Czöndör Szabolcs, a NAV korábbi főosztályvezetője új színekben!

Könyvelőknek 2023.06.05. - 3 p. olvasás

Az adóhivatal Kiemelt Adó- és Vámhigazgatóságának Ellenőrzést Támogató Főosztályának főosztályvezetőjeként ismert Czöndör Szabolcs új vizekre evezett, és most már a PwC Magyarország szakértője. Korábbi tudását kamatoztatja, valamint végre megteheti, amit a NAV-nál nem: tanácsokkal láthatja el a vállalatokat, ügyfeleket.

Czöndör Szabolcs

A PwC Magyarország könyvvizsgálati, adótanácsadási és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújt, az ő szakértői gárdájukhoz csatlakozott Czöndör Szabolcs. A most már áfa menedzseri minőségben dolgozó Czöndör elmondta a Billingónak, hogy bár az adóhivatal és a nemzetközi adótanácsadó cég belső működésében vannak jelentős eltérések, hasonlóságok is tapasztalhatók. A nevéhez köthető néhány témát például viszi tovább, ilyen az elektronikus számlázás, számlaadat-szolgáltatás vagy éppen a ViDA (VAT in Digital Age) csomaggal kapcsolatos elképzelések.

Az adózással kapcsolatos digitalizáció továbbra is a munkája legfontosabb eleme marad. Az adószakmai ismeretei ugyanúgy hangsúlyosak lesznek, minthogy az, hogy az ügyfélkör sajátos problémáira megtalálja a megfelelő digitális megoldást. Lesznek tehát változások a munkakörét illetően, az eredmény fókusza pedig más lesz, mint a NAV-nál eddig volt.

“Erre jó példa egy olyan kisebb projekt, amely összekapcsolja az ügyfél adatszolgáltatásából, számlaadat-exportjából, áfaanalitikájából és áfabevallásából származó adatokat. Ezen adatkörök összekapcsolásával ügyfél szinten kimutathatók olyan anomáliák, amelyek akár adókockázatot is jelenthetnek. Ugyanakkor ezen túl is megy, mivel rámutat például az automatizáció, rekonszilidáció, partnerellenőrzés hiányosságaira, azokból további problémákra és kockázatokra.

Lényegében ezzel a megoldással be lehet fejeznem azokat a mondatokat, amelyeket adóhivatali oldalon nem tehettem meg, mivel az már tanácsadásnak minősült volna. Az adóhivatali oldalon egy piros vonalnak kell lennie a jogszabályi meg nem felelés feltárása és annak hatékony megoldása között. Az adóhivatali oldalon ugyanis nem szabad az adózónak direkt tanácsokat adni, ami tanácsadói oldalon viszont kifejezett elvárás.”

Várható, hogy oktatási, adózással összefüggő előadásokat tart majd - az eddigi adóhivatali tervekről értelemszerűen nem tud majd autentikusan beszámolni, de az adózás digitalizációjával, elektronikus számlázással kapcsolatban továbbra is lehet vele találkozni. Jelenlétére szükség is lesz, bizonyos változásokra ugyanis fel kell készülnie a vállalkozóknak az elektronikus számlázás terén.

“A jelenleg ismert irányelvi javaslatcsomag alapján 2024. január 1-jét követően kibocsátott elektronikus számláknak gép által értelmezhető és feldolgozható adatstruktúrával szükséges rendelkezniük. A másik fontos változás az elektronikus számlázással kapcsolatban, hogy eltörlésre kerül ettől az időponttól a vevő beleegyező nyilatkozata. Fontos hangsúlyozni, hogy mindegyik változás alapvetően a javaslatcsomag jelenleg ismert változatának az elfogadásától függ. De ettől függetlenül érdemes ezen az irányon gondolkozni”- javasolja a szakember.

A magyar vállalatoknak mindenképp érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy a jövőben hogyan oldják meg a számlázást, a jelenlegi magyar adatszolgáltatási struktúra ugyanis kizárólag Magyarországon belül használható számlafeldolgozási folyamatok támogatására.

“A ViDA azonban egyértelmű irányt mutat abban, hogy az EN 16931-es szabványon alapuló megoldásokat támogassák mind a tagállamok, mind a vállalkozások. Magyarország számára egyértelműen fontos szempont, hogy mikor és mennyire általánosan tud a szabványhoz igazodni” - hívja fel a figyelmet Czöndör.

A változásokkal kapcsolatban Czöndör Szabolcs a PwC szárnyai alatt tanácsot adhat a vállalkozásoknak. A vállalat egyébként a közeljövőben a hosszú távú energiabeszerzési szerződésekről, az adóhivatal ellenőrzési irányairól, valamint szja-t és tb-t érintő szakmai klubot is szervez, ami még érdekes lehet a publikumnak Czöndör szerint.

Hasonló cikkek a kategóriában

könyvelés digitalizációja

Ne félj a könyvelés digitalizálásától!

Könyvelőknek 2023.08.10. - 8 p. olvasás

A hagyományos papíralapú és manuális könyvelési módszerek ma már bátran nevezhetők elavultnak. Helyüket a modern, digitalizált könyvelési megoldásoknak adják át...

magyar állampapír

A diszkont értékpapírok számviteléről

Könyvelőknek 2023.04.27. - 7 p. olvasás

Egyre több helyen találkozunk az állam által kibocsátott értékpapírokkal, így reméljük, könyvelőként hasznodra lesz az alábbi, ezek számvitelét taglaló írás.

sikeres könyvelő

A sikeres könyvelők 8+1 szokása

Könyvelőknek 2023.04.12. - 4 p. olvasás

Aki könyvelőként szeretne sikeres lenni, jó, ha felállít magának egy szabályrendszert, ami alapján dolgozik, hogy ha a munkája gyümölcse beérik, élvezhesse azt....

A számviteli törvény 2023-as változásai

A számviteli törvény 2023-as változásai

Könyvelőknek 2022.12.21. - 7 p. olvasás

Ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni minden olyan 2023-as változást, ami a számviteli törvénnyel kapcsolatos. Ráadásul paragrafusi hivatkozásokkal tűzdelve i...

Bevételi nyilvántartás

A bevételi nyilvántartás jelentősége - könyvelő szakértői kisokos

Könyvelőknek 2022.10.23. - 7 p. olvasás

Gyakran felmerült kérdés volt eddig is a katásoknál, de most az átalányadósoknál is rendre újra előjön, hogy hogyan is kell ezen vállalkozóknak elszámolniuk a b...

iratok megőrzési ideje

Iratok megőrzési ideje: tudod, mit és meddig kell tárolni?

Könyvelőknek 2022.06.17. - 12 p. olvasás

A vállalkozásodban tetemes mennyiségű számla, szerződés, árajánlat, üzleti jelentés, munkaügyi irat gyűlik össze. Az iratok megőrzési ideje azonban nem a mennyi...

Back to Top