Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / KKV pályázatok kisokos…
Egyéb - 2022.03.31. - 9 p. olvasás

KKV pályázatok kisokos

Kíváncsi vagy, milyen pályázati lehetőségeid vannak kis- és középvállalkozóként? Hogyan tudsz extra erőforrásokhoz jutni és fejlesztheted vállalkozásodat? Mire kell odafigyelned, ha pályázni szeretnél? Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat.

KKV pályázatok

A kis- és középvállalkozásoknak ahhoz, hogy a piaci versenyben helyt tudjanak állni, nagyon fontos a versenyképességük növelése. De miből érdemes megoldani a beruházásokat, körszerűsítéseket: saját tőkéből vagy pályázati pénzek bevonásával? Mielőtt nagyobb beruházásokba kezdenénk, nem árt végigböngészni a pályázati lehetőségeket, hiszen egy tender elnyerése rengeteg pénzt hozhat a vállalkozás kasszájába és ne feledkezzünk meg az állami támogatások listájáról sem. A KKV pályázatok között sokféle konstrukcióban kerülnek kiírásra, megtalálhatók köztük a vissza nem térítendő támogatások, amelyeket a keret kimerüléséig lehet igényelni, valamint visszatérítendő, és az adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló finanszírozások egyaránt.

Milyen célok miatt érdemes pályáznia egy KKV-nak?

A 2021-2027-es pályázati ciklusban soha nem látott mennyiségű pályázati összegek érhetőek el és ezek igen nagy hányada kifejezetten KKV-k számára kerülnek kiírásra. Az üzleti célok mentén tehát érdemes alaposan megtervezni, hogy mely területeken lehet pályázati pénzekben gondolkodni.

Milyen főbb kategóriákban pályázhatunk?

 • Eszközbeszerzés
 • Telephelyfejlesztés, infrastruktúra fejlesztés
 • Energetikai fejlesztések: beruházás, korszerűsítés
 • Munkahelyteremtés
 • Piacra jutás támogatása
 • Megújuló energia, napelem
 • Kutatás-fejlesztés és innováció
 • Informatikai fejlesztés
 • Képzés
 • Bértámogatás
 • Turisztika
 • Haltenyésztés, halászat
 • Határon átnyúló együttműködések
 • Mezőgazdasági támogatások
 • Covid-19 járvány utáni helyreállítás támogatása

Miután a fejlesztési cél körvonalazódott, érdemes részletesebben is elmélyülni a pályázatokban. Mivel a tenderek átnézése napi szinten óriási adminisztratív terhet ró a vállalkozásra, célszerű azt valamelyest automatizálni. A Billingo Pályázatfigyelőjében például konkrét szűrési feltételek állíthatók be a kedvezményezetti kör, a fejlesztési cél, a régió, a támogatási forma, az igényelhető összeg és a pályázat státusza alapján, így csak azokról a felhívásokról kapunk e-mailes tájékoztatást, amelyek valóban relevánsak számunkra üzleti szempontból.

Nézzünk is most meg néhány konkrét fejlesztési célt és pályázatot!

Eszközbeszerzés

Az eszközbeszerzés egy jelentős kiadás a vállalkozások életében, viszont kiváló pályázati lehetőségek vannak új eszközök, gépek vásárlására, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására.

Jelenleg is futó eszközbeszerzés pályázat, a Magyar Multi Program, mely a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező vagy élvonalbeli technológiák és korszerű vállalati technológiai megoldások adaptálását, valamint az innovatív KKV-k komplex fejlesztésének támogatását célozza, ezen belül is az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzését.

Innováció

Az innovációs cél nagyon népszerű a vállalkozások körében, hiszen ide tartoznak a termékinnovációk, ezen belül az új áruk és szolgáltatások bevezetése. Ebbe a kategóriába esik az innovatív eljárások kiépítése is, például egy jelentősen megújított termelési vagy szállítási módszer megvalósítása, vagy a technikában, a berendezésekben, szoftverben bekövetkező jelentős változások.

Aktuálisan futó pályázat, az Innovatív kapacitásbővítő program, mely innovatív beruházások támogatásával kívánja versenyképesebbé tenni a KKV-kat, növelni termelékenységüket, valamint ösztönözni foglalkoztatás bővítésüket.

Munkahelyteremtés

Rendkívül népszerűek a munkahelyteremtést célzó felhívások, ahol a vállalkozások vissza nem térítendő támogatás fejében alkalmazhatnak új munkaerőt. Ilyen aktuális pályázat például a Vállalkozások munkaerő támogatása, ahol a munkaadók állami foglalkoztatási szervnél legalább 1 hónapja regisztrált álláskeresőt, vagy 25 év alatti álláskeresőt alkalmazhatnak munkaviszony keretében.

A pályázatok egyben a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatását és új munkahelyek teremtését is támogatják, jó példa erre, a KKV kapacitásbővítő támogatás, ahol a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig pályázhatnak vissza nem térítendő uniós támogatásra.

Mezőgazdasági támogatások

A mezőgazdasági támogatások kiváló lehetőséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hogy jelentősebb pénzösszegekhez jussanak az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatban és fejlesszék, modernizálják gazdaságukat, egyben hozzájáruljanak a magyar mezőgazdaság fejlesztéséhez. Az agrár tenderek célja, a munkahelyek teremtése és megőrzése a mezőgazdaságban és egyben a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása.

A mezőgazdasági pályázatokról itt olvashatsz részletesebben >>

Kezdő vállalkozás támogatása

Ha most indítunk céget, nagy segítség lehet a pályázati pénz illetve tudásanyag, amely szükséges a sikeres üzlet felépítéséhez. A vállalkozó start program - más és más néven - minden évben elérhető és egy kiváló lehetőség kezdő vállalkozások számára.

Ez a pályázat a Magyarország területén új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 30 év feletti álláskeresők és a 30 év alatti fiatalok (illetve közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességűek) komplex szolgáltatással történő támogatását célozza, valamint a felkészítést saját vállalkozásuk indítására, üzleti tervük kialakításához és megvalósításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, képzéssel, tanácsadással, mentorálással, valamint a kombinált pénzügyi támogatás igénybevételére való felkészítéssel.

Startup programok

A vállalkozások nem csak vissza nem térítendő, illetve részben vagy egészben visszatérítendő támogatásokra pályázhatnak, hanem akár vállalkozásfejlesztési képzésekre is, ahol üzleti ismeretekre tehetnek szert szakmai mentorációval. Ilyen volt például a TokajTech Startup program 2021, ahol a programba bekerülő csapatok egy 5 hetes képzésen vehetnek rész, ahol iparági mentorálást, intenzív üzleti képzést, tesztelési környezetet, befektetési felkészítést és akár 20 millió forintos befektetést kaphatnak.

Mit érdemes KKV-ként mindenképp tudni a pályázatokról?

Ha pályázati támogatással szeretnénk fejleszteni vállalkozásunkat, akkor tisztában kell lennünk néhány alapfeltétellel. Sokszor fordul ugyanis elő, hogy kizáró okok miatt egy cég eleve nem felel meg a pályázati kritériumoknak, így felesleges időt és energiát fordítani a pályázati dokumentáció összeállítására.

KKV vagyok, vagy sem?

A kifejezetten KKV-k számára kiírt pályázatoknál fontos és ellenőrzik, hogy valóban a kis-és középvállalkozás kategóriába esünk-e. KKV-nak az a vállalkozás minősül, amely létszáma 250 fő alatt van és árbevétele nem haladja meg az 50 millió eurót, vagy a mérlegfőösszeg nem lépi túl a 43 millió eurót. A hazai és az európai uniós besorolás szerint egy KKV lehet mikro-, kis- és középvállalat.

Lezárt üzleti év

A legtöbb GINOP PLUSZ/VEKOP pályázaton feltétel, hogy a támogatást igénylő vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy - esetenként két-három - lezárt, és beszámolóval, SZJA bevallással alátámasztott, teljes üzleti évvel (365 nap).

Átlagos statisztikai állományi létszám

A statisztikai létszám fogalmát a főbb munkaügyi statisztikai fogalmakról és azok definícióiról szóló 3/2010. KSH-közlemény határozza meg. A pályázatok benyújtásához a megelőző üzleti évben minimum 1 fő kell, hogy legyen a támogatást igénylő vállalkozás létszáma.

Kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok

Pályázni a Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei tudnak. Fontos, hogy a vállalkozásnak legyen mérlege és eredménykimutatása.

Milyen előfeltételek szükségesek a pályázáshoz? 

A KKV pályázatoknál - ahogyan minden más tendernél -, a felhívás részletesen tartalmazza a pályázati feltételeket. Vannak azonban olyan kritériumok, amelyeknek minden esetben meg kell felelni, ellenkező esetben kizárásra kerül a pályázatunk.

Adóhatósági eljárás

Amennyiben a vállalkozással kapcsolatban bármilyen Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), által indított végrehajtási eljárás van folyamatban a pályázat benyújtásának időpontjában, a tender automatikusan elutasításra kerül.

Fizetési nehézség a vállalkozásban

Szintén nem indulhat a vállalkozás a pályázaton, amennyiben az egyik feltétel érvényesül:

 • Kft. esetén a jegyzett részvénytőkéjének több mint a fele elveszett a felhalmozott veszteségek miatt.
 • Olyan társaság esetén, ahol a tartozás tekintetében az egyes tagoknak korlátlan felelősségük van és a társaság könyveiben kimutatott tőkének több mint fele nincs meg a felhalmozott veszteségek miatt.
 • A vállalkozás ellen kollektív fizetésképtelenségi eljárás indult vagy a hazai jog alapján megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek a kollektív fizetésképtelenségi eljárásnak a vállalkozás hitelezői kérésére történő elindítására vonatkoznak.
 • A vállalkozás megmentési támogatásban részesült és még nem fizette vissza a kölcsönt vagy szüntette meg a kezességvállalást, illetve szerkezetátalakítási támogatásban részesült, és még mindig szerkezetátalakítási terv hatálya alá tartozik.
 • A társaság nem minősül KKV-nak, ezt itt ellenőrizheted >>

Hogyan pályázhatok sikeresen?

Érdemes néhány szempontot figyelembe venni, hogy minél nagyobb eséllyel indulhassunk a pályázaton.

Pályázati cél

Fontos, hogy az általunk meghatározott üzleti cél minden esetben összhangban legyen a pályázati felhívással.

Megvalósítás helyszíne

Óriási jelentősége van a pályázat megvalósítás helyszínének is, hiszen Budapest és a közép-magyarországi régió jelentős hátrányban van az ország többi részéhez képest, sokkal kevesebb pályázati lehetőség áll rendelkezésre. Ennek oka, hogy a főváros és a térség EU-s viszonylatban a fejlett részek közé tartozik.

Előminősítés

Ha szeretnénk megtudni, hogy vállalkozásunk milyen eséllyel indul egy adott pályázaton, megfelelünk-e a kritériumoknak, nincsenek-e kizáró tényezők, érdemes előminősítést kérni.

Pályázatíróval vagy nélküle?

Amennyiben vállalkozásunk rendelkezik pályázatírásban jártas munkatárssal, akkor jó esélyekkel pályázhatunk egy erős szakmai tenderrel. Az esetek többségében azonban a cégeknek nincs erőforrása a pályázatírásra, ilyenkor rengeteg időt és energiát spórolhat egy profi szakember. Emellett egy tapasztalt pályázatíró előnye, hogy olyan megoldásokat, s ismer, amelyek segítségével sikeresebb lehet a pályázat.

Kíváncsi vagy a legfrissebb KKV pályázatokra? Kövesd nyomon a felhívásokat a Billingo Pályázatfigyelőben!

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023