Alanyi adómentesség ➡️ mikor éri meg neked?

Adózás, NAV 2022.03.24. - 9 p. olvasás

Mit jelent és milyen feltételhez kötött az alanyi adómentesség? Mi éri meg neked jobban: ha áfás vagy, vagy ha alanyi adómentességet választasz? Megnézzük, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, ha mentesülsz az áfa fizetés alól, mit kell tudnod a katás vállalkozások alanyi adómentességéről, és mire érdemes még odafigyelned?

Az alanyi adómentességről röviden

Mit is jelent az alanyi adómentesség? Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor azt, hogy mentesülsz az áfa fizetés alól, és nem kell áfa bevallást készítened, ha alanyi adómentesként értékesítettél. Viszont cserébe a költségeidhez kapcsolódó áfát sem számolhatod el levonható adóként.

Kinek éri meg alanyi adómentességet választani?

Ahhoz, hogy erre választ tudjunk adni, fel kell tennünk néhány kérdést.

Először is, mennyi lesz a vállalkozásod által teljesített ügyletek göngyölített ellenértéke a naptári évben? Az alanyi adómentesség értékhatára ugyanis naptári évre 12 millió forint. Azonban bizonyos ügyletekből (pl. tárgyi eszköz értékesítése) származó ellenértéket (számlázandó összeget) nem kell figyelembe venni az értékhatár számításánál.

Vagyis, mikor éri meg alanyi adómentességet választanod? Ha a naptári évben termékeid, szolgáltatásaid értékesítése miatt kiszámlázandó (göngyölített) összeg várhatóan 12 millió forint alatt marad.

Ha a naptári év folyamán kezded meg vállalkozásodat (mint például a 2022. szeptemberi új kata-törvény miatt), akkor a 12 millió forint időarányosan számított összegét kell figyelembe venni. Azt kell mérlegelned, hogy mennyi lesz a vállalkozásod által teljesített ügyletek göngyölített ellenértéke a tevékenységed megkezdésétől a naptári év végéig. Amennyiben előreláthatólag az értékhatár alatt fog maradni, akkor az alanyi adómentesség választása optimális lehet.

De van egy másik fontos kérdés is!

Mennyi a vállalkozásod költségigénye? Az alanyi adómentesség akkor éri meg legjobban, ha nincs szükség nagyobb beruházásokra, költséges eszközök vásárlására. Mivel nem leszel jogosult a költségszámlákkal kapcsolatban felmerült áfa levonására.

Ha most indítod a vállalkozásodat, és nem vagy biztos benne, hogy hogyan jársz legjobban, mindenképp konzultálj könyvelővel vagy adótanácsadóval! Ha az átalányadózást választanád, és szeretnéd kiszámolni a költségeid, megnézni, hogyan alakulna az ügyintézés, kattints az átalányadó asszisztensünkre.

Az alanyi adómentesség választása esetén is köteles lehetsz áfát fizetni. Ezeket az eseteket az Áfa tv. tételesen rögzíti. Ekkor a vállalkozás nem alanyi adómentesként jár el. Emiatt az általános adózási szabályokat köteles alkalmazni.

Ezzel kapcsolatban is beszélj szakemberrel az alanyi adómentesség választását megelőzően!

Kata, áfa, alanyi adómentesség - itt az igazság! >>

Alanyi adómentesség vs. áfa

Arról már az előbb szót ejtettünk, hogy alanyi adómentesként nem kell áfát felszámítanod.

Amennyiben áfás vagy, az áfa megfizetése a vásárlódat terheli. Te pedig vállalkozóként elszámolsz az áfával a NAV-val.

Vagyis, ha van egy terméked vagy szolgáltatásod, melynek ára nettó 10 000 forint, akkor azért 27%-os áfával együtt bruttó 12 700 Ft-ot kell fizetnie a vevőnek. Míg, ha alanyi adómentes vagy, akkor az áfa összege 0 Ft, így mindösszesen bruttó 10 000 Ft-ot. Ez például árelőnyt jelenthet vállalkozásodnak egy olyan céggel szemben, aki áfás.

Mindennek akkor van leginkább jelentősége, ha magánszemély a vevőd. Ugyanis a magánszemély az áfa levonására nem jogosult, így számára az áfa tisztán pénzügyi teher. Áfás vállalkozás fizetendő adójával szemben figyelembe veheti a beszerzései során rá áthárított (részére kiszámlázott) áfát.

Szeretnél még többet megtudni az áfáról? >>

Mi történik, ha alanyi adómentességet választok, de átlépem az alanyi adómentesség értékhatárát?

Akkor sincs probléma! Az értékhatár átlépését követően át kell térned az áfás számlázásra és áfa bevallást kell készítened.

Már abban a számlában is fel kell számolnod az áfát, amellyel átlépted a 12 millió forintot – vagy annak időarányosan számított összegét. Kivéve akkor, ha adómentes ügyletet számláztál.

Emellett 15 napon belül be kell jelentened a NAV-nak, hogy áfás adózóvá váltál. Ezzel megszűnik az alanyi adómentességed és azt a követő két évre nem is választhatod. Áfa bevallásra leszel kötelezett, viszont jogosulttá válsz az áfa levonására, ha áfás, vagy áfalevonásra jogosító áfamentes tevékenységet folytatsz .

Az áfa körbe való belépéssel megváltozik az adószámod áfakódja (adószám 9. számjegye) is, „1”-es helyett „2”-es lesz. Erről az adóhivataltól tájékoztatást kapsz.

Mikor választhatsz alanyi adómentességet?

Az alanyi adómentesség naptári évre vonatkozik. Ha év közben indítod a vállalkozásodat, akkor azt azonnal választhatod. Ekkor az értékhatár a 12 millió időarányosan számított összege.

Mikor nem érvényesül az adómentesség? Amennyiben az általad teljesített és értékhatárba beszámító ügyletek göngyölített összege év közben meghaladja az értékhatárt, akkor az értékhatár átlépésével járó értékesítésnél. Az ügyletet áfásan kell számlázni, kivéve akkor, ha az az Áfa tv. szerint áfamentességet élvez.

Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos teendőkről bővebben itt olvashatsz >>

Ha áfás vagy és alanyi adómentességet szeretnél választani, akkor az csak következő évtől lehetséges. Tehát ha 2023-tól váltanál, akkor 2022. december 31-ig kell ezt bejelentened.

Működő vállalkozásként mikor választhatsz alanyi adómentességet? Ha a megelőző évben a teljesített – az értékhatárba beszámító - ügyletek göngyölített nettó (áfa nélküli) összege nem haladta meg a 12 millió forintot. Vagy annak időarányosan számított összegét. Továbbá ez a helyzet vélelmezhetően fennáll a tárgyévben is.

Csak a katások lehetnek alanyi adómentesek? Oszlassunk el egy tévhitet!

Nem! Gyakori tévhit, miszerint az alanyi adómentesség kizárólag a kata adózáshoz köthető. Hogy csakis kiadózók lehetnek áfamentes státuszban. A kata és az általános forgalmi adó között azonban nincs semmiféle összefüggés! Ezáltal a kata választása semmilyen módon nem befolyásolja a vállalkozás áfa helyzetét.

Ha a vállalkozás kata adózás mellett dönt, azzal nem szerez automatikusan alanyi adómentes státuszt. A katásoknak ugyanúgy teljesíteniük kell az alanyi adómentesség választásához szükséges feltételeket, mint bármely más vállalkozásnak.

Például, ha egy áfás vállalkozás év közben tér át a katázásra, ugyanúgy nem jogosult abban az évben alanyi adómentesség választására, mint bármely más vállalkozás. Ugyanis ezt az Áfa törvény nem teszi lehetővé.

A Kata törvény semmilyen rendelkezést nem tartalmaz az áfával kapcsolatban. Amennyiben új vállalkozás az adóalanykénti bejelentkezésével egyidejűleg választotta a katát, akkor köteles áfa nyilatkozatot tenni. De ezt nem a kata választása miatt kell megtennie, hanem amiatt, mert erre, mint új áfa-adóalany kötelezett.

Tévesen egybemossák a kata 2022. augusztus 31-ig élt 12 millió forintos bevételi határát - amelyet meghaladó bevétel után 40 %-os adó fizetendő - az alanyi adómentesség 12 millió forintos értékhatárával. Ezek ugyan összegszerűségükben egybeestek, de tartalmilag nem azonosak. 2022. szeptember 1-jétől a kata bevételi értékhatár egyébként 18 millió millió forint, az AAM pedig marad 12 millió forint.

A Kata törvény a bevétel fogalmát és az Áfa törvény az alanyi adómentesség felső értékhatárát nem azonos elvek alapján határozza meg.

Emiatt érdemes odafigyelni, hogy ne kövesd el a katások gyakori hibáját, akik nincsenek tisztában ezzel a különbséggel.

Mik ezek a hibák?

1. A katás vállalkozás a bevétele alapján azt hiszi, hogy átlépte az alanyi adómentesség értékhatárát, ezért bejelentkezik az áfa körbe. Tévesen, hiszen valójában megmaradt az alanyi adómentes státusza.
2. A katás vállalkozás úgy gondolja a bevételei alapján, hogy nem lépte át az alanyi adómentesség értékhatárát, miközben valójában igen.

Ezzel kapcsolatban érdemes könyvelővel, adótanácsadóval konzultálni.

Hogyan kell számolni a bevételt kata adózás esetén?

A katás vállalkozás bevételének minősül a tevékenységgel kapcsolatban bármely jogcímen megszerzett bevétel, kivéve az áthárított áfát.

A Kata törvény a bevétel megszerzésének időpontját tételesen meghatározza.

Fő szabályként azt mondja, hogy bevételként azt kell elszámolni, amit a vevő kifizetett, kivéve az abban lévő áfát. Mindig a bevétel megszerzésének időpontja lényeges katásként.

Az is bevételnek minősül, amelyet katásként kiszámláztál, de a katás státusz megszűnése napjáig a vevő még nem fizette ki. A bevétel megszerzésének időpontja a katás státus utolsó napja. Ekkor is az áfa nélküli összeget kell figyelembe venni bevételként.

Amennyiben a vevő a számla egy részét pénzügyileg rendezte, akkor a fennmaradó összeg áfa nélküli számlaértékét kell figyelembe venned a bevétel kiszámításakor.

Amennyiben katásként meghaladod az immár 18 millió forintos bevételi határt, akkor az ezen felüli összeg után 40%-os adót kell fizetni. Ebbe az összegbe a Kata tv. szerint megszerzettnek minősülő bevételt kell beszámítani.

További részletekre vagy kíváncsi a Kata adózással kapcsolatban? Kattints a részletekért >>

Hogyan számlázz, ha alanyi adómentes vállalkozó vagy?

Ha alanyi adómentesként értékesítettél, akkor nem vagy köteles áfa fizetésére. Emiatt a számlában sem számítasz fel áfát.

A számláidat tehát úgy kell kiállítanod, hogy az áfakulcs AAM legyen, azaz az áfa mértéke ténylegesen 0% (ilyen adókulcs nincs).

Amennyiben katás vállalkozó vagy, könnyedén nyomon tudod követni az éves bevételhatárodat, ha kézi számlázás helyett számlázó programot használsz. A Billingo például megmutatja, hogy aktuálisan milyen összegű bevételeket realizáltál az év folyamán. Pontosan követheted bevételeid alakulását és azt is láthatod, ha eléred a 12 millió forintos értékhatárt.

Az új kata-törvény bevezetésénél is résen voltunk, és azóta már az átalányadósok klaviatúráját is kíméljük, az átalányadó asszisztenssel ugyanis percekre tudjuk csökkenteni az adminisztrációs terheket. 

Ráadásul a Billingóval gyorsan, kényelmesen kiállíthatod számláidat akkor is, ha úton vagy. Az online számlázó program ugyanis elérhető telefonon, tableten és számítógépen egyaránt. Nem kell, hogy a törvényi előírások miatt fájjon a fejed, hiszen a Billingo minden szempontból megfelel a jogszabályi követelményeknek. 

Ha még nem regisztráltál a Billingóba, tedd meg MOST! >> 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top