természetesen nem. Erre jó példa, hogy 2021. január 1-ig nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség a magánszemélyek vagy külföldi ügyletek alapján készített számlákra, így azok a jogszabály hatályba lépéséig nem is kerülnek továbbításra.

A Billingo automatikus NAV adatszolgáltatás funkciója minden csomagban, extra felár nélkül elérhető. Tehát az ingyenes Starter csomaggal is megspórolható az extra adminisztráció és emberi beavatkozás nélkül teljesíthető a napok múlva hatályba lépő kötelezettség.

Te már összekötötted a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével?

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top