Milliók maradhatnak a zsebedben - voksolj az energetikai korszerűsítésre!

Vállalkozásfejlesztés 2022.11.29. - 7 p. olvasás

Vállalkozásod energiahatékonyságának optimalizálása ma már nem lehet kérdés. Most éri meg megtenni a szükséges korszerűsítő lépéseket, ha a piacon akarsz maradni. Kevesen tudják, hogy egy, az Európa 16 tagállamában már sikeresen alkalmazott rendszerrel még támogatás is jár azért, ha a vállalkozás energiamegtakarítást ér el. Ha nem akarsz hátrányba kerülni a versenytársaiddal szemben, olvasd el cikkünket az EKR-ről.

Az energiahatékonyság növelésére számos lehetősége van a cégeknek Magyarországon úgy, hogy ahhoz jelentős támogatásokat kapjon. Ilyen az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer is, a vállalatodnak úgy csökkenhet az ökolábnyoma, hogy neked anyagilag is megéri az odafigyelést. Az pedig egyenesen szenzáció: az EKR kedvezménye alternatív szakpolitikai intézkedésekkel is kombinálható. Az elérhető kedvezmények maximalizálásáért különösen fontos megtervezned a beruházásaid, ehhez akár szakértői segítséget is igénybe vehetsz. De mi is az az EKR?

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerről

Az EKR, vagyis az energetikai kötelezettségi rendszer 2021. január 1-jétől működik Magyarországon, amely tökéletesen kiegészíti Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervét. Ebben 2030-ig teljesítendő célokat fogalmazott meg a kormány, a lényeg: a végsőenergia-felhasználás 2030-ban már nem haladhatja meg a 2005-ös 785 PJ értéket.

Vállalkozóként neked is van közöd ehhez. Az energiafelhasználás csökkentéséhez megtakarítási stratégiák kellenek a kormány és az EU részéről, ilyen például a vállalatok ösztönzése. Téged mi motiválna legjobban céged zöldítésében? Mit szólnál, ha anyagi támogatás lenne a hátszeled?

A Billingo is támogat a zöldítésben, spórolj velünk!
Megnézem az ajánlatokat.

Hogy fest az EKR?

Mire terjed ki a rendszer és mire nem?

Az EKR az olyan energetikai beruházásokat támogatja, amelyekkel az ország ökológiai lábnyoma csökken. Ilyen beruházás lehet egy gyártósor modernizálása, gépek, különböző rendszerek korszerűsítése, épületek felújítása, szerverek cseréje, világítás-korszerűsítés, a hagyományos autó cseréje elektromosra, a technológiai berendezések cseréje is.

Nincs végfelhasználói energia szegmens, amire a rendszer ne terjedne ki, ipari, lakossági, közszféra, közlekedési, szolgáltatási és mezőgazdasági szektort egyaránt érint. Arra viszont figyelned kell, hogy csak a végső energiamegtakarításokkal járó beruházások számolhatók el (például a napelemes beruházások nem).

2022. november 10-től pedig bővítették az EKR intézkedések katalógusát, így 14 új energiahatékonysági intézkedés típus érhető el, és az alkalmazási köröket is szélesítették, egyes meglévő intézkedések pedig már az irodaépületek és oktatási épületek esetében is alkalmazhatók.

Elérhető források, eladható megtakarítások - így jutsz pénzhez

Két támogatási oldalról közelít a rendszer, egyrészt forrást biztosítanak a megvalósításhoz, másrészt értékesíthetővé teszik a megtakarításokat, ami elsőre furcsán hangzik, de egy ideje jól működik ez a szisztéma.

A megvalósítás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy miután elvégezted a fejlesztéseket, az elért energiamegtakarításaidat auditorok ellenőrzik és tanúsítják, majd ezek az úgynevezett fehér tanúsítványok vagyoni értékű jogként értékesíthetővé válnak a kötelezett energiakereskedők számára.

A kötelezett energiakereskedők jogszabályi definíciója szerint közéjük tartoznak a villamos energia, vagy földgáz, vagy közlekedés célú üzemanyag energiakereskedők és/vagy egyetemes szolgáltatók, akik végfelhasználók számára értékesítenek. Számukra adott, hogy mennyi végsőenergia-megtakarítást kell elérniük egy évben.

A beruházásokhoz biztosított források azok megtérülési idejét javítja, ráadásul nem kicsit. Az energiahatékonysággal is járó, de nem elsősorban energetikai beruházásoknál (mint a technológia berendezések cseréje) a plusz forrás bevonása miatt az energiamegtakarítást is kimutatják és adminisztrálják, ezáltal segíti a rendszer a hazai energiahatékonysági vállalások teljesülését.

Az EKR-ből a végfelhasználók számára igénybe vehető kedvezmény folyamata

Simon István energetikai szakértőtől megtudtuk, hogyan lehet kapcsolódni a rendszerhez.

  • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) regisztrált, akkreditált energetikai auditor elkészíti az „EKR audit tanúsítványt” az energiahatékonysági intézkedés (beruházás, felújítás, karbantartás) kapcsán
  • Az audit tanúsítvány (azaz az intézkedéssel elért egy évnyi energiamegtakarítás GJ mértéke) egy korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog, melyet annak tulajdonosa értékesíthet egy kötelezett számára
  • Az energetikai auditor szervezet az intézkedés kapcsán meggyőződik az addicionalitás és a lényegesség teljesüléséről
  •  A kötelezett „bebankolja” a megvett és hitelesített tanúsítványt a MEKH felé

Az audit és az auditor

Egyedi audit tehát minden a MEKH által közzétett „katalógusban” nem szereplő, igazoltan végső energiamegtakarítást eredményező intézkedések (ún. egyedi intézkedések) esetén alkalmazható.

A MEKH-nél regisztrált, akkreditált energetikai auditáló szervezet elkészíti az egyedi intézkedéshez az energetikai auditot. Az audit tartalmazza a kiinduló állapot energetikai felmérését és a beruházás üzembe helyezésével elért végső energiamegtakarítás a beruházás üzembe helyezését követően mért, vagy egyedi mérési adatok alapján kiszámított vagy becsült értékét.

Az auditor a megfelelő elszámolást vizsgálja. Sok mindenben a segítségedre lehet. A tervezett energetikai beruházás előtt műszaki tanácsadásban, illetve a társasági adókedvezmény és EKR kompatibilitásának vizsgálatában segíthet. A meglévő állapotot felméri, illetve az intézkedés megvalósítása után a beruházás energetikai auditálását kötelező feladataként ellátja. Az audit részeként a hitelesítésben és az „EKR audit tanúsítvány” elkészítésében is segít (ez számára szintén kötelező), és számíthatsz rá az esetleges hatósági ellenőrzések támogatásban és a felelősségvállalásban is.

Az ellenőrzés más, mint a többi auditnál - vigyázz a bírsággal!

A MEKH ellenőrzi az energiamegtakarítási és járulékfizetési kötelezettség teljesítését. Az ellenőrzés a Hivatal éves ellenőrzési terve alapján, rendeletben meghatározott szempontok és elvek szerint történik, ha pedig valami nem megfelelő, jön a bírság, kellemetlen számjegyű összegekben.

Más energetikai auditokkal ellentétben, az EKR-ben elszámolt auditoknál a nem megfelelő elszámolás esetén az auditor 10.000 Ft/GJ bírságot köteles fizetni - ez a büntetés tehát az auditot vezető céget érinti, és ha két éven belül két alkalommal kapnak kiszabott bírságot, 5 évre eltiltják az EKR audittól. Ezért (is) fontos, hogy profikra bízd a feladatot.

A nem megfelelően elszámolt megtakarításokat a Hivatal érvényteleníti, az érvénytelenített GJ-ok után a kötelezett végfelhasználó 70.000 forint bírságot köteles fizetni.

Az addicionalitás a gyakorlatban

Az addicionalitás alapelve az európai strukturális és beruházási alapok működésének. A lényege, hogy az ebből folyósított összegek (mint az EKR-é) nem válthatja ki az állami támogatások összegeit, hanem ki kell egészítenie azokat.

Az EKR-ben a Hivatal felé elszámolnod és hitelesítésened a megvalósítás tárgyévét követő március 31-ig kell. Az addicionalitás és a számvitelből ismert lényegesség elve szükséges ahhoz, hogy a tanúsítványt (validált GJ-t) átadhasd a kereskedő számára, amely a következőkből származhat:

  • Pénzügyi támogatás
  • Valós energetikai tanácsadás
  • Kivitelezésben történő támogatás

Az auditor szervezet felelős az addicionalitás és lényegesség elvének hitelesítésért is, ezért amíg ez nincs bizonyítva az auditor szervezet számára, addig a hitelesítést nem lehet elvégezni. Az elért megtakarítás a hitelesítésig nem piacképes, ezt tartsd szem előtt.

Az EKR mértéke - nézzük, hány milliónyi előnyre tehetsz szert

Nézzük Simon István egy gyakorlati példáján keresztül, mennyit tudsz spórolni cégednek az EKR-rel, mondjuk világítás-korszerűsítés esetén.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top