Fülöp Olga LIVE - átalányadózás, HIPA, SZJA bevallás 2023-ban

Adózás, NAV 2023.03.09. - 6 p. olvasás

Fülöp Olga szakértő könyvelőnk a tematikus Facebook csoportunkban LIVE videóban mondta el hihetetlen részletességgel, mire kell figyelnie a bevallási hajrában az egyéni vállalkozóknak, különösen az átalányadózóknak. Záporoztak a jobbnál jobb kérdések, reméljük, a tiéd sem marad megválaszolatlan! A videó visszanézhető!

átalányadó

A Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban érintett négy témakört, amely most a vállalkozói életben meglehetősen forró téma. Megtudtuk, hogyan lehet az új katáról átalányadózásra váltani 2023-ban, mire kell figyelni az ‘58-as bevallást illetően, a göngyölítéses módszerről is tudhattunk meg újdonságokat. A leghosszabb ideig a sávos HIPA témája maradt fenn, a csoportban egyébként is jó ideje ez a kommentek fő tárgya, majd levezetésnek az SZJA bevallásról volt szó, az utolsó blokk pedig a kérdéseké volt. Nézzük a részleteket!

Új katából az átalányadóba

Ha valaki új katát választott tavaly, de úgy döntött, hogy 2023-ban inkább átalányadózásra váltana, megteheti, hiszen az új katából is bármikor ki lehet szállni év közben, a következő hónap 1-jétől.

Ebben az esetben ezek a teendők: a 'T101E jelű nyomtatvány kitöltésével és beküldésével lehet jelezni, ha a vállalkozó kiszállna a katázásból a következő hónap elsejétől, és ezen a nyomtatványon lehet egy X-szel jelölni, ha átalányadózást választana 2023-ra. Ha ez az X lemarad, akkor ez a lehetőség erre az évre elúszott, és az szja-törvény szabályrendszere vonatkozik majd az adózóra.

A másik fontos dolog, hogyha valaki katából másik adónembe megy át, akkor létre kell hozni a biztosítási jogviszonyt a 'T1041-es nyomtatványon.

Ha az új katát megszünteti a vállalkozó, 30 napon belül záró kata bevallást kell benyújtania, ez a ‘23KATA. Olga felhívta rá a figyelmet, hogy ezt semmiképp ne felejtse el, aki váltani akar.

Ami nem változik - a kamarai hozzájárulást ugyanúgy kell fizetni, és az adózási mód váltás miatt nincs változás a HIPÁ-ban, azzal mehet tovább a vállalkozó, amilyen módszert választott az év elején. Arra, hogy a HIPA alapvetően változott tavaly óta, és ezzel mi a teendő, Olga egy későbbi blokkban tért ki.

Az ‘58-as bevallás és a göngyölítéses módszer

Olga leszögezte, hogy a LIVE videó nem a kitöltés hogyanját vezeti végig, hiszen ezt szépen vezeti a Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz, és a bevallást elő is készítjük. Hogy hogyan használd? Olga ezt egy korábbi oktatóvideóban is bemutatja.

Az szja szerint adózók ugyanúgy havonta kötelesek beadni a bevallásukat tárgyhót követő 12-ig, az átalányadózók bevallás beadási határideje változott negyedévesre. A 2358-as nyomtatvány nagyon hasonlít a 2258-ashoz, DE alul jelezni kell egy jó helyre tett x-szel, hogy a vállalkozó átalányadózó-e, őstermelő, stb, mert ehhez képest nyílnak fel majd a további kitöltendő lapok. És itt jön az érdekesség.

Az átalányadózóknak ugyanis megjelenik 3 új “fül”, az AT-01, -02 és -03 űrlap. Tehát ugyan negyedévente kell beadni a bevallást, de havi bontásban kell részletezni, mikor mennyi volt a bevétel. Ha valaki mellékállású, neki nem változik sokat a kitöltés, mert a mentes sávban 0-kat vall, aztán ha a mentes sávot elhagyja, már rá is vonatkoznak a fentiek. Bővebben írt már erről blogunkban a Számpatikus, olvass a 2023-as átalányadózási praktikákról.

A göngyölítéses módszerről

2023-tól kicsit bonyolódik a számítás, mert a helyes bevallásokhoz meg kell nézni, az elmúlt 3 hónap alatt mennyi volt az összjövedelem, a havi adóval számolt jövedelem meghaladja-e a járulékalap háromszorosát, mert ha igen, akkor már nem csak a minimálbérre fizet az adózó. Ez csak a jéghegy csúcsa, de ahogy Olga is említette, a Billingo Átalányadó Kalkulátor e számításokat elvégzi, és óriási segítséget jelenthetnek az átalányadózóknak és könyvelőiknek.

Mi történik, ha valaki szünetelteti a vállalkozást márciustól, merült fel a kérdés. Ha valaki szünetel, 30 napon belül záró bevallást kell beadnia, erre is ‘58-ast. A 2023-as év eddigi 2 hónapjára kell kitölteni, a negyedéves jövedelmet így kétfelé osztani. Ezen felül jelölni kell a bevalláson az S betűt mint szüneteltetést.

Ennél a résznél egy további kérdést is azonnal megválaszolt szakértőnk. Ha 2022 decemberi teljesítéssel kiállított számlát 2023-ban fizetik ki, az az AAM keretet merítette 2022-ben, az átalányadó keretet pedig 2023-ban. Hiszen mindig az összeg befolyásának napja az, ami után adózunk.

Helyi iparűzési adó

A HIPA elméleti részét nagyvonalakban felvezette nekünk Olga, ha részletekre vagy kíváncsi, olvasd el korábbi cikkünket a témában Az iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb teendők címmel, vagy a HIPA előlegek kiszámításához fontos mankónak számító írást a Számpatikus oldalán.

Fontos, hogy a vállalkozó mindig megnézze, az adott településen hány százalékos az iparűzési adó mértéke.

2023-ban debütált a sávos HIPA rendszer, amit a 2,5 milliós éves bevétel alatti vállalkozásoknak nem éri meg választani. A többieknek 25 millió forintig jó lehet, ők 3 sáv közül választhatnak.

Figyeljünk: 2022-re még a korábbi HIPA szabály szerint vallunk be! 2023-tól eltörölték az egyszerűsített szabályokat és maradt a főszabály, valamint a sávos HIPA, ami hasonlít ugyan a régi katás módszerre, de a bejelentése és az alkalmazása más.

Bárki választhatja egyébként a sávos HIPÁ-t, aki vállalja, hogy az árbevétele 25 millió vagy annál kevesebb lesz. 3 sáv választható:

  • A székhelyre és a telephelyre jutó adóalap 2,5-2,5 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 12 millió forintot nem haladja meg.
  • Az adóalap 6-6 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 12 millió forintot igen, de a 18 millió forintot nem haladja meg.
  • Az adóalap 8,5-8,5 millió forint, ha a vállalkozó bevétele a 18 millió forintot igen, de a 25 millió forintot nem haladja meg. Ez az átalányadózó kiskereskedőkre vonatkozik, akiknek bevétele éves szinten nem több, mint 120 millió forint.

A sávos iparűzési adó választását egész évre vonatkozóan tehetjük meg, és azon változtatni később arra az évre már nem tudunk.

Működő vállalkozások főszabályként az előző évi 'HIPAK bevallásban tesznek erről nyilatkozatot, indulók és szünetelésből visszatérők majd az adott évi 'HIPAK bevallásban, székhelyáthelyezők vagy új telephelyet nyitó vállalkozók pedig a "Bejelentkezés/Változásbejelentés" c. nyomtatványon (fontos, hogy ők ugye önkormányzatonként fizetik a ezt a fix tételt, tehát érdemes matekozni). A sávos HIPA összegét egyébként egy tételben be kell fizetni adott év május 31-ig, a következő évben HIPA bevallást pedig már nem is kell beadni, amennyiben tudtuk tartani a vállalt bevételi sávot, és ha a következő évre sem akarunk ettől a módszertől eltérni.

SZJA

Az szja bevallásban jelölni kell, hogy milyen adózási módban vagyunk, és a szünetelőknek is kell vele foglalkozni. Olga szerint az átalányadózók egy része azt gondolja, az szja tervezetükbe a NAV bevarázsolja a vállalkozói tételeit, de ez valószínűleg nem történik meg, így különösen figyelni kell a bevallásra, és helyesen kell beküldeni, az átalányadózós bevételeket a vállalkozónak magának kell bevinnie a rendszerbe. Inkább mindenki adjon be szja bevallást, és magának jelölje be a fontos kódokat. Itt és ekkor értékelődik fel igazán a könyvelők szerepe.

A kérdések megválaszolása

Miért csökkenti a Billingo az AAM keretedet ÁTKH-s, EU zónán kívüli számla? Mi történik, ha a választott HIPA sávban nem tudja tartani a vállalkozó a bevételét? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel, ha szeretnéd megtudni a választ, csatlakozz csoportunkhoz, és nézd vissza Olga videóját, nagyon hasznos!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top