Billingo a színfalak mögött II. - az adathalászatról

Billingo hírek 2023.03.14. - 3 p. olvasás

Mondtuk már, ugye, hogy egy online számlázó működtetése nem kis feladat? Nem „csak” a rendelkezésre állással, az adatok védelmével kell foglalkoznunk, hanem az ügyfelek védelmével, biztonságával is. Akkor is, ha nem nálunk, a Billingo weboldalán, az alkalmazásban számláz, faktorál vagy behajtást indít.

Mi történhet az ügyfelekkel, amitől meg kell védenünk őket?

Napjaink egyik leggyakoribb online „támadása” a phishing, vagyis adathalászat, amikor a cél a felhasználók adatainak megszerzése. Ezekkel az adatokkal később visszaélnek: eladhatják, zsarolhatnak, vagy beléphetnek weboldalakra, alkalmazásokba és visszaélhetnek, esetleg bankszámla vagy kártya adatokkal pénzt is lophatnak velük.

És hogy miért érinti ez a Billingót?

Mert ehhez először a bizalom elnyerésére van szükség, ami úgy lehetséges a leghatékonyabban, ha a csalók egy ismert, megbízható márkának, cégnek adják ki magukat hamis e-mailben, üzenetekben, weboldalon, és bizalmas adatokat kérnek.

Egyik gyakori eszköz, ami napi problémát okoz közműszolgáltatóknak, bankoknak, telekommunikációs szolgáltatóknak, amikor nagyon sok e-mail címre, köztük ügyfelek és nem ügyfelek e-mail címére is küldenek adatkérő e-maileket. Ezek pontosan úgy néznek ki, mintha a szolgáltató küldte volna és a linkekkel elérhető szintén hamis, de teljesen eredetinek tűnő weboldalon pedig a gyanútlan felhasználók meg is adják a kért adatokat.

De nem csak ez az ismert és mégis működő módszer létezik: tudomásunkra jutott, hogy egy kedvezményekkel kecsegtető oldalon Billingo kuponok is elérhetőek, sok más ismert szolgáltató, kereskedő ajánlata mellett, melyek feltételezhetően szintén hamisak. A kuponokhoz adatok megadásával lehet hozzájutni. A megtakarítás reményében pedig a felhasználók megadják az adataikat egy olyan cégnek, aki nem áll semmilyen szerződéses viszonyban a Billingóval. A magát Hong Kong-inak feltüntető kuponoldal adathalász céllal igyekszik minél több érzékeny információt szerezni.

Természetesen a jogi lépéseket megtettük, hogy a kuponok mihamarabb lekerüljenek az oldalról, illetve az oldalt elérhetetlenné tegyék, hogy minél kevesebben essenek ennek áldozatul, de a felhasználók tájékoztatása, a biztonságos internethasználatról szóló ismeretterjesztés minden felelős szereplő, így a mi feladatunk is.

Mit tegyél, hogy biztonságban lehess?

1. Ne hidd el, ha ezt írják:

  • Sok pénz örökölt, csak…
  • Felvételek, képek, adatok vannak rólad, tőled, fizess..
  • Lejárt az előfizetésed, fizess…
  • Büntetést kaptál, fizess…
  • Csomagot kapsz mindjárt, fizess csak pár száz forintot…
  • Változtasd meg a jelszavad most, kattints ide...

Tehát ne válaszolj, ne kattints, ne nyisd meg a mellékletet.

2. Az ilyen üzeneteket tartalmazó e-mailben, sms-ben kapott linkekre ne kattints!

Továbbá ne nyiss meg onnan weboldalt, mert hiába néz ki úgy az e-mail, mintha… és a feladó, e-mail cím is pont az... és a linkre kattintva a weboldal is szakasztott olyan, mintha… ez semmit nem jelent. A csalók a tökéletes másolatokkal támadnak.

Amennyiben számlát kell befizetned, banki ügyeket kell intézned, vagy csomagot vársz, nyisd meg a böngésződet, írd be a weboldal nevét (vagy keresd meg a google-ben és ott kattints a linkre) és így kezdd el az ügyintézést. Soha ne az üzenetből indulj el...

3. Ne higgy el mindent!

Ne hidd el, ha valami ingyen van, nagyon olcsó vagy óriási kedvezményt kínál és a személyes adataidat kéri… Napjainkban az adat nagy érték, és te ezzel fizetsz azokért a szolgáltatásokért, amit ingyen kínálnak.

Jogosan merülhet fel benned ebben a pillanatban, hogy és a Billingo miért ingyenes? A Billingo Freemium modellben működik, ahogy a Google, Youtube, Asana vagy a Canva.

A Wikipedia szerint “A Freemium egy üzleti modell, ami egy terméket vagy szolgáltatást (főként szoftverek, játékok és webes szolgáltatások használják) ingyenesen hozzáférhetővé tesz, de az extra funkciókért, szolgáltatásokért vagy virtuális javakért már díjakat számol fel. A Freemium szó az angol free (ingyenes) és az angol premium (fizetős, prémium) szavakból tevődik össze.”

A Billingo ezt a modellt követi, mert hisz a vállalkozásokban, abban, hogy egy kezdő vállalkozás folyamatosan növekszik, és ezzel együtt az igényei is nőnek a pénzügyi adminisztráció, illetve automatizáció területén. Ez pedig azt jelenti, hogy a Billingo fizetős szolgáltatásait is megéri használni.

Te pedig mindig légy óvatos és gyanakvó, olvass az informatikai biztonságról, hogy tudd, a bűnözök mivel próbálkoznak éppen, hisz ez folyamatosan változik és fejlődik. És természetesen vigyázz az adataidra!

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top