EU-s e-számlázási változások - a Billingóval ez sem lesz probléma!

Adózás, NAV 2023.03.18. - 2 p. olvasás

Az e-számlázásban várható 2024-es változás már most gondolkodásra késztet sokakat a számlázók világában, mivel a csak PDF alapú elektronikus számlák kiesnek az elfogadható kategóriából. Szerencsére a Billingo mindenre felkészült.

Hiszünk az automatizálhatóságban, márpedig ha a számlázási, számviteli, valamint adózási gyakorlatokkal kapcsolatos EU-s tervezetet elfogadják, 2028-tól óriási változások terelik ebbe az irányba a vállalkozókat. Ennek okán 2024-ben már debütálhat az egységes e-számla rendszer. A tervek szerint hamarosan kötelező lesz az e-számla alkalmazása, nem lesz kifogás, hogy az ügyfélnek vagy neked megfelel a papír alapú.

Jelenleg a PDF-ben kiküldött számla önmagában nem tesz eleget a kritériumoknak Magyarországon. A kibocsátás és a befogadás is elektromos alapú kell legyen ahhoz, hogy e-számlának legyen tekinthető az irat. Csak három feltételnek kell (egyelőre) megfelelni: a számla eredetét, a tartalom sértetlenségét kell igazolni, és biztosítani az olvashatóságot. A tervek szerint 2024-től az EU-n belül az összes számla előállítására és feldolgozhatóságára is egységesen kell vonatkoznia a digitalizálhatóságnak.

Miért van erre szükség?

Az e-számla rendszer változásai az átláthatóság irányába terelik a számlázást, ami a számlázási adatmennyiségek könnyebb kezelhetőségét teszik lehetővé - nyilatkozta a Billingónak Czöndör Szabolcs, a NAV szakértője. Könnyebben kezelhetővé válnak az adatok, ráadásul egységes lesz a rendszer az EU-n belül, ami további könnyítés.

Az e-számlának jövőre úgynevezett strukturált adatot kell tartalmaznia, egy elektronikusan elérhető számlakép már nem lesz elég. Ezek az adatok a gépi feldolgozhatóságot jelentik.

A magyar vállalkozások európai felmérések szerint nem túl erősek elektronikus számlázásban, sajnos sereghajtók vagyunk a strukturált adatokat is tartalmazó számlák kiállításában. Az EU-s módosítás adhat egy lökést azon vállalkozóknak, akik eddig csak gondolkodtak az e-számlázáson. Ez persze jót jelent, hiszen a digitalizáltság gyorsabb munkafolyamatokat eredményezhet számukra.

A Billingóval már most szupergyors a számlázás

  • A Billingóval jelenleg is ki tudsz állítani a jogszabályoknak megfelelő e-számlát, ezen felül elektronikus díjbekérő, előlegszámla és nyugta kiállítására is lehetőséged van nálunk.
  • Ha bármilyen jogszabályi változás érvényesül, azt a Billingo azonnal leköveti, és értesítünk is erről, így nem kell, hogy a változások miatt fájjon a fejed.

Billingo tipp a 2024-es változáshoz

Kezdd el már ma az e-számlázást a Billingóval, hogy ne hirtelen ugorj fejest a mélyvízbe, amikor az EU-s szabályok változásai életbe lépnek. Velünk nemcsak a számlázásod tarthatod rendben, hanem a céged adminisztrációjának jó részét is digitalizálhatod.

Már az első nap megláthatod, hogy a papírkupacok felszámolásával rengeteg költséget és időt tudsz megtakarítani. Egy gombnyomással ki tudod küldeni a számláid, így a 20 perces számlatömb töltögetési idődet munkára fordíthatod, és a tárolási/ archiválási időd, erőforrásaid is megtakaríthatod - a Billingo automatikusan eleget tesz a jogszabályi követelményeknek.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top