Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Fülöp Olga LIVE - átalányadózá…
Átalányadó - 2023.03.09. - 6 p. olvasás

Fülöp Olga LIVE - átalányadózás, HIPA, SZJA bevallás 2023-ban

Fülöp Olga szakértő könyvelőnk a tematikus Facebook csoportunkban LIVE videóban mondta el hihetetlen részletességgel, mire kell figyelnie a bevallási hajrában az egyéni vállalkozóknak, különösen az átalányadózóknak. Záporoztak a jobbnál jobb kérdések, reméljük, a tiéd sem marad megválaszolatlan! A videó visszanézhető!

átalányadó

A Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban érintett négy témakört, amely most a vállalkozói életben meglehetősen forró téma. Megtudtuk, hogyan lehet az új katáról átalányadózásra váltani 2023-ban, mire kell figyelni az ‘58-as bevallást illetően, a göngyölítéses módszerről is tudhattunk meg újdonságokat. A leghosszabb ideig a sávos HIPA témája maradt fenn, a csoportban egyébként is jó ideje ez a kommentek fő tárgya, majd levezetésnek az SZJA bevallásról volt szó, az utolsó blokk pedig a kérdéseké volt. Nézzük a részleteket!

Új katából az átalányadóba

Ha valaki új katát választott tavaly, de úgy döntött, hogy 2023-ban inkább átalányadózásra váltana, megteheti, hiszen az új katából is bármikor ki lehet szállni év közben, a következő hónap 1-jétől.

Ebben az esetben ezek a teendők: a 'T101E jelű nyomtatvány kitöltésével és beküldésével lehet jelezni, ha a vállalkozó kiszállna a katázásból a következő hónap elsejétől, és ezen a nyomtatványon lehet egy X-szel jelölni, ha átalányadózást választana 2023-ra. Ha ez az X lemarad, akkor ez a lehetőség erre az évre elúszott, és az szja-törvény szabályrendszere vonatkozik majd az adózóra.

A másik fontos dolog, hogyha valaki katából másik adónembe megy át, akkor létre kell hozni a biztosítási jogviszonyt a 'T1041-es nyomtatványon.

Ha az új katát megszünteti a vállalkozó, 30 napon belül záró kata bevallást kell benyújtania, ez a ‘23KATA. Olga felhívta rá a figyelmet, hogy ezt semmiképp ne felejtse el, aki váltani akar.

Ami nem változik - a kamarai hozzájárulást ugyanúgy kell fizetni, és az adózási mód váltás miatt nincs változás a HIPÁ-ban, azzal mehet tovább a vállalkozó, amilyen módszert választott az év elején. Arra, hogy a HIPA alapvetően változott tavaly óta, és ezzel mi a teendő, Olga egy későbbi blokkban tért ki.

Az ‘58-as bevallás és a göngyölítéses módszer

Olga leszögezte, hogy a LIVE videó nem a kitöltés hogyanját vezeti végig, hiszen ezt szépen vezeti a Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz, és a bevallást elő is készítjük. Hogy hogyan használd? Olga ezt egy korábbi oktatóvideóban is bemutatja.

Az szja szerint adózók ugyanúgy havonta kötelesek beadni a bevallásukat tárgyhót követő 12-ig, az átalányadózók bevallás beadási határideje változott negyedévesre. A 2358-as nyomtatvány nagyon hasonlít a 2258-ashoz, DE alul jelezni kell egy jó helyre tett x-szel, hogy a vállalkozó átalányadózó-e, őstermelő, stb, mert ehhez képest nyílnak fel majd a további kitöltendő lapok. És itt jön az érdekesség.

Az átalányadózóknak ugyanis megjelenik 3 új “fül”, az AT-01, -02 és -03 űrlap. Tehát ugyan negyedévente kell beadni a bevallást, de havi bontásban kell részletezni, mikor mennyi volt a bevétel. Ha valaki mellékállású, neki nem változik sokat a kitöltés, mert a mentes sávban 0-kat vall, aztán ha a mentes sávot elhagyja, már rá is vonatkoznak a fentiek. Bővebben írt már erről blogunkban a Számpatikus, olvass a 2023-as átalányadózási praktikákról.

A göngyölítéses módszerről

2023-tól kicsit bonyolódik a számítás, mert a helyes bevallásokhoz meg kell nézni, az elmúlt 3 hónap alatt mennyi volt az összjövedelem, a havi adóval számolt jövedelem meghaladja-e a járulékalap háromszorosát, mert ha igen, akkor már nem csak a minimálbérre fizet az adózó. Ez csak a jéghegy csúcsa, de ahogy Olga is említette, a Billingo Átalányadó Kalkulátor e számításokat elvégzi, és óriási segítséget jelenthetnek az átalányadózóknak és könyvelőiknek.

Mi történik, ha valaki szünetelteti a vállalkozást márciustól, merült fel a kérdés. Ha valaki szünetel, 30 napon belül záró bevallást kell beadnia, erre is ‘58-ast. A 2023-as év eddigi 2 hónapjára kell kitölteni, a negyedéves jövedelmet így kétfelé osztani. Ezen felül jelölni kell a bevalláson az S betűt mint szüneteltetést.

Ennél a résznél egy további kérdést is azonnal megválaszolt szakértőnk. Ha 2022 decemberi teljesítéssel kiállított számlát 2023-ban fizetik ki, az az AAM keretet merítette 2022-ben, az átalányadó keretet pedig 2023-ban. Hiszen mindig az összeg befolyásának napja az, ami után adózunk.

Helyi iparűzési adó

A HIPA elméleti részét nagyvonalakban felvezette nekünk Olga, ha részletekre vagy kíváncsi, olvasd el korábbi cikkünket a témában Az iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb teendők címmel, vagy a HIPA előlegek kiszámításához fontos mankónak számító írást a Számpatikus oldalán.

Fontos, hogy a vállalkozó mindig megnézze, az adott településen hány százalékos az iparűzési adó mértéke.

2023-ban debütált a sávos HIPA rendszer, amit a 2,5 milliós éves bevétel alatti vállalkozásoknak nem éri meg választani. A többieknek 25 millió forintig jó lehet, ők 3 sáv közül választhatnak.

Figyeljünk: 2022-re még a korábbi HIPA szabály szerint vallunk be! 2023-tól eltörölték az egyszerűsített szabályokat és maradt a főszabály, valamint a sávos HIPA, ami hasonlít ugyan a régi katás módszerre, de a bejelentése és az alkalmazása más.

Bárki választhatja egyébként a sávos HIPÁ-t, aki vállalja, hogy az árbevétele 25 millió vagy annál kevesebb lesz. 3 sáv választható:

  • A székhelyre és a telephelyre jutó adóalap 2,5-2,5 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 12 millió forintot nem haladja meg.
  • Az adóalap 6-6 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 12 millió forintot igen, de a 18 millió forintot nem haladja meg.
  • Az adóalap 8,5-8,5 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 18 millió forintot igen, de a 25 millió forintot nem haladja meg. Ez az átalányadózó kiskereskedőkre vonatkozik, akiknek bevétele éves szinten nem több, mint 120 millió forint.

A sávos iparűzési adó választását egész évre vonatkozóan tehetjük meg, és azon változtatni később arra az évre már nem tudunk.

Működő vállalkozások főszabályként az előző évi 'HIPAK bevallásban tesznek erről nyilatkozatot, indulók és szünetelésből visszatérők majd az adott évi 'HIPAK bevallásban, székhelyáthelyezők vagy új telephelyet nyitó vállalkozók pedig a "Bejelentkezés/Változásbejelentés" c. nyomtatványon (fontos, hogy ők ugye önkormányzatonként fizetik a ezt a fix tételt, tehát érdemes matekozni). A sávos HIPA összegét egyébként egy tételben be kell fizetni adott év május 31-ig, a következő évben HIPA bevallást pedig már nem is kell beadni, amennyiben tudtuk tartani a vállalt bevételi sávot, és ha a következő évre sem akarunk ettől a módszertől eltérni.

SZJA

Az szja bevallásban jelölni kell, hogy milyen adózási módban vagyunk, és a szünetelőknek is kell vele foglalkozni. Olga szerint az átalányadózók egy része azt gondolja, az szja tervezetükbe a NAV bevarázsolja a vállalkozói tételeit, de ez valószínűleg nem történik meg, így különösen figyelni kell a bevallásra, és helyesen kell beküldeni, az átalányadózós bevételeket a vállalkozónak magának kell bevinnie a rendszerbe. Inkább mindenki adjon be szja bevallást, és magának jelölje be a fontos kódokat. Itt és ekkor értékelődik fel igazán a könyvelők szerepe.

A kérdések megválaszolása

Miért csökkenti a Billingo az AAM keretedet ÁTKH-s, EU zónán kívüli számla? Mi történik, ha a választott HIPA sávban nem tudja tartani a vállalkozó a bevételét? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel, ha szeretnéd megtudni a választ, csatlakozz csoportunkhoz, és nézd vissza Olga videóját, nagyon hasznos!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska