Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Mi a különbség a kata és az al…
KATA - 2020.09.28. - 7 p. olvasás

Mi a különbség a kata és az alanyi mentes keret között?

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Gyakran visszatérő kérdés a KATA és AAM keret közötti különbség. Mikor nem 12 millió a 12 millió? És vajon vállalkozóként mikor járunk a legjobban? Fülöp Olga, a Számpatikus most segít tisztázni a legfontosabb különbségeket.

Mi a különbség a kata és az alanyi mentes keret között?

Kata - alanyi adómentes keret: a legfontosabb különbségek

Ebben a cikkben az alanyi mentesek és a katások kétféle 12 milliós keretével kapcsolatos különbségekre szeretnénk rávilágítani, ugyanis teljesen mást mond az ÁFA törvény és teljesen mást a KATA törvény.

Billingo frissítés: a 2022. szeptemberétől élő új kata-törvény életbe lépésével a kata-keret 18 millió forint lett, míg az AAM keret továbbra is 12 millió forint, így ez a szembetűnő hasonlóság már nem zavarhatja meg a kisadózó vállalkozókat. Ám az összegeket figyelni érdemes, nehogy átlépjük az AAM keretet, míg azt hisszük a magasabb kata-keret miatt, hogy jók vagyunk. Emellett a cikkben érdemes végig követni, melyik keretnek milyen jellegzetességei vannak.

Amióta a két keret ismét egyforma (volt egy hosszú időszak, amikor mindkettő 6 millió volt, majd egy nagyon rövid ideig különböztek, 8 és 12 millió), azóta sok vállalkozó ismét nem érti, vagy csak egyszerűen nem is tudja, hogy teljesen különböző feltételei vannak a két keretnek.

A KATA adózási mód, az ÁFA pedig adó 

Az első és legfontosabb különbség az, hogy a KATA egy adózási mód, ami választható. Többségében egyéni vállalkozók és betéti társaságok választják, de egyéni cégek és közkereseti társaságok is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az ÁFA pedig egy adó (ami alap esetben 27%), ami alól csak akkor tud a nagy többség mentesülni, ha alanyi mentességet választ, vagy ha esetleg olyan tevékenységet végez, ami “tárgyi mentes”, azaz maga a tevékenység mentesül az áfa alól. Ez utóbbiból már egyre kevesebb van, tipikusan ilyen a biztosítós tevékenység, humán-egészségügy, bizonyos típusú oktatások stb. Szóval bárki, akár egy katás egyéni vállalkozó vagy Bt. is lehet alanyi mentes, de akár áfás is.

Ki lehet alanyi mentes?

Mivel a katások többnyire szellemi tevékenységet végzők, akiknek nagyon kevés a költségük, ráadásul nagyrészt magánszemélyeknek értékesítenek, ezért számukra teljesen tökéletes az alanyi mentesség is. Ilyenkor az összes tevékenységüket áfamentesen számlázzák. Ha viszont cégek a vevőink, akkor sokszor elvárják tőlünk, hogy áfásak legyünk, vagy legalábbis nem veszítünk semmit azzal sem, ha áfásak vagyunk, hiszen ők kifizetik nekünk a nettó + áfát, nincs ezzel semmi probléma.

Változtatási lehetőségek

A másik rendkívül fontos dolog, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát bármikor év közben is lehet választani a következő hónap első napjától kezdődően, és ugyanígy év közben ki is lehet alóla lépni (persze ez utóbbinak vannak következményei). Az alanyi adómentesség választására viszont csak induláskor van lehetőség, vagy pedig év végén a következő évtől, ha tudjuk teljesíteni a feltételeit már a választás évében is. Tehát változtatni ezen évközben nincs lehetőség, mindig csak évfordulókor.

A 12 millió nem mindig 12 millió

A katában éves 12 milliós keretünk van (Billingo megjegyzés: csak volt) azaz annyiszor 1 millió forint, ahányszor a katát megfizettük. Tehát értelemszerűen a 12 millió csak azokra vonatkozik, akik januártól decemberig végig élő vállalkozók voltak.

Az alanyi mentes 12 milliós keretet ezzel szemben nem hónapra, hanem napra pontosan kell arányosítva kiszámolni, viszont kizárólag induló évben! Ez azért fontos, mert, ha valaki január 1-jén már élő alanyi mentes adószámmal rendelkezik, akkor biztos, hogy arra az évre van 12 milliója alanyi mentesként teljesen függetlenül attól, hogy szünetel-e majd év közben, vagy más miatt mentesül esetleg a kata fizetés alól (táppénz, szülés stb.), illetve mondjuk megszünteti-e azt az adott vállalkozását.

Mi történik, ha túllépjük a keretet?

Katában, ha túllépjük az adott évre vonatkozó keretünket, szerencsére akkor sem esünk ki ebből az adózási módból (szemben más adózással, ahol ez gyakori kitétel), csak felette jön a 40%-os százalékos kata, amit év végén február 25-ig vallunk be és fizetünk meg az adóhatóság részére.

Viszont, ha valaki az alanyi mentes keretét lépi túl, akkor nem csak az történik, hogy az adott számlával már áfáznia kell és arra az évre áfás lesz, hanem még +2 adóévre is utána. Ráadásul, ha nem céged van, hanem egyéni vállalkozó vagy, akkor 15 napon belül még vállalkozói/pénzforgalmi bankszámlát is nyitnod kell, ugyanis kizárólag az alanyi mentes egyéni vállalkozók privilégiuma még mindig, hogy ez nem kötelező számukra, hanem akár magánszemélyes/lakossági számlát is használhatnak. Tehát ezen „szankciók” miatt is kell mindig előre tervezni és jól átgondoltan cselekedni ennél a keretnél.

A legfontosabb különbség: mi számít bevételnek

A legfontosabb különbség pedig az, hogy a két keret szempontjából teljesen más minősül bevételnek.

A kata keretbe mindig csak az a bevétel számít bele, ami be is folyt adott évben, azaz amit mi kézhez is kaptunk.

Az alanyi mentes keretnél ehhez képest pont mindegy, hogy mi folyt be, kizárólag az adott évi teljesítési dátummal kiállított számlákat kell beleszámítani. Ha így nézzük, ez sok esetben teljesen eltérő képet ad a két keretről, amik köszönőviszonyban sincsenek egymással. Főleg az év eleji és év végi tételek azok, amik eltérítik a két számot egymástól.

Fontos tudnivalók bérbeadóknak

Az utolsó és legfontosabb dolog, amire még figyelni kell, az a bérbeadási tevékenység. Ezt ugye katás vállalkozásunkba felvenni nem lehet, és innen számlázni is tilos. Viszont egy katás vállalkozó attól magánszemélyként még adhat bérbe ingatlant, ezt semmi nem tiltja. Adózását tekintve ekkor ez önálló tevékenységből származó jövedelem, amit az SZJA szabályai szerint fog leadózni. Arra viszont nagyon kell figyelni, hogyha nem katás Bt-je van az illetőnek, hanem katás alanyi mentes egyéni vállalkozása, akkor ő továbbra is egy személynek minősül az áfa szempontjából (egy 1-es közepű adószáma van csupán), tehát a 12 milliós alanyi mentes keretét a bérbeadás is meríti. Ha erre valaki nem figyel, akkor simán átkerülhet emiatt áfakörbe, és onnantól kezdődően a vállalkozói tevékenységére jön +27% áfa, míg a bérbeadás speciális jellege miatt továbbra is mentes marad. Főszabály szerint ugyanis az ingatlan bérbeadás tárgyi adómentes az Áfa törvény 86. paragrafusa alapján, és erre külön választható áfakör, ha valaki úgy ítéli meg, hogy az számára kedvezőbb.

Mi a helyzet a kapott támogatásokkal?

Hasonlóan ehhez a kapott támogatások pont fordítottan viselkednek. Amennyiben nem költségek fedezetére kapott támogatásról van szó, amivel tételesen el kell számolni, akkor azok bizony katás bevételnek minősülnek (pl. 6 havi bértámogatás). Viszont legalább az alanyi mentes keretbe nem számít bele semmilyen adóalapot nem képező támogatás.

Kivételek

Kiegészítésként tudnod kell azt is, hogy hiába vagy alanyi mentes, bizonyos esetekben a törvény szerint nem járhatsz el alanyi mentes minőségedben, azaz nem írhatsz AAM/AM áfakulcsot a számládra. Ilyenek például a külföldi (EU-s és harmadik országbeli) ügyletek, de egy sima tárgyieszköz-értékesítés is. Ennek részleteibe most nem bonyolódnék bele, mert nem ez a cikk témája, de mivel ezekben az esetekben neked ugyanúgy kell számláznod, mint egy áfás vállalkozónak, ezért értelemszerűen az ilyen ügyletek az alanyi mentes keretedet sem csökkentik!

Figyeld a KATA és AAM keretedet naprakészen a Billingo KATA Asszisztenssel!

A Billingo KATA csomagban található KATA Asszisztenssel bármikor ellenőrizheted az aktuálisan rendelkezésre álló keretedet, még akkor is, ha időközben szünetelteted a vállalkozásodat.

Olvass róla még többet »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023