Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így jelentsd be a kata választ…
KATA - 2020.02.11. - 4 p. olvasás

Így jelentsd be a kata választását, ha magánszemélyként már szerepelsz az egyéni vállalkozások nyilvántartásában

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Kata vállalkozó lettél? Bonácz Zsolt adószakértő pontokba szedte neked a legfontosabb lépéseket a bejelentéshez, ha magánszemélyként már szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában.

Kata vállalkozás bejelentése

A kata már az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésekor is választható

A katát már az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésekor lehet választani, kivéve, ha a Kata tv. annak választását nem engedi meg.

Nem katázhat az az egyéni vállalkozó, aki volt már korábban egyéni vállalkozó, s adószámát az adóhatóság az egyéni vállalkozás ismételt megkezdésének évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte.

Ingatlan bérbeadási tevékenységet nem lehet katásként folytatni. Emiatt az egyéni vállalkozó nem jelentkezhet be a kata alá, ha korábban - az év folyamán – már realizált bérleti díjat  

Kata választásának bejelentése

Az egyéni vállalkozás indítására külön internetes felület szolgál, amely a következő linken érhető el: https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozasKerelemInditasa.xhtml 

Kata választás bejelentése

=> A felületen az „Egyéni vállalkozás” menüpontot kell kiválasztani, ezt követően az ügyfélkapun keresztül be kell jelentkezni.
Ha a magánszemély nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor nem tud egyéni vállalkozást indítani!
Az ügyfélkapu létesítése bármely okmányirodában, kormányablakban, vagy a NAV ügyfélszolgálatán intézhető.

=> Az egyéni vállalkozás indításához új kérelmet (elektronikus űrlapot) kell benyújtani.
Az egyéni vállalkozói státus azon a napon jön létre, amikor a kitöltött űrlap benyújtásra kerül.

=> Az elektronikus űrlap külön lapján lehet az adózási adatokat megadni.
A kata választásához az adózási adatok közül a 17. pontban foglaltakat kell kitölteni.

Kata választás bejelentése

=> Mindenképp jelöld meg a 17.1. pontnál található négyzetet és add meg TAJ számodat!
A 17.2. és 17.5. pontnál található négyzetet csak akkor jelöld meg, ha főállású kisadózónak minősülsz.
A 17.3. pontnál található négyzetet akkor jelöld meg, ha főállású kisadózó vagy és havonta 50 000 Ft helyett 75 000 Ft tételes adót szeretnél fizetni.
Ha havi 50 000 Ft-ot fizetsz, akkor ez azzal egyenértékű mintha havi bruttó munkabéred 98 100 Ft lenne. Amennyiben 75 000 Ft-ot, akkor azzal egyenértékű mintha havi munkabéred 164 000 Ft lenne.

=> Ne felejtsd el megjelölni a 25. pontnál a munkavégzés jellegét is, amelynek összhangban kell állnia kisadózói státuszod jellegével (főállású, vagy nem főállású).
A Kata tv. tételesen meghatározza, mikor és miért minősülsz főállású kisadózónak, vagy miért nem.
Ha nem tudod értelmezni a Kata tv. vonatkozó rendelkezéseit, akkor kérd könyvelő, adótanácsadó segítségét.

=> Ha alanyi adómentességet szeretnél választani, akkor jelöld meg a 19. pont melletti négyzetet.

A kérelem benyújtását követően ügyfélkapus tárhelyedre a BM Okmányfelügyeleti Főosztálya értesítést küld. Ebben igazolja, hogy egyéni vállalkozásodat rögzítették az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában. Továbbá az értesítés a nyilvántartásban bejegyzett adatokat [tevékenység megkezdésének időpontja, nyilvántartási szám, adószám, statisztikai számjel, székhely címe, telephely(ek) címe, főtevékenység, főtevékenység melletti tevékenység(ek), adózási adatok – áfanyilatkozat (pl. alanyi adómentesség választása), kata választása, főállású kisadózói minőség, TAJ szám, munkavégzés jellege -] is részletezi.

A BM mellett a NAV-tól is kapsz egy visszaigazolást a kata választásáról ügyfélkapus tárhelyedre.

Abban az esetben, ha egyéni vállalkozásod indításánál nem választottad a katát, akkor azt később is megteheted, feltéve, hogy annak feltételei is fennállnak.

=> Ne felejtsd el, hogy egyéni vállalkozásod indítását követően NAV-nak be kell nyújtani a 19T101E nyomtatványt, ha van olyan bejelenteni való adat (pl. levelezési cím, iratőrzési hely, ha az nem egyezik meg a székhellyel, vagy telephellyel), amely a nyomtatványon megadható.

A nyomtatvány kitöltéséhez a NAV honlapjáról le kell tölteni az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot.
A 19T101E nyomtatványt is a NAV honlapjáról tölthető le, amelyet az ÁNYK-ban kell kitölteni.

=> Minden vállalkozás számára kötelező a kamarai tagság, ezért katás egyéni vállalkozóként is regisztrálnod kell a székhelyed szerinti kamaránál. Ezzel kapcsolatos információkat megtalálod a www.mkik.hu honlapon.
A kamarai hozzájárulás éves összege 5 000 Ft.
Új egyéni vállalkozónak a kezdés évében is 5 000 Ft-ot kell fizetni, függetlenül attól, hogy év közben mikor kezdte meg tevékenységét (pl. magánszemély 2019. december 30-án indítja egyéni vállalkozását, akkor is 5 000 Ft-ot kell fizetnie).
Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésének évében ugyanez a helyzet. 

=> A kata választása nem mentesít az iparűzési adó fizetésének kötelezettsége alól.
Ha székhelyed Budapesten van, akkor be kell jelentkezned a Fővárosi Önkormányzatnál. Mivel rendelkezel Ügyfélkapuval, ezért a bejelentkezést az Önkormányzat honlapján elektronikusan is intézheted.
Amennyiben székhelyed nem Budapesten van, akkor a helyi önkormányzat adócsoportjánál kell bejelentkezned.

Adózási ügyekben való jártasságot igényel, hogy számodra a legmegfelelőbb adózási módot válaszd az iparűzési adó tekintetében. Ha ezzel nem rendelkezel, akkor feltétlenül fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz.

Katás lettél, de  magánszemélyként még nem szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában?
Mutatjuk, mik a teendőid!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023