Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Szótár / Készletnyilvántartás

Készletnyilvántartás

Mi az a készletnyilvántartás?

A készletnyilvántartás egy tételes kimutatás, amely az eszközök és források valóságában is meglévő állományát - mennyiségét és értékét - egy meghatározott időpontra vonatkoztatva ellenőrizhető módon tartalmazza. 

Milyen szerepe van a készletnyilvántartásnak?

A vállalkozás értékesítésének zavartalanságához fontos, hogy mindig naprakész információk álljanak rendelkezésre az árukészlet kapcsán. Hogy milyen árut, milyen mennyiségben kell beszerezni ahhoz, hogy a következő szállításig zökkenőmentes lehessen az eladás. 

A készletnyilvántartás minőségi szempontból is elengedhetetlen, hiszen így megelőzhető, hogy olyan készletek halmozódjanak fel, melyek megromolhatnak, elavulhatnak vagy eladhatatlanná válhatnak. Ez ugyanis jelentős bevételkiesést jelent a kereskedőnek. 

A készletnyilvántartás továbbá lehetőséget biztosít a vállalkozás vagyonának nyomon követésére, hogy kimutatható és dokumentálható legyen az a része, mely árukészletként van jelen. 

Hogyan vezethető a készletnyilvántartás? 

Minden vállalkozás önállóan dönthet arról, hogy hogyan alakítja ki a nyilvántartási rendszert.

1. Folyamatos készletnyilvántartást vezetnek mennyiségben és értékben 

Folyamatos mennyiség és értékbeni nyilvántartás vezetése esetén nem kötelező az év végi leltározás. A rendszeres nyilvántartásból ugyanis kimutatható a vállalkozás vagyona.

Kézi mennyiségi és értékbeni nyilvántartást általában csak a kisforgalmú és kis árukészlettel rendelkező vállalkozások vezetnek. 

A nagyobb forgalom elektronikus nyilvántartást igényel. 

2. Folyamatos készletnyilvántartást vezetnek értékben

A nyilvántartás beszerzési és eladási áron is történhet. Ebben az esetben csak a készletek összértéke ismert, de a különféle árucsoportok egyenkénti mennyisége nem.

3. Folyamatos készletnyilvántartást vezetnek mennyiségben

Ebben az esetben a készlet mennyiségi alapon van nyilvántartva. Azaz, rögzíteni kell az egyes árucsoportok nyitókészlet számát, valamint az értékesítések darabszámát.

Az ilyen nyilvántartás mindig manuálisan készül. 

4. Év közben nem vezetnek folyamatos készletnyilvántartást, hanem a készletnagyság megállapítása leltározással történik

Amennyiben a kereskedelmi vállalkozás mennyiség vagy érték alapon nem vezet nyilvántartást, év végén leltározásra kötelezett.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér