Te is elköveted a katások leggyakoribb számlázási hibáit?

Adózás, NAV 2020.01.14. - 5 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A szabálytalan számlázás a vállalkozások által leggyakrabban elkövetett hibák között említhető. A katások körében is tipikus hiba a számla nem szabályszerű kiállítása. A számlázási szabályok szektorsemlegesek, azok adózási módtól függetlenek. Ezáltal katások ugyanolyan szabályok alapján kötelesek számlázni, mint más vállalkozások - 2022-ben is. Katások esetében a téves számlázás az esetek többségében hibás jogértelmezésre vezethető vissza. Az alábbiakban ezek közül a legtipikusabbakat ismertetjük.

A sajátos számlázási szabályokat nem veszik figyelembe

Katás státusz miatt sajátos számlázási szabályokat kell alkalmazni.

A kata „csupán” adózási mód, amely a vállalkozásból realizált jövedelem adózására vonatkozik.
A kata több adónemet vált ki, de ezek közé nem tartozik az általános forgalmi adó.

Katás vállalkozásra az általános forgalmi adó tekintetében különös rendelkezés nem irányadó. Ez annak alapján is belátható, hogy a Kata tv. semmiféle rendelkezést nem fogalmaz meg az általános forgalmi adóra vonatkozóan. Ennek megfelelően egy kivételtől eltekintve a számlázás tekintetében nincs(enek) speciális rendelkezés(ek), amelyek csak katásokra vonatkoznának. Az említett kivételes szabály alapján a katásként kiállított számlákon (a módosító, stornó számlákra is) a „Kisadózó” a megjegyzést is fel kell tüntetni.

Csak a végösszeg beérkezésekor állítják ki a számlát

Pénzforgalmi alapon kell számlázni.

A Kata törvény alapján a bevételeket alapvetően pénzforgalmi szemléletben kell elszámolni. Ebből adódóan fő szabály szerint a pénzügyileg realizált összeg minősül bevételnek.

Azonban az Áfa tv. alapján a számlázás során a teljesítési elvet kell szem előtt tartani. Azaz a teljesített ügyleteket le kell számlázni, függetlenül attól, hogy a vevő (megrendelő) a számlázott összeget pénzügyileg még nem rendezte.

Tegyük fel, hogy a felek azonnali fizetésben állapodtak meg. Azonban a megrendelő az áru leszállítását megelőzően jelezte az eladó részére, hogy nem képes átvételkor fizetni, csak azt követő 30 napon belül. Tételezzük fel, hogy az eladó az árut leszállítja 30 napos fizetési határidővel. Az Áfa tv. szerint a teljesítés az átadáskor bekövetkezik. Emiatt a megrendelő részére átadott árut le kell számlázni, függetlenül attól, hogy a vevő mikor fizet. Ráadásul az ÁFA törvény 163. § (2) c) pontjára szerint ezt a teljesítéstől számított 8 napon belül meg kell tennünk!

A számlának az ügylet teljesítését kell dokumentálnia, s nem a pénzmozgást.

Tehát hibás megközelítés az, hogy a számla kiállításával be kell várni a pénzügyi rendezést.

Hibásan választjuk meg a teljesítési időpontot

A számlán a pénzügyi rendezés időpontját kell teljesítési időpontként feltüntetni.

A számla kötelező adata a teljesítés napja, ha az eltér a számla keltétől. A teljesítés időpontja akkor is feltüntethető a számlán, ha az egybeesik a számla keltével.

Alapszabály szerint a számlázás során a teljesítési elvet kell szem előtt tartani. Továbbá az Áfa tv. meghatározza azt is, mely időpontot kell teljesítési időpontnak tekinteni. Az irányadó szabályok alapján a pénzügyi rendezés időpontja nem tekinthető teljesítési időpontnak.

Nem tudod, hogyan határozd meg a számla időbeli adatait? Mutatjuk! >>

Nem megfelelő adózási forma szerint állítjuk ki a számlát

Az alanyi adómentesség választásának feltételeit az Áfa tv. határozza meg. Az Áfa tv. olyan rendelkezést nem fogalmaz meg, amely szerint a kata választása automatikusan maga után vonja az alanyi adómentesség „megszerzését” is.

Már működő vállalkozás alanyi adómentesség választására év közben nem jogosult. Csak a naptári év első napjától, feltéve, hogy erre vonatkozóan az előző év utolsó napjáig a NAV-nál bejelentés tesz. 

Ha a vállalkozás áttér a katára, akkor emiatt áfa-beli státusza nem változik meg.

Tevékenységét megkezdő vállalkozás köteles ún. áfa-nyilatkozatot tenni, amely keretében választhatja az alanyi adómentességet, ha az Áfa tv-ben foglalt feltételeket teljesíti. 

Az előzőek alapján a katás vállalkozás is akkor állíthatja ki számláját alanyi adómentesként, ha azt az Áfa tv. rendelkezései alapján jogosult volt választani, s ennek megfelelő korábban nyilatkozatot tett a NAV-nál. Valamint azt megelőzően, vagy a számlázandó ügylet ellenértékével az alanyi adómentesség felső értékhatárát nem lépte át.

Billingo frissítés: katások számlázása 2022-ben

A 2022-ben bevezetett új kata-törvény rengeteg mindenben más, mint a korábbi kata-törvény, ám számlázás tekintetében radikális változás nincs. 1-2 dologra azonban érdemes odafigyelni. Például arra, hogy a kiállított számlán már nem kell szerepelnie a "KISADÓZÓ" feliratnak, a Billingonál pedig ezt a lehetőséget automatikusan kivettük katások és átalányadózókra térők esetében is. Időt, energiát, hibázási lehetőséget spóroltunk nektek ezzel. 

Ha katáról váltottál átalányadóra szeptemberben, felmerülhet, mi lehet az augusztusban kiállított, de ki nem fizetett számlákkal. A NAV ezeket teljesített számlaként fogadja el, amelyeket lekönyvelhettek régi katás számlának az augusztusi kötelező "évzárás" során. A pénzt természetesen később is kifizethetik, az katás bevételként mutatkozik majd a bevallásodban. Egyszóval: az augusztusban, az előző kata-törvény szerint kiszámlázott bevételed, amelyet már az új-kata törvény alatt fizetnek ki, nem érinti az új kata szerinti adóalanyiságot. 

A villámgyors váltás miatt létrehoztunk egy átalányadósoknak szóló zárt Facebook csoportot, ahol könyvelőinkkel és ügyfélszolgálatos kollégáinkkal igyekszünk minden kérdésre gyorsan válaszolni. Katásként is jöhetsz, segítünk neked is. :) 

AM vagy AAM - jó kérdés, ugye?
Olvass még többet katázásról itt! >>

Van már katás Billingo fiókod?
Már csak néhány kattintás és kész is!

Gyakran ismételt kérdések

Helyes, ha alanyi adómentesként az áfakulcshoz 0-át írok?

Nem. Az alanyi adómentesség  rövidítését (AM vagy AAM) kell feltüntetni.

Ha katás vagyok, szükséges-e bankszámlát nyitnom?

Amennyiben alanyi adómentességet választottál, nem szükséges. Ha viszont áfás vagy, kötelező a bankszámla nyitása.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top