Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / 7+1 ok, amiért átalányadósként…
Átalányadó - 2022.10.10. - 5 p. olvasás

7+1 ok, amiért átalányadósként szükséged van egy jó könyvelőre

Katásként egyszerűnek tűnt a könyvelés, így sokan a mindennapi munkájuk és teendőik mellett ezt is bevállalták. Az átalányadózás azonban egészen más, és jóval több kihívást állít a vállalkozók elé. A Billingónak is van még további 7+1 érve, hogy miért kell minden átalányadós mellé egy könyvelő.

7+1 ok, amiért átalányadósként szükséged van egy jó könyvelőre

1 - A könyvelő időben, és rád szabottan informál a jogszabályi változásokról

A KATA változása a vállalkozók mellett a könyvelőket is hideg zuhanyként érte. Az új szabályok gyors értelmezésével, speciális könyvelői körökben való egyeztetésekkel azonban még azok a könyvelők is rekordidő alatt kerültek képbe az átalányadózás szabályaival kapcsolatban, akiknek ügyfélkörét nem érintette korábban az adónem. A gyorsan változó vállalkozói jogszabályi környezetben ezért a könyvelők mindenképpen az egyik legfontosabb és leghitelesebb információforrást jelentik. Ezt bizonyítja a Billingo kutatása is, amelyből kiderült, hogy a vállalkozók 62,91%-a a könyvelőjétől is informálódott a KATA krízis idején a hogyan továbbról.

2 - Te is a saját szakmádban vagy a legjobb

Aki profi és naprakész akar maradni a szakmájában, az rendszeresen képzi magát. A könyvelők esetében ez pedig kötelező előírás is. Évente ugyanis legalább 2 egész napos továbbképzésen kell részt venniük. A legtöbben pedig ezen kívül is rendszeresen járnak előadásokra és egyéb továbbképzésekre, ahol mindig elhangzik néhány ötlet, ami az ügyfeleiknek hasznos lehet, ráadásul a folyamatosan változó, bonyolult jogszabályokat is figyelemmel kísérik.

A vállalkozók ugyanígy a saját szakterületükön fejlesztik magukat, így az adójogszabályokra már nem jut kapacitás. Ráadásul a könyvelői továbbképzések tartalma csak a szakma képviselői számára elérhetők, lehetetlen azokat kiguglizni. Főként, ha azt sem tudjuk, hogy mit kell keresni.

3 - A könyvelő jobban átlátja a vállalkozásod összefüggéseit

A könyvelő minden esetben a vállalkozás egészét nézi, figyelembe véve az adóévre előirányzott bevételeket, a jövőre betervezett pályázati célokat, a magánszemélyként befolyó bevételeket és ehhez kapcsolódó adókedvezményeket is.

Ehhez rendszerszintű tudás szükség és pontosan ismerni kell az összefüggéseket: milyen hatása van, ha adott évben túl kevés, túl sok vagy éppen ingadozik a bevétel, hogyan befolyásolja az adózást, ha változik a családi állapot stb.

Vállalkozóként ez folyamatos utánajárást igényelne. Naprakészen kellene figyelni a kapcsolódó szabályozásokat, és még akkor sem biztos, hogy minden fontos részlet szem elé kerülne.

4. Maximálisan ki tudod használni az adókedvezményeket

Az átalányadózás egyik legnagyobb előnye a Katával szemben, hogy az szja-kedvezményeket is igénybe lehet venni. Vállalkozóként ehhez pontosan szükséges ismerni, hogy mikor, milyen feltételek mellett és milyen adókedvezmények járnak.

A könyvelőt arról is meg tudod kérdezni, hogy milyen módon lehet maximalizálni az szja-kedvezményeket, főként akkor, ha a férj/feleség is jogosult igénybe venni azokat. Az adókedvezmények évente akár több százezer forinttal növelhetik vagy csökkenthetik a családi kasszát. Így nézve a könyvelő havi munkadíja sokszorosan is megtérül.

5. Pontosan tudja, hogy milyen feladattal mi a teendő

Gyakori tévhit, hogy a könyvelőnek csak néhány dokumentumot kell kitöltenie, néhány x-et kell behúznia. Fontos azonban tudatosítani, hogy a legnagyobb érték abban áll, hogy pontosan mit és hova kell beírni, és melyik x-et és hova kell behúzni, illetve mit kell mellette szabadon hagyni. Bár a gyakorlatban ez valóban gyors munkának tűnhet, a valóságban a jelenlegi tudást a könyvelők évekig tanulták és folyamatosan frissítik.

Könyvelői tudás nélkül is ki lehet tölteni több dokumentumot, de egyetlen rossz helyre tett x, ki nem töltött sor vagy téves információk alapján rögzített adat akár több százezer forintos mulasztási bírságot is jelenthet. Szerintünk nem éri meg ezért sem kockáztatni.

6. A NAV előtt is képvisel

Kétféle vállalkozó létezik: aki kapott már NAV ellenőrzést és aki majd fog. Óriási biztonságot ad, ha ebben a helyzetben van kire támaszkodni, van kitől segítséget kérni és van, aki elmegy és képviseli a vállalkozást az adóhatóság előtt. Az adóhatóság munkatársainak is lesznek kérdései, a könyvelő pedig pontosan tudja majd azokra a választ. Ha pedig nem is tudja azonnal, tisztában van vele, hol keresse a könyvelésben.

7. Megbeszélheted vele a fejlesztési ötleteidet

Vállalkozóként biztosan ezer meg egy fejlesztési ötleted van, de nem minden jó ötletből lesz valóság. Sokat ér, ha a könyvelővel is át tudod őket beszélni anyagi és könyvelési oldalról is. Ez rengeteget segít abban, hogy eldöntsd: belevágj-e, vagy inkább maradjon az ötlet a fiókban.

+1. Határidőben és pontosan adja be a bevallásaidat

Az átalányadózás legnagyobb nehézsége, hogy a kifizetett bevételi számlák alapján, valamint a megfelelő költséghányad figyelembe vételével minden tárgyhót követő 12-ig ki kell számolni a fizetendő adókat és járulékokat, és be kell adni az átalányadó bevallást. Ezen kívül ha van alkalmazottad, akkor arról is külön járulékbevallást kell beadni, az alkalmi munkavállalókat is időben be kell jelenteni, valamint a következő évben be kell adni az szja-bevallást és a hipa-bevallást is.

Akkor is, ha vállalkozóként ki sem látsz a munkából, akkor is, ha sürgős határidős feladataid vannak és akkor is, amikor dübörög a főszezon. A könyvelődnek az átalányadó bevallás elkészítése, beadása szeptember 1-től a havi rutin része, és ezért úgy tudja beosztani az idejét, hogy ez biztosan mindig, pontosan, határidőre elkészüljön, csakúgy, mint a többi bejelentés, bevallás.

Az átláthatóságot és a könyvelőd munkáját az Átalányadó Asszisztens Plusz is segítheti. Így a rendszer a fizetettre állított számlák alapján automatikusan ki tudja számolni a fizetendő adókat és járulékokat, és előkészíti a járulékbevallást is. A könyvelőnek már csak át kell ellenőriznie az adatokat, és beküldeni az ÁNYK-val. Ezzel az eszközzel költséghatékony, gördülékeny és mindkettőtök számára kényelmes, stresszmentes lesz az átalányadózás.

Ha a Billingót kérdezed, kell a jó könyvelő minden átalányadós vállalkozó mellé.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska