Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Az iparűzési adóval kapcsolato…
Tippek - 2022.01.14. - 4 p. olvasás

Az iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb teendők

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Ilyenkor év elején sokakban felmerül a kérdés, hogy pontosan mikor és milyen teendők is vannak az iparűzési adó kapcsán. Ebben a blogbejegyzésben most ezt gyűjtöttük össze számotokra időrendi sorrendben. Figyelem, van egy január 15-i határidőnk is! Reméljük, ennek segítségével könnyebben kiigazodsz te is az IPA-val kapcsolatos teendők rengetegében.

iparűzési adó bevallás

Amikor egy vállalkozás elindul - 15 napon belül

Elviekben a törvény szerint már nem kell küldeni az iparűzési adó bejelentkezőlapot, mert az adatok a központi rendszerből automatikusan átkerülnek az önkormányzatokhoz, mindenesetre azért beküldhetjük önmagunktól is, illetve mindenképpen ellenőrizzük, hogy nyilvántartásba vettek-e bennünket.

A vidéki települések ügyintézése itt történik >> 
A budapesti felület pedig itt található >> 

Indulás utáni 45 napon belül

Katások számára a tételes iparűzési adó (évi 2 x 25.000 Ft/önkormányzat) választásának bejelentése szükséges változásbejelentő nyomtatványon - a fenti felületek használatával -, mert ez egy jogvesztő határidő, és ha nem történik meg, akkor arra az évre ezt a lehetőséget már elbuktuk.

Január 15.

Azon katások, akik tételes IPA-t választottak, főszabály szerint év közben fizetik a számukra kiszabott adót, és nem küldenek bevallást következő évben. Azonban ha az alábbi esetek bármelyike fennállt előző évre, akkor eddig az időpontig a 'HIPA bevallást lehetőségük van beküldeni a NAV Általános Nyomtatványkitöltő programján (ÁNYK) keresztül, és ezáltal csökkenteni arányosan az előző évre befizetett iparűzési adójukat:

  • ha a tételes KATA fizetési kötelezettség - egy vagy több alkalommal – szünetelt (nem csak ha az egyéni vállalkozás szünetelt, hanem pl. táppénz, CSED, GYED, GYES, GYET stb. miatt mentesültünk a KATA fizetés alól 1-1 hónapra)

vagy

  • ha a székhely-telephely szerinti önkormányzat pontosan 2,5 millió forintig a helyi adókról szóló rendeletében mentességet biztosít az adózói számára (ha kisebb adóalapig - pl. 1 millió Ft-ig - van egy településen mentesség, akkor ezzel nem lehet élni, ugyanis az általános szabály szerint, akinek afölé esik az adóalapja, az már a teljes összegre fizet adót)

Február 15.

Azon katások, akik a tételes IPA-t szeretnék választani aktuális adóévre, vagy esetleg el szeretnék hagyni annak rendszerét aktuális adóévtől, akkor eddig a jogvesztő határidőig van lehetőségük ezt jelezni az önkormányzathoz változásbejelentő nyomtatványon.

Február 25.

Mivel az 1%-os iparűzési adó mértéket 2021. után 2022-re is kiterjesztették, ezért a 22NYHIPA nyomtatványon lehet nyilatkozni a 2022-es évre előírt előlegek felezéséről, de ezt csak azoknak kell megtenniük, akik tavaly nem nyilatkoztak a felezésről, vagy azóta keletkezett új székhelyük/telephelyük, illetve ha a NAV törzsadatában bizonyos helyek nem voltak Htv. szerinti telephelyként bejegyezve, és ezt előbb korrigálják.

A katásoknak nincs teendőjük, számukra ebben az évben is automatikusan fogják előírni a csökkentett összegeket, azaz a 2 x 12.500 Ft-ot.

Március 15.

Az első félévi iparűzési adó előleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak).

Ha érdekel, hogy mi alapján számítódik az IPA előleg, akkor azt ebből a régebbi blogbejegyzésemből megtudhatod.

Május 31.

Az előző évre vonatkozó 'HIPA bevallás beküldési határideje, amelyet 2021. óta kizárólag a NAV Általános Nyomtatványkitöltő programján (ÁNYK) keresztül lehet megtenni.

Az iparűzési adó számításának főszabályát és speciális, azaz egyszerűsített módszereit bővebben itt megtalálod.

Szeptember 15.

A második féléves iparűzési adó előleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak)


Fülöp Olga, a Számpatikus

Az online bizniszek adózási szakértője


Billingo frissítés: Iparűzési Adó fizetése 2022 szeptemberétől

A kata adózási mód korábban ismert verziója 2022. szeptember 1-jével megszűnt, és aznaptól él az új kata-törvény, amelyről biztosan tájékozódtál már, hiszen a hirtelen elfogadott tv.-től volt hangos a sajtó egészen júliustól. Mi is összeszedtük a fontosabb történéseket, és az ezekre reagáló megoldásainkat, válaszainkat. Sőt, a sokak által választott átalányadózási megoldókulcsainkat (lásd lenn Fülöp Olga mindent érintő videóját) a közösségi médiában is megosztjuk veletek, ha csatlakoztok Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkhoz.

A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Adóügyi Főosztályának tájékoztatója szerint az adóév kezdőnapjától 2022. augusztus 31-ig tartó időszakra jutó iparűzési adó időarányosított összegét a Fővárosi Önkormányzat iparűzési adó beszedési számlájára 2022. szeptember 15-ig kell megfizetni. Más önkormányzatoknál is ez a helyzet, a dátumra tehát figyelj!

Ha új katás lettél, az önkormányzati adóhatóságnál lehetőséged van egyszerűsített (azaz tételes) adóalap meghatározás választására. Ehhez az önkormányzatok honlapján, legalábbis az FH Adóügyi Főosztályának weboldalán találsz űrlapot, amelyet külön erre a célra rendszeresítettek, és a 2021-01. számon éred el. Ez a Bejelentkezés/ Változás bejelentés űrlap. A benyújtás határideje a Főosztály nyilvánosan elérhető információi szerint az új KATA tv. hatálya alá kerülést követő 45. nap (legelőször tehát 2022. október 15.).

Ha a tételes adóalapot választottad, de nem leszel új katás, vagy új katás leszel ugyan, de az iparűzési adóban a tételes adóalap meghatározást nem választottad, akkor iparűzési adó záróbevallási, illetve adóelőleg-bevallási kötelezettséged nincs - legalábbis Budapesten, a többi önkormányzatnál érdeklődd ezt meg! A Főosztály szerint erre legközelebb a 2022. szeptember 1-jétől az adóév utolsó napjáig tartó időszak tekintetében leszel köteles, amelynek esedékessége 2023. május 31.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023