Hogyan lehet fenntartható egy vállalkozás?

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.09. - 5 p. olvasás

Magyarországon a legfontosabb nettó munkahelyteremtők a mikro- és kisvállalkozások, melyek közel 60 %-a egyszemélyes vállalkozás a KSH adatai szerint, azaz önfoglalkoztató személyekből áll. Nagyon fontos, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a KKV-k, az egyéni vállalkozók fenntarthatóságára is helyeződjön hangsúly. Egyre több olyan pályázat vagy támogatás van, amelyet például fenntarthatósági vállalás ígéretéhez kötnek.

vállalkozói start program

A vállalkozások körében jelenleg tűzforró Vállalkozó Start II. Program is ilyen. A pályázat regisztrációját már az első napon lezárták, akkora volt az érdeklődés. Így akinek sikerült a hírlevelünkben szereplő tanácsot megfogadnia, és nyomban a gép elé ült, valamint túlélte a rendszer túlterheltségét, szeptemberben indulhat a pályázaton.

A legközelebbi pályázatról már nem maradok le!
Feliratkozom a Pályázatfigyelő hírlevélre!

A Vállalkozó Start II. akkor tekint egy vállalkozást fenntarthatónak, ha

  • rendelkezünk a vállalkozás indításához szükséges ismeretekkel és készségekkel
  • a vállalkozás székhelye a támogatási időszakban és az azt követő 12 hónapban Magyarország területén található
  • a 12 hónapos, (ön)foglalkoztatásra irányuló támogatási időszak után további 12 hónapig fenntartja, működteti vállalkozását, egyéni vállalkozás esetében azt nem is szünetelteti
  • a projekt fizikai befejezésének időpontját (a támogatási időszak utolsó napja) magában foglaló naptári évben a vállalkozás(-ok) realizált nettó (ár)bevétele, egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele eléri a minimum 1.000.000 forintot

Mint látod, a program nem a szó szoros értelemben vett fenntarthatóságot várja el. Az sosem hátrány, ha nemcsak egyfajta kényszerből, hanem meggyőződésből teszel az ügyért.

Hogyan lehet fenntartható egy vállalkozás?

Szilágyi Artúr fenntarthatósági szakértő elmondta nekünk, hogy egyelőre nincsen természettudományos szempontból alátámasztható és tiszta definíciója annak, mi számít fenntartható gazdasági tevékenységnek. A legfontosabb lenne, hogy a Föld regeneráló képességének határain belül maradjanak, amikor gazdasági tevékenységet végeznek a vállalatok.

Magyarországon összesen 2-3 cégnek van olyan SBTi minősítése, amellyel a vállalat klímaváltozás szempontjából fenntarthatónak tekinthető, de sajnos ez is kijátszható. Emellett még a víz- vagy talajszennyezésre is figyelnie kell a cégeknek ahhoz, hogy fenntarthatóak legyenek, de a szabályozás sajnos nem egyértelmű. A KKV szektorban ennél is kevesebb támpont van, és nem lehet ilyen átfogó kritériumokat találni, inkább szektoronként különböző minősítési rendszerek jellemzőek.

A szakértő szerint elfogadás alatt áll egy EU-s rendelet, ami megtiltja majd a megtévesztő környezeti állítások és címkék használatát, addig pedig civil szervezetek segíthetnek az eligazodásban.

“Jó hír, hogy a tőzsdén jegyzett cégeknek hamarosan kötelező lesz fenntarthatósági szempontból értékeltetni magukat az EU taxonómiarendelet értelmében, amely nagyon részletes szabályok alapján határozza meg, hogy mikor nevezhető egy adott üzleti tevékenység fenntarthatónak” - néz derűlátóan a jövőbe Szilágyi.

Egy vállalkozás megindításánál a gazdasági fejlődés pályája és a folyamatos profitmaximalizálás az elsődleges cél, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a fenntarthatóságot sem. Két fő dimenziója van, amelyeket egy vállalkozás jó, ha szem előtt tart.

A környezeti dimenzió - nézzük a szinteket!

Ebbe a klímavédelmi törekvések éppúgy beletartoznak, mint a termékcsomagolások környezeti ártalmainak mérséklése, az okos technológiával kivédhető környezetszennyezés csökkentése, vagy épp annyi, hogy újrapapírt töltesz a nyomtatóba a fehérített helyett.

A Billingóval papírmentes irodát? Naná!

Kevesebb papírt használhatsz fel, ha a folyamataid és ügyintézéseid lehető legtöbb részét digitalizálod. Ha ügyesen csinálod, még a költségeid is csökkentheted. Például ha egyetlen felületen több digitalizációs vagy automatizációs megoldás is kínálkozik, sok esetben olcsóbb és fenntarthatóbb, mintha több méregdrága szoftvert vásárolnál meg különböző helyeken. Ráadásul egy felületen követni az ügyeid sokkal átláthatóbb is. Választhatsz erre olyan céget, amelyik maga is törekszik a fenntarthatóságra, és szemmel látható a társadalmi szerepvállalása is.

Nézzük meg, milyen szintek vannak még a fenntarthatóságban!

Lehet a fenntarthatóság része egy szelektív hulladékgyűjtő konténer fenntartása és a helyes hulladékgazdálkodás bevezetése a cég életébe. Önmagában ez is szuper, de van még tovább! Egy következő játékszint lehet, ha arra is odafigyelünk, a hulladékszállító milyen gépjárművel és hová szállítja el a szemetet, mi lesz a hulladékkal (például újrahasznosítják-e), a kommunális hulladékból készítenek-e komposztot, amit aztán egy településen belüli ültetésnél felhasználnak mondjuk egy parkban. Ugye, mennyi rétege van ennek a törekvésnek?

Itt egy másik példa. Egy elektromos céges autó is akkor lesz gazdaságosabb vagy fenntarthatóbb az üzemanyagos társánál, ha a töltését is megújuló energiaforrásról oldjuk meg, telepíthet például a céged napelemparkot. Megújuló energiaforrások használatával egyébként nem is hinnéd, hogy milyen óriási költségeket tudsz havi vagy éves szinten megspórolni.

Társadalmi dimenzió

Ne támogass olyan beszállítót vagy partnert, amelyik nem tartja szem előtt a munkavállalás etikai vetületeit. Legyen hangsúlyos a te társadalmi szerepvállalásod, és ne csak azért járj el ilyen eseményekre, mert az forgalmat generál, hanem mert komolyan hiszel benne. Az önazonosságot amúgy is meg fogják érezni az ügyfeleid, és hidd el, ez nagyobb marketing, mint egy pózolás.

Fektethetsz hangsúlyt a tehetséggondozásra is. Ebben a cikkben is pedzegettük, mennyire fontos bevonnia egy cégnek az Y és Z generáció képviselőit a siker érdekében. Sokkal- termelékenyebb lehet a vállalkozásod, ha megfelelő kollégákat alkalmazol. Illetve hidd el, akár a hátrányos helyzetűek is remekül helyt tudnak állni a cégednél, ha megfelelő stratégiát választasz az integrációjukra.

Aki igazán fenntartható céget akar létrehozni, annak nem csak arra kell fókuszálnia, hogy milyen bevételei lesznek, hanem arra is gondolnia kell, hogy milyen szerepet töltenek majd be a társadalom egészében, és milyen pozitív hatásokat gyakorolhatnának rá.

Önmagában egy jó kockázatkezelési terv is jelezheti, hogy az adott vállalkozás a fenntarthatóságra törekszik, hiszen a megtervezés, majd a stratégia betartása következetességre vall. Az pedig a fenntarthatóság egyik alapköve. Egyébként ahhoz, hogy fenntartható vállalkozást hozzunk létre, eleve szükségünk lesz egy jól összeállított üzleti tervre. Arról, hogy melyek ennek ismérvei, hamarosan olvashattok a blogon.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top