Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Számla teljesítési dátuma, kel…
Egyéb - 2020.03.24. - 5 p. olvasás

Számla teljesítési dátuma, kelte - Hogyan határozd meg a számla időbeli adatait?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Mit jelent a számla kelte? Milyen teljesítési dátumot kell megadnod? Mi a számla fizetés határideje? Bár evidensnek tűnő kérdések, mégis sok esetben helytelenül szerepelnek a számlán. Pedig fontos tényezők mind neked, mint a vevődnek, mind az adóhatóságnak. Lássuk, hogyan kell helyesen kitölteni a dátumokat!

Számla teljesítés dátuma

Mi a számla kelte? 

Az időbeli adatok közül ez a legegyértelműbb. A számla kelte az a nap, amikor kiállítod (elkészíted) a számlát.  

Előfordulhat olyan eset, hogy egy számlát nem állítottál ki határidőben. Mi tehetsz ilyenkor? Adná magát az a megoldás, hogy fogod és visszadátumozod. Erre azonban a jogszabály nem ad lehetőséget. Azt sem teheted meg, hogy a mai napon egy holnapi keltezésű számlát állítasz ki.

A számla keltének sem a könyvelés, sem az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége. Általában mindkettő a számla teljesítésének időpontját veszi alapul. Ezt mindig az Áfa tv. rendelkezései alapján kell megállapítani.

Mi a teljesítés időpontja? 

Fő szabály szerint a teljesítés időpontja az a nap, amikor az ügyletet teljesítetted. Vagyis, amikor a megrendelőd részére elvégezted a munkát, illetve a megrendelt terméke(ke)t leszállítottad stb. 

Az alábbi esetekben a teljesítés időpontját a fő szabálytól eltérően kell meghatározni:

 • előlegben foglalt áfát annak tényleges realizálásakor kell elszámolni;
 • részteljesítések kikötése esetén az egyes részteljesítések megvalósulását is teljesítésnek kell tekinteni;
 • hatóság részére nyújtott szolgáltatásnál a díjazást megállapító döntés véglegessé válásának időpontja minősül a teljesítés időpontjának;
 • folyamatos teljesítés esetén speciális rendelkezések irányadóak.

A teljesítés időpontjának meghatározása nem mindig egyszerű feladat. Fordulj szakemberhez, ha bonyolultabb ügyletet teljesítesz! Akkor is tedd meg ezt, ha olyan ügyletet teljesítesz, amelyet korábban még nem!

A teljesítés időpontját akkor nem kell a számlán feltüntetni, ha azt a teljesítéssel egyidejűleg bocsátod ki.

Mi az, amit még feltétlen tudnod kell a teljesítés időpontjáról?

 • Számla kiállítása mindig a teljesítéssel van összefüggésben. A számlát az ügylet teljesítéséig kell kiállítani, de legalábbis attól számított észszerű határidőn belül.
 • Az áfa szempontjából igen nagy jelentősége van egy ügylet teljesítési időpontjának, mivel fő szabály alapján az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjában keletkezik az áfafizetési kötelezettség. Azaz az ügyletet terhelő áfát a teljesítés napját magában foglaló bevallási időszakban kell a fizetendő adóként elszámolni.

Az alábbi két esetben az áfafizetési kötelezettség nem a teljesítés időpontjában keletkezik:

a) pénzforgalmi adózás választása esetén;
b) egyszeres könyvvitelt, vagy bevételi nyilvántartást vezető vállalkozás jogosult az áfafizetési kötelezettség halasztására, ha az ellenértéket a vevő pénzben köteles megfizetni.

A b) pontban említett szabály nem kötelezettséget, hanem jogosultságot jelent. Ezzel nem kötelező élni.

A halasztásra jogosult vállalkozás a halasztás lejártát megelőzően is elszámolhatja az ügyletet terhelő áfát.

Ha a vevő az ellenértéket részletekben fizeti meg, akkor a halasztás lejár a részlet megfizetésekor. Emiatt a részletben foglalt áfát ekkor fizetendő adóként el kell számolni.

Ha a vevő az ellenértéket a teljesítéstől számított 45. napig egészben vagy részben nem fizette meg, akkor a meg nem fizetett ellenértékben foglalt áfát is figyelembe kell venni fizetendő adóként. Ezt a teljesítéstől számított 46. napot magában foglaló bevallási időszakban kell megtenni.

FONTOS: 2020. július 1-jétől fő szabály szerint a számlát – a korábbi 15 nap helyett - a teljesítést követő legkésőbb 8 napon belül ki kell kiállítanod. Ha a számla áfát tartalmaz, vagy azt kellene tartalmaznia. Azonban bizonyos esetekben speciális rendelkezések irányadóak. Például, ha a vevő készpénzzel fizet, akkor a számlát azonnal ki kell állítani. A speciális rendelkezések 2020. július 1-jétől nem változnak.

A teljesítés időpontja fontos szerepet játszik a devizás számlák esetén is. A devizában kiszámlázott áfát a számlában forintban kifejezve is fel kell tüntetni. Az esetek többségében a teljesítés napján érvényes árfolyam alapján kell meghatározni a forintban feltüntetendő áfa összegét.

Milyen teljesítési dátummal számlázzak folyamatos teljesítés esetén?

Az Áfa tv. 58. §-a határozza meg a folyamos teljesítés fogalmát és a teljesítés időpontjának meghatározására vonatkozó szabályokat.

Milyen esetekben valósul meg folyamatos teljesítés ?

 • lízingbe adsz terméket, vagy vagyoni értékű jogot nyílt végű, vagy operatív lízing keretében;
 • megrendelőddel átalánydíjban állapodtál meg, amely egy adott időszakra vonatkozik, s ennek fejében vállaltad szolgáltatásod nyújtását;
 • megrendelőd előre nem rögzített igényeinek megfelelően teljesíted a szolgáltatásodat, értékesíted a termékeidet. ezen esetekben a neked járó ellenértékét bizonyos időszakra vonatkozóan utólag határozzátok meg;

Fő szabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja a teljesítés időpontja.

Azonban bizonyos esetekben más szabályok szerint kell meghatározni a teljesítés időpontját. Mikor? Amennyiben az esedékesség (fizetési határidő) az elszámolási időszak utolsó napját követő, vagy az elszámolási időszak utolsó napját megelőző időpontra esik.

A folyamatos számlázáshoz elengedhetetlen, hogy:

 • tudd, melyik időszakban (pl. naptári hónap) elvégzett teljesítéseidet számlázod; és
 • az esedékesség (fizetési határidő) hová esik az elszámolási időszak utolsó napjához képest.

Ne feledd a 60 napos szabályt! Ha az esedékesség az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy annál későbbi időpont, akkor a teljesítés időpontja a 60. nap.

Számla teljesítés dátuma

Minden, amit a fizetési határidőről tudnod kell

A fizetési határidő nem tartozik a számla kötelező tartalmi elemei közé. Vagyis az Áfa tv. nem rendelkezik arról, hogy azt a számlán mindenképpen fel kell tüntetni. Ugyanakkor fontos adat, ha szeretnéd, hogy vevőid határidőben fizessenek.

A fizetési határidőt minden esetben a felek közti megállapodás határozza meg. Ez akár ügyfelenként is eltérő lehet. A tévesen feltüntetett fizetési határidő miatt viszont a vevő gyakran elutasítja a számla befogadását, és azt visszaküldi. Emiatt azt le kell sztornózni és újra kiállítani a helyes fizetési határidővel. Ez pedig akár hetekkel tolhatja el a számla pénzügyi teljesítését.

A számla kötelező tartalmi elemeiről tudj meg többet itt >> 

Szeretnél biztosra menni, hogy számláid megfelelnek minden tartalmi követelménynek? Regisztrálj a Billingóba most! >>


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés