Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Startup sztorik / 10 gyakori hiba, amivel a star…
Startup sztorik - 2019.05.09. - 3 p. olvasás

10 gyakori hiba, amivel a startup vállalkozások elkaszálják a saját jövőjüket - 1. rész

Hiába a zseniális ötlet, a kitörő lelkesedés és a fáradhatatlan robotolás. Rengeteg (jóval többre hivatott) startup cég már azelőtt feladni kényszerül a piaci versenyt, hogy kihozhatta volna magából a maximumot. Te is éppen vállalkozás alapítását tervezed, esetleg már be is indítottad saját üzletedet, de úgy érzed az eredmények csak nem akarnak jönni? Akkor ezt a listát látnod kell, hiszen összegyűjtöttünk 10 olyan gyakori, de könnyen elkerülhető hibát, amelyekkel a startupok saját magukat kaszálják el a cél előtt.

Billingo Startup

1. Az adatok és elemzések iránti lelkesedés hiánya

Na jó, lelkesedni nem kötelező irántuk, viszont muszáj időt szakítani az adatgyűjtésre és az elemzésre. Méghozzá egészen attól a pillanattól kezdve, hogy az ötlet kipattan a fejedből. Tapasztalataink szerint ennek ellenére sokan előzetes piackutatás vagy akár teljes üzleti terv nélkül vágnak bele a vállalkozói létbe. Abban bízva, hogy útközben minden jön majd magától.

Pedig úgy igen nehéz lesz hosszú távon sikeresen működni, ha nem ismered például:

  • a potenciálisan elérhető fogyasztók számát
  • a piaci igényeket
  • a termeléshez és fejlesztéshez szükséges anyagi és időbeli ráfordításokat
  • a kollégák teljesítménymutatóit

És akkor a célpiac árérzékenységét, a szűk keresztmetszeteket, a helyettesítő termékek számát és számtalan olyan tényezőt még nem is említettünk. Ezeket óriási hiba figyelmen kívül hagyni.

Billingo tipp: a Billingóval bárhol és bármikor ránézhetsz pénzügyeidre egy látványos grafikon segítségével.

2. A piac és a fogyasztók félreértése

Mindenképpen érdemes tehát egy piackutatással kezdeni, még akkor is, ha nem fér bele a büdzsébe felbérelni egy profi csapatot erre. A startupok is számos lehetőség közül válogathatnak. A szekunder (korábbi) adatoktól kezdve a versenytársak tevékenységének elemzésén át egészen az igen olcsó vagy akár ingyenes online megoldásokig.

Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy az adatokat helyesen értelmezd és ültesd át a gyakorlatba. Hiszen gyakran a félreértett (vagy figyelmen kívül hagyott) piaci elvárások állnak az eredménytelenség hátterében.

A fogyasztók, és általánosságban a piac precíz ismerete nélkül ugyanis igencsak nehéz belőni a költségeket, a keresletet és az ideális árszintet. Ezek pedig kulcsfontosságú tényezők.

3. Merev ragaszkodás az eredeti ötlethez

Bár a korszakos ötletek képesek alapvetően megváltoztatni a fogyasztói szokásokat, sokkal valószínűbb, hogy a startupok többségének inkább a terméken kell finomítania. Amennyiben szeretné, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon. Ez nem minden esetben jelent drasztikus változásokat. Ezért hiba minden esetben mereven ragaszkodni az eredeti ötlethez, miközben apróbb módosításokkal, fejlesztésekkel sokkal szélesebb célközönséghez juthatsz el.

4. Időrabló szöszölés automatizált folyamatok helyett

Természetesen azt is tudjuk (saját tapasztalatból is), hogy egy vállalkozás beindításakor sokszor még a legfontosabb feladatokra is alig marad idő. Hiszen ezerfelé kell figyelnie az embernek. Ezért érdemes már rögtön az elején kiszűrni, majd automatizálni az időrabló elfoglaltságokat. Amelyeket egyébként sokkal gyorsabban és hatékonyabban is letudhatnál.

Ebben rengeteget segíthetnek például a:

  • különböző ügyviteli rendszerek
  • projekt- vagy raktárkezelő programok
  • statisztikai szoftverek
  • egyéb digitalizált megoldások

Billingo tipp: A Billingóval nemcsak a számlázás időrabló folyamatát gyorsíthatod fel és automatizálhatod. Hanem a hozzá kapcsolódó további olyan kötelezettségeket is, mint például a könyvelés előkészítése.

5. Az átlátható és hatékony rendszerek kialakításának elhanyagolása

Szintén könnyedén kikerülhető hiba, sok startup mégsem alakít ki rögtön az első napokban átlátható, logikus és könnyedén kezelhető rendszereket. Talán azért, mert nem is gondolják mekkora káosszal jár majd, amikor az üzlet igazán beindul.

Pedig hidd el, hogy állandóan hívogat majd a könyvelő, szemmel kell tartani a megrendeléseket és beszállítókat. Újra kell gondolni a csomagolást, fejleszteni is illene a terméket. Kedvezményeket és kampányokat kell tervezned és millió egyéb adminisztratív kötelességnek kell eleget tenned.

A fentebb említett programok és alkalmazások ezen a téren is komoly segítséget jelentenek. Hiszen másodpercek alatt, néhány kattintás segítségével előkeresheted a szükséges papírokat, adatokat és szerződéseket ahelyett, hogy órákon át kutatnál utánuk. Így nemcsak rengeteg plusz munkától, hanem teljesen felesleges stressztől is megkímélheted magadat.

Billingo tipp: a számlák tárolása, keresése nemcsak hely-, hanem elképesztően időigényes tud lenni. A Billingóval azonban kutakodás és dobozolás nélkül, néhány kattintással, másodpercek alatt letudhatod »

Még több könnyedén elkerülhető hibáról rántjuk le a leplet

Cikkünk következő részében 5 további olyan gyakori hibát mutatunk be, amelyekkel a startupok maguk alatt vágják a fát. Ne maradj le róluk!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023