Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / NAV online adatszolgáltatás 20…
NAV - 2021.01.04. - 5 p. olvasás

NAV online adatszolgáltatás 2021 - íme a legfontosabb tudnivalóid

Mint azt már biztosan Te is tudod, 2021. január 4-től ismét változott a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály. Most megválaszolunk minden kérdést, amit Billingósként tudnod kell. Nem lesz hosszú!

NAV online adatszolgáltatás 2021 - íme a legfontosabb tudnivalóid

NAV online adatszolgáltatás 2021 - speciális információk Billingósoknak

A legfontosabb, hogy Billingósként most is biztos lehetsz benne, hogy a számláid jó kezekben vannak. Az átállással kapcsolatban semmilyen teendőd nincs, a Billingo számlázó rendszert kell felkészítenünk a megfelelő adattovábbításra. Ebből Billingósként nem veszel majd észre semmit, mert a fejlesztés természetesen a Billingo működését nem befolyásolja. 

A háttérfejlesztésések egyébként már hónapok óta zajlanak. A NAV 2021. január 4-én 0-kor tette elérhetővé a Online Számla rendszerben a jogszabálynak megfelelő számlaadatok beküldésére alkalmas NAV 3.0 XSD sémát, így csak mostantól dolgozhatnak szoftverfejlesztők az éles rendszer alapján. 

A NAV XML 3.0 XSD-re történő áttérést 2021. március 31-ig kell biztosítani, addig nem kötelező a használata. A köztes időszakra szankciómentességet biztosít az adóhatóság. Erről írunk lejjebb.

A lényeg ennyi, ha a háttér is érdekel, olvass tovább!

Mi változott 2021. január 4-től?

2021. január 4-től szinte minden belföldi számla adatát be kell küldeni az adóhatóságnak. Ha még új az infó, akkor EZT a cikket is olvasd el. 

Egy kivétel azért van.
Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól kizárólag a MOSS rendszerben teljesített adóbevallási- és fizetési kötelezettséget teljesítő vállalkozások kivételek. Ha érintett vagy, akkor erről már biztosan tudsz.

A legfontosabb: 2021. március 31-ig szankciómentességet biztosít a NAV

Mivel az átállást az év végi leállások és a COVID-19 járvány második hulláma is nehezítette, ezért a jogalkotó 2021. március 31-ig szankciómentességet biztosít a kötelező számlaadat-szolgáltatás teljesítésére. Van azonban néhány kikötés!

A szankciómentesség CSAK abban az esetben él, ha

  • A 2020. július 1-én érvényes jogszabályoknak megfelelően teljesíted az adatszolgáltatási kötelezettségedet és
  • nem, vagy nem megfelelően küldöd be a 2021. január 4-től hatályos jogszabályok szerint érintett számláidat.

Fontos!
Ha 2021. január 4. előtt nem kellett NAV online számlaadat-szolgáltatást teljesítened, akkor kizárólag abban az esetben vonatkozik rád a 2021. március 30-ig tartó szankciómentesség, ha legkésőbb az első adatszolgáltatásra kötelezett számla kiállításának napjáig regisztráltál a NAV Online Számla rendszerébe.

További jó hír, hogy a szankciómentességhez nem kötelező pótolni a nem, vagy nem megfelelően beküldött számlákat sem. 

Eközben a Billingo Fejlesztői Hadosztályon

A fejlesztésen közben már füstölnek a klaviatúrák, mert a tesztkörnyezet helyett mától már az éles Online Számla rendszerben dolgozunk. 

OFF: A 2021. január 4-től hatályos jogszabályok teljesítéséhez ugyanis változott az adatszolgáltatási struktúra, ami fejlesztést igényel. (Ez a sokat emlegetett NAV 3.0 XSD) 

Erre azért van szükség, mert az új jogszabály szerint az eddigieknél jóval több, és egyes esetekben a korábbiaktól eltérő adatokat kell beküldeni a NAV-nak. (Pl. Magánszemély vevő esetén a számlán fel kell tüntetni a vevő nevét és címét, az adatszolgáltatásban viszont ezeket az adatokat tilos megjeleníteni. Míg abban az esetben, ha a vevő adószámmal rendelkezik, a nevet és címet is kötelező beküldeni az adatszolgáltatásban.) 

De ez nem olyan izgalmas. Vissza az lényeghez. 

Új fontos dátum: 2021. április 1. - és ez nem vicc!

2021. április 1-jétől kizárólag a NAV 3.0-ás XSD lesz alkalmazható a NAV Online Számla éles környezetben, a szükséges programmódosításokról eddig az időpontig kell gondoskodni. Tehát most még a régi, NAV 2.0-ás séma szerint (2020. július 1-től hatályos jogszabályoknak megfelelően) lehet beküldeni a számlaadatokat. 

Nyugodtan hátradőlhetsz, Billingósként biztos lehetsz benne, hogy a számlázód 2021. március 31-re garantáltan készen áll a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítésére.

Ne felejtsd el!
A 2020. július 1-én hatályba lépett jogszabályok szerint adatszolgáltatásra kötelezett számlákat ugyanakkor továbbra is kötelező beküldeni. Ellenőrizd rendszeresen az ikonok áttekintésével, hogy az adatszolgáltatásod sikeres volt-e!

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kötelező számlajelentés?

Az online adatszolgáltatási kötelezettség célja elsősorban a gazdaság fehérítése, az adóhivatal valós időben lát minden számlát, amelyet a vállalkozások akár magánszemélyeknek, akár adóalanyoknak állítanak ki. 

Ami óriási előny, hogy vállalkozóként mi is le tudjuk kérni azon számlák adatait, melyek ránk vonatkoznak. 

Milyen büntetésre számíthat, aki nem, vagy hibásan teljesíti az adatszolgáltatást?

A NAV egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200 000 forintos mulasztási bírságot is kiróhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500 000 forint is lehet. 

Az online adatszolgáltatás kibővítésével megszűnt a kézi számlázás ?

Nem. Továbbra is lehetőség van kézi számlatömb használatára, azonban nem nagyon éri meg, mivel a számlákról elektronikusan kell adatot szolgáltatni a NAV Online számla rendszerében. Aki kézi számlát ír, annak manuálisan, egyesével kell rögzítenie a számlák megfelelő adatait. Pontosan emiatt sokkal jobban megéri számlázó programra váltani és automatizálni az adatszolgáltatást. Ezzel nem csak a számlázás gyorsítható fel és egyszerűsíthető, de amiatt sem kell aggódni, hogy elfeledkeznénk a kötelező számlajelentésről.

Kézi számlatömböt használsz és váltanál? 

Jó döntés, itt a segítség a váltáshoz »

Automatizálnád az adatszolgáltatást?

Hálás leszel érte magadnak, íme a képes és videós útmutató »

Nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet ingyen


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top