Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Helyesbítő számla vagy sztornó…
Egyéb - 2020.03.24. - 6 p. olvasás

Helyesbítő számla vagy sztornó számla: mikor, melyiket használjam?

Veled is előfordult már, hogy hibásan állítottad ki a számládat? Hiányzott egy adat, helytelen volt a dátum, az összeg vagy egy tétel megnevezése? Mit tehetsz ilyenkor? Mikor kell helyesbítő számlát kiállítani és milyen esetben sztornózd a számlát? Tippek, tudnivalók a helyesbítő és a sztornó számláról.

Helyesbítő számla, sztornó számla

Egyszer minden vállalkozó életében eljön a pillanat, amikor rájön, hogy a számlában az összeg, vagy a megnevezés, vagy a vevő adatai, vagy a dátumok nem stimmelnek. És felmerül a kérdés, a számlát hogyan módosíthatja utólag?

Az elkészített számla adatait utólag már nem lehet átírni! De nincs minden veszve! Helyesbítő, illetve sztornó számlával ugyanis helyrehozható a malőr.

Mi a különbség a helyesbítő számla és a sztornó számla között?

Sokan összekeverik a helyesbítő számlát a sztornózással. Azonban két különböző számlatípusról van szó, amelyekre eltérő szabályok vonatkoznak.

Helyesbítő számla

Helyesbítő (módosító) számlát akkor használhatsz, ha az eredeti példányról lemaradt néhány adat, vagy abban helytelen adat(ok)at tüntettél fel.

Valójában egy új számlát készítesz, amellyel az eredeti számla adatait helyesbíted, vagy kiegészíted. A helyesbítő számlában hivatkozni kell az eredeti (helyesbített) számla sorszámára. Ezt a megjegyzések megjelenítésére szolgáló rovatban megteheted.

Csak akkor lehet a számlát helyesbíteni, ha a számlázott ügylet a számla kibocsátója és a számla címzettje között ténylegesen végbement.

Milyen esetekben lehet szükséges a számla helyesbítése (módosítása)?

 • nem megfelelő teljesítési dátum esetén
 • hiányosak a kiállító és/vagy a vevő adatai
 • elfelejtett vagy hibás megjegyzés esetén
 • a korábban kapott előleget a teljesítést megelőzően részben vissza kellett téríteni a megrendelőnek (vevőnek)
 • a számla pénznemét kell módosítani
 • a számlán feltüntetett mennyiséget, mennyiségi egységet módosítani kell
 • a számlázott összeg bármilyen tekintetben korrekcióra szorul

A felsorolás nem teljes körű, csupán példa jellegű.

Az első három esetben  - például Billingóval - a módosítást csak két lépésben lehet elvégezni. Először sztornózni kell az eredeti számlát, majd új számlát kiállítani. A sztornó számla és az új számla együtt minősül helyesbítő számlának.

Mindkettőn fel kell tüntetni megjegyzésként az eredeti számla sorszámát.

A sztornó számla törli az eredeti adatokat. Az új számlán pedig ismét fel kel tüntetni az adatokat: a módosított és a változatlan adatokat egyaránt.

Ha a címzett rendelkezik az eredeti számlával  - nem küldte vissza -, akkor el kell küldeni neki a sztornó számlát és az új számlát is.

Amennyiben az eredeti számla nincs a címzett birtokában, akkor elég az új számlát megküldeni.

Az első három eset kivételével elvégezhető egy lépésben is a folyamat. A hibás tételt változatlan tartalommal rá kell vezetni a helyesbítő számlára.

A hibás tételhez tartozó összegadatot negatív előjellel kell feltüntetni. Ennek érdekében a mennyiséget, vagy egységárat negatív előjellel kell felvezetni, így az összeg negatív előjelű lesz.

Ezt követően az új (korrigált) adatokat kell felvezetni pozitív összeg megadásával.

Ha a helyesbítés nem érint összegadatot, akkor a számla végösszege nulla forint lesz.

Amennyiben a helyesbítés az eredeti számla összegét (is) korrigálja, akkor a helyesbítő számla végösszege lehet pozitív, vagy negatív előjelű, illetve nulla forint is.

Kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz helyesbítő számlát Billingóval? >>


Sztornó számla

A sztornó számlát kiállíthatod a számla helyesbítése érdekében, erről az előző részben szót ejtettünk.

A helyesbítés elvégzése céljából kiállított sztornó számla ténylegesen nem érvényteleníti az eredeti számlát. Ugyanis ezt követően az eredeti számla címzettje részére új számla kiállításának nincs akadálya.

Azonban sztornó számlát kell kiállítani a következő esetekben:

 • a számlázott ügylet ténylegesen nem történt meg;
 • a számlázott ügyletet nem a számla kibocsátója teljesítette;
 • a számlázott ügyletet a számla kibocsátója nem a címzett részére teljesítette;
 • a számlázott ügylet utólag meghiúsult;
 • a korábban kapott előleget teljes egészében vissza kellett téríteni a megrendelőnek (vevőnek).

Ezekben az esetekben a sztornó számla kiállítása nem az eredeti számla helyesbítését, hanem annak érvénytelenítését szolgálja. Ebből adódóan az eredeti számlán feltüntetett ügyletről az abban feltüntetett címzettnek új számla nem készíthető.

Az eredeti példánnyal teljesen megegyező sztornó számla készül, csak éppen abban az összegek mínusz előjellel rendelkeznek. Abban fel kell tüntetni az eredeti számla sorszámát.

Ha megteheted (jogalap van rá), akkor a számlát bármikor sztornózhatod, akár hosszabb idő eltelte után is.

A keltezés dátuma nem okoz problémát, hiszen az a tényleges kiállítás napja.

A sztornó számlán szereplő teljesítési időpontnak minden esetben meg kell egyeznie a sztornózott (eredeti) számlán szereplő teljesítési időponttal.

A vevő a sztornó számlát akkor kapja meg, ha az eredeti számlát már felvette könyvelésébe.

JÓ, HA TUDOD: A nagyobb tudású számlázó programok segítségével sokkal kisebb a lehetősége, hogy helytelenül állítsd ki a számládat. A feltöltött partner- és termékadatbázisnak köszönhetően minden lényeges mezőt szinte kitöltenek helyetted. Kézi számla esetén jóval nagyobb az esélye, hogy a számládat helyesbíteni vagy sztornózni kelljen.

9 fontos kérdés és válasz a helyesbítő és sztornó számláról >>


Ugyanúgy kell sztornózni a magyar és az idegen nyelvű számlákat?

A kiállított számlákra mindig az adott ország szabályozása vonatkozik. Mivel sok vállalkozás működik együtt külföldi partnerekkel, természetesen nem ritka az idegen nyelvű számlázás, és idegen nyelvű számla helyesbítése, sztornózása.

A helyesbítést, sztornírozást ugyanúgy kell elvégezni, mint magyar nyelvű számla esetében.

Kézi és gépi számlát is tudok sztornózni?

Igen. Viszont, ha számlázó programmal állítasz ki számlát, akkor sokkal egyszerűbb dolgod van. Míg kézi számla esetén egy csomót kell körmölnöd,addig számlázó programmal mindössze néhány kattintás az egész.

Hogyan készíts sztornó számlát Billingóval?

1. Keresd meg kiállított számláid közül azt, amelyiket sztornózni szeretnéd!
2. A műveletek menüpontot szimbolizáló három pontból álló ikonra kattintva, válaszd ki a STORNO gombot.
3. A Billingó már le is sztornózta a számládat. Arról is gondoskodik, hogy a sztornó számlán az eredeti számla sorszáma szerepeljen.

Ugye milyen egyszerű?

Nincs még Billingo fiókod? Számlázz gyorsan, szuper kényelmesen és akár teljesen ingyen! Itt pár kattintással regisztrálhatsz! 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés