2021. január 1-től kötelező biztosítani az online kasszák mellett az elektronikus fizetést

Adózás, NAV 2020.12.09. - 4 p. olvasás

A kormány következő gazdaságfehérítést célzó intézkedéseként 2021. január 1-től mintegy 60 000 online kasszát üzemeltető kereskedő és szolgáltató lesz köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vevői részére. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan készülhetsz fel a legegyszerűbben és leginkább költséghatékonyan? Segítünk végiggondolni a lehetőségeidet.

2005. évi CLXIV. törvény módosítása alapján 2021. január 1-től minden online kasszára kötelezett kereskedő és szolgáltató vállalkozás a készpénz mellett elektronikus fizetési megoldást is köteles biztosítani vevői részére. A háttérben kezdetben a készpénzhasználat visszaszorítása és a gazdaság fehérítése állt. A koronavírus járvány megjelenése ugyanakkor alapvetően módosította a fogyasztói szokásokat és egyre népszerűbbé vált az érintésmentes, bankkártyás fizetési lehetőség. A gyors, kontaktusmentes fizetést a vásárlók megkedvelték, ami egyben védi a vállalkozót is a fizikai érintkezés csökkenése miatt.

A változás mintegy 60 000 vállalkozást érint, és már csak néhány hét maradt az ideális megoldás megtalálására és bevezetésére. A Billingo természetesen most sem hagy magadra. Nézzük a lehetőségeket. 

Azonnali fizetés, POS vagy softPOS?

A jogszabály nem korlátozza, hogy az elektronikus fizetési lehetőség megvalósítására a vállalkozók milyen megoldást választanak, így azt saját preferenciáid, igényeid és lehetőségeid szerint szabadon eldöntheted. Ideális megoldás lehet az Azonnali fizetés, a hagyományos bankkártya elfogadó terminál (POS) biztosítása, vagy a még korszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, mint amilyen a hamarosan induló softPOS alkalmazás. 

Hogy a vállalkozásod számára melyik lesz a legjobb megoldás, azt a céged folyamatai, a lebonyolított forgalom, az átlagos kosárérték és a vásárlási szokások egyaránt befolyásolhatják. Érdemes őket szem előtt tartani, mert sokat spórolhatsz vele.

Azonnali fizetés

Magyarországon 2020. márciusától - a világon elsőként - valamennyi pénzintézet köteles biztosítani az azonnali átutalást. Ennek értelmében a hét minden napjának 24 órájában, a 10 millió forint alatti utalások max. 5 másodperc alatt teljesülnek. 

Az azonnali fizetés bevezetése óta a bankszámlaszámra való utalás mellett ún. másodlagos azonosító is megadható, így az utalást a vevő mobilszámra, e-mail címre vagy adószámra is indíthatja, vagy akár egy QR-kód segítségével is teljesítheti a fizetést. 

Tudtad?
Hazánkban elsőként a Billingós számlákon és bizonylatokon is megjeleníthető az Azonnali fizetésre alkalmas QR-kód.

Egyre több banknál érhető el az ún. fizetési kérelem szolgáltatás is, amelynek segítségével a vállalkozás ún. fizetési kérést küldhet a vevőinek, amit a vevő a netbankján vagy mobilbankján keresztül tud jóváhagyni. Jóváhagyás esetén pillantok alatt megtörténik az utalás. 

POS - hagyományos bankkártyás fizetés

A hagyományos bankkártya elfogadó eszköz, a POS terminál bevett és népszerű elektronikus fizetési megoldás, amit eddig is számos vállalkozás választott a jellemzően 2000 Ft-nál magasabb vásárlások esetén. Az eszköz könnyen használható, 15 000 Ft alatti vásárlások esetén pedig jellemzően PIN kód használata nélkül, érintésmentesen is működik. 

Mégis van közel 60 000 vállalkozás, ahol mostanáig csak készpénzzel lehetett fizetni. Ők jellemzően a POS terminál fix havi költsége és a pénzintézet által levont jutalék miatt nem vezették be eddig a bankkártyás fizetési lehetőséget. Fontos tudni ugyanis, hogy a bankkártya használata a vevő számára ingyenes, a fenti költségek a vállalkozást terhelik.

A POS terminálok egyszerű használatát, az érintésmentes fizetés kényelmét és a költséghatékonyabb üzemeltetés előnyeit kombinálja a Global Payments Europe új szolgáltatása a softPOS. 

softPOS - elektronikus bankkártya-elfogadás mobilon

A softPOS az elektronikus fizetési megoldások legújabb generációja, egy mobilos bankkártya-elfogadási lehetőség, amelyet partnerünk a Global Payments Europe biztosít. 

SoftPOS használata esetén a bankkártya-elfogadás az NFC-vel ellátott Androidos okostelefonon, egy alkalmazás segítségével történik. 

A softPOS megoldással az érintésmentes bankkártyás fizetés által kínált ügyfélélményt lényegesen kedvezőbb feltételekkel biztosíthatják a vállalkozások. 

A PIN kódot nem igénylő, 15 000 Ft alatti tranzakciók kezelésére alkalmas softPOS alkalmazás 2021. februártól érhető majd el, de mobiltárcával (Apple Pay, Google Pay) értékhatár nélkül lehet fizetni. 2021. júniustól pedig érkezik a softPOS új generációja, amely már a PIN kódos tranzakciók kezelésére is alkalmas lesz.

Az átmeneti időszakra a Global Payments Europe speciális ajánlatot állított össze a Billingósok részére, azért, hogy a törvényi kötelezettségedet teljesíteni tudd:

  • a softPOS alkalmazás megérkezéséig hagyományos POS terminált biztosítanak kedvező havi díjért, 
  • ahogy megérkezik a kosárértékedhez illeszkedő softPOS alkalmazás, értesítenek Téged és gondoskodnak a POS terminálod ingyenes elszállításáról is.

A softPOS éppen olyan gyors és kényelmes, mint a hagyományos POS terminálok. Ha a POS terminál zárása (napzárás funkció futtatása) 18 óráig megtörténik, akkor az adott napi forgalom már másnap elszámolásra kerül általad megadott bankszámlán.

A Global Paymentsről

A Global Payments a világ egyik legnagyobb, nem banki tulajdonú fizetési szolgáltatója. Az amerikai anyacég tagja az S&P 500-nak, azaz, az NYSE és a NASDAQ által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatok egyike. 

Több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a fizetési megoldások területén. Világszerte több millió kereskedőnek, több száz intézménynek, pénzügyi szervezetnek, valamint kormányzati ügyfeleknek nyújtja szolgáltatásait. 

A Global Payments világszerte 30 országban van jelen, innovatív softPOS szolgáltatása pedig most már számodra is elérhető!

Igényelj Te is softPOS rendszert és költöztesd az e-fizetést a mobilodra!
Részletek

 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top