7+1 ok, amiért átalányadósként szükséged van egy jó könyvelőre

Adózás, NAV 2022.10.10. - 5 p. olvasás

Katásként egyszerűnek tűnt a könyvelés, így sokan a mindennapi munkájuk és teendőik mellett ezt is bevállalták. Az átalányadózás azonban egészen más, és jóval több kihívást állít a vállalkozók elé. A Billingónak is van még további 7+1 érve, hogy miért kell minden átalányadós mellé egy könyvelő.

1 - A könyvelő időben, és rád szabottan informál a jogszabályi változásokról

A KATA változása a vállalkozók mellett a könyvelőket is hideg zuhanyként érte. Az új szabályok gyors értelmezésével, speciális könyvelői körökben való egyeztetésekkel azonban még azok a könyvelők is rekordidő alatt kerültek képbe az átalányadózás szabályaival kapcsolatban, akiknek ügyfélkörét nem érintette korábban az adónem. A gyorsan változó vállalkozói jogszabályi környezetben ezért a könyvelők mindenképpen az egyik legfontosabb és leghitelesebb információforrást jelentik. Ezt bizonyítja a Billingo kutatása is, amelyből kiderült, hogy a vállalkozók 62,91%-a a könyvelőjétől is informálódott a KATA krízis idején a hogyan továbbról.

2 - Te is a saját szakmádban vagy a legjobb

Aki profi és naprakész akar maradni a szakmájában, az rendszeresen képzi magát. A könyvelők esetében ez pedig kötelező előírás is. Évente ugyanis legalább 2 egész napos továbbképzésen kell részt venniük. A legtöbben pedig ezen kívül is rendszeresen járnak előadásokra és egyéb továbbképzésekre, ahol mindig elhangzik néhány ötlet, ami az ügyfeleiknek hasznos lehet, ráadásul a folyamatosan változó, bonyolult jogszabályokat is figyelemmel kísérik.

A vállalkozók ugyanígy a saját szakterületükön fejlesztik magukat, így az adójogszabályokra már nem jut kapacitás. Ráadásul a könyvelői továbbképzések tartalma csak a szakma képviselői számára elérhetők, lehetetlen azokat kiguglizni. Főként, ha azt sem tudjuk, hogy mit kell keresni.

3 - A könyvelő jobban átlátja a vállalkozásod összefüggéseit

A könyvelő minden esetben a vállalkozás egészét nézi, figyelembe véve az adóévre előirányzott bevételeket, a jövőre betervezett pályázati célokat, a magánszemélyként befolyó bevételeket és ehhez kapcsolódó adókedvezményeket is.

Ehhez rendszerszintű tudás szükség és pontosan ismerni kell az összefüggéseket: milyen hatása van, ha adott évben túl kevés, túl sok vagy éppen ingadozik a bevétel, hogyan befolyásolja az adózást, ha változik a családi állapot stb.

Vállalkozóként ez folyamatos utánajárást igényelne. Naprakészen kellene figyelni a kapcsolódó szabályozásokat, és még akkor sem biztos, hogy minden fontos részlet szem elé kerülne.

4. Maximálisan ki tudod használni az adókedvezményeket

Az átalányadózás egyik legnagyobb előnye a Katával szemben, hogy az szja-kedvezményeket is igénybe lehet venni. Vállalkozóként ehhez pontosan szükséges ismerni, hogy mikor, milyen feltételek mellett és milyen adókedvezmények járnak.

A könyvelőt arról is meg tudod kérdezni, hogy milyen módon lehet maximalizálni az szja-kedvezményeket, főként akkor, ha a férj/feleség is jogosult igénybe venni azokat. Az adókedvezmények évente akár több százezer forinttal növelhetik vagy csökkenthetik a családi kasszát. Így nézve a könyvelő havi munkadíja sokszorosan is megtérül.

5. Pontosan tudja, hogy milyen feladattal mi a teendő

Gyakori tévhit, hogy a könyvelőnek csak néhány dokumentumot kell kitöltenie, néhány x-et kell behúznia. Fontos azonban tudatosítani, hogy a legnagyobb érték abban áll, hogy pontosan mit és hova kell beírni, és melyik x-et és hova kell behúzni, illetve mit kell mellette szabadon hagyni. Bár a gyakorlatban ez valóban gyors munkának tűnhet, a valóságban a jelenlegi tudást a könyvelők évekig tanulták és folyamatosan frissítik.

Könyvelői tudás nélkül is ki lehet tölteni több dokumentumot, de egyetlen rossz helyre tett x, ki nem töltött sor vagy téves információk alapján rögzített adat akár több százezer forintos mulasztási bírságot is jelenthet. Szerintünk nem éri meg ezért sem kockáztatni.

6. A NAV előtt is képvisel

Kétféle vállalkozó létezik: aki kapott már NAV ellenőrzést és aki majd fog. Óriási biztonságot ad, ha ebben a helyzetben van kire támaszkodni, van kitől segítséget kérni és van, aki elmegy és képviseli a vállalkozást az adóhatóság előtt. Az adóhatóság munkatársainak is lesznek kérdései, a könyvelő pedig pontosan tudja majd azokra a választ. Ha pedig nem is tudja azonnal, tisztában van vele, hol keresse a könyvelésben.

7. Megbeszélheted vele a fejlesztési ötleteidet

Vállalkozóként biztosan ezer meg egy fejlesztési ötleted van, de nem minden jó ötletből lesz valóság. Sokat ér, ha a könyvelővel is át tudod őket beszélni anyagi és könyvelési oldalról is. Ez rengeteget segít abban, hogy eldöntsd: belevágj-e, vagy inkább maradjon az ötlet a fiókban.

+1. Határidőben és pontosan adja be a bevallásaidat

Az átalányadózás legnagyobb nehézsége, hogy a kifizetett bevételi számlák alapján, valamint a megfelelő költséghányad figyelembe vételével minden tárgyhót követő 12-ig ki kell számolni a fizetendő adókat és járulékokat, és be kell adni az átalányadó bevallást. Ezen kívül ha van alkalmazottad, akkor arról is külön járulékbevallást kell beadni, az alkalmi munkavállalókat is időben be kell jelenteni, valamint a következő évben be kell adni az szja-bevallást és a hipa-bevallást is.

Akkor is, ha vállalkozóként ki sem látsz a munkából, akkor is, ha sürgős határidős feladataid vannak és akkor is, amikor dübörög a főszezon. A könyvelődnek az átalányadó bevallás elkészítése, beadása szeptember 1-től a havi rutin része, és ezért úgy tudja beosztani az idejét, hogy ez biztosan mindig, pontosan, határidőre elkészüljön, csakúgy, mint a többi bejelentés, bevallás.

Az átláthatóságot és a könyvelőd munkáját az Átalányadó Asszisztens Plusz is segítheti. Így a rendszer a fizetettre állított számlák alapján automatikusan ki tudja számolni a fizetendő adókat és járulékokat, és előkészíti a járulékbevallást is. A könyvelőnek már csak át kell ellenőriznie az adatokat, és beküldeni az ÁNYK-val. Ezzel az eszközzel költséghatékony, gördülékeny és mindkettőtök számára kényelmes, stresszmentes lesz az átalányadózás.

Ha a Billingót kérdezed, kell a jó könyvelő minden átalányadós vállalkozó mellé.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top