Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Csak havi 990 Ft + ÁFA / hóért komplett átalányadós megoldás a számlázó előfizetésed mellé.

Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Megszűnt a számlázó programokr…
NAV - 2021.01.11. - 1 p. olvasás

Megszűnt a számlázó programokra vonatkozó bejelentési kötelezettség

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővülése miatt a vállalkozások jelentős része online számlázásra váltott. Ezzel pedig indokolatlanná vált a számlázó program használatának külön bejelentése is. A bejelentési kötelezettség megszűnése azonban nem visszamenőleges. Bonácz Zsolt adószakértő szakmai cikkében kitér a legfontosabb tudnivalókra.

Számlázó program bejelentése megszűnt

2021. január 4-től az online adatszolgáltatási kötelezettség teljes körűvé vált. Mivel az online adatszolgáltatási kötelezettséget kézi számla kiállításánál manuálisan kell teljesíteni, és ez jelentős adminisztrációs kötelezettséget generálna, ezért a vállalkozások jelentős része átállt az online számlázó programok, pl. az innovatív Billingo használatára. 

2021. január 4-től megszűnt a számlázó programok bejelentési kötelezettsége

A Számlarendelet [23/2014. (VI.30.) NGM rendelet 11. §] előírta, hogy a számlázó program használatát, valamint a használat megszűnését a NAV felé be kell jelenteni. Erre a célra a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatvány szolgált. A Pénzügyminisztérium a vállalkozásokat terhelő adminisztrációs terhek csökkentésének szándékával azonban eltörölte a bejelentési kötelezettségét, amit a A Magyar Közlöny 2020. évi 295. számában, 2020. december 30-én kihirdetett 17/2020. (XII.30.) PM rendelet 3. §-a mond ki. 

A 3. § 2021. január 4-től hatályon kívül helyezte a bejelentési kötelezettségét előíró jogszabályi rendelkezést (Számlarendelet 11. §).

Fontos!
A bejelentési kötelezettséget 2021. január 3-ig teljesíteni kell. Amennyiben ezen időpontig sor került a számlázó program használatának megkezdésére, vagy a használat befejezésére, akkor a bejelentést meg kell tenni. A NAV vélhetően a SZAMLAZO nyomtatványt nem szünteti meg.  Ugyanis a bejelentési kötelezettség megszűnése nem visszamenőleges.

Ha a 2021. január 4-ét megelőzően keletkezett bejelentési kötelezettségét nem teljesítették, akkor ezt pótolni kell és amennyiben a 2021. január 4-e előtt használatba vették a számlázó programot, akkor is bejelentési kötelezettség keletkezett. Amennyiben a program használatát 2021. január 3-a után valamely időponttól megszüntették, akkor emiatt már nem kell bejelentést tenni. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top