A szakértő válaszol - átalányadózás szüneteltetése 2022 őszétől

Adózás, NAV 2022.09.18. - 5 p. olvasás

Rengetegen érdeklődtetek Ügyfélszolgálatunkon és az Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban is arról, hogy 2022 őszétől hogyan fest az átalányadózás szüneteltetése. A kérdésből kiindulva úgy gondoljuk, sok mindent kell tisztába tennünk, kezdve azzal, hogy az átalányadózásod nem szünetelteted. Szakértőnk közreműködésével a szüneteltetéssel kapcsolatos információk tömkelegét zúdítjuk most rátok. Felkészültetek?

Az első és legfontosabb információ tehát, hogy technikailag nem az átalányadózást, tehát az adózási módodat szünetelteted, hanem magát az egyéni vállalkozói jogviszonyt. Ennek pusztán hozadéka az, hogy nem kell foglalkoznod az átalányadózással.

Mindenesetre hogyan is néz ki az átalányadózás tükrében egy szüneteltetés? Mi történik azzal a bevétellel, amelyet szüneteltetés előtt számláztál ki, de utána folyik be? Csökken-e az éves kereted, ha szünetelteded a vállalkozást? Mi a NAV hivatalos állásfoglalása a 2022. szeptemberi, lényegében “évközi évkezdés” rendkívüli helyzetéről, ha szüneteltetésről van szó? Összességében: pontosan mi is történik a szüneteltetés alatt?

A szüneteltetés lepapírozása

Ha a vállalkozásod szüneteltetése mellett döntöttél, azt első lépésben a webes ügysegéden keresztül tudod bejelenteni egy űrlap kitöltésével, bármiféle irat benyújtása nélkül. Vagy a NAV infovonalát is felhívhatod. A szüneteltetésnek semmilyen költsége nincs, és minimum egy hónapra, maximum három évre tudod szüneteltetni a vállalkozásod. Ha a három év gondolkodási idő után elfelejtesz nyilatkozni a továbbiakról, a NAV automatikusan töröl az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

A szüneteltetést a NAV tudomásul veszi, és ha mindent jól töltöttél ki, akkor azonnal nyilvántartásba veszi a szüneteltetésed első napját - ami a bejelentés másnapja lehet legkorábban. Erről az ügysegéden keresztül kapsz egy levelet. A NAV honlapján kéri, hogy a szüneteltetés bejelentése során fokozott figyelemmel járj el: később ugyanis nem módosítható a szünetelés sikeresen bejelentett kezdőnapja. A módosítás tehát nem lehetséges, de új szüneteléskezdet bejelenthető. Ahogy fogalmaznak:

“A korábban bejelentett kezdő dátumot megelőző új szüneteléskezdet bejelenthető, de ez nem törli a későbbi kezdetet, és minden egyes bejelentett szünetelésre érvényes, hogy legalább egy hónapig tartania kell.”

Mi történik az átalányadózó vállalkozás szüneteltetési ideje alatt?

A szünetelés alatt Napnál világosabb, hogy e. v. tevékenységet nem végezhetsz, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhetsz, új kötelezettséget nem vállalhatsz.

Ha valaki szünetelteti az egyéni vállalkozását, az átalányadózás esetében nem kell az adóit és járulékait megfizetnie arra az időszakra, amikor tart a szünetelés. Az előtte és utána esedékes fizetési kötelezettségednek viszont eleget kell tenned, ha tehát tartozásod van, a szüneteltetés azt nem írja felül.

Megkérdeztük Böröczky Zsuzsit, az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagját, az Adónavigátor szakmai vezetőjét, az Irányadó Magazin főszerkesztőjét, hogy mi történhet a szüneteltetés alatt. Új jogokat és kötelezettségeket nem vállalhat, tevékenységet nem végezhet, de például a korábbi vállalásainak, mint például a telefonszámla kifizetése, eleget kell tennie. Ha a vállalkozó korábban szerződött, és elvégezte az adott tevékenységet, akkor veheti a kalapját és szüneteltetheti a vállalkozást. Ám ha szerződött, de még nem végezte el a tevékenységet, akkor nem szüneteltetheti a vállalkozását.

Szüneteltetés alatt a biztosítás szünetel, járulékokat tehát mindeközben nem kell fizetni (és járulékbevallás sincs). Ám ha semmilyen más munkaviszonya nincs ezalatt a vállalkozónak, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék 2022-ben érvényes havi 8400 forintját meg kell fizetni - ettől lesz érvényes a TAJ számod, hiszen a szüneteltetés alatt nem vagy biztosított, hacsak nincs bejelentett munkaviszonyod.

A szüneteltetés alatti papírmunkáról…

Azt az elején tisztáztuk, hogy a szüneteltetést milyen módon tudod bejelenteni. Ha ez megtörtént, és szünetel a vállalkozásod, alapesetben nincs adófizetési kötelezettséged, hiszen nincs bevételed. Így az 58-as nyomtatványt sem kell beadnod havonta. Fizetned semmit nem kell ezidő alatt, maximum a 8400 forintot, ha nincs más munkád.

De legyen egy kis csavar a dologban… Az átalányadó ugyanis pénzforgalmi szemléletű, tehát akkor kell utána adót befizetni, amikor a pénz beérkezik a vállalkozóhoz. Ha tehát egy munkát kiszámlázol, majd szünetelteted a vállalkozásod, és a szüneteltetés alatt folyik be a pénz, a szüneteltetés alatt, arra a hónapra soron kívül be kell adnod egy 58-as bevallást.

A 2022-es kata-váltás alatt szünetelők

Zsuzsi elmondta nekünk, mi a teendő akkor, ha a vállalkozás épp szünetelt, amikor a 2022. szeptember 1-jei kata-váltás beütött.

“A legfontosabb, hogy az adózási mód nekik is megszűnik” - tisztázta le Zsuzsi egyből. Ha 31-én is szünetel a vállalkozás, a kata alanyisága akkor is megszűnik annak az adózónak is. Választania kell adózási formát, ha ezt nem teszi meg, a normál költségelszámolású szja alá kerül a főszabály szerint.

Innen léphetünk a következő mezőre.

El kell dönteni, hogy a vállalkozó idén akar-e vállalkozni vagy sem. Annak az adózási forma választásán kívül nincs teendője, aki idén nem akar már vállalkozni a szüneteltetés mellett, hiszen úgysem folytatja tevékenységét már 2022-ben. Ha viszont a legkisebb lehetőségét is meg akarja hagyni annak, hogy esetleg szeptembertől december 31-ig bármikor is visszatérjen a vállalkozói vérkeringésbe, akkor az átalányadózást (amennyiben átalányadózó akar lenni) határidőig be kell jelentenie, különben azt legközelebb már csak januártól lesz lehetősége választani.

Ha az adózási formát kiválasztottad, de nem nyilatkozol arról, hogy a fennálló szüneteltetésedben változás lép fel, akkor folytatódik tovább a korábbi szüneteltetés, immár átalányadózóként.

Csökken-e az éves keret, ha szüneteltetik az átalányadózós ev-t?

Billingo frissítés: Fülöp Olga felhívta a figyelmünket rá, hogy  korábban helytelenül írtuk, hogy a 24 millió forintos keret nem sérül. Elmondta, hogy a katához hasonlóan az átalányadózást választó egyéni vállalkozónak is csökken az éves 24 milliós bevételi kerete a szüneteltetés vagy a megszűnés miatt, mégpedig napra pontosan az élő napok számával arányosan. Az alanyi mentes éves 12 milliós keret viszont továbbra sem sérül ilyen esetekben, azt kizárólag a vállalkozás indításának évében kell napra pontosan számítani.

A záporozó kérdések miatt gondoltunk egyet, és létre hoztuk a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportot, ahol, ha további kérdéseid vannak, felteheted őket szakértő könyvelőinknek.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top