Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / AM és AAM? Mikor, melyik áfaku…
Tippek - 2020.07.29. - 4 p. olvasás

AM és AAM? Mikor, melyik áfakulcsot kell használni?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Gyakran visszatérő kérdés a Billingo ügyfélszolgálatán, hogy mikor kell használni az AM illetve az AAM áfakulcs-megjelöléseket a számlán. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal példa segítségével magyarázza el a különbséget.

AM vagy AAM

Mikor használjuk az AM áfakulcsot a számlán?

Az "AM", az "MAA" áfa-kód olyan ügyleteknél alkalmazható, amelyek az Áfa tv. VI. fejezetében (Áfa tv. 85-118. §) foglalt valamely rendelkezés alapján adómentességet élveznek.

Az "AM" és "MMA" áfa-kód tartalmában ugyanazt jelenti.

Az Áfa tv. VI. fejezete alá olyan ügyletek tartozhatnak, amelyeknél az Áfa tv. szerint a teljesítés helye belföld. Az "AM" és "MAA" kód tulajdonképpen egy általános jelölés, amely bármely jogcímen fennálló adómentesség esetén használható.

Az Áfa tv. 169. § m) pontja szerint, ha a számla kibocsátója az áfa felszámítását adómentességre való hivatkozással mellőzte, akkor ennek jogcímét a számlán jelölnie kell.

Ezzel kapcsolatban az Áfa tv. hivatkozott rendelkezése csak annyit tartalmaz, hogy a számlán a jogcímet az Áfa tv., vagy a 2006/112/EK irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozással vagy bármely más, de egyértelmű utalással kell megadni.

Megítélésem szerint az Áfa tv. 169. § m) pontjában foglalt szabály nem teljesül azzal, ha a számlán szerepel az "AM", vagy "MAA" áfakód. Ugyanis ez egy általános hivatkozás, amelyet "árnyalni" szükséges.

Amennyiben a vállalkozás olyan ügyletet számláz, amely az Áfa tv. 85-87. §-ában foglalt valamely rendelkezés alapján mentes az adó alól, akkor az "AM", "MMA" áfakód helyett jobb megoldás a "TAM" áfakód alkalmazása.

Az Áfa tv. 85-87. §-ai alapján adómentességet élvező ügyleteket "tárgyi adómentes" ügyleteknek szokás nevezni.

Ha a vállalkozás más tagállamba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EU (EU-n belül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. Mérlegelés kérdése, hogy az áfakód szövegezése kifejezi-e az adómentesség jogcímét.

Amennyiben a vállalkozás harmadik országba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EUK (EU-n kívül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. 

Mindkét esetben az áfakód szövegezése jobban kifejezi az adómentesség jogcímét, mint az "AM", "MAA" áfakód.

Mikor kell AAM áfakulcsot alkalmazni a számlákon?

Az "AAM (alanyi adómentes)" áfa-kód akkor alkalmazható, ha a számla kibocsátója alanyi adómentes státusú és a számlát ezen minősége alatt eljárva állítja ki, s ezért nem számít fel áfát.

Ekkor az áfa felszámítása nem amiatt mellőzhető, mert a számlázott ügylet az Áfa tv. VI. fejezete alapján adómentes.

Az alanyi adómentesség ún. személyi mentesség. Ez azt jelenti, hogy az áfa felszámítása az alanyi adómentesség választása miatt mellőzhető.

Tegyük fel, hogy egy autószereléssel foglalkozó egyéni vállalkozó alanyi adómentességet választott. Az autószerelés - mint szolgáltatás - nem áfamentes. Azonban az egyéni vállalkozó az alanyi adómentesség választása miatt áfamentesen számlázhat.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent az alanyi adómentesség?

Alanyi adómentesség esetén a vállalkozás mentesül az áfa fizetés alól és nem kell áfa bevallást készítenie, amennyiben alanyi adómentesként értékesít. Viszont a költségeihez kapcsolódó áfát sem számolhatja el levonható adóként.

Mennyi az alanyi adómentesség értékhatára?

2019. január 1-jétől az Áfa tv. 188. § (2) bekezdése az alanyi adómentesség  felső értékhatárát 12 millió forintban határozza meg.

Alanyi adómentesség akkor választható, ha a vállalkozás belföldön teljesített összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke forintban kifejezve és éves szinten göngyölítetten.

a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben észszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen nem haladja meg a felső értékhatárt.

Mi történik, ha a vállalkozás meghaladja az alanyi adómentesség értékhatárát?

Az értékhatár átlépését követően a vállalkozásnak át kell térnie áfás számlázásra, ezt be kell jelenteni az adóhatóság részére, és onnantól kezdődően áfa bevallást is készítenie kell. Valamint az átlépés adóévében és a következő két adóévben is biztosan áfás státuszú marad.

Minden katás alanyi adómentes?

Nem. A kata adózás és a vállalkozás áfa helyzete között nincs összefüggés. A kata választása nem vonja maga után az alanyi adómentességet, ugyanúgy meg kell felelniük a meghatározott feltételeknek, mint más vállalkozásoknak.

Billingo kiegészítés: kövesd naprakészen AAM keretedet!

Vállalkozás vezetése esetén kiemelkedően fontos a pontos adminisztráció, egy rossz helyre tett X, egy helytelenül kitöltött, esetleg be nem küldött nyomtatvány súlyos büntetést vonhat maga után. Az AAM keret túllépése esetén nem kapsz bírságot, de lényegesen megnehezíted a saját vállalkozásod vezetését az áfás számlázással, és onnantól más szabályok vonatkoznak rád vállalkozóként. 

Ha megkönnyítenéd az életed, katásként a megújult kata-asszisztensünket, átalányadózóként pedig vagy az átalányadó-asszisztensünket, vagy az átalányadó-asszisztens pluszt ajánljuk figyelmedbe. Az AAM kereted könnyűszerrel követheted, egyéb fizetendő járulékaidra is rálátsz, naprakész lehet az adminisztrációd, és a könyvelői munkát is percekre rövidítjük

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár