Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Legfontosabb tudnivalók az Onl…
Tippek - 2020.02.08. - 3 p. olvasás

Legfontosabb tudnivalók az Online Számla regisztrációról

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

2020. július 1-től bővül az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Sokan az Online Számla rendszer és a Billingo összekötésével szeretnék automatizálni a beküldést. Ehhez azonban regisztrálni kell a NAV rendszerébe. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal a legfontosabb tudnivalókat foglalta össze ezzel kapcsolatban.

Legfontosabb tudnivalók az Online Számla regisztrációról

2020. július 1-től bővül az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Sokan az Online Számla rendszer és a Billingo összekötésével szeretnék automatizálni a beküldést. Ehhez azonban regisztrálni kell a NAV rendszerébe. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal a legfontosabb tudnivalókat foglalta össze ezzel kapcsolatban.

2020. július 1-jétől online adatszolgáltatásra kötelezett a belföldi vállalkozás, ha más belföldi vállalkozás részére számlát állít ki. 

Belföldi vállalkozás: 
a) belföldi cég, 
b) más belföldi szervezet, 
c) egyéni vállalkozó, 
d) egyéni vállalkozónak nem minősülő, adószámmal rendelkező magánszemély. 

Az online adatszolgáltatás feltétele a „Billingo” és a NAV szervere közötti informatikai adatkapcsolat létrehozása. Ennek érdekében a vállalkozás képviselőjének regisztrálnia kell https://onlineszamla.nav.gov.hu/home felületén. Ehhez Ügyfélkapuval kell rendelkeznie. Amennyiben a vállalkozás nem volt kötelezett adatszolgáltatásra, akkor képviselője valószínűleg még nem is regisztrált. 

Ezt meg kell tenni 2020. június 30-ig, ha ezt követően más belföldi vállalkozás részére számláz.

BONÁCZ ZSOLT TANÁCSA:
Ha gyakorlatlan vagy az elektronikus ügyintézésben, akkor kérd olyan olyan személy (pl. könyvelő) segítségét, aki már regisztrált. 

A legfontosabb kérdés az, ki végezheti el a regisztrációt?

Online Számla regisztráció SZERVEZETEK számára

Szervezet esetén a regisztrációt elvégezheti a szervezet képviseletére jogosult személy (pl. gazdasági társaság ügyvezetője) - feltéve, hogy rendelkezik Ügyfélkapuval -, vagy a szervezet Ügyfélkapuval rendelkező állandó meghatalmazottja is.

A szervezet nevében esetén a regisztrációt elvégezheti (ha van Ügyfélkapuja): 

  • a szervezet képviselője (pl. gazdasági társaság ügyvezetője), vagy
  • a szervezet NAV-nál bejelentett állandó meghatalmazottja, ha erre jogosult (lásd később).

Online Számla regisztráció lépései CÉGEK, SZERVEZETEK részére
Kattints ide a képes útmutatóért

Online Számla regisztráció MAGÁNSZEMÉLYEK számára

A regisztrációt elvégezheti a magánszemély saját maga is, ha van Ügyfélkapuja vagy a NAV-nál bejelentett állandó meghatalmazottja is, ha erre jogosult (lásd később) és van Ügyfélkapuja 

Online Számla regisztráció lépései magánszemélyek részére
Kattints ide a képes útmutatóért

Az állandó meghatalmazott is jogosult lehet a regisztráció elvégzésére

Abban az esetben, ha
1.valamennyi ügyben teljes körű képviseletre jogosult (EGYKE nyomtatvány 1 lapjának E/1. rovata került megjelölésre); vagy
2.valamennyi adóügyi bevallás, adatszolgáltatás bejelentés, beadvány, kérelem intézésére jogosult (EGYKE nyomtatvány 3 lapjának G/1. rovata); vagy
3.valamennyi adatszolgáltatás intézésére jogosult (EGYKE nyomtatvány 3 lapjának G/3. rovata); vagy
4.általános forgalmi adóval összefüggő adatszolgáltatások intézésére jogosult (EGYKE nyomtatvány 3 lapjának G/3/d) rovata).
5.valamennyi adóügy intézésére jogosult (EGYKE nyomtatvány 1 lapjának E/2. rovata); 

A NAV bármely kirendeltségén az állandó meghatalmazott tájékoztatást kaphat arról, hogy jogosult-e a regisztrációra.

Elsődleges felhasználó

A regisztrációt elvégző magánszemély az ún. „elsődleges felhasználó”. 

Technikai felhasználó  

Az elsődleges felhasználónak generálnia kell legalább egy “Technikai felhasználó”-t is.  A technikai felhasználó regisztrálását követően azonosítók (felhasználónév, jelszó, XML aláírókulcs, XML cserekulcs) képződnek. Ezeket meg kell adnod a „Fiókod”-on belül elérhető „NAV Online számla összekötés” funkcióban. A „technikai felhasználó” jogosultsága kizárólag az adatszolgáltatás teljesítésére terjed ki. 

A „technikai felhasználó” regisztrálását az útmutató szervezetek esetében ITT,  magánszemélyek esetében ITT mutatjuk be részletesen. 

Másodlagos felhasználó

Az „elsődleges felhasználó” létrehozhat egy vagy több ún. „másodlagos felhasználó”-t is. A „másodlagos felhasználó” -t megillető jogosultságokat az „elsődleges felhasználó” határozza meg.  Először a regisztráció folyamatát javasolt az elejétől a végéig elvégezni. Ezt követően javasolt „másodlagos felhasználó”-t generálni. A „másodlagos felhasználó” létrehozását az online felületen kell elvégezni. 

Ezt követően az alábbi panel jelenik meg.


A „MÁSODLAGOS FELHASZNÁLÓ” panelre kell kattintani. Ezt követően jelenik meg az ez a panel jelenik meg. Itt lehet meg lehet megadni a másodlagos felhasználó adatait (felhasználónév, jelszó, e-mail, telefonszám). Továbbá be lehet állítani a jogosultságait is.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés