Felkészül: a QR-kódos fizetés

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.14. - 7 p. olvasás

Az utóbbi években jelentősen kibővült az alternatív fizetési lehetőségek köre a bankkártyás fizetési mód mellett. Mivel a boltokban kötelező valamilyen elektronikus fizetési mód elfogadása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is szeretne alternatívát kínálni a bankkártyás fizetésre. Nem is akármilyet.

Maga a készpénzes fizetés értelemszerűen nem tud hová bővülni, de versenytársa, az elektronikus fizetés annál inkább. Hazánkban törvény írja elő, hogy kötelező az elektronikus fizetés elfogadása, minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnél 2021. január elseje óta.

“Bizonyos tevékenységi kör kivételével, ahol nem kötelező az elektronikus fizetések biztosítása a kereskedő részéről, a kereskedő ma már bírságot kockáztat azzal, ha semmilyen elektronikus fizetési lehetőséget nem fogad el” - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál szakértője.

“De talán nem is a bírság réme a fő motivációja bármilyen elektronikus fizetés biztosításának, hanem az, hogy egyszerűen keresik a vásárlók. A bankkártyás fizetés a pandémia óta népszerűbb, mint valaha, és egyre többen fizetnek mobiltelefonos érintéssel a POS terminálokon. Erre alapozva ma már sikeressé lehet tenni más elektronikus fizetést is.”

Csak egy okostelefon kell a kártyás fizetéshez, ha Billingózol
Megkönnyítem a vállalkozói életem

De milyen alternatívák léteznek a kártyaelfogadásra?

Ami talán mindenkinek eszébe jut, az a Revolut. Nem csak egyszerű a fizetés vele, mintegy egymillió magyar ügyfélnek már ott van a telefonján, és sokuk rendszeresen használja is. Vagyis a vevőkör biztosítva van rá, nem kell már elterjeszteni ezt a fizetési lehetőséget. A Revoluttal nagyon egyszerű a pénz küldése, illetve fogadása, akár a fizető fél, akár a kereskedő is kezdeményezheti a tranzakciót, mely azonnal végbemegy.

Akár QR-kóddal is lehet fogadni a fizetéseket személyesen, de más pénzfogadási megoldások is léteznek. A Revolutnál céges számla is nyitható, melynek a számlavezetése ingyenes és a Magyarországra indított forint átutalások közül havonta az első 5 ingyenes, még pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni érte.

A PayPal az egyik legrégebbi fintech cég. Épp ezért sok magyar vásárlónak van PayPal számlája is, tehát egy szintén elterjedt fizetési módról beszélhetünk. A fizetés azonnali fogadása szintén biztosított a PayPalon keresztül is, bár ez a szolgáltatás inkább az internetes pénzfogadásban terjedt el. Azonban személyesen sem lehetetlen pénzt fogadni vele, ha mindkét félnél ott van az okostelefon. A PayPalnál szintén ingyenes a pénz kiutalása Magyarországra, a PayPallal fogadott pénzek honosításáért tehát nem kell fizetni.

Pénzt lehet küldeni egymás közt a magyar Barionnal is, mely egy e-pénz alapú szolgáltatás. Az e-pénztől nem kell megijedni, ugyanolyan pénznek számít, mint a bankszámlapénz és a készpénz, csak könnyítettek az azonosítási limitek a bankszámlapénzhez képest. Ennek előnyeit leginkább a fesztiválozók élvezhették már eddig is, hiszen ott már régóta e-pénz alapon lehet fizetni a fesztivál saját fizetési rendszerében. A Barion előnye, hogy szintén azonnali a pénzküldés és sok magyarnak van ilyen tárcája, amelynek havidíja nincs. A tárcában lévő pénzhez itt már 0,1 százalék, minimum 50 forintért lehet hozzájutnia a vállalkozónak.

Bizonyára sokféle elektronikus fizetés létezik még, melyet a magyar vevőknek fel lehet ajánlani, például még nem említettük a kriptovalutás vagy a külföldi, akár euró alapú fizetést, amire több kereskedőnél is akad példa. Ezek azonban már nem annyira elterjedtek, mint a fenti három, így sok vásárló nem fog tudni élni vele, bár néhányan igen.

Ugyan az is elektronikus fizetésnek számít, ha valaki egyszerűen kiírja a bankszámlaszámát a pénztárgép mellé - és valóban meg tud győződni arról, hogy a vásárlója sikeresen kifizette-e az árut vagy szolgáltatást, de a hazánkban kiépült azonnali fizetési rendszer ennél jóval korszerűbb fizetési lehetőségeket is kínál.

Milyen fizetési szolgáltatások érhetők el az azonnali fizetési rendszerben?

2020. március 2-a óta hazánkban bármely két, magyarországi banknál vezetett fizetési számla között azonnal, de legkésőbb 5 másodpercen belül teljesül egy átutalás a hét minden napján, éjjel és ünnepnapokon is. Erre - az azonnaliság miatt - már rá lehet építeni kereskedelmi fizetést is, amit eddig nagy tömegben csak a bankkártya „tudott”.

Már rögtön az elején tervbe vette az MNB, hogy az azonnaliságra alapozva megteremti a kártyás fizetés belföldi alternatíváját, ennek kiépülésére azonban várni kellett. Sőt, még mindig várni kell, hiszen nem minden banknál érhető el ez a szolgáltatás. A jegybank szándékai szerint azonban egy éven belül minden magyarországi bank nyújtani fogja ezt a fizetési lehetőséget.

Az egyik ilyen lehetőség a fizetési kérelem. Ez egy fordított átutalásnak is felfogható, természetesen a pénz továbbra is a fizető féltől a kedvezményezetthez megy. De abban, hogy ez minél egyszerűbb legyen, a pénz fogadójának is szerepe van, ő állítja ugyanis össze az átutalást, amit a vevőnek csak jóvá kell hagynia.

Vagyis ez a lehetőség kitűnően alkalmazható a számlabeszedések során, de személyes fizetési módnak is kiválóan alkalmas. Ha a vevő megadja a bankszámlaszámát, te már küldheted is a fizetési kérelmet neki. A bankszámlaszám QR-kódon keresztül, automatizáltan is kiolvasható, de ha a vevő rögzített telefonszámot vagy e-mail címet a bankszámlájához, akkor arra is küldheted a fizetési kérelmet, nem kell molyolni a bankszámlaszámmal.

A fizetési kérelem mellett létezik egy másik fizetési megoldás is az azonnali fizetési rendszerre épülve, ez pedig a QR-kódos fizetés. A QR-kódos fizetés a kereskedelemben már korábban elterjedt más fizetési rendszerek egyszerűségére, hajaz: a vevőd a bankja mobilappjával beszkenneli az általad előállított egyedi fizetési QR-kódot, majd - a fizetési kérelemhez hasonlóan - csak egyszerűen jóváhagyja a fizetést és már a számládon is van az ellenérték. Ez a lehetőség ugyanúgy elérhető lesz 2024 tavaszára minden magyar banknál, mint a fizetési kérelem.

Bár az átutalásnak lehet díja, még nagyobb hátránya ennek a két hazai azonnali fizetési rendszerre épülő szolgáltatásnak, hogy egyáltalán nem elterjedt. Ezért az állam úgy gondolta, hogy beszáll ennek a népszerűsítésébe.

A kormányzat garantálja az ingyenes fizetési szolgáltatásokat

Az állam 2022 végén úgy döntött, hogy a hazai azonnali átutalási rendszerre épülő két fizetési szolgáltatást törvényi erővel teszi ingyenessé. Előbb november 23-tól csak a pénzügyi tranzakciós illeték alól mentesítette a fizetési kérelmet és a QR-kód alapú átutalásokat, majd december 20-tól már minden díj alól mentesítette a fogyasztót, ha ezen két fizetési forma valamelyikét választja.

A bankkártya szinte kezdettől fogva, a kilencvenes évek eleje óta ingyenes fizetési megoldásnak számít. Érthető, ha a jogalkotó az azonnali fizetési rendszerre épülő két új fizetési megoldást törvényi erővel tette ingyenessé, hogy az ne kerüljön hátrányba a bankkártyás fizetési módhoz képest. Mindkét új fizetési móddal történő fizetés ugyanis az átutalás díjába kerül, amely - főleg az állam által 2013-ban bevezetett - pénzügyi tranzakciós illetékkel terhelt. Ez pedig nem kevés, 0,3 százalékos díjjal jár átutalásonként. És ez még csak az állam felé fizetendő díj, ebben a bank díja még nincs is benne.

A bankok persze nem igyekeznek népszerűsíteni ezt a két új szolgáltatást, hogy még a végén ráfizessenek.

De a kereskedők ezt megtehetik.

A következő kevesebb, mint egy éven belül kiépül ez a két új szolgáltatás minden magyar bank mobilapplikációjában, te pedig ez idő alatt felkészítheted rá a fizetési rendszeredet. Ha ma nem is érezhető, idővel egész biztosan elterjed majd ez a két új fizetési szolgáltatás Magyarországon, így hosszabb távon mindenképpen nyersz vele.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top