Adatvédelmi tájékoztató


Az adatvédelmi tájékoztató a GDPR egyik alappillére, mely mindenki számára követhetővé és ellenőrizhetővé teszi az adatkezelés módját.

Miért szükséges adatvédelmi tájékoztatót készíteni?

A személyes adatok védelméhez való jog egyik legfontosabb jogszabályi követelménye, hogy a magánszemélyeknek joguk van tudni, ki, hol, mikor, és milyen célra használja fel a személyes adataikat.

Ezért az adatkezelőnek adatvédelmi tájékoztatót kell készítenie/készíttetnie, amelyben részletesen kifejti az adatkezelés módját.

Kinek szól az adatvédelmi tájékoztató?

Mindenkinek, aki érintett a személyes adatok kezelésében. 

Hol kell közzétenni az adatvédelmi tájékoztatót? 

Az adatvédelmi tájékoztatót a cég honlapjára mindenképp fel kell tölteni. Emellett a székhelyen, telephelyen érdemes papír alapon is elérhetővé tenni. 

Milyen nyelvű legyen az adatvédelmi tájékoztató? 

A GDPR rendelet ugyan nem határozza meg a dokumentum nyelvét, magyar vállalkozásként azonban érdemes magyarul elkészíteni. Külföldi partnerek esetén javasolt az angol nyelvű változat is.

Mit kell tartalmaznia az adatvédelmi tájékoztatónak?

  • tájékoztató célja, az adatkezelő bemutatása; 
  • fogalmak, adatkezelési alapelvek;
  • adatkezelési tevékenységek megjelölése adatkezelési célonként,kezelt adatok köre, jogalap, és időtartam meghatározása;
  • adatfeldolgozók megjelölése;
  • adatbiztonsággal kapcsolatos tájékoztatás;
  • érintett jogaival kapcsolatos tudnivalók;
  • adatvédelmi tisztviselő elérhetőségei;
  • jogorvoslati lehetőségekkel kapcsolatos információk.

Milyen esetben kell hozzájárulást kérni?

Amennyiben az adatkezelés jogalapja az érintett önkéntes hozzájárulása, akkor már az adatkezelés megkezdése előtt hozzájárulást kell kérni. Ebben a felhasználó kijelenti, hogy megismerte az adatkezelési tájékoztatót és hozzájárul a személyes adatok meghatározott célból történő kezeléséhez. 

Ha az adatkezelés nem önkéntes alapú, akkor nem szükséges a hozzájárulás, viszont ennek részleteit az adatvédelmi tájékoztatóban részletezni kell.

Az adatvédelmi tájékoztató összeállításáról itt írtunk részletesen >> 

Back to Top