Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Minden, amit az egyéni vállalk…
KATA - 2020.03.10. - 2 p. olvasás

Minden, amit az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének ☝️ időtartamáról tudni kell

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Bonácz Zsolt adótanácsadó szakértői cikke az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartamáról a közhiteles nyilvántartásában szereplő személyekre vonatkozóan.

egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama

A következő tudnivalók kizárólag az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő személyekre vonatkoznak.

A Szja tv. értelmező rendelkezés keretében meghatározza az egyéni vállalkozó fogalmát.

Ennek alapján egyéni vállalkozónak minősül

  • a) az egyéni közjegyző,
  • b) önálló bírósági végrehajtó,
  • c) egyéni szabadalmi ügyvivő,
  • d) az egyéni ügyvéd,
  • e) az állatorvos is.

Az említett személyek nem szerepelnek az egyéni vállalkozókról vezetett közhiteles nyilvántartásban. A szüneteltetés szabályairól külön jogszabályok rendelkeznek.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése közhiteles nyilvántartásában szereplő személyek esetén

A közhiteles nyilvántartásban szereplő személy a szüneteltetés bejelentését EZEN az internetes felületen teheti meg. Az elektronikus felület használatához Ügyfélkapuval kell rendelkezni. 2017. január 1-jétől a tevékenységet legalább egy hónapig kell szüneteltetni. A tevékenység legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Ha a szüneteltetés bejelentésére 2017. január 1-jét megelőzően sor került, akkor tevékenység legfeljebb 5 évig szüneteltethető. 

A szüneteltetés első napja a bejelentés megtételét követő nap. A szüneteltetés utolsó napja a szüneteltetés befejezésére vonatkozó bejelentés megtételének napja. A szüneteltetés legrövidebb időtartamán belül a szüneteltetés befejezésére vonatkozó bejelentés nem tehető.  

Tegyük fel, hogy a szüneteltetés kezdő napja a hónap első napja.

Ekkor annak befejezésére vonatkozó bejelentés legkorábban a következő hónap első napján tehető meg. Az egyéni vállalkozó április 1-től szünetelteti tevékenységét. Ebben az esetében a tevékenység folytatását legkorábban május 1-jén jelentheti be. Ha ezt megteszi, akkor tevékenységét május 2-től folytatja. A szüneteltetés első napja hóközi dátum is lehet. Ekkor a szüneteltetés során számítandó egy naptári hónap 30 naptári napot jelent.  

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó április 10-től szünetelteti tevékenységét.

Ekkor a tevékenységének folytatását legkorábban május 10-jén jelentheti be. Ha ezt megteszi, akkor tevékenységét május 11-től folytatja. A szüneteltetés befejezésére vonatkozó bejelentést a 2, illetve 5 éves időtartam leteltét megelőző napon kell megtenni. 

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó 2018. április 10-től szünetelteti tevékenységét.

Legkésőbb 2020. április 9-én jelentheti be, hogy tevékenységét folytatni kívánja. Ha a bejelentést elmulasztja, akkor az egyéni vállalkozása automatikusan megszűnik. Ezzel egyidejűleg katás státusa is véget ér. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top