Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / A szakértő válaszol - átalánya…
Átalányadó - 2022.09.18. - 5 p. olvasás

A szakértő válaszol - átalányadózás szüneteltetése 2022 őszétől

Rengetegen érdeklődtetek Ügyfélszolgálatunkon és az Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban is arról, hogy 2022 őszétől hogyan fest az átalányadózás szüneteltetése. A kérdésből kiindulva úgy gondoljuk, sok mindent kell tisztába tennünk, kezdve azzal, hogy az átalányadózásod nem szünetelteted. Szakértőnk közreműködésével a szüneteltetéssel kapcsolatos információk tömkelegét zúdítjuk most rátok. Felkészültetek?

Átalányadó szüneteltetés

Az első és legfontosabb információ tehát, hogy technikailag nem az átalányadózást, tehát az adózási módodat szünetelteted, hanem magát az egyéni vállalkozói jogviszonyt. Ennek pusztán hozadéka az, hogy nem kell foglalkoznod az átalányadózással.

Mindenesetre hogyan is néz ki az átalányadózás tükrében egy szüneteltetés? Mi történik azzal a bevétellel, amelyet szüneteltetés előtt számláztál ki, de utána folyik be? Csökken-e az éves kereted, ha szünetelteded a vállalkozást? Mi a NAV hivatalos állásfoglalása a 2022. szeptemberi, lényegében “évközi évkezdés” rendkívüli helyzetéről, ha szüneteltetésről van szó? Összességében: pontosan mi is történik a szüneteltetés alatt?

A szüneteltetés lepapírozása

Ha a vállalkozásod szüneteltetése mellett döntöttél, azt első lépésben a webes ügysegéden keresztül tudod bejelenteni egy űrlap kitöltésével, bármiféle irat benyújtása nélkül. Vagy a NAV infovonalát is felhívhatod. A szüneteltetésnek semmilyen költsége nincs, és minimum egy hónapra, maximum három évre tudod szüneteltetni a vállalkozásod. Ha a három év gondolkodási idő után elfelejtesz nyilatkozni a továbbiakról, a NAV automatikusan töröl az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

A szüneteltetést a NAV tudomásul veszi, és ha mindent jól töltöttél ki, akkor azonnal nyilvántartásba veszi a szüneteltetésed első napját - ami a bejelentés másnapja lehet legkorábban. Erről az ügysegéden keresztül kapsz egy levelet. A NAV honlapján kéri, hogy a szüneteltetés bejelentése során fokozott figyelemmel járj el: később ugyanis nem módosítható a szünetelés sikeresen bejelentett kezdőnapja. A módosítás tehát nem lehetséges, de új szüneteléskezdet bejelenthető. Ahogy fogalmaznak:

“A korábban bejelentett kezdő dátumot megelőző új szüneteléskezdet bejelenthető, de ez nem törli a későbbi kezdetet, és minden egyes bejelentett szünetelésre érvényes, hogy legalább egy hónapig tartania kell.”

Mi történik az átalányadózó vállalkozás szüneteltetési ideje alatt?

A szünetelés alatt Napnál világosabb, hogy e. v. tevékenységet nem végezhetsz, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhetsz, új kötelezettséget nem vállalhatsz.

Ha valaki szünetelteti az egyéni vállalkozását, az átalányadózás esetében nem kell az adóit és járulékait megfizetnie arra az időszakra, amikor tart a szünetelés. Az előtte és utána esedékes fizetési kötelezettségednek viszont eleget kell tenned, ha tehát tartozásod van, a szüneteltetés azt nem írja felül.

Megkérdeztük Böröczky Zsuzsit, az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagját, az Adónavigátor szakmai vezetőjét, az Irányadó Magazin főszerkesztőjét, hogy mi történhet a szüneteltetés alatt. Új jogokat és kötelezettségeket nem vállalhat, tevékenységet nem végezhet, de például a korábbi vállalásainak, mint például a telefonszámla kifizetése, eleget kell tennie. Ha a vállalkozó korábban szerződött, és elvégezte az adott tevékenységet, akkor veheti a kalapját és szüneteltetheti a vállalkozást. Ám ha szerződött, de még nem végezte el a tevékenységet, akkor nem szüneteltetheti a vállalkozását.

Szüneteltetés alatt a biztosítás szünetel, járulékokat tehát mindeközben nem kell fizetni (és járulékbevallás sincs). Ám ha semmilyen más munkaviszonya nincs ezalatt a vállalkozónak, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék 2022-ben érvényes havi 8400 forintját meg kell fizetni - ettől lesz érvényes a TAJ számod, hiszen a szüneteltetés alatt nem vagy biztosított, hacsak nincs bejelentett munkaviszonyod.

A szüneteltetés alatti papírmunkáról…

Azt az elején tisztáztuk, hogy a szüneteltetést milyen módon tudod bejelenteni. Ha ez megtörtént, és szünetel a vállalkozásod, alapesetben nincs adófizetési kötelezettséged, hiszen nincs bevételed. Így az 58-as nyomtatványt sem kell beadnod havonta. Fizetned semmit nem kell ezidő alatt, maximum a 8400 forintot, ha nincs más munkád.

De legyen egy kis csavar a dologban… Az átalányadó ugyanis pénzforgalmi szemléletű, tehát akkor kell utána adót befizetni, amikor a pénz beérkezik a vállalkozóhoz. Ha tehát egy munkát kiszámlázol, majd szünetelteted a vállalkozásod, és a szüneteltetés alatt folyik be a pénz, a szüneteltetés alatt, arra a hónapra soron kívül be kell adnod egy 58-as bevallást.

A 2022-es kata-váltás alatt szünetelők

Zsuzsi elmondta nekünk, mi a teendő akkor, ha a vállalkozás épp szünetelt, amikor a 2022. szeptember 1-jei kata-váltás beütött.

“A legfontosabb, hogy az adózási mód nekik is megszűnik” - tisztázta le Zsuzsi egyből. Ha 31-én is szünetel a vállalkozás, a kata alanyisága akkor is megszűnik annak az adózónak is. Választania kell adózási formát, ha ezt nem teszi meg, a normál költségelszámolású szja alá kerül a főszabály szerint.

Innen léphetünk a következő mezőre.

El kell dönteni, hogy a vállalkozó idén akar-e vállalkozni vagy sem. Annak az adózási forma választásán kívül nincs teendője, aki idén nem akar már vállalkozni a szüneteltetés mellett, hiszen úgysem folytatja tevékenységét már 2022-ben. Ha viszont a legkisebb lehetőségét is meg akarja hagyni annak, hogy esetleg szeptembertől december 31-ig bármikor is visszatérjen a vállalkozói vérkeringésbe, akkor az átalányadózást (amennyiben átalányadózó akar lenni) határidőig be kell jelentenie, különben azt legközelebb már csak januártól lesz lehetősége választani.

Ha az adózási formát kiválasztottad, de nem nyilatkozol arról, hogy a fennálló szüneteltetésedben változás lép fel, akkor folytatódik tovább a korábbi szüneteltetés, immár átalányadózóként.

Csökken-e az éves keret, ha szüneteltetik az átalányadózós ev-t?

Billingo frissítés: Fülöp Olga felhívta a figyelmünket rá, hogy  korábban helytelenül írtuk, hogy a 24 millió forintos keret nem sérül. Elmondta, hogy a katához hasonlóan az átalányadózást választó egyéni vállalkozónak is csökken az éves 24 milliós bevételi kerete a szüneteltetés vagy a megszűnés miatt, mégpedig napra pontosan az élő napok számával arányosan. Az alanyi mentes éves 12 milliós keret viszont továbbra sem sérül ilyen esetekben, azt kizárólag a vállalkozás indításának évében kell napra pontosan számítani.

A záporozó kérdések miatt gondoltunk egyet, és létre hoztuk a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportot, ahol, ha további kérdéseid vannak, felteheted őket szakértő könyvelőinknek.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér