Billy

NAV adatszolgáltatási kötelezettség 2020. Július 1-től. Nincs már sok időd hátra, regisztrálj INGYEN

Bezárom

NAV online adatszolgáltatási kötelezettség

Útmutató lépésről lépésre a Billingóval

NAV online adatszolgáltatási kötelezettség útmutató lépésről lépésre a Billingóval 100% NAV barát

Igen, neked is kötelező a NAV online adatszolgáltatás

2021. január 4-től minden belföldi adóalany* által kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. * Az adatszolgáltatáshoz szükséges áttérést 2021. március 31-ig kell biztosítaniuk a számlázó programoknak, addig szankciómentességet biztosít az adóhatóság.

A szankciómentesség szigorú feltételeiről részletesen írtunk a Billingo szakértői blogon

A NAV online adatszolgáltatást a Billingóval játszi könnyedséggel automatizálhatod, ehhez csupán össze kell kötnöd a Billingo online számlázódat a NAV Online Számla rendszerével.

Mutatjuk a lépéseket!

* kivéve a MOSS rendszerben teljesített adóbevallási- és fizetési kötelezettséget teljesítő vállalkozások esetén.

NAV bejelentés vagy NAV online adatszolgáltatás?

A NAV bejelentés és a NAV online adatszolgáltatás NEM UGYANAZ!

A NAV bejelentés egy jelzés az adóhatóság részére, hogy Billingóval számlázol. Ha most kezdted el használni a Billingo online számlázó programot, akkor az első számla kiállítását követően 30 napon belül be kell jelentened a Billingót a NAV-nak. Ehhez ITT találsz képes, lépésről lépésre vezetett útmutatót.

A NAV online adatszolgáltatás automatikus teljesítéséhez pedig össze kell kötnöd a Billingo online számlázódat a NAV Online Számla rendszerével. Ez utóbbi lépéseit olvashatod a továbbiakban!

NAV bejelentés vagy NAV online adatszolgáltatás?

NAV adatszolgáltatási kötelezettség egyszerűen a Billingóval

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a Billingo online számlázóval automatizálható. Ehhez csak össze kell kötnöd a számlázót a NAV Online Számla rendszerével. A összekötés több lépéses. Éppen ezért készítettünk hozzá egy képes és videós útmutatót is, hogy egyszerűbb legyen.
Az összekötést csak egyszer kell elvégezned, attól kezdve minden egyes kiállított és adatszolgáltatásra kötelezett számlát automatikusan küld a Billingód a NAV-nak. (És csak azokat). Az adatszolgáltatás sikerességéről pedig azonnali visszajelzést is kapsz a számla melletti ikonon.
Nos, most már minden tudsz, amit a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségről tudni kell. Most azt is megmutatjuk, hogyan kösd össze a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével!

NAV adatszolgáltatási kötelezettség egyszerűen a Billingóval

Billingo és NAV Online Számla összekötés videóban

Nézd meg hogy működik (5:09)

A Billingo és a NAV Online Számla összekötése lépésről lépésre

0

Ügyfélkapu regisztráció

A NAV Online Számla rendszerébe csak érvényes Ügyfélkapuval tudsz regisztrálni. Ha már van Ügyfélkapud, lépj tovább az 1. ponthoz.

Ha még új a vállalkozásod és/vagy nincs Ügyfélkapu regisztrációd, azt ITT tudod megtenni.

Az Ügyfélkapu a regisztrációt követően azonnal elkészül. Az aktiváláshoz szükséges kódot e-mailben kapod majd meg, ezt 3 napon belül tudod aktiválni. Ehhez ITT találsz segítséget.

Ha elkészült az Ügyfélkapu regisztrációd, akkor irány az 1. lépés.

1

Regisztrálj a NAV Online Számla rendszerébe

Az Online Számla rendszerbe a vállalkozás képviseletére jogosult magánszemélyként tudsz regisztrálni. A regisztrációt a vállalkozás Ügyfélkapuval rendelkező állandó, NAV-nál bejelentett meghatalmazottja (pl. a könyvelője) is elvégezheti.

Billingo Tipp: Ha nem vagy gyakorlott az elektronikus ügyintézésben, kérd meg a könyvelődet, hogy segítsen!

Tudtad? A Billingo fiókodból meghívót küldhetsz a könyvelődnek, aki a meghívót elfogadva a saját Billingo Könyvelői fiókján keresztül nemcsak a számláidhoz férhet hozzá, de a NAV bejelentést és a NAV Online Számla összekötést is kényelmesen elintézheti.

A regisztrációhoz az alábbi adatokra lesz szükséged:

 • Ügyfélkapu felhasználóneved és jelszavad
 • Adóazonosító jeled (adókártyádon található 10 jegyű szám)
 • Vállalkozásod neve, adószáma, székhelye
 • Billingo belépési adataid

Regisztrálni a NAV Online Számla felületén tudsz ITT. Az oldalon kattints a Regisztráció gombra.

Az oldalon kattints a Regisztráció gombra.

Ha a regisztrációt személyesen végzed, akkor a következő képernyőn kattints az Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció gombra.

Az Új felhasználó hozzáadása létező regisztrációhoz gombra kattintva kollégádat, a könyvelődet vagy az adatszolgáltatással megbízott személyt tudod a rendszerhez adni.

Az Új felhasználó hozzáadása létező regisztrációhoz
2

Add meg a regisztrációhoz szükséges adatokat

Ehhez add meg az ügyfélkapus felhasználónevedet és a jelszavadat, majd töltsd ki az adataidat. A sikeres belépést követően megjelenik a regisztrációs űrlap.

Ügyfélkapu

2.1. Add meg az adóazonosító jeledet Ez az adókártyádon található 10 számjegyből álló számsorozat. Majd kattints az Ellenőrzés gombra.

Ügyfél regisztráció

2.2. Válassz egy felhasználónevet Ez az Online Számla regisztrációdhoz tartozó felhasználónév lesz. Akár lehet ugyanaz is, mint az ügyfélkapus, ha a rendszer elfogadja. Ha különböző felhasználónevet és jelszót választasz, mindenképpen jegyezd fel valahová. Kattints a Felhasználónév ellenőrzése gombra.

Felhasználónév ellenőrzése

2.3 Válaszd ki a regisztráció típusát Attól függően, hogy gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként szeretnél regisztrálni, válaszd ki a regisztráció típusát. Majd kattints az Adózói adatok ellenőrzése gombra.

Ezt követően

 • gazdálkodó szervezetként add meg a vállalkozásod adószámának első nyolc számjegyét,
 • egyéni vállalkozóként pedig az adószám első nyolc számjegyét és az adóazonosító jeledet is.

Majd kattints ismét az Adózói adatok ellenőrzése gombra.

Adózói adatok ellenőrzése

Ha helyes adatokat adtál meg, a rendszer automatikusan kitölti a többi adatot. Ellenőrizd ezek helyességét.

2.4 Adj meg egy jelszót, e-mail címet és telefonszámot Add meg a felhasználónévhez választott jelszót, valamint egy e-mail címet és telefonszámot a kapcsolattartáshoz. A választott jelszót írd fel magadnak. Piros szín esetén a formátum nem megfelelő. Ideális esetben a vonal színe zöld. Az adózó e-mail címe sorba írd be még egyszer az e-mail címedet. Ha minden adat helyes, kattints a Regisztráció gombra.

Részletes adatok megadása Adózói adatai

Ok, az Elsődleges felhasználó regisztrációd sikerült. Most jön a lényeg!

3

Hozd létre a Technikai felhasználódat

A NAV online adatszolgáltatás automatizálásához össze kell kötnöd az Online Számla rendszerét a Billingóddal. Ehhez létre kell hoznod egy Technikai felhasználót és generálnod kell egy egyedi XML kulcsot is. Ne aggódj, ez is egyszerű lesz.

3.1. Lépj be újra a NAV Online Számla felületére Lépj be a NAV Online Számla felületére ITT. A Jobb felső sarokban ezúttal a Bejelentkezés gombra kattints. Bejelentkezni a korábban megadott felhasználónévvel és jelszóval tudsz. Majd add meg újra az Ügyfélkapu adatokat is.

Bejelentkezés

Ha a felhasználóhoz csak egy vállalkozás tartozik, a rendszer automatikusan továbbléptet a Cég-felhasználó kapcsolatok oldalra.

Ha a felhasználóhoz több vállalkozás is tartozik, akkor a nyílra kattintva tudsz továbblépni a Cég-felhasználó kapcsolatok felületre.

Cég-felhasználó kapcsolatok

Ha a rendszer nem léptetett tovább automatikusan, akkor a menüben kattints a Felhasználók menüpontra.

Felhasználók

3.2. Kattints az Új felhasználó gombra

3.3. Válaszd a Technikai felhasználó lehetőséget

Technikai felhasználó

3.4. Válassz egy jelszót A Technikai felhasználód jelszava megegyezhet az Ügyfélkapu és/vagy az Online Számla regisztráció során megadott jelszóval. Ezt is jegyezd fel.

Az oldal alján, a Jogosultságok beállítása pontnál pipáld be a Számlák kezelése és Számlák lekérdezése lehetőséget, majd kattints a Mentés gombra.

4

Generáld le az összekötéshez szükséges XML kulcsot

A következő oldalon kattints a Kulcsgenerálás gombra.

Részletek

A rendszer így automatikusan legenerálja a Billingo összekötéshez szükséges adatokat, a Felhasználónevet, az XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot is. Ezeket az adatokat kell majd a Billingo felületére beírnod.

A továbbiakban a Felhasználók menüpontban két felhasználót fogsz látni. Az összekötéshez szükséges XML kulcsot a Technikai felhasználó sor végén látható lefelé mutató nyílra kattintva a későbbiekben is bármikor eléred.

Jelentkezz ki, már csak egyetlen lépés a célig.

Kulcsgenerálás
5

Kösd össze a Billingót a NAV Online Számla rendszerrel

5.1. Lépj be a Billingo fiókodba. Ha nincs még Billingo fiókod, ITT regisztrálhatsz ingyen.

5.2. Add meg az összekötéshez szükséges adatokat A Bal oldali menüben válaszd a Beállítások, majd a NAV Online Számla összekötés fület, majd add meg a következő adatokat:

 • Technikai felhasználóhoz generált felhasználónevet,
 • az általad megadott jelszót,
 • az XML aláírókulcsot,
 • és az XML cserekulcsot.

Majd kattints a Teszt és mentés gombra.

Online számla beállításaid
Gratulálunk, az összekötés sikerült!

Gratulálunk, az összekötés sikerült!

A Billingo számlázó és a NAV Online Számla rendszer összekötése sikerült, erről az oldal tetején meg is jelenik az erről szóló rendszerüzenet.

Mostantól minden adatszolgáltatásra kötelezett számládat automatikusan küldi be a Billingo a NAV Online Számla rendszerbe. Neked pedig sok, értékes szabadidőd marad.

Gyakran Ismételt Kérdések a NAV online adatszolgáltatással és a összekötéssel kapcsolatban

Korábban bejelentettem a NAV-nak, hogy Billingóval számlázok, akkor is össze kell kötnöm a Számlázót a NAV Online Számla rendszerével?

Igen, a NAV bejelentéssel - mely 2021. január 4-től már nem szükséges - arról informáltad az adóhatóságot, hogy Billingóval állítod ki a számláidat. A NAV Online Számla összekötés pedig az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére szolgál.

A kötelező NAV Online Számla összekötésre a Billingód is figyelmeztet a felhasználói felületed tetején megjelenő piros üzenettel.

Az összekötést követően a Billingo minden, adatszolgáltatásra kötelezett számlát automatikusan beküld az adóhatóság részére. A számla kiállítását követően a számla melletti ikon jobb alsó sarkában egy kis, sárga jel tűnik fel, ez jelzi, hogy az adatszolgáltatás folyamatban van. Ha az adatszolgáltatás sikeres volt, a sárga jelzés, zöld pipára vált. Ez esetben további teendőd nincs.

Mindig a kiállított számlád melletti ikon jobb alsó sarkában találod a NAV adatszolgáltatásra vonatkozó információkat. Ha a jelzés helyén lila, lefelé mutató háromszög jelenik meg, akkor a számla az adószám problémája miatt nem küldhető be. Ha sárga háromszöget látsz, akkor pedig a számla valamelyik adata hibás, emiatt nem teljesíthető az adatszolgáltatás. Ezekben az esetekben minél előbb javítsd a számlát, hogy teljesíteni tudjuk az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A NAV online adatszolgáltatás jelöléseinek jelentését a számlalista jobb felső sarkában bármikor ellenőrizni tudod. 


Az adatszolgáltatás automatikus, így amint helyreáll az internetszolgáltatás, a Billingód ismét megkísérli beküldeni a számlát a NAV-nak. Számlakiállítást követően mindig ellenőrizd, hogy az adatszolgáltatás sikeresen teljesült-e.

Igen, az összekötést követően visszamenőleg is beküldi a Billingód az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat.

Persze. A Billingo Könyvelői fiókján keresztül a NAV bejelentést és az összekötést is intézheti helyetted. Erről ITT írtunk részletesen.

A Billingo ügyfélkapcsolatán kiemelten foglalkozunk a NAV online adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekkel. Ha nem találtál választ a kérdésedre, hívj minket a +36-1/500-9491-es telefonszámon (H-p:10:15:00) vagy írj a hello@billingo.hu-ra. Kollégáink mindenben segítenek.

Oldal tetejére
Erste Power számlacsomag

Kapcsolj be új energiákat a vállalkozásodba

az Erste Power számlacsomaggal!

 • 0 Ft havi számlavezetési díj 18 hónapig
 • 0 Ft elektronikus NAV utalások banki díjmentesek 18 hónapig
 • 0 Ft saját számlák közötti átutalás banki díjmentes és tranzakciós illetékmentes