KKV pályázatok kisokos

Vállalkozásfejlesztés 2022.03.31. - 9 p. olvasás

Kíváncsi vagy, milyen pályázati lehetőségeid vannak kis- és középvállalkozóként? Hogyan tudsz extra erőforrásokhoz jutni és fejlesztheted vállalkozásodat? Mire kell odafigyelned, ha pályázni szeretnél? Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat.

A kis- és középvállalkozásoknak ahhoz, hogy a piaci versenyben helyt tudjanak állni, nagyon fontos a versenyképességük növelése. De miből érdemes megoldani a beruházásokat, körszerűsítéseket: saját tőkéből vagy pályázati pénzek bevonásával? Mielőtt nagyobb beruházásokba kezdenénk, nem árt végigböngészni a pályázati lehetőségeket, hiszen egy tender elnyerése rengeteg pénzt hozhat a vállalkozás kasszájába és ne feledkezzünk meg az állami támogatások listájáról sem. A KKV pályázatok között sokféle konstrukcióban kerülnek kiírásra, megtalálhatók köztük a vissza nem térítendő támogatások, amelyeket a keret kimerüléséig lehet igényelni, valamint visszatérítendő, és az adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló finanszírozások egyaránt.

Milyen célok miatt érdemes pályáznia egy KKV-nak?

A 2021-2027-es pályázati ciklusban soha nem látott mennyiségű pályázati összegek érhetőek el és ezek igen nagy hányada kifejezetten KKV-k számára kerülnek kiírásra. Az üzleti célok mentén tehát érdemes alaposan megtervezni, hogy mely területeken lehet pályázati pénzekben gondolkodni.

Milyen főbb kategóriákban pályázhatunk?

  • Eszközbeszerzés
  • Telephelyfejlesztés, infrastruktúra fejlesztés
  • Energetikai fejlesztések: beruházás, korszerűsítés
  • Munkahelyteremtés
  • Piacra jutás támogatása
  • Megújuló energia, napelem
  • Kutatás-fejlesztés és innováció
  • Informatikai fejlesztés
  • Képzés
  • Bértámogatás
  • Turisztika
  • Haltenyésztés, halászat
  • Határon átnyúló együttműködések
  • Mezőgazdasági támogatások
  • Covid-19 járvány utáni helyreállítás támogatása

Miután a fejlesztési cél körvonalazódott, érdemes részletesebben is elmélyülni a pályázatokban. Mivel a tenderek átnézése napi szinten óriási adminisztratív terhet ró a vállalkozásra, célszerű azt valamelyest automatizálni. A Billingo Pályázatfigyelőjében például konkrét szűrési feltételek állíthatók be a kedvezményezetti kör, a fejlesztési cél, a régió, a támogatási forma, az igényelhető összeg és a pályázat státusza alapján, így csak azokról a felhívásokról kapunk e-mailes tájékoztatást, amelyek valóban relevánsak számunkra üzleti szempontból.

Nézzünk is most meg néhány konkrét fejlesztési célt és pályázatot!

Eszközbeszerzés

Az eszközbeszerzés egy jelentős kiadás a vállalkozások életében, viszont kiváló pályázati lehetőségek vannak új eszközök, gépek vásárlására, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására.

Jelenleg is futó eszközbeszerzés pályázat, a Magyar Multi Program, mely a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező vagy élvonalbeli technológiák és korszerű vállalati technológiai megoldások adaptálását, valamint az innovatív KKV-k komplex fejlesztésének támogatását célozza, ezen belül is az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzését.

Innováció

Az innovációs cél nagyon népszerű a vállalkozások körében, hiszen ide tartoznak a termékinnovációk, ezen belül az új áruk és szolgáltatások bevezetése. Ebbe a kategóriába esik az innovatív eljárások kiépítése is, például egy jelentősen megújított termelési vagy szállítási módszer megvalósítása, vagy a technikában, a berendezésekben, szoftverben bekövetkező jelentős változások.

Aktuálisan futó pályázat, az Innovatív kapacitásbővítő program, mely innovatív beruházások támogatásával kívánja versenyképesebbé tenni a KKV-kat, növelni termelékenységüket, valamint ösztönözni foglalkoztatás bővítésüket.

Munkahelyteremtés

Rendkívül népszerűek a munkahelyteremtést célzó felhívások, ahol a vállalkozások vissza nem térítendő támogatás fejében alkalmazhatnak új munkaerőt. Ilyen aktuális pályázat például a Vállalkozások munkaerő támogatása, ahol a munkaadók állami foglalkoztatási szervnél legalább 1 hónapja regisztrált álláskeresőt, vagy 25 év alatti álláskeresőt alkalmazhatnak munkaviszony keretében.

A pályázatok egyben a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatását és új munkahelyek teremtését is támogatják, jó példa erre, a KKV kapacitásbővítő támogatás, ahol a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig pályázhatnak vissza nem térítendő uniós támogatásra.

Mezőgazdasági támogatások

A mezőgazdasági támogatások kiváló lehetőséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hogy jelentősebb pénzösszegekhez jussanak az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatban és fejlesszék, modernizálják gazdaságukat, egyben hozzájáruljanak a magyar mezőgazdaság fejlesztéséhez. Az agrár tenderek célja, a munkahelyek teremtése és megőrzése a mezőgazdaságban és egyben a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása.

A mezőgazdasági pályázatokról itt olvashatsz részletesebben >>

Kezdő vállalkozás támogatása

Ha most indítunk céget, nagy segítség lehet a pályázati pénz illetve tudásanyag, amely szükséges a sikeres üzlet felépítéséhez. A vállalkozó start program - más és más néven - minden évben elérhető és egy kiváló lehetőség kezdő vállalkozások számára.

Ez a pályázat a Magyarország területén új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 30 év feletti álláskeresők és a 30 év alatti fiatalok (illetve közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességűek) komplex szolgáltatással történő támogatását célozza, valamint a felkészítést saját vállalkozásuk indítására, üzleti tervük kialakításához és megvalósításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, képzéssel, tanácsadással, mentorálással, valamint a kombinált pénzügyi támogatás igénybevételére való felkészítéssel.

Startup programok

A vállalkozások nem csak vissza nem térítendő, illetve részben vagy egészben visszatérítendő támogatásokra pályázhatnak, hanem akár vállalkozásfejlesztési képzésekre is, ahol üzleti ismeretekre tehetnek szert szakmai mentorációval. Ilyen volt például a TokajTech Startup program 2021, ahol a programba bekerülő csapatok egy 5 hetes képzésen vehetnek rész, ahol iparági mentorálást, intenzív üzleti képzést, tesztelési környezetet, befektetési felkészítést és akár 20 millió forintos befektetést kaphatnak.

Mit érdemes KKV-ként mindenképp tudni a pályázatokról?

Ha pályázati támogatással szeretnénk fejleszteni vállalkozásunkat, akkor tisztában kell lennünk néhány alapfeltétellel. Sokszor fordul ugyanis elő, hogy kizáró okok miatt egy cég eleve nem felel meg a pályázati kritériumoknak, így felesleges időt és energiát fordítani a pályázati dokumentáció összeállítására.

KKV vagyok, vagy sem?

A kifejezetten KKV-k számára kiírt pályázatoknál fontos és ellenőrzik, hogy valóban a kis-és középvállalkozás kategóriába esünk-e. KKV-nak az a vállalkozás minősül, amely létszáma 250 fő alatt van és árbevétele nem haladja meg az 50 millió eurót, vagy a mérlegfőösszeg nem lépi túl a 43 millió eurót. A hazai és az európai uniós besorolás szerint egy KKV lehet mikro-, kis- és középvállalat.

Lezárt üzleti év

A legtöbb GINOP PLUSZ/VEKOP pályázaton feltétel, hogy a támogatást igénylő vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy - esetenként két-három - lezárt, és beszámolóval, SZJA bevallással alátámasztott, teljes üzleti évvel (365 nap).

Átlagos statisztikai állományi létszám

A statisztikai létszám fogalmát a főbb munkaügyi statisztikai fogalmakról és azok definícióiról szóló 3/2010. KSH-közlemény határozza meg. A pályázatok benyújtásához a megelőző üzleti évben minimum 1 fő kell, hogy legyen a támogatást igénylő vállalkozás létszáma.

Kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok

Pályázni a Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei tudnak. Fontos, hogy a vállalkozásnak legyen mérlege és eredménykimutatása.

Milyen előfeltételek szükségesek a pályázáshoz? 

A KKV pályázatoknál - ahogyan minden más tendernél -, a felhívás részletesen tartalmazza a pályázati feltételeket. Vannak azonban olyan kritériumok, amelyeknek minden esetben meg kell felelni, ellenkező esetben kizárásra kerül a pályázatunk.

Adóhatósági eljárás

Amennyiben a vállalkozással kapcsolatban bármilyen Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), által indított végrehajtási eljárás van folyamatban a pályázat benyújtásának időpontjában, a tender automatikusan elutasításra kerül.

Fizetési nehézség a vállalkozásban

Szintén nem indulhat a vállalkozás a pályázaton, amennyiben az egyik feltétel érvényesül:

  • Kft. esetén a jegyzett részvénytőkéjének több mint a fele elveszett a felhalmozott veszteségek miatt.
  • Olyan társaság esetén, ahol a tartozás tekintetében az egyes tagoknak korlátlan felelősségük van és a társaság könyveiben kimutatott tőkének több mint fele nincs meg a felhalmozott veszteségek miatt.
  • A vállalkozás ellen kollektív fizetésképtelenségi eljárás indult vagy a hazai jog alapján megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek a kollektív fizetésképtelenségi eljárásnak a vállalkozás hitelezői kérésére történő elindítására vonatkoznak.
  • A vállalkozás megmentési támogatásban részesült és még nem fizette vissza a kölcsönt vagy szüntette meg a kezességvállalást, illetve szerkezetátalakítási támogatásban részesült, és még mindig szerkezetátalakítási terv hatálya alá tartozik.
  • A társaság nem minősül KKV-nak, ezt itt ellenőrizheted >>

Hogyan pályázhatok sikeresen?

Érdemes néhány szempontot figyelembe venni, hogy minél nagyobb eséllyel indulhassunk a pályázaton.

Pályázati cél

Fontos, hogy az általunk meghatározott üzleti cél minden esetben összhangban legyen a pályázati felhívással.

Megvalósítás helyszíne

Óriási jelentősége van a pályázat megvalósítás helyszínének is, hiszen Budapest és a közép-magyarországi régió jelentős hátrányban van az ország többi részéhez képest, sokkal kevesebb pályázati lehetőség áll rendelkezésre. Ennek oka, hogy a főváros és a térség EU-s viszonylatban a fejlett részek közé tartozik.

Előminősítés

Ha szeretnénk megtudni, hogy vállalkozásunk milyen eséllyel indul egy adott pályázaton, megfelelünk-e a kritériumoknak, nincsenek-e kizáró tényezők, érdemes előminősítést kérni.

Pályázatíróval vagy nélküle?

Amennyiben vállalkozásunk rendelkezik pályázatírásban jártas munkatárssal, akkor jó esélyekkel pályázhatunk egy erős szakmai tenderrel. Az esetek többségében azonban a cégeknek nincs erőforrása a pályázatírásra, ilyenkor rengeteg időt és energiát spórolhat egy profi szakember. Emellett egy tapasztalt pályázatíró előnye, hogy olyan megoldásokat, s ismer, amelyek segítségével sikeresebb lehet a pályázat.

Kíváncsi vagy a legfrissebb KKV pályázatokra? Kövesd nyomon a felhívásokat a Billingo Pályázatfigyelőben!

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top