Billingo a színfalak mögött II. - az adathalászatról

Billingo hírek 2023.03.14. - 3 p. olvasás

Mondtuk már, ugye, hogy egy online számlázó működtetése nem kis feladat? Nem „csak” a rendelkezésre állással, az adatok védelmével kell foglalkoznunk, hanem az ügyfelek védelmével, biztonságával is. Akkor is, ha nem nálunk, a Billingo weboldalán, az alkalmazásban számláz, faktorál vagy behajtást indít.

Aadathalászat

Mi történhet az ügyfelekkel, amitől meg kell védenünk őket?

Napjaink egyik leggyakoribb online „támadása” a phishing, vagyis adathalászat, amikor a cél a felhasználók adatainak megszerzése. Ezekkel az adatokkal később visszaélnek: eladhatják, zsarolhatnak, vagy beléphetnek weboldalakra, alkalmazásokba és visszaélhetnek, esetleg bankszámla vagy kártya adatokkal pénzt is lophatnak velük.

És hogy miért érinti ez a Billingót?

Mert ehhez először a bizalom elnyerésére van szükség, ami úgy lehetséges a leghatékonyabban, ha a csalók egy ismert, megbízható márkának, cégnek adják ki magukat hamis e-mailben, üzenetekben, weboldalon, és bizalmas adatokat kérnek.

Egyik gyakori eszköz, ami napi problémát okoz közműszolgáltatóknak, bankoknak, telekommunikációs szolgáltatóknak, amikor nagyon sok e-mail címre, köztük ügyfelek és nem ügyfelek e-mail címére is küldenek adatkérő e-maileket. Ezek pontosan úgy néznek ki, mintha a szolgáltató küldte volna és a linkekkel elérhető szintén hamis, de teljesen eredetinek tűnő weboldalon pedig a gyanútlan felhasználók meg is adják a kért adatokat.

De nem csak ez az ismert és mégis működő módszer létezik: tudomásunkra jutott, hogy egy kedvezményekkel kecsegtető oldalon Billingo kuponok is elérhetőek, sok más ismert szolgáltató, kereskedő ajánlata mellett, melyek feltételezhetően szintén hamisak. A kuponokhoz adatok megadásával lehet hozzájutni. A megtakarítás reményében pedig a felhasználók megadják az adataikat egy olyan cégnek, aki nem áll semmilyen szerződéses viszonyban a Billingóval. A magát Hong Kong-inak feltüntető kuponoldal adathalász céllal igyekszik minél több érzékeny információt szerezni.

Természetesen a jogi lépéseket megtettük, hogy a kuponok mihamarabb lekerüljenek az oldalról, illetve az oldalt elérhetetlenné tegyék, hogy minél kevesebben essenek ennek áldozatul, de a felhasználók tájékoztatása, a biztonságos internethasználatról szóló ismeretterjesztés minden felelős szereplő, így a mi feladatunk is.

Mit tegyél, hogy biztonságban lehess?

1. Ne hidd el, ha ezt írják:

  • Sok pénz örökölt, csak…
  • Felvételek, képek, adatok vannak rólad, tőled, fizess..
  • Lejárt az előfizetésed, fizess…
  • Büntetést kaptál, fizess…
  • Csomagot kapsz mindjárt, fizess csak pár száz forintot…
  • Változtasd meg a jelszavad most, kattints ide...

Tehát ne válaszolj, ne kattints, ne nyisd meg a mellékletet.

2. Az ilyen üzeneteket tartalmazó e-mailben, sms-ben kapott linkekre ne kattints!

Továbbá ne nyiss meg onnan weboldalt, mert hiába néz ki úgy az e-mail, mintha… és a feladó, e-mail cím is pont az... és a linkre kattintva a weboldal is szakasztott olyan, mintha… ez semmit nem jelent. A csalók a tökéletes másolatokkal támadnak.

Amennyiben számlát kell befizetned, banki ügyeket kell intézned, vagy csomagot vársz, nyisd meg a böngésződet, írd be a weboldal nevét (vagy keresd meg a google-ben és ott kattints a linkre) és így kezdd el az ügyintézést. Soha ne az üzenetből indulj el...

3. Ne higgy el mindent!

Ne hidd el, ha valami ingyen van, nagyon olcsó vagy óriási kedvezményt kínál és a személyes adataidat kéri… Napjainkban az adat nagy érték, és te ezzel fizetsz azokért a szolgáltatásokért, amit ingyen kínálnak.

Jogosan merülhet fel benned ebben a pillanatban, hogy és a Billingo miért ingyenes? A Billingo Freemium modellben működik, ahogy a Google, Youtube, Asana vagy a Canva.

A Wikipedia szerint “A Freemium egy üzleti modell, ami egy terméket vagy szolgáltatást (főként szoftverek, játékok és webes szolgáltatások használják) ingyenesen hozzáférhetővé tesz, de az extra funkciókért, szolgáltatásokért vagy virtuális javakért már díjakat számol fel. A Freemium szó az angol free (ingyenes) és az angol premium (fizetős, prémium) szavakból tevődik össze.”

A Billingo ezt a modellt követi, mert hisz a vállalkozásokban, abban, hogy egy kezdő vállalkozás folyamatosan növekszik, és ezzel együtt az igényei is nőnek a pénzügyi adminisztráció, illetve automatizáció területén. Ez pedig azt jelenti, hogy a Billingo fizetős szolgáltatásait is megéri használni.

Te pedig mindig légy óvatos és gyanakvó, olvass az informatikai biztonságról, hogy tudd, a bűnözök mivel próbálkoznak éppen, hisz ez folyamatosan változik és fejlődik. És természetesen vigyázz az adataidra!

Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top