AM és AAM? Mikor, melyik áfakulcsot kell használni?

Adózás, NAV 2020.07.29. - 4 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Gyakran visszatérő kérdés a Billingo ügyfélszolgálatán, hogy mikor kell használni az AM illetve az AAM áfakulcs-megjelöléseket a számlán. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal példa segítségével magyarázza el a különbséget.

Mikor használjuk az AM áfakulcsot a számlán?

Az "AM", az "MAA" áfa-kód olyan ügyleteknél alkalmazható, amelyek az Áfa tv. VI. fejezetében (Áfa tv. 85-118. §) foglalt valamely rendelkezés alapján adómentességet élveznek.

Az "AM" és "MMA" áfa-kód tartalmában ugyanazt jelenti.

Az Áfa tv. VI. fejezete alá olyan ügyletek tartozhatnak, amelyeknél az Áfa tv. szerint a teljesítés helye belföld. Az "AM" és "MAA" kód tulajdonképpen egy általános jelölés, amely bármely jogcímen fennálló adómentesség esetén használható.

Az Áfa tv. 169. § m) pontja szerint, ha a számla kibocsátója az áfa felszámítását adómentességre való hivatkozással mellőzte, akkor ennek jogcímét a számlán jelölnie kell.

Ezzel kapcsolatban az Áfa tv. hivatkozott rendelkezése csak annyit tartalmaz, hogy a számlán a jogcímet az Áfa tv., vagy a 2006/112/EK irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozással vagy bármely más, de egyértelmű utalással kell megadni.

Megítélésem szerint az Áfa tv. 169. § m) pontjában foglalt szabály nem teljesül azzal, ha a számlán szerepel az "AM", vagy "MAA" áfakód. Ugyanis ez egy általános hivatkozás, amelyet "árnyalni" szükséges.

Amennyiben a vállalkozás olyan ügyletet számláz, amely az Áfa tv. 85-87. §-ában foglalt valamely rendelkezés alapján mentes az adó alól, akkor az "AM", "MMA" áfakód helyett jobb megoldás a "TAM" áfakód alkalmazása.

Az Áfa tv. 85-87. §-ai alapján adómentességet élvező ügyleteket "tárgyi adómentes" ügyleteknek szokás nevezni.

Ha a vállalkozás más tagállamba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EU (EU-n belül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. Mérlegelés kérdése, hogy az áfakód szövegezése kifejezi-e az adómentesség jogcímét.

Amennyiben a vállalkozás harmadik országba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EUK (EU-n kívül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. 

Mindkét esetben az áfakód szövegezése jobban kifejezi az adómentesség jogcímét, mint az "AM", "MAA" áfakód.

Mikor kell AAM áfakulcsot alkalmazni a számlákon?

Az "AAM (alanyi adómentes)" áfa-kód akkor alkalmazható, ha a számla kibocsátója alanyi adómentes státusú és a számlát ezen minősége alatt eljárva állítja ki, s ezért nem számít fel áfát.

Ekkor az áfa felszámítása nem amiatt mellőzhető, mert a számlázott ügylet az Áfa tv. VI. fejezete alapján adómentes.

Az alanyi adómentesség ún. személyi mentesség. Ez azt jelenti, hogy az áfa felszámítása az alanyi adómentesség választása miatt mellőzhető.

Tegyük fel, hogy egy autószereléssel foglalkozó egyéni vállalkozó alanyi adómentességet választott. Az autószerelés - mint szolgáltatás - nem áfamentes. Azonban az egyéni vállalkozó az alanyi adómentesség választása miatt áfamentesen számlázhat.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent az alanyi adómentesség?

Alanyi adómentesség esetén a vállalkozás mentesül az áfa fizetés alól és nem kell áfa bevallást készítenie, amennyiben alanyi adómentesként értékesít. Viszont a költségeihez kapcsolódó áfát sem számolhatja el levonható adóként.

Mennyi az alanyi adómentesség értékhatára?

2019. január 1-jétől az Áfa tv. 188. § (2) bekezdése az alanyi adómentesség  felső értékhatárát 12 millió forintban határozza meg.

Alanyi adómentesség akkor választható, ha a vállalkozás belföldön teljesített összes termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának ellenértéke forintban kifejezve és éves szinten göngyölítetten.

a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben észszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen nem haladja meg a felső értékhatárt.

Mi történik, ha a vállalkozás meghaladja az alanyi adómentesség értékhatárát?

Az értékhatár átlépését követően a vállalkozásnak át kell térnie áfás számlázásra, ezt be kell jelenteni az adóhatóság részére, és onnantól kezdődően áfa bevallást is készítenie kell. Valamint az átlépés adóévében és a következő két adóévben is biztosan áfás státuszú marad.

Minden katás alanyi adómentes?

Nem. A kata adózás és a vállalkozás áfa helyzete között nincs összefüggés. A kata választása nem vonja maga után az alanyi adómentességet, ugyanúgy meg kell felelniük a meghatározott feltételeknek, mint más vállalkozásoknak.

Billingo kiegészítés: kövesd naprakészen AAM keretedet!

Vállalkozás vezetése esetén kiemelkedően fontos a pontos adminisztráció, egy rossz helyre tett X, egy helytelenül kitöltött, esetleg be nem küldött nyomtatvány súlyos büntetést vonhat maga után. Az AAM keret túllépése esetén nem kapsz bírságot, de lényegesen megnehezíted a saját vállalkozásod vezetését az áfás számlázással, és onnantól más szabályok vonatkoznak rád vállalkozóként. 

Ha megkönnyítenéd az életed, katásként a megújult kata-asszisztensünket, átalányadózóként pedig vagy az átalányadó-asszisztensünket, vagy az átalányadó-asszisztens pluszt ajánljuk figyelmedbe. Az AAM kereted könnyűszerrel követheted, egyéb fizetendő járulékaidra is rálátsz, naprakész lehet az adminisztrációd, és a könyvelői munkát is percekre rövidítjük

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top