Te is elköveted a katások leggyakoribb számlázási hibáit?

Adózás, NAV 2020.01.14. - 5 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 9 hónapja frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A szabálytalan számlázás a vállalkozások által leggyakrabban elkövetett hibák között említhető. A katások körében is tipikus hiba a számla nem szabályszerű kiállítása. A számlázási szabályok szektorsemlegesek, azok adózási módtól függetlenek. Ezáltal katások ugyanolyan szabályok alapján kötelesek számlázni, mint más vállalkozások - 2022-ben is. Katások esetében a téves számlázás az esetek többségében hibás jogértelmezésre vezethető vissza. Az alábbiakban ezek közül a legtipikusabbakat ismertetjük.

Katás számlázási hibák

A sajátos számlázási szabályokat nem veszik figyelembe

Katás státusz miatt sajátos számlázási szabályokat kell alkalmazni.

A kata „csupán” adózási mód, amely a vállalkozásból realizált jövedelem adózására vonatkozik.
A kata több adónemet vált ki, de ezek közé nem tartozik az általános forgalmi adó.

Katás vállalkozásra az általános forgalmi adó tekintetében különös rendelkezés nem irányadó. Ez annak alapján is belátható, hogy a Kata tv. semmiféle rendelkezést nem fogalmaz meg az általános forgalmi adóra vonatkozóan. Ennek megfelelően egy kivételtől eltekintve a számlázás tekintetében nincs(enek) speciális rendelkezés(ek), amelyek csak katásokra vonatkoznának. Az említett kivételes szabály alapján a katásként kiállított számlákon (a módosító, stornó számlákra is) a „Kisadózó” a megjegyzést is fel kell tüntetni.

Csak a végösszeg beérkezésekor állítják ki a számlát

Pénzforgalmi alapon kell számlázni.

A Kata törvény alapján a bevételeket alapvetően pénzforgalmi szemléletben kell elszámolni. Ebből adódóan fő szabály szerint a pénzügyileg realizált összeg minősül bevételnek.

Azonban az Áfa tv. alapján a számlázás során a teljesítési elvet kell szem előtt tartani. Azaz a teljesített ügyleteket le kell számlázni, függetlenül attól, hogy a vevő (megrendelő) a számlázott összeget pénzügyileg még nem rendezte.

Tegyük fel, hogy a felek azonnali fizetésben állapodtak meg. Azonban a megrendelő az áru leszállítását megelőzően jelezte az eladó részére, hogy nem képes átvételkor fizetni, csak azt követő 30 napon belül. Tételezzük fel, hogy az eladó az árut leszállítja 30 napos fizetési határidővel. Az Áfa tv. szerint a teljesítés az átadáskor bekövetkezik. Emiatt a megrendelő részére átadott árut le kell számlázni, függetlenül attól, hogy a vevő mikor fizet. Ráadásul az ÁFA törvény 163. § (2) c) pontjára szerint ezt a teljesítéstől számított 8 napon belül meg kell tennünk!

A számlának az ügylet teljesítését kell dokumentálnia, s nem a pénzmozgást.

Tehát hibás megközelítés az, hogy a számla kiállításával be kell várni a pénzügyi rendezést.

Hibásan választjuk meg a teljesítési időpontot

A számlán a pénzügyi rendezés időpontját kell teljesítési időpontként feltüntetni.

A számla kötelező adata a teljesítés napja, ha az eltér a számla keltétől. A teljesítés időpontja akkor is feltüntethető a számlán, ha az egybeesik a számla keltével.

Alapszabály szerint a számlázás során a teljesítési elvet kell szem előtt tartani. Továbbá az Áfa tv. meghatározza azt is, mely időpontot kell teljesítési időpontnak tekinteni. Az irányadó szabályok alapján a pénzügyi rendezés időpontja nem tekinthető teljesítési időpontnak.

Nem tudod, hogyan határozd meg a számla időbeli adatait? Mutatjuk! >>

Nem megfelelő adózási forma szerint állítjuk ki a számlát

Az alanyi adómentesség választásának feltételeit az Áfa tv. határozza meg. Az Áfa tv. olyan rendelkezést nem fogalmaz meg, amely szerint a kata választása automatikusan maga után vonja az alanyi adómentesség „megszerzését” is.

Már működő vállalkozás alanyi adómentesség választására év közben nem jogosult. Csak a naptári év első napjától, feltéve, hogy erre vonatkozóan az előző év utolsó napjáig a NAV-nál bejelentés tesz. 

Ha a vállalkozás áttér a katára, akkor emiatt áfa-beli státusza nem változik meg.

Tevékenységét megkezdő vállalkozás köteles ún. áfa-nyilatkozatot tenni, amely keretében választhatja az alanyi adómentességet, ha az Áfa tv-ben foglalt feltételeket teljesíti. 

Az előzőek alapján a katás vállalkozás is akkor állíthatja ki számláját alanyi adómentesként, ha azt az Áfa tv. rendelkezései alapján jogosult volt választani, s ennek megfelelő korábban nyilatkozatot tett a NAV-nál. Valamint azt megelőzően, vagy a számlázandó ügylet ellenértékével az alanyi adómentesség felső értékhatárát nem lépte át.

Billingo frissítés: katások számlázása 2022-ben

A 2022-ben bevezetett új kata-törvény rengeteg mindenben más, mint a korábbi kata-törvény, ám számlázás tekintetében radikális változás nincs. 1-2 dologra azonban érdemes odafigyelni. Például arra, hogy a kiállított számlán már nem kell szerepelnie a "KISADÓZÓ" feliratnak, a Billingonál pedig ezt a lehetőséget automatikusan kivettük katások és átalányadózókra térők esetében is. Időt, energiát, hibázási lehetőséget spóroltunk nektek ezzel. 

Ha katáról váltottál átalányadóra szeptemberben, felmerülhet, mi lehet az augusztusban kiállított, de ki nem fizetett számlákkal. A NAV ezeket teljesített számlaként fogadja el, amelyeket lekönyvelhettek régi katás számlának az augusztusi kötelező "évzárás" során. A pénzt természetesen később is kifizethetik, az katás bevételként mutatkozik majd a bevallásodban. Egyszóval: az augusztusban, az előző kata-törvény szerint kiszámlázott bevételed, amelyet már az új-kata törvény alatt fizetnek ki, nem érinti az új kata szerinti adóalanyiságot. 

A villámgyors váltás miatt létrehoztunk egy átalányadósoknak szóló zárt Facebook csoportot, ahol könyvelőinkkel és ügyfélszolgálatos kollégáinkkal igyekszünk minden kérdésre gyorsan válaszolni. Katásként is jöhetsz, segítünk neked is. :) 

AM vagy AAM - jó kérdés, ugye?
Olvass még többet katázásról itt! >>

Van már katás Billingo fiókod?
Már csak néhány kattintás és kész is!

Gyakran ismételt kérdések

Helyes, ha alanyi adómentesként az áfakulcshoz 0-át írok?

Nem. Az alanyi adómentesség  rövidítését (AM vagy AAM) kell feltüntetni.

Ha katás vagyok, szükséges-e bankszámlát nyitnom?

Amennyiben alanyi adómentességet választottál, nem szükséges. Ha viszont áfás vagy, kötelező a bankszámla nyitása.


Hasonló cikkek a kategóriában

egészségpénztár

Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást!

Adózás, NAV 2023.05.16. - 7 p. olvasás

Egészségpénztári számlát mindenkinek érdemes nyitnia, aki jár magánorvoshoz vagy vásárol gyógyszereket és más, a pénztárban elszámolható termékeket. N...

eszja bevallás

Közeleg az idei SZJA bevallási határidő

Adózás, NAV 2023.05.08. - 5 p. olvasás

Magánszemélyként szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy minden év május 20-a (idén a hétvége miatt május 22.) a személyi jövedelemadó bevallás b...

szja bevallás

SZJA és HIPA bevallási segédlet a Billingón!

Adózás, NAV 2023.05.02. - 3 p. olvasás

Hamarosan itt az SZJA bevallási és beadási határidő, és május 31-ig a HIPA bevallást is be kell nyújtani átalányadózóként. Ha neked vagy a könyvelődne...

hatósági ellenőrzés

Mikor, melyik hatóság ellenőrzése várható?

Adózás, NAV 2023.04.24. - 9 p. olvasás

A vállalkozó ereiben sokszor még akkor is meghűl a vér egy-egy hatósági ellenőrzés során, amikor minden dokumentációt és könyvelést patentül vezet. Pe...

eu-s számlázás

EU-s e-számlázási változások - a Billingóval ez sem lesz probléma!

Adózás, NAV 2023.03.18. - 3 p. olvasás

Az e-számlázásban várható 2024-es változás már most gondolkodásra késztet sokakat a számlázók világában, mivel a csak PDF alapú elektronikus számlák k...

Czöndör Szabolcs

Adózás digitalizációjának irányai: interjú Czöndör Szabolccsal

Adózás, NAV 2023.03.13. - 9 p. olvasás

A jelenlegi tervek szerint jövőre induló, teljes egészében 2028-ban élesedő EU szinten kötelező e-számlázási rendszer változásának apropóján indultunk...

Back to Top