Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos infók Billingo API-t ha…
Tippek - 2020.06.22. - 4 p. olvasás

Fontos infók Billingo API-t használóknak - Így számlázz 2020. július 1-től, ha webshopod van

Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Már a csapból is a 2020. július 1-én hatályba lépő NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése és a növekvő adminisztráció folyik. Webshop és/vagy előfizetéses rendszer tulajdonosaként azonban különösen is érdemes odafigyelned, mert van egy nagy bukkanó. Te semmiképpen ne akadj fenn rajta. Olvass tovább, segítünk, hogy garantáltan nyugodtan aludhass.

Webshop számlázás

Webshop számlázás - mi változik 2020. július 1-től?

2020. július 1-től minden belföldi adóalany számára kiállított számlát 4 napon belül be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Ehhez kötelezően be kell regisztrálni a NAV Online Számla rendszerbe.

Azt már biztosan tudod, hogy a Billingo online számlázóval automatizálhatod a NAV adatszolgáltatás teljesítését. Ehhez 

  • a Billingo fiókodat össze kell kötnöd a NAV Online Számla rendszerével
  • a számlákon kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát (társas és egyéni vállalkozások, adószámos magánszemélyek esetén).

Hogyan segít ebben a Billingo online számlázód?

Billingo automata számlakitöltővel minden mesés és tökéletes

Ha a számláidat manuálisan állítod ki a teljesítést követően, akkor biztonságban érezheted magad. A Billingo automata számlakitöltő szolgáltatása automatikusan néhány karakter után feldobja a vállalkozás nevét. A kiválasztást követően pedig automatikusan kitölti a cégadatokat, beleértve az adószámot is, társas vállalkozások, egyéni vállalkozások és civil szervezetek esetén is. Az adószám tehát biztosan és helyesen rákerül a számlára, ha a többi adat is stimmel, sikeres lesz az adatszolgáltatás. 

Ebben az esetben az adatszolgáltatás ugyan biztosan jól teljesül, a számlázás viszont lassabb. Automatizáltan, API-val összekötve egyértelműen gyorsabb.

Mi a helyzet automatikus számlázás (API összekötés) esetén?

Ennél összetettebb azonban a kérdés, ha a vásárlás webáruházon keresztül vagy más előfizetéses rendszerből történik, a számlázást pedig API összekötéssel automatizálta a vállalkozás. Itt ugyanis az adószám megadása és/vagy annak helyessége nem automatikus, hanem a vevőtől függ. Adószám nélkül azonban nem teljesíthető az adatszolgáltatás, ami viszont már a webáruház tulajdonosának felelőssége. Az adatszolgáltatás hibás, hiányos és elmaradó teljesítése esetén pedig sajnos kiszabható a mulasztási bírság. 

Vállalkozóként természetes reakció, hogy automatizálni szeretnéd a webshopod vagy más rendszered számlázását. Ugyanakkor jogosan várod el azt is, hogy az adatszolgáltatásod is rendben legyen. 

A számlázó részéről az ehhez szükséges feltételeket a Billingód teljes mértékben biztosítja. A Billingo szolgáltatóként az online számlázó programot adja a NAV adatszolgáltatásod teljesítéséhez, a számlán pedig azokat az adatokat és úgy tudja megjeleníteni, ahogy azt megkapja. Külső rendszerek, pl. egy webáruház vagy egyedi honlap esetén nincs ráhatásunk a megfelelő adatok bekérésére a vásárlási folyamat során. Az API összekötésről ITT olvashatsz még többet.

A tökéletes, hibamentes adatszolgáltatás tehát nélküled nem megy. Készítettünk ezért egy listát a kötelező lépésekkel, amelyeknek csak Te tudsz utánajárni:

Mit kell Neked tenned?

1. Regisztrálj be a NAV Online Számla rendszerébe

Ezt a könyvelőd is intézheti helyetted. A regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról ITT írtunk.

2. Kösd össze a Billingódat a NAV Online Számla rendszerrel

Ezt szintén intézheti a könyvelőd. Küldj neki meghívót a Billingo fiókodhoz, így a saját Billingo Könyvelői fiókjából érheti el a számlázásodat és többek között intézheti a NAV összekötésedet is. Ehhez is készítettünk képes segédletet is, ezt ITT találod.

3. Ellenőrizd, hogy a webshopod vásárlási felületén van-e kialakítva hely az adószám megadásához.

Céges megrendelő esetén tedd kötelezővé a kitöltését és szabályozd a formátumát is. 

4. Gondolj a nemzetközi vevőidre is

Ha pedig külföldi vevőid is vannak, akkor gondolja a nemzetközi és közösségi adószám megadási lehetőségre is. 

5. Ellenőrizd, hogy az adószám megadásához kialakított felület képes-e automatikusan ellenőrizni a megadott adat helyességét. 

Figyelj arra is, hogy ez ne csak a formátum, hanem az adatok valóságtartalmát is ellenőrizze. Enélkül továbbra is fennáll a veszélye, hogy téves vagy hibás adatok kerülnek a Billingóba, majd onnan a NAV Online Számla rendszerébe. Ilyen esetben az adatszolgáltatás természetesen nem megfelelő.

FONTOS!

Fontos tudnod, hogy ha rosszul, hibásan kerülnek is át az adatok a Billingo fiókodba, a számlázó akkor is kiállítja a számlát. A NAV adatszolgáltatás viszont a hibás adatok miatt nem történik meg. Érdemes ezért a Billingo számlalistát folyamatosan ellenőrizni, mert a számla melletti kis ikon azonnal jelzi, ha az adatszolgáltatás sikertelen. 

Ha bérelhető webshopod van, akkor jó eséllyel a webáruház fejlesztője már elkészítette az ehhez szükséges fejlesztéseket. Saját fejlesztésű shop és/vagy rendszer esetén erről neked kell gondoskodni. Minél előbb egyeztess a webáruházad fejlesztőjével. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023