Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Az iparűzési adóval kapcsolato…
Tippek - 2022.01.14. - 3 p. olvasás

Az iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb teendők

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Ilyenkor év elején sokakban felmerül a kérdés, hogy pontosan mikor és milyen teendők is vannak az iparűzési adó kapcsán. Ebben a blogbejegyzésben most ezt gyűjtöttük össze számotokra időrendi sorrendben. Figyelem, van egy január 15-i határidőnk is! Reméljük, ennek segítségével könnyebben kiigazodsz te is az IPA-val kapcsolatos teendők rengetegében.

iparűzési adó bevallás

Amikor egy vállalkozás elindul - 15 napon belül

Elviekben a törvény szerint már nem kell küldeni az iparűzési adó bejelentkezőlapot, mert az adatok a központi rendszerből automatikusan átkerülnek az önkormányzatokhoz, mindenesetre azért beküldhetjük önmagunktól is, illetve mindenképpen ellenőrizzük, hogy nyilvántartásba vettek-e bennünket.

A vidéki települések ügyintézése itt történik >> 
A budapesti felület pedig itt található >> 

Indulás utáni 45 napon belül

Katások számára a tételes iparűzési adó (évi 2 x 25.000 Ft/önkormányzat) választásának bejelentése szükséges változásbejelentő nyomtatványon - a fenti felületek használatával -, mert ez egy jogvesztő határidő, és ha nem történik meg, akkor arra az évre ezt a lehetőséget már elbuktuk.

Január 15.

Azon katások, akik tételes IPA-t választottak, főszabály szerint év közben fizetik a számukra kiszabott adót, és nem küldenek bevallást következő évben. Azonban ha az alábbi esetek bármelyike fennállt előző évre, akkor eddig az időpontig a 'HIPA bevallást lehetőségük van beküldeni a NAV Általános Nyomtatványkitöltő programján (ÁNYK) keresztül, és ezáltal csökkenteni arányosan az előző évre befizetett iparűzési adójukat:

  • ha a tételes KATA fizetési kötelezettség - egy vagy több alkalommal – szünetelt (nem csak ha az egyéni vállalkozás szünetelt, hanem pl. táppénz, CSED, GYED, GYES, GYET stb. miatt mentesültünk a KATA fizetés alól 1-1 hónapra)

vagy

  • ha a székhely-telephely szerinti önkormányzat pontosan 2,5 millió forintig a helyi adókról szóló rendeletében mentességet biztosít az adózói számára (ha kisebb adóalapig - pl. 1 millió Ft-ig - van egy településen mentesség, akkor ezzel nem lehet élni, ugyanis az általános szabály szerint, akinek afölé esik az adóalapja, az már a teljes összegre fizet adót)

Február 15.

Azon katások, akik a tételes IPA-t szeretnék választani aktuális adóévre, vagy esetleg el szeretnék hagyni annak rendszerét aktuális adóévtől, akkor eddig a jogvesztő határidőig van lehetőségük ezt jelezni az önkormányzathoz változásbejelentő nyomtatványon.

Február 25.

Mivel az 1%-os iparűzési adó mértéket 2021. után 2022-re is kiterjesztették, ezért a 22NYHIPA nyomtatványon lehet nyilatkozni a 2022-es évre előírt előlegek felezéséről, de ezt csak azoknak kell megtenniük, akik tavaly nem nyilatkoztak a felezésről, vagy azóta keletkezett új székhelyük/telephelyük, illetve ha a NAV törzsadatában bizonyos helyek nem voltak Htv. szerinti telephelyként bejegyezve, és ezt előbb korrigálják.

A katásoknak nincs teendőjük, számukra ebben az évben is automatikusan fogják előírni a csökkentett összegeket, azaz a 2 x 12.500 Ft-ot.

Március 15.

Az első félévi iparűzési adó előleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak).

Ha érdekel, hogy mi alapján számítódik az IPA előleg, akkor azt ebből a régebbi blogbejegyzésemből megtudhatod.

Május 31.

Az előző évre vonatkozó 'HIPA bevallás beküldési határideje, amelyet 2021. óta kizárólag a NAV Általános Nyomtatványkitöltő programján (ÁNYK) keresztül lehet megtenni.

Az iparűzési adó számításának főszabályát és speciális, azaz egyszerűsített módszereit bővebben itt megtalálod.

Szeptember 15.

A második féléves iparűzési adó előleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak)

Fülöp Olga, a Számpatikus
az online bizniszek adózási szakértője

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top