Költségvetés készítése lépésről lépésre

Vállalkozásfejlesztés 2020.06.03. - 8 p. olvasás

Legyen szó akár családi, akár építőipari vagy pályázati költségvetés elkészítéséről, a pontos tervezés elengedhetetlen. Különösen nagy jelentősége van ennek egy gazdaságilag érzékenyebb időszakban, legyen bármilyen is az anyagi helyzeted. Megmutatjuk, mire kell odafigyelni a számvetés során.

Miért jó, ha költségvetést készítesz?

A költségvetés szó hallatán sokan úgy gondolják, hogy pontosan tudják, mennyi a bevételük és azt is, hogy mik a szükséges kiadásaik. De valóban így van ez?  

Ha most választ kellene adnod arra, hogy az elmúlt egy hónapban mire és mennyit költöttél, akkor lehet, hogy bajban lennél. 

Márpedig a tudatos tervezés, a bevételek és kiadások nyomon követése nagyon fontos. Akkor is, ha bőven akad bevételed és akkor is, ha anyagi problémákkal küzdesz. A költségvetés készítésével ugyanis racionalizálhatod pénzügyeidet. Egyensúlyt teremthetsz jövedelme(i)d és kiadásaid között, és növelheted megtakarításaidat. 

Költségvetésre nemcsak a napi pénzügyeid menedzseléséhez lehet szükséged, készíthetsz egy lakásfelújítás kapcsán is, ha szeretnél belevágni egy üzleti lehetőségbe, támogatásra pályázol, vagy egy hosszabb utazásra készülsz. 

A költségvetés készítés előnyei

  • Pontosan láthatod aktuális és jövőbeli pénzügyi helyzetedet
  • A várható kiadások tükrében, ha szükséges, pénzeket csoportosíthatsz át
  • Megelőzheted, hogy adósságokba keveredj, és segít kikeveredni a pénzügyileg nehéz helyzetekből
  • Nyomon követheted rendszeres, aprónak tűnő kiadásaidat, amelyek éves szinten tetemes összeget tesznek ki (pl. napi 1 kávé egy túrós táskával éves szinten összesen akár százezer forint feletti kiadás is lehet!)
  • Betervezheted a nagyobb kiadásaidat
  • Jobban tudsz priorizálni, sokkal kevesebb pénzt adsz ki felesleges dolgokra
  • Segít, hogy könnyebben megbirkózz a váratlan kiadásokkal

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan érdemes elkészíteni a családi, az építőipari és a pályázati költségvetést, és mire érdemes odafigyelni a büdzsé tervezése folyamán.

Családi költségvetés

A családi költségvetés nem csak annyit jelent, hogy összeírod az aktuális bevételeket és kiadásokat. A cél ugyanis a hosszabb távú tervezés. Ezért éves szinten mindenképp érdemes büdzsét készítened.

Miért van erre szükség?

A szokásos havi kiadásokon túl mindig jöhetnek váratlan költségek (pl. elromlik a gázkazán), vagy szükség lehet nagyobb összegre egy utazáshoz, tanfolyamhoz stb. Ilyenkor pedig nem árt, ha van tartalékod, amit mozgósíthatsz.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy mennyire különbözőek a hónapok. Vannak időszakok, amikor kevesebb a kiadás, és vannak olyan periódusok - például a karácsony -, amikor csak úgy folyik ki a pénz a kezeid közül.

Ha éves szinten tervezel, akkor ez nem probléma, mert a havi kiadások kiegyenlítik egymást.

Nem csak éves szinten érdemes azonban tervezni. Ha anyagi problémáid vannak, akkor akár heti szinten is nyomon követheted a kiadásaidat, sokkal könnyebben tudsz racionalizálni és átcsoportosítani.

A költségvetés készítésekor egyáltalán nem kell bonyolult táblázatokra gondolnod. Sőt, minél egyszerűbb és átláthatóbb, annál nagyobb kedved lesz rendszeresen vezetni.

Hogyan készítsd el a saját családi költségvetésedet?

Számold ki, mennyi az összebevételed!

Elsőre talán furcsának tűnhet, de nem mindenki tudja, hogy összesen mennyi volt a keresete az adott hónapban. Ha nem fix fizetésért dolgozol, tehát változó, hogy mennyi összeg érkezik a bankszámládra, akkor különösen fontos, hogy összesítsd jövedelmeidet.

Ha netán átalányadózó vagy, az átalányadó asszisztensünket ajánljuk figyelmedbe, ez a termék a csomagjainkon belül ugyanis naprakészen vezeti a vállalkozásod kiadásait, így sokkal könnyebb lesz a tervezés.

Bevételnek nem csak a munkabér vagy a vállalkozásból befolyó összegek számítanak, hanem a béren kívüli munkáltatói juttatások (pl. cafeteria), vagy az állami juttatások (pl. családi pótlék, GYES/GYED) is. De az egyéb nem rendszeres jövedelmeket (pl. bónusz) is itt kell összesíteni. Sőt, ha a nagyitól pénzt kaptál karácsonyra, annak is itt a helye, hasonlóan az eladásból származó bevételeknek.

Nézd meg, milyen rendszeres kiadásaid vannak!

Ezeknél a költségeknél vedd számításba az ún. megélhetési költségeidet (pl. élelmiszer, ruházat), valamint az állandó költségeidet (pl. rezsiköltség, hiteltörlesztés).

Mennyit szeretnél megtakarítani?

Ahhoz, hogy pontosan tudj tervezni, azt is meg kell határoznod, hogy havonta mennyi pénzt teszel félre. Ezt úgy kezeld, mint egy kötelező kiadást, így biztosan nem fogod elkölteni az összeget.

Írd össze a nagyobb, nem rendszeres kiadásaidat!

Egy háztartásban bármikor elromolhat például a mosógép vagy a hűtő, ami egy tetemesebb kiadás. De ide tartozik az is, ha el kell végeztetni egy kőműves munkát, vagy nagyobb értékű műszaki cikket vennél.

A váratlan kiadásra felkészülni nem tudsz, de azt megteheted, hogy havonta 30.000 forintot ilyen céllal teszel félre.

Ha tudod, hogy vásárolnál egy 300.000 forintos tévét, akkor ennek összegét is eloszthatod hónapra lebontva. Így hat hónap alatt 50.000 forinttal kell kalkulálnod.

Mennyi marad, mennyiből gazdálkodhatsz?

Ahhoz, hogy ezt megtudd, egyszerűen csak ki kell vonnod a bevételeidből a havi szintű kiadásaidat/megtakarításaidat. Ez lesz az az összeg, amellyel szabadon gazdálkodhatsz. Ebből a pénzből kell megoldanod azokat a kiadásokat is, amelyeket kihagytál a tervezésből.

Tipp, hogyan gazdálkodj okosan egy jól tervezett költségvetéssel

Ismered az 50-30-20 stratégiát? A számok azt jelzik, hogy milyen arányban érdemes költened havi szinten bizonyos életterületeiden ahhoz, hogy az anyagi körülményeid fenntarthatók legyenek, valamint tudj megtakarítani.

50 = fix kiadások

A bevételeid 50%-ának fedezniük kell az olyan költségeket, mint a rezsi, hiteltörlesztés, autóval és lakással kapcsolatos kiadások, biztosítások költsége, stb.

30 = változó kiadások

A 30%-ba azok a költségek tartoznak, amelyek havonta változnak. Például nem minden hónapban költesz autószervizre, más lehet a fodrász, kozmetikus költsége, de ide tartozik egy rövidke utazás, szórakozás is.

20 = megtakarítások

A bevételeid 20%-át érdemes félretenni úgynevezett aranytartalékként. Akár készpénzben, akár nyugdíj-előtakarékosságba vagy életbiztosításba.

Szeretnél családi költségvetést készíteni, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Töltsd le sablonunkat és indulhat a pénzügyi tervezés >>

Költségvetés készítése


Építőipari költségvetés

Ha lakásfelújításra vagy házépítésre készülsz, akkor nem csak ajánlott, de elengedhetetlen is a pénzügyi tervezés. Enélkül semmiképp se vágj bele, mert rosszul jöhetsz ki belőle anyagilag.

Konzultálj szakértővel, hiszen laikusként nehéz felmérni a családi házak anyagszükségletét, hogy milyen szakmunkák szükségesek és ezek mennyibe kerülnek. Ideális, ha több helyről is kérsz ajánlatot, így könnyen össze tudod hasonlítani a költségszámításokat.

Emellett, ha hitelt szeretnél igényelni, a bankok munkanemekre lebontott költségvetést kérnek.

Milyen költségvetést válassz?

Árazatlan költségvetés

Az árazatlan költségvetés az elvégzendő munkák tételenkénti leírását, és azok mennyiségeit tartalmazzák.

Azért érdemes ilyet készíttetni, mert ezt kiadhatod a több kivitelezőnek is, és nagyon pontosan össze tudod hasonlítani, hogy az egyes tételeket ki, mennyiért végezné el. Így sokkal jobb döntést hozhatsz.

Árazott költségvetés 

Az árazott költségvetések általában nem olyan részletesek, sok esetben összesített tételeket tartalmaznak. További hátránya, hogy nehezebben összehasonlíthatóak a különböző helyekről bekért költségvetési kalkulációk. 

Milyen tételeket tartalmaz az építőipari költségvetés?

  • költségvetési összesítő (itt található az összes anyag- és munkaköltség és a kivitelezés várható végleges ára)
  • munkanem összesítő (itt kerül feltüntetésre az anyag- és munkadíj költség munkanemenként (pl. alapozás, tetőfedés stb.))

Melyek a kulcsfontosságú tényezők az építőipari költségvetéseknél?

A költségvetés legyen:

  • jól áttekinthető, a hétköznapi ember számára is könnyen érthető
  • teljes körű, azaz terjedjen ki minden munkafolyamatra és anyagra
  • könnyen aktualizálható esetleges változások esetén
  • pontos, a lehető legjobban közelítse meg a tényleges költségeket

Pályázati költségvetés

A projekt költségvetést mindig úgy kell elkészíteni, hogy az teljesen összhangban legyen a pályázat valamennyi tevékenységi elemével és a pályázati kiírás pénzügyi feltételeivel.

A költségvetés készítésekor figyelembe kell venni, hogy kizárólag azokat a költségeket és bevételeket tervezzük, amelyek az adott projekt végrehajtása során merülhetnek fel. Emellett az aktuális piaci viszonyoknak megfelelő, reális árakat tartalmazzon.

A költségvetés az összes erőforrás ismeretében állítható össze és figyelembe kell venni a saját erőforrásokat is a támogatás kiegészítéseként.

A pályázat sikerességéhez érdemes szakértővel konzultálni.

Hogyan készíts pályázati költségvetést?

  • Használj konkrét tervszámokat, melyeket táblázat formájában mellékelj!
  • Minden esetben támaszd alá a számokat szöveges magyarázattal, így sokkal áttekinthetőbbé és érthetőbbé válik
  • Készíts pénzügyi ütemtervet, hogy milyen erőforrásokra, a projekt mely szakaszában van szükség!

A költségek csoportosítása

A pályázati anyagban többféleképpen is rendszerezheted a költségeket.

1. Költségtípusok szerint

  • Személyi költségek, bérek
  • Utazási költségek
  • Eszközvásárlások
  • Anyagbeszerzések
  • Rendezvényszervezés
  • Közvetett költségek

2. A költségfelhasználás szerint

  • Projekt előkészítés költségei (pl. tanulmányok készítése, tervezés, közbeszerzési eljárás lebonyolításával járó költségek)
  • Projektmenedzsment költségei
  • A projekt megvalósításával összefüggő költségek (pl. kommunikációs, PR feladatok, könyvvizsgálat, minőségellenőrzés, építés, felújítás)
  • Projekt megvalósításához igénybevett szolgáltatások
  • Egyéb szolgáltatások
  • Egyéb, a projekt végrehajtásával összefüggő költségek

Megnéztük tehát, hogy miért hasznos és fontos, hogy költségvetést készíts és azt is, hogy hogyan lehetsz tudatos a pénzügyi tervezésben.

Olvass még több hasznos tippet, hogy miként viheted sikerre vállalkozásod életét >>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top