10 gyakori hiba, amivel a startup vállalkozások elkaszálják a saját jövőjüket - 1. rész

Vállalkozásfejlesztés 2019.05.09. - 3 p. olvasás

Hiába a zseniális ötlet, a kitörő lelkesedés és a fáradhatatlan robotolás. Rengeteg (jóval többre hivatott) startup cég már azelőtt feladni kényszerül a piaci versenyt, hogy kihozhatta volna magából a maximumot. Te is éppen vállalkozás alapítását tervezed, esetleg már be is indítottad saját üzletedet, de úgy érzed az eredmények csak nem akarnak jönni? Akkor ezt a listát látnod kell, hiszen összegyűjtöttünk 10 olyan gyakori, de könnyen elkerülhető hibát, amelyekkel a startupok saját magukat kaszálják el a cél előtt.

1. Az adatok és elemzések iránti lelkesedés hiánya

Na jó, lelkesedni nem kötelező irántuk, viszont muszáj időt szakítani az adatgyűjtésre és az elemzésre. Méghozzá egészen attól a pillanattól kezdve, hogy az ötlet kipattan a fejedből. Tapasztalataink szerint ennek ellenére sokan előzetes piackutatás vagy akár teljes üzleti terv nélkül vágnak bele a vállalkozói létbe. Abban bízva, hogy útközben minden jön majd magától.

Pedig úgy igen nehéz lesz hosszú távon sikeresen működni, ha nem ismered például:

  • a potenciálisan elérhető fogyasztók számát
  • a piaci igényeket
  • a termeléshez és fejlesztéshez szükséges anyagi és időbeli ráfordításokat
  • a kollégák teljesítménymutatóit

És akkor a célpiac árérzékenységét, a szűk keresztmetszeteket, a helyettesítő termékek számát és számtalan olyan tényezőt még nem is említettünk. Ezeket óriási hiba figyelmen kívül hagyni.

Billingo tipp: a Billingóval bárhol és bármikor ránézhetsz pénzügyeidre egy látványos grafikon segítségével.

2. A piac és a fogyasztók félreértése

Mindenképpen érdemes tehát egy piackutatással kezdeni, még akkor is, ha nem fér bele a büdzsébe felbérelni egy profi csapatot erre. A startupok is számos lehetőség közül válogathatnak. A szekunder (korábbi) adatoktól kezdve a versenytársak tevékenységének elemzésén át egészen az igen olcsó vagy akár ingyenes online megoldásokig.

Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy az adatokat helyesen értelmezd és ültesd át a gyakorlatba. Hiszen gyakran a félreértett (vagy figyelmen kívül hagyott) piaci elvárások állnak az eredménytelenség hátterében.

A fogyasztók, és általánosságban a piac precíz ismerete nélkül ugyanis igencsak nehéz belőni a költségeket, a keresletet és az ideális árszintet. Ezek pedig kulcsfontosságú tényezők.

3. Merev ragaszkodás az eredeti ötlethez

Bár a korszakos ötletek képesek alapvetően megváltoztatni a fogyasztói szokásokat, sokkal valószínűbb, hogy a startupok többségének inkább a terméken kell finomítania. Amennyiben szeretné, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon. Ez nem minden esetben jelent drasztikus változásokat. Ezért hiba minden esetben mereven ragaszkodni az eredeti ötlethez, miközben apróbb módosításokkal, fejlesztésekkel sokkal szélesebb célközönséghez juthatsz el.

4. Időrabló szöszölés automatizált folyamatok helyett

Természetesen azt is tudjuk (saját tapasztalatból is), hogy egy vállalkozás beindításakor sokszor még a legfontosabb feladatokra is alig marad idő. Hiszen ezerfelé kell figyelnie az embernek. Ezért érdemes már rögtön az elején kiszűrni, majd automatizálni az időrabló elfoglaltságokat. Amelyeket egyébként sokkal gyorsabban és hatékonyabban is letudhatnál.

Ebben rengeteget segíthetnek például a:

  • különböző ügyviteli rendszerek
  • projekt- vagy raktárkezelő programok
  • statisztikai szoftverek
  • egyéb digitalizált megoldások

Billingo tipp: A Billingóval nemcsak a számlázás időrabló folyamatát gyorsíthatod fel és automatizálhatod. Hanem a hozzá kapcsolódó további olyan kötelezettségeket is, mint például a könyvelés előkészítése.

5. Az átlátható és hatékony rendszerek kialakításának elhanyagolása

Szintén könnyedén kikerülhető hiba, sok startup mégsem alakít ki rögtön az első napokban átlátható, logikus és könnyedén kezelhető rendszereket. Talán azért, mert nem is gondolják mekkora káosszal jár majd, amikor az üzlet igazán beindul.

Pedig hidd el, hogy állandóan hívogat majd a könyvelő, szemmel kell tartani a megrendeléseket és beszállítókat. Újra kell gondolni a csomagolást, fejleszteni is illene a terméket. Kedvezményeket és kampányokat kell tervezned és millió egyéb adminisztratív kötelességnek kell eleget tenned.

A fentebb említett programok és alkalmazások ezen a téren is komoly segítséget jelentenek. Hiszen másodpercek alatt, néhány kattintás segítségével előkeresheted a szükséges papírokat, adatokat és szerződéseket ahelyett, hogy órákon át kutatnál utánuk. Így nemcsak rengeteg plusz munkától, hanem teljesen felesleges stressztől is megkímélheted magadat.

Billingo tipp: a számlák tárolása, keresése nemcsak hely-, hanem elképesztően időigényes tud lenni. A Billingóval azonban kutakodás és dobozolás nélkül, néhány kattintással, másodpercek alatt letudhatod »

Még több könnyedén elkerülhető hibáról rántjuk le a leplet

Cikkünk következő részében 5 további olyan gyakori hibát mutatunk be, amelyekkel a startupok maguk alatt vágják a fát. Ne maradj le róluk!

Regisztrálj a Billingóra most »

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top