Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / 2021. január 1-től kötelező bi…
Tippek - 2020.12.09. - 4 p. olvasás

2021. január 1-től kötelező biztosítani az online kasszák mellett az elektronikus fizetést

A kormány következő gazdaságfehérítést célzó intézkedéseként 2021. január 1-től mintegy 60 000 online kasszát üzemeltető kereskedő és szolgáltató lesz köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vevői részére. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan készülhetsz fel a legegyszerűbben és leginkább költséghatékonyan? Segítünk végiggondolni a lehetőségeidet.

elektronikus fizetés 2021

2005. évi CLXIV. törvény módosítása alapján 2021. január 1-től minden online kasszára kötelezett kereskedő és szolgáltató vállalkozás a készpénz mellett elektronikus fizetési megoldást is köteles biztosítani vevői részére. A háttérben kezdetben a készpénzhasználat visszaszorítása és a gazdaság fehérítése állt. A koronavírus járvány megjelenése ugyanakkor alapvetően módosította a fogyasztói szokásokat és egyre népszerűbbé vált az érintésmentes, bankkártyás fizetési lehetőség. A gyors, kontaktusmentes fizetést a vásárlók megkedvelték, ami egyben védi a vállalkozót is a fizikai érintkezés csökkenése miatt.

A változás mintegy 60 000 vállalkozást érint, és már csak néhány hét maradt az ideális megoldás megtalálására és bevezetésére. A Billingo természetesen most sem hagy magadra. Nézzük a lehetőségeket. 

Azonnali fizetés, POS vagy softPOS?

A jogszabály nem korlátozza, hogy az elektronikus fizetési lehetőség megvalósítására a vállalkozók milyen megoldást választanak, így azt saját preferenciáid, igényeid és lehetőségeid szerint szabadon eldöntheted. Ideális megoldás lehet az Azonnali fizetés, a hagyományos bankkártya elfogadó terminál (POS) biztosítása, vagy a még korszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, mint amilyen a hamarosan induló softPOS alkalmazás. 

Hogy a vállalkozásod számára melyik lesz a legjobb megoldás, azt a céged folyamatai, a lebonyolított forgalom, az átlagos kosárérték és a vásárlási szokások egyaránt befolyásolhatják. Érdemes őket szem előtt tartani, mert sokat spórolhatsz vele.

Azonnali fizetés

Magyarországon 2020. márciusától - a világon elsőként - valamennyi pénzintézet köteles biztosítani az azonnali átutalást. Ennek értelmében a hét minden napjának 24 órájában, a 10 millió forint alatti utalások max. 5 másodperc alatt teljesülnek. 

Az azonnali fizetés bevezetése óta a bankszámlaszámra való utalás mellett ún. másodlagos azonosító is megadható, így az utalást a vevő mobilszámra, e-mail címre vagy adószámra is indíthatja, vagy akár egy QR-kód segítségével is teljesítheti a fizetést. 

Tudtad?
Hazánkban elsőként a Billingós számlákon és bizonylatokon is megjeleníthető az Azonnali fizetésre alkalmas QR-kód.

Egyre több banknál érhető el az ún. fizetési kérelem szolgáltatás is, amelynek segítségével a vállalkozás ún. fizetési kérést küldhet a vevőinek, amit a vevő a netbankján vagy mobilbankján keresztül tud jóváhagyni. Jóváhagyás esetén pillantok alatt megtörténik az utalás. 

POS - hagyományos bankkártyás fizetés

A hagyományos bankkártya elfogadó eszköz, a POS terminál bevett és népszerű elektronikus fizetési megoldás, amit eddig is számos vállalkozás választott a jellemzően 2000 Ft-nál magasabb vásárlások esetén. Az eszköz könnyen használható, 15 000 Ft alatti vásárlások esetén pedig jellemzően PIN kód használata nélkül, érintésmentesen is működik. 

Mégis van közel 60 000 vállalkozás, ahol mostanáig csak készpénzzel lehetett fizetni. Ők jellemzően a POS terminál fix havi költsége és a pénzintézet által levont jutalék miatt nem vezették be eddig a bankkártyás fizetési lehetőséget. Fontos tudni ugyanis, hogy a bankkártya használata a vevő számára ingyenes, a fenti költségek a vállalkozást terhelik.

A POS terminálok egyszerű használatát, az érintésmentes fizetés kényelmét és a költséghatékonyabb üzemeltetés előnyeit kombinálja a Global Payments Europe új szolgáltatása a softPOS. 

softPOS - elektronikus bankkártya-elfogadás mobilon

A softPOS az elektronikus fizetési megoldások legújabb generációja, egy mobilos bankkártya-elfogadási lehetőség, amelyet partnerünk a Global Payments Europe biztosít. 

SoftPOS használata esetén a bankkártya-elfogadás az NFC-vel ellátott Androidos okostelefonon, egy alkalmazás segítségével történik. 

A softPOS megoldással az érintésmentes bankkártyás fizetés által kínált ügyfélélményt lényegesen kedvezőbb feltételekkel biztosíthatják a vállalkozások. 

A PIN kódot nem igénylő, 15 000 Ft alatti tranzakciók kezelésére alkalmas softPOS alkalmazás 2021. februártól érhető majd el, de mobiltárcával (Apple Pay, Google Pay) értékhatár nélkül lehet fizetni. 2021. júniustól pedig érkezik a softPOS új generációja, amely már a PIN kódos tranzakciók kezelésére is alkalmas lesz.

Az átmeneti időszakra a Global Payments Europe speciális ajánlatot állított össze a Billingósok részére, azért, hogy a törvényi kötelezettségedet teljesíteni tudd:

  • a softPOS alkalmazás megérkezéséig hagyományos POS terminált biztosítanak kedvező havi díjért, 
  • ahogy megérkezik a kosárértékedhez illeszkedő softPOS alkalmazás, értesítenek Téged és gondoskodnak a POS terminálod ingyenes elszállításáról is.

A softPOS éppen olyan gyors és kényelmes, mint a hagyományos POS terminálok. Ha a POS terminál zárása (napzárás funkció futtatása) 18 óráig megtörténik, akkor az adott napi forgalom már másnap elszámolásra kerül általad megadott bankszámlán.

A Global Paymentsről

A Global Payments a világ egyik legnagyobb, nem banki tulajdonú fizetési szolgáltatója. Az amerikai anyacég tagja az S&P 500-nak, azaz, az NYSE és a NASDAQ által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatok egyike. 

Több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a fizetési megoldások területén. Világszerte több millió kereskedőnek, több száz intézménynek, pénzügyi szervezetnek, valamint kormányzati ügyfeleknek nyújtja szolgáltatásait. 

A Global Payments világszerte 30 országban van jelen, innovatív softPOS szolgáltatása pedig most már számodra is elérhető!

Igényelj Te is softPOS rendszert és költöztesd az e-fizetést a mobilodra!
Részletek

 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér