A gazdag és sikeres emberek 11 szokása

Vállalkozásfejlesztés 2020.07.08. - 9 p. olvasás

Mitől lesz valaki gazdag? Tényleg a habitusaink döntik el, hogy mennyire válunk vagyonossá? Összegyűjtöttünk 11 olyan szokást, ami segít pénzügyileg sikeressé válni.

A gazdag és sikeres emberek 11 szokása

A szokások szerepe a sikerben és gazdagságban

A gazdag emberek többsége nem véletlenül lett gazdag. Kemény munka, elköteleződés és sikert teremtő szokások tették őket azzá.

Arisztotelész anno úgy fogalmazott: „Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság ezért nem cselekedet, hanem szokás.”

Hogyan működnek a szokások?

A jó és a rossz szokásokat úgy kell elképzelni, mint egyszerűsített, automatizált műveletsorokat. Ha elégszer hajtottuk már végre eredményesen őket, idővel rögzülnek, és tudatos figyelem és gondolkodás nélkül is képesek működésbe lépni.

Tehát ha képesek vagyunk felismerni szokásaink automatikusan működő mechanizmusát, akkor azt is láthatjuk, hogy miért kerülünk például folyamatosan ugyanazokba az élethelyzetekbe. Miért követjük el ugyanazokat a hibákat. Ezek a működési mechanizmusok határozzák meg azt is, hogy sikeresek leszünk vagy sem. Gazdagokká válunk, vagy folyamatos pénzügyi problémákkal kell szembenéznünk. Hiszen ezek alapján hozzuk meg a döntéseinket.

A jó hír az, hogy ha felismered azokat a szokásaidat, amelyek kudarcaidért felelősek, meg tudod változtatni őket. És olyan viselkedésmintákat teremthetsz, amelyek sikeressé és gazdaggá tesznek téged és a vállalkozásodat.

Összegyűjtöttük azt a 11 szokást, amelyek vagyonossá és elismertté tettek üzletembereket szerte a világon.

A gazdag és sikeres emberek szokásai

Szokás #1 - Ne azzal foglalkozz, hogy másoknak mijük van

Az egyik legkárosabb szokás a sikerhez és gazdasághoz felé vezető úton, ha azzal vagy elfoglalva, hogy mások hol tartanak.

  • Miért van a konkurenciának több vevője?
  • Miért sokkal nagyobb a profitja, mint a miénk?
  • XY-nak miért van jobb autója, nagyobb háza?
  • Miért keres valaki sokkal többet, amikor kevesebbet tud?

Ismerős?

Természetesen szükség van arra, hogy pontosan tudd, hogy a konkurenciád milyen termékeket/szolgáltatásokat értékesít, hogyan kommunikál, mennyi az árbevétele stb. Ezzel nincs probléma.

A gond ott kezdődik, hogy amikor a másikra fókuszálsz, a saját életedben, üzletedben elveszíted a kreativitásodat, nem a saját céljaid felé haladsz, hanem harcolsz valamivel vagy valakivel. Nem az építésbe fekteted az energiádat, hanem harccal fecséreled. Ezzel pedig önmagad és sikereid ellenségévé válsz.

Már csak azért is fontos, hogy ezt megvizsgáld a saját esetedben, mert a látszat sokszor csal. Lehet, hogy kifelé valami nagyon csillogónak, sikeresnek, gyümölcsözőnek tűnik, de nem biztos, hogy belül is az.

Hány olyan vállalkozó van például, aki méregdrága autókkal furikázik, luxusnyaralásokra jár, óriási házban él, és közben az egész élete egy adóssághalmaz.

Tehát, alakíts ki egy olyan szokást, hogy csakis a saját céljaidra, előmeneteledre fókuszálsz és nem méred magad másokhoz. Elég ha minden nap önmagadnál leszel picivel jobb.

Szokás #2 - Legyél kitartó akkor is, ha kudarcok érnek

A sikeres emberek titka nem az, hogy soha nem vallottak kudarcot. Hanem az, hogy még a legnagyobb pofonok után is felálltak, megrázták magukat, tanultak a hibáikból és újra nekivágtak.

Azok a vállalkozók, akik életük során már számtalan dologba belekezdtek, de egy-egy nehézség után feladták, sokkal kevésbé váltak sikeressé, mint azok, akik kitartóak az elképzeléseik mellett és kreatív módon mindig megtalálják a kiutat.

Abraham Lincoln szótárában sem szerepelt az a szó, hogy kudarc. Minden egyes ún. bukására eredményként tekintett. Kutatások szerint a társadalmi hierarchia legtetején álló emberek nem tekintenek semmire sem kudarcként. Ők csak kimeneteleket, eredményeket látnak.

De ott van kora legnagyobb feltalálója, Thomas Edison példája is, aki azt mondta: „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.” Ma talán nem is ismernénk a villanykörtét, ha Edison nem ilyen attitűddel rendelkezik.

Szokás #3 - Ne alkudj meg, legyenek nagyratörő céljaid

Ahhoz, hogy tudd, merre haladsz az életben, ki kell tűznöd célokat. Ugyanúgy, ahogy beülsz az autódba és beütöd a GPS-be, hogy mi az úti célod.

Ha meghatároztad, hogy mit szeretnél elérni, onnantól kezdve kezdődhet a megvalósítás és lépésről lépésre láthatod, hogy aktuálisan hol tartasz.

De mi a különbség a célkitűzés és az álmodozás között? Sokan azért nem érnek el sikereket, mert megfogalmazódik ugyan számos ötlet, elképzelés a fejükben, de ezek soha nem kerülnek megvalósításra.

Az álmodozást ugyanis az különbözteti meg a célkitűzéstől, hogy ott van a cselekvés és az erőfeszítés.

Miért fontosak a nagyratörő célok?

Azért, mert berögzött rossz szokásod lehet az is, ha túlságosan szűk keretek között gondolkodsz.

A gazdag és sikeres emberek mindig mernek nagyot álmodni. Kimozdulni a komfortzónából és olyan célokat megvalósítani, melyek sokszor a képzelet számára is elérhetetlenek.

Szokás #4 - Mindig írd le a céljaidat

A vagyonos emberek 67%-a leírja a céljait, míg a szegények mindössze 17%-a teszi ezt meg.

Bizonyított tény, hogy ha papírra veted a céljaidat, akkor sokkal könnyebben tudod elérni azokat. Maga az írás folyamata segít abban, hogy folyamatosan ott legyen az elmédben.

A feladatok heti és napi szintű lebontása által fókuszáltabbá válsz és sokkal közelebbivé válik a cél. Egy elefántot is hogyan etetnek? Falatról falatra. Mindez egyes falat vagy feladat egyszerűen kezelhetővé válik.

Szokás #5 - Kelj korán

Miért jó, ha korán kelsz és egyáltalán hánykor érdemes kelni? Ez leginkább attól függ, hogy mikor kezdesz dolgozni.

Sokkal összeszedettebben indul a nap, ha felkelést követően időt szánsz arra, hogy fejleszd magad, például olvass, sportolj, meditálj, podcastot hallgass, nyelvet tanulj.

Sokan a reggeli időszakot tudják legjobban kihasználni a tervezésre, a kreatív feladatokra és ilyenkor a legproduktívabbak. Ha családod van, akkor tudhatod, milyen az, amikor még csendes a ház, mindenki alszik. Igazi kincs!

A gazdagok 44%-a három órával előbb kel, mint ahogy dolgozni kezd, míg ez a szegények esetében csak 3%-ra igaz.

Szokás #6 - Tudj nemet mondani

A gazdag emberek számára a pénznél van még egy értékesebb dolog az életben, ez pedig az idő. De hogyan jusson elegendő idő a tervezésre, a napi ügyekre, az önfejlesztésre, az egészségre, amikor egy nap mindössze 24 órából áll? Úgy, ha képes vagy nemet mondani.

A vagyonos emberek egyik leghasznosabb szokása, hogy tudnak nemet mondani azokra a helyzetekre, emberekre, amelyek nem szolgálják a céljaikat. És cserébe igent mondanak mindazokra a tényezőkre, amelyek a sikerhez vezetik őket.

Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik nem tudnak nemet mondani, sokkal stresszesebbek és könnyen kiégnek.

A nemet mondás nem ellenállás, sokkal inkább önuralom, melynek gyakorlásával rengeteg extra időhöz juthatsz.

Szokás #7 - Élj az anyagi kereteidnek megfelelően

A vagyonos emberek kerülik a felesleges kiadásokat és a túlköltekezést, az anyagi javak megteremtésre fókuszálnak. Nettó bevételük minimum 20%-át megtakarítják minden hónapban.

Mikre érdemes odafigyelni a mindennapok során?

  • Ne költs a bevételed max. 25%-a felett lakhatásra, abban az esetben sem, ha ingatlant bérelsz.
  • Limitáld a szórakozásra szánt költségeidet - pl. mozi, szórakozás, golfozás stb. - 10%-ára a költségeidnek.
  • Ne vásárolj hitelkártyára, amennyiben ezt teszed, az egyértelmű jele, hogy faragni kell a kiadásaidon.

A megtakarítás és a befektetés két különböző dolog. A megtakarított pénzt nem szabad hagyni parlagon heverni, hanem be kell fektetni. A befektetéseket észszerűen kell kiválasztani és fontos folyamatosan végigkísérni, de inkább csak két lépés távolságból.

Érdemes rendszeresen költségvetést készíteni, így sokkal átláthatóbbakká válnak pénzügyeid. Korábban itt írtunk arról, hogy hogyan készíts költségvetést >>

Szokás #8 - Olvass rendszeresen, képezd magad

Warren Buffett napjának 80%-át olvasással tölti. Karrierje kezdetekor 600-1000 oldalt olvasott naponta és úgy tűnik, bejött neki a stratégia, hiszen mára több mint 90 milliárd dolláros vagyona van.

Nem kell azonban rögtön ennyivel kezdened. Elég, ha meghatározod, hogy eleinte legalább napi 15 percet olvasásra szánsz. Az olvasmány lehet bármi, akár életrajzi írás, személyiségfejlesztő vagy gazdasági szakkönyv. A későbbiekben növelheted a napi rutin időtartamát.

Lehet, hogy naponta sok időt töltesz autóban - ezt is felhasználhatod az önfejlesztésedre, ha például hangoskönyveket hallgatsz. Vizsgáld meg a napirendedet és illeszd be a tanulást úgy, hogy az ne teher, hanem öröm és kikapcsolódás legyen számodra.

A legjobb üzleti önfejlesztő könyveket listáját korábban itt szedtük össze >>

Szokás #9 - Adakozz, segíts másokat

A gazdagok között nagyon gyakori a jótékonykodás. Ha már az előbb említettük Warren Buffettet, tudtad, hogy az üzletember nem csak az USA legnagyobb hírű befektetője, de az egyik legnagyobb adományozója is?

A Berkshire Hathaway befektetési vállalat legendás alapítója például 2014 és 2018 között közel 15 milliárd dollárt jótékonykodott. Pontosan 14,7 milliárd dollárt adományozott, ami a 90 milliárd dolláros nettó vagyonának nagyjából 16 százaléka.

Bill Gates családja ugyanebben az időszakban csaknem 10 milliárd dollárt ajánlott fel, ami nagyjából 9 százaléka volt a Microsoft atyjának 110 milliárd dolláros nettó vagyonának.

Fontos, hogy a jótékonykodás ne egy egyszerű marketingfogás legyen. Sokkal inkább egy hozzájárulás mások életének segítéséhez.

A valódi gazdagság ugyanis nem csupán pénzben kifejezhető fogalom, sokkal inkább egy lelki attitűd. Ráadásul kicsiben is el lehet kezdeni. Találj te is egy nemes célt, ügyet!

Szokás #10 - Barátkozz sikeres emberekkel

A gazdagok egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy olyanok társaságát keresik, aki hasonlóan optimistán, céltudatosan látják a világot és nyitottak az új lehetőségekre.

Ha megvizsgálod a jelenlegi környezetedet, akkor hány ilyen típusú embert találsz? Sokkal jellemzőbb a negativitás, az irigység, a problémakeresés, ami hatással van a te attitűdödre is.

Keress és inspirálódj olyan emberek által, akik hozzád hasonló mentalitással rendelkeznek. Akiket tisztelsz, akikre felnézel és akiknek számít a véleménye.

Bővítheted az ismeretségeidet szakmai konferenciákon, rendezvényeken, workshopokon.

Szokás #11 - Sportolj rendszeresen

Nem titok, hogy a sport nem csak a fizikai, de a mentális egészségre is jótékony hatással van. Növeli az állóképességet, a kitartást, erőssé tesz kívül belül.

Érdekes tény, hogy a vagyonos emberek 76%-a legalább heti négyszer sportol, míg a szegények mindössze 23%-a teszi.

Richard Branson, a Virgin Group vezére például minden reggel ötkor kel, hogy szörfözzön, ússzon vagy éppen teniszezzen, szerinte ugyanis a rendszeres mozgás négy órával meghosszabbítja az aznapi produktivitását. Egyébként azt kutatások is megerősítik, hogy a korán kelők proaktívabbak az éjszakai baglyoknál.

Ha szeretnél még többet olvasni a sikeres vállalkozás titkairól, számlázásról, akkor kattints ide

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top