Katás lettél? Így jelentsd be a vállalkozásodat, ha magánszemélyként még NEM szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában

Adózás, NAV 2020.02.12. - 7 p. olvasás

Katás vállalkozóként muszáj bejelentened a vállalkozásodat. Bonácz Zsolt adószakértő összeszedte a legfontosabb lépéseidet, ha még NEM szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában.

Kata vállalkozás bejelentése

Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő magánszemélyek

Az Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősül az egyéni közjegyző, egyéni önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő, állatorvos és az egyéni ügyvéd is.

Azonban az említett személyek nem szerepelnek az egyéni vállalkozókról vezetett közhiteles nyilvántartásában. Ettől függetlenül katázhatnak, ha a Kata tv-ben foglalt feltételeknek megfelelnek, mivel az Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősülnek. 

Nem mindenki katázhat!

E körbe tartozó magánszemély nem katázhat, ha korábban már rendelkezett adószámmal, de azt a NAV a tevékenységének megkezdésének évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte.

Ugyancsak nem katázhat e körbe tartozó magánszemély, ha ingatlan bérbeadásból a kata alá történő bejelentkezés évében, a bejelentkezést megelőzően bevételt szerzett. Ez a rendelkezés biztosítja, hogy magánszemély ingatlan bérbeadási tevékenysége után ne adózhasson katásként. 

Az adószámos magánszemélyek

Azonban a magánszemély említett tevékenysége mellett ún. adószámos magánszemélyként adhat bérbe ingatlant.

=> Az adószám kéréséhez és a kata választásához a 19T101 nyomtatványt kell a NAV-hoz benyújtani a tevékenység megkezdésekor.
A nyomtatvány kitöltéséhez a NAV honlapjáról le kell tölteni az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot.
A 19T101 nyomtatvány is a NAV honlapjáról tölthető le, amelyet az ÁNYK-ban kell kitölteni.

=> A kitöltést követően a nyomtatványt az ÁNYK-ból az Ügyfélkapun keresztül kell a NAV-hoz benyújtani. 

=> A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként bejelentkezést (1-es kód) kell megadni, a kata választásához az „A03”-as lapon a 20. sort kell megfelelően kitölteni. 

=> Az alanyi adómentesség választásához a „F02” lap 7. sorában a 2. pont „Alanyi adómentességet választok.” melletti négyzetet kell megjelölni.

A kata választása esetén a katás státus a tevékenység megkezdésétől (ennek időpontját a nyomtatványon meg kell adni) áll fenn.

=> A nyomtatvány beérkezését követően a NAV megállapítja az adószámot.
Az adószámot és annak érvényességének kezdetét a NAV külön értesítésben közli, amelyet a magánszemély ügyfélkapus tárhelyére küld meg.
Ezen túl a NAV a kata választásáról visszaigazolást küld az ügyfélkapus tárhelyre.

Amennyiben a visszaigazolást nem érkezik meg, akkor a www.magyarorszag.hu felületen belül elérhető „E-bev” szolgáltatás használatával lekérhető az ún. törzsadat-nyilvántartás. Ebből kiderül, hogy a vállalkozást a NAV katásként tartja-e nyilván.

=> Abban az esetben, ha a 19T101 nyomtatványon nem került sor a kata választására, akkor erre vonatkozó bejelentést később is meg lehet tenni, feltéve, hogy annak feltételei is fennállnak.

=> A kata választása nem mentesít az iparűzési adó fizetésének kötelezettsége alól.
Ha székhelyed Budapesten van, akkor be kell jelentkezned a Fővárosi Önkormányzatnál. Mivel rendelkezel Ügyfélkapuval, ezért a bejelentkezést az Önkormányzat honlapján elektronikusan is intézheted.
Amennyiben székhelyed nem Budapesten van, akkor a helyi önkormányzat adócsoportjánál kell bejelentkezned.

Szakértelmet igényel a legmegfelelőbb adózási módot kiválasztása az iparűzési adó tekintetében. Ha ezzel nem rendelkezel, akkor feltétlenül fordulj könyvelőhöz vagy adótanácsadóhoz.

Kata választásának bejelentése egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, ügyvédi iroda alapításakor 

Egyéni cégnek, közkereseti társaságnak, betéti társaságnak, ügyvédi irodának lehetősége megalakulásától kezdve katázni, ha megfelel a Kata tv. által megszabott feltételeknek.

Ki nem katázhat?

  • Az a betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, amelyben nem minden tag magánszemély.
  • Az az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, amely végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll.
  • Az az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, aki ingatlan bérbeadásból a kata alá történő bejelentkezés évében, a bejelentkezést megelőzően bevételt szerzett. E rendelkezés következtében ingatlan bérbeadási tevékenységét nem folytathatnak katásként. 

Átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő betéti társaság, közkereseti társaság is választhatja a katát, ha annak nincs törvényi akadálya.

=> Egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság alapításához egyéni ügyvéd, vagy ügyvédi iroda közreműködése szükséges. 

Az alapító okiratot a cégbírósághoz kell benyújtani. Az alapító okirat benyújtásával egyidejűleg - az ún. egyablakos rendszeren keresztül - a kata választásához szükséges bejelentés is megtehető.

Az egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda nevében eljáró ügyvéd nem feltétlenül ért a katához, ezért keress fel könyvelőt, vagy adótanácsadót, aki tájékoztat arról, hogy egyáltalán a kata választható-e, s ha igen, akkor más kérdéseidre is választ ad (például betéti társaság, közkereseti társaság tagjai közül ki kisadózó, s főállású, vagy sem).

Az alapításnál közreműködő ügyvéddel mindenképpen előre közöld, hogy egyéni céged, a társaságod katázni szeretne. Az ügyvéd tájékoztat arról, hogy a kata választásához a cégbírósággal milyen adatokat szükséges közölni. 

=>Az alanyi adómentesség választásához szükséges bejelentést az alapító okirat benyújtásával egyidejűleg - az ún. egyablakos rendszeren keresztül - a cégbíróságnál kell megtenni.

Az ügyvédi iroda alapítására speciális rendelkezések irányadóak, a kata választására vonatkozó nyilatkozatot az alapítás folyamán kell megtenni.
A katás státus az egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, ügyvédi iroda tevékenységének megkezdésétől áll fenn.

=>A NAV a kata választásáról visszaigazolást küld a képviseletre jogosult személy, vagy az állandó meghatalmazott ügyfélkapus tárhelyre.

Amennyiben a visszaigazolást nem érkezik meg, akkor a www.magyarorszag.hu felületen belül elérhető „E-bev” szolgáltatás használatával lekérhető az ún. törzsadat-nyilvántartás. Ebből kiderül, hogy a vállalkozást a NAV katásként tartja-e

Ha a vállalkozás képviselője, állandó meghatalmazottja lekér egy adószámlát az „E-bev” szolgáltatás keretében, akkor láthatja, hogy a NAV kata adónemre könyvelt-e tételes adót. Amennyiben nem, akkor a kata választására vonatkozó bejelentés vélhetően hibásan került benyújtásra. 

Általában a hibás bejelentés utólag javítható, a javítást követően a bejelentést úgy kell tekinteni, mintha eredetileg is helyesen töltötték volna ki. Ennek következtében a katás státus a tevékenység megkezdésétől áll fenn. 

=> Egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság köteles benyújtani a NAV felé a 19T201T nyomtatványt is. A főlap 2. sorában a „Bejelentkezés” szöveg mellett négyzetben az „1” kódot kell elhelyezni. Ezen túl a „A01” lapon az 1. sorban meg kell adni az iratőrzés helyét és a 6. sorban az alakulás módját. A nyomtatvány más sorainak kitöltése is szükséges lehet.

=> Az ügyvédi iroda alapítását követően a NAV-hoz a 19T201 nyomtatványt köteles benyújtani.

=> Katás egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda is köteles iparűzési adó fizetésére, így bejelentkezési kötelezettség is terheli. 

Szakértelmet igényel, hogy a vállalkozás a számára legmegfelelőbb adózási módot válassza az iparűzési adó tekintetében. Mindenképpen javasoljuk, hogy a helyes döntés meghozatala érdekében fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz.

Mit kell tenned, ha már szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában?
Mutatjuk! >>

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top