Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Mekkora nyomást helyez az infl…
Tippek - 2022.12.06. - 3 p. olvasás

Mekkora nyomást helyez az infláció a munkaadóra?

A rengeteg oldalról befolyásolt, egyre magasabb inflációnak elképesztő hatása van a munkaerőpiacra, ám Szilvási Gábor HR szakértő szerint teljesen más humánerőforrási struktúra rajzolódik ki, mint a 2008-as válság idején. Hogyan lehet boldogulni a vészterhes időkben úgy, hogy a vállalati költségeket HR oldalról is csökkentsük? A szakember elmondja.

infláció

Azt Szilvási leszögezi, hogy tuti recept nincs, a vállalatoknak tudatosan meg kell tervezniük, mi lesz számukra a legjobb megoldás. Minden vállalkozásnak van egy saját költségszintje, ami az emberi erőforráshoz kapcsolódik, és ezzel 2023-ban foglalkozni kell. Különösen azért, mert a reálbérek változni fognak. Az inflációkövető béremelést nem mindenki engedheti meg magának (mint azt már pedzegettük korábbi cikkünkben), de ami fontos: tervezni kell majd, hogy minél költséghatékonyabban ússzák meg a vállalkozások a nehézségeket.

A 2008-as válság idején a trend az volt, hogy költségcsökkentés gyanánt a dolgozók egy részét elbocsátották. A covid alatt vált egyértelművé, hogy ehhez képest ma más stratégia volt megfigyelhető: a munkavállaló megtartása volt a cél. Úgy fest, 2023-ban is nagy hangsúlyt fektetnek erre a vállalkozások, és a kormányzati erőfeszítések is ezt irányozzák elő, véli a HR szakértő.

Vigyázz, ne kerülj spirálba!

Az infláció mértéke növekszik, emelkednek az árak. Ez húzza magával a bérköltségek emelkedését is, ami miatt a profit, legalábbis egy része elveszik, ha nem emel árat a vállalkozó. Az áremelés-béremelés tánca viszont csak egy pontig tartható, és az az optimális, ha ebbe a spirálba a lehető legkisebb mértékben kerül a vállalkozó. Ez nem lesz könnyű feladat. Minél humánintenzívebb a vállalkozás, annál nehezebb lesz ezt tartani.

A profession.hu 2022-es előzetes felmérése HR Körkép 2022 címmel novemberben jelent meg. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 63%-a tervezi jövőre a bérfejlesztést, és főleg az élelmiszeripari, a könnyűipari, a raktározási, a szállítási, a nehézipari és gépgyártási szektorban tervezik az emeléseket, illetve a postai alkalmazottak is számíthatnak komolyabb bérkompenzációra. Szilvási Gábor szerint nagyon kevés cég lesz, amelyik nem emel majd a béreken, jellemzően viszont nem érik majd el az inflációt ezek a bérkorrekciók.

Szerinte a reálbérek csökkenni fognak, normalizálódásban pedig 2023 második felében gondolkodhatunk, amikor esetlegesen egyszámjegyű inflációval kell megbírkóznia a munkáltatónak. A Billingo vállalati költségcsökkentési kérdőívéből az derült ki, hogy a 3000 kitöltő vállalkozó 52%-a idén például nem emelt a béreken. Az adatokat összefésülve látszik, hogy jövőre ezt a kérdést kevesen kerülgetik majd tovább. 

Sajnos konkrét recept nincs Szilvási szerint, amit javasolni tud, hogy ebben a változó időszakban legyen a vállalkozás minél rugalmasabb. Ha kell, bizonyos mértékig lehet élni a klasszikus létszámstoppal, legyen hangsúlyos a cégen belüli átképzés, a kiszervezés. Erről részleteiben beszél a korábbi videóinterjúnkban, amelyben a HR költségek optimalizálását vette górcső alá a Billingo székében. 

A digitalizációs megoldások mindenesetre a segítségedre lehetnek. A Billingo nem csak online számlázó, számos eszközünk használatával spórolhatsz. Érdekelnek a lehetőségek? Kattints!

Kifizetődő elkerülni a fluktuációt - hogyan tedd ezt meg

Unalomig ismételhető HR szempontból, hogy a munkaerő megtartása kulcskérdés a cég költségeinek csökkentésében. Ha a béremelés nem működik egy vállalkozásban, bónuszokkal, premizálással még mindig nagyon szépen lehet játszani, egy jól felépített, a cég üzleti eredményeihez kapcsolódó javadalmazási rendszer sokat tud segíteni. Vagy mondjuk egy egyszeri, nagyobb összegű juttatás akkor, ha a profit nő. Érdemes ilyenekben is gondolkodni, hiszen ezzel is adsz valamit, de az összeg nem kerül be a fix költségeidbe.

Felmerülhet a kérdés, hogy a vállalkozások elindulnak-e a giga-infláció hatására a szürke- vagy feketegazdaság irányába. Szilvási szerint az ember ugyan igyekszik kreatív lenni recesszió idején is, de reménykedik, hogy az adózási hajlandóság nem fordul másik irányba. Biztosan komolyabb lesz a csábítás bizonyos szegmensek számára, de bízik benne, hogy e téren nem lesz változás.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér