Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kata újraindítása ➡️ a legfont…
KATA - 2020.05.19. - 4 p. olvasás

Kata újraindítása ➡️ a legfontosabb tudnivalók

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A kata választása nem határozott időre vonatkozik. Emiatt nem kell minden naptári év végén a katás vállalkozásnak bejelentenie, hogy továbbra is a kata szabályai szerint kíván adózni. De mi a teendő újbóli választás esetén? Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta a Billingósoknak.

Tudnivalók a kata státusz újbóli választhatóságáról

Mikor szűnik meg a katás státusz?

A katás státusz a vállalkozás saját döntése alapján, vagy a Kata tv. erejénél fogva szűnik meg.  

Utóbbi esetben a katás státusz megszűnéséről a NAV területi igazgatósága határozatban rendelkezik. Abban megjelöli a megszűnés jogcímét, valamint a katás státusz megszűnésének időpontját is. Azzal szemben fellebbezés nyújtható be a felettes adóhatóságnál (Fellebbviteli Igazgatóság). A felettes adóhatóság döntésével szemben közigazgatási per indítható.

A Kata tv. által meghatározott megszűnési jogcímekről külön tájékoztató anyag érhető el.

Mikor választható újra a katázás?

A katás státusz ismételt választására nincs mód azonnal. Erre csak a Kata tv-ben meghatározott időtartam leteltét követően van újból lehetőség. Ehhez a vállalkozásnak ismét meg kell felelnie a törvényi feltételeknek.

A Kata tv. szerint a katás státusz megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra a katázás ismételten nem választható. Ez a szabály határozza meg, hogy mely naptól indulhat ismét a katás időszak.

A kata újbóli választására vonatkozó bejelentést

  • az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő magánszemélyek a 21T101E;
  • az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában nem szereplő, de az Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősül magánszemélyek (pl. egyéni ügyvéd) a 21T101;
  • egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság a 21T201T;
  • ügyvédi iroda a 21T201

megnevezésű nyomtatvány benyújtása útján tehetik meg.

Az említett nyomtatványokat az „Általános Nyomtatványkitöltő” (ÁNYK) nevű keretprogramban kell kitölteni. A nyomtatvány és a keretprogram a NAV honlapjáról letölthető. A kitöltött nyomtatványt egyéni vállalkozó, az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély Ügyfélkapuján küldheti be. 

Ezt megteheti NAV-nál bejelentett állandó meghatalmazottja saját Ügyfélkapuján keresztül.

Egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, ügyvédi iroda Cégkapu létesítésére kötelezett. A kitöltött nyomtatványt a képviseletre jogosult személy a szervezet Cégkapuján keresztül köteles benyújtani. 

Ezt a szervezet NAV-nál bejelentett állandó meghatalmazottja is megteheti. Ehhez részére a szervezet Cégkapuján ügykezelői jogosultságot kell adni. Ennek hiányában a szervezet nevében a nyomtatványt a Cégkapun keresztül nem nyújthatja be.

Nézzünk egy példát!

Katás betéti társaság esetében a NAV jogerősen megállapította munkavállaló bejelentés nélküli foglalkoztatását.

A határozat 2019. július 16-án vált véglegessé (emelkedett jogerőre), így a betéti társaság katás státusa 2019. július 31-ével zárult le.

A betéti társaság a katát legkorábban 2021. január 1-jétől választhatja, ha erre vonatkozó bejelentését 2020. december 31-ig megteszi, feltéve, hogy a kata választására jogosult.

Előfordulhat az is, hogy a katás státus utolsó napja a naptári év utolsó napjával egyezik meg. Ekkor a megszűnés éve egy nap, így ténylegesen 1 év elteltével a kata ismét választható, ha annak törvényi feltételei is fennállnak.

Egy másik eset

Katás betéti társaságba 2019. december 31-én új tagként egy közkereseti társaság lép be.

A katás státus utolsó napja ezt megelőző nap, azaz 2019. december 30-a. Ugyanis katás csak olyan betéti társaság lehet, amely csak magánszemély taggal rendelkezik.

A megszűnés éve egy nap, 2019. december 31-e.

A betéti társaság a katát legkorábban 2021. január 1-jétől választhatja, ha erre vonatkozó bejelentését 2020. december 31-ig megteszi, feltéve, hogy a kata választására jogosult. Erre a betéti társaság csak akkor válhat jogosulttá, ha kizárólag magánszemély tagokkal rendelkezik.

Egyéni vállalkozó esetében előállhat az az eset is, hogy a katás státus az egyéni vállalkozás megszüntetése miatt szűnik meg. Ekkor a kata az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban ismét nem választható. 

Jöjjön egy újabb példa!

Nagy János egyéni vállalkozó 2017. január 1-jétől bejelentkezett kata alá. Egyéni vállalkozását 2019. szeptember hónap folyamán megszüntette. Ebben az esetben a megszűnés éve az egyéni vállalkozás megszüntetésének napját magában foglaló év, azaz 2019. 

Amennyiben Nagy János 2020 folyamán ismét egyéni vállalkozást indít, akkor azzal egyidejűleg a katát nem választhatja. Ugyanis a Kata tv-ben foglalt időtartam még nem járt le.

A kata alá legkorábban 2021. január 1-jétől jogosult bejelentkezni, ha erre vonatkozó bejelentését 2020. december 31-ig megteszi, feltéve, hogy a kata választására jogosult.

Egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, ügyvédi iroda megszűnése után ismét nem választhatja a katát. Ugyanis egy megszűnt szervezet még egyszer nem hozható létre. 

Hogyan segíti a Billingo Kata asszisztens a vállalkozásod mindennapjait?

Van már Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet most!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska