Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 5 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezeket egyre inkább automatizációval igyekeznek megoldani a vállalkozások, lássuk, mit jelent ez ma a bankügyek szempontjából a gyakorlatban.

Használj digitális banki szolgáltatást

A hazai vállalkozások számos automatizációt használhatnak a bankügyekben, hogy ezzel egyszerűsítsék és hatékonyabbá tegyék a pénzügyi folyamatokat.

Minden ott kezdődik, hogy a megfelelő regisztrációkat el kell végezni az online banki szolgáltatásokhoz, értelemszerűen ezeken keresztül lehet elérni az automatizált bankszámla kezelést. Ha regisztráltál az internetbankba és a mobilbankba, kezdődhet annak feltérképezése, hogy hogyan tudod minél hatékonyabban elintézni a banki pénzügyeidet a legminimálisabb adminisztrációval.

A bank regisztráció után értesítéseket küldhet az egyenlegmozgásaidról, a tranzakciókról, vagy a bankkártyás költések zárolásairól. Azért fontos ez, mert a pénzügyekben felmerült teendőkre azonnal tudsz reagálni utánanézés nélkül, és ezzel megelőzheted a későbbi fizetési problémákat is.

Utalj rendszeresen, szedd be a pénzt korszerűen

Az automatikus fizetés egy gigasegítség a vállalkozónak, hiszen csökkenti a késedelmes fizetések kockázatát. Ezt legegyszerűbben egy beállított rendszeres utalással tudod elintézni, ahol a megadott időközönként a bank elküldi a megadott összeget a címzettnek. Ezek díja sokszor olcsóbb is lehet az eseti átutalásnál és tényleg semmilyen dolgod nincs vele. Ezt a fizetési módszert akkor tudod használni, ha egy fizetnivaló ugyanakkora összegben ismétlődik, és nem kell aktualizálni a közlemény rovat tartalmát minden egyes alkalommal.

Ha fordítva, azaz a vevőidtől szeretnéd automatizáltan beszedni a pénzt, akkor erre a legalkalmasabb megoldásnak a fizetési kérelem tűnik, bár jelenleg még nem minden banknál érhető el ez a lehetőség.

A fizetési kérelem egy fordított átutalásnak számít, ahol bár a pénzt természetesen változatlanul a fizető fél küldi, de a címzett állítja össze az átutalást, a vevőnek csak jóvá kell hagynia azt. A fizetési kérelem előnye az, hogy csak a fizető fél jóváhagyásával megy el a pénz a számlájáról, nem kell tehát a beszedés problémájával szembesülnie, vagy hogy rosszkor terhelik meg a számláját. Bár ez nem előnyös a pénzt fogadó félnek, de a vevő a fizetési kérelemmel akár 60 napig is élhet, figyelmen kívül hagyva a fizetési határidőt. Mindenesetre ez is segíthet a fizetési nehézségek áthidalásában.

Ha valamiért nem szimpatikus számodra a fizetési kérelem, változatlanul élhetsz a csoportos beszedés előnyeivel. Ez egy "katonásabb" fizetési forma, mert a fizető fél jóváhagyása nélkül emeli le a pénzt a számlájáról, de ez akár az előnye is lehet. A vevőd így elmehet nyaralni vagy közbejöhet az életében egy stresszesebb időszak, még akkor is ki fogja tudni fizetni a számára kiállított számládat.

Automatikus könyvelés és automatizált pénzügyi jelentések

A mélyebb automatizációhoz az elektronikus számlázás mindenképpen szükséges. Az online számlázás több oldalról segítség: a kiállítás és az adatszolgáltatás pofonegyszerű, és a vevő felé is automatikusan ki lehet küldeni a számlát, nem szükséges e-maileket írogatni vagy számlát postázni.

Ezzel ellentétben a papír alapú számla kiállítása és adatainak beküldése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé kifejezetten macerásnak számít, így csak azoknak érdemes használniuk, akik mindenféle digitális megoldástól tudatosan elzárkóznak - ez még idén opcionális, de úgy fest, hamarosan már csak elektronikus számlázás lesz lehetséges az EU-n belül.

Az elektronikus számlázással megvalósított mélyebb automatizáció előnye, hogy teljesen automatikusan működő számlázási és beszedési folyamatok mellett kihasználja az épp szárba szökkenő nyílt bankolás lehetőségeit, valamint automatizált pénzügyi jelentéseket is nyújt. Ez utóbbiak akár grafikus kimutatással is segítenek a pénzügyeid átláthatóságában, a nyílt bankolással pedig egy helyen érheted el a több banknál vezetett számládat, és indíthatsz róluk tranzakciókat.

Egyszerűbb adminisztrációra, átláthatóbb vállalkozásra van szükségem!
Regisztrálok!

Itt azonban már elkerülhetetlen az integráció a bank és a számlázórendszered között, amelyhez gyakran elég komoly szoftverekre van szükség. Ezek azonban sokba kerülnek, és állandó karbantartást is igényelnek, melyeknek le kell követniük a folyamatosan érkező törvényi változásokat is.

A jó hír azonban az, hogy ha olyan online számlázórendszerre váltasz, mint amilyen a Billingo, akkor igazából informatikai ismeretek nélkül is élhetsz a fenti előnyökkel, így automatizálhatod a számlázórendszered és a bankszámlád közötti információáramlást. Ezzel rengeteg élőmunkát megtakarítasz, hiszen nem kell folyamatosan egyeztetni a számlázórendszeredben kiállított számlákat a beérkezett jóváírásokkal. Emellett a felszólítási folyamatokat is automatizálhatod, amely hatékonyabb kintlévőség-kezelést jelenthet annál, mintha ugyanezt a folyamatot emberi erőforrással vagy alvállalkozóval oldanád meg.

“A vállalkozások számára komoly munkaórákban mérhető előny a banki adatintegráció szinte bármely bankkal, amely a nyílt bankolás néhány évvel ezelőtti elindulását megelőzően elképzelhetetlen volt - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

“Egyetlen, közös felületen valós időben látni a vállalkozás bankszámláit, tranzakcióit és azt, hogy mely számlákat fizették már ki a vevők és melyeket nem, ez az egyik legnagyobb vívmánya az Európai Unióban egyre terjedő nyílt bankolásnak.”

A Billingónál egyszerre több – akár külön pénzintézeteknél vezetett – bankszámlád információit kezelheted egyetlen felületen. Kiállított számláidat pillanatok alatt összepárosíthatod a beérkezett utalásaiddal és bizonylataid azonnal fizetett státuszba kerülnek. Ezáltal naprakészen láthatod az aktuális cash-flow-dat is.

A Billingo jelenleg 18 bankkal és pénzügyi szolgáltatóval képes összekapcsolódni 4 országban (Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Románia), de ez a kör folyamatosan bővül. A már csatlakozott bankok adatkapcsolata segítségével a számlák kifizetésének státuszállítása teljesen automatikusan zajlik. Erről, vagyis a Bankszinkron működéséről mutatjuk videónkat.

A Billingóhoz történő csatlakozással ráadásul felejtsd el a jogi aggályokat: a Billingo mindig naprakész, és folyamatosan megfelel a legfrissebb magyar jogszabályoknak.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

vállalkozói start program

Hogyan lehet fenntartható egy vállalkozás?

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.09. - 8 p. olvasás

Magyarországon a legfontosabb nettó munkahelyteremtők a mikro- és kisvállalkozások, melyek közel 60 %-a egyszemélyes vállalkozás a KSH adatai szerint, azaz önfo...

Back to Top