Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / NAV Online számla regisztráció…
Tippek - 2020.02.07. - 5 p. olvasás

NAV Online számla regisztráció és a Billingo online számlázó összekötésének lépései MAGÁNSZEMÉLYEK részére

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

2020. július 1-től bővítik a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek körét. Online adatszolgáltatásra kötelezett lesz minden adószámos magánszemély és egyéni, ill. katás vállalkozó is, ha más belföldi cég, szervezet, ill. egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély részére számláz. 2021. január 1-től ezt tovább bővítik a magánszemélyek, a külföldi vállalkozások és egyéb külföldi szervezetek számára kiállított számlákra is. Érdemes ezért időben lépni.

NAV Online számla regisztráció és a Billingo online számlázó összekötésének lépései MAGÁNSZEMÉLYEK részére

Ajánlott minél előbb regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe, majd azt összekötni a Billingo online számlózóval is. Így automatizálni lehet az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését. Ehhez készítettünk egy képes összeállítást Bonácz Zsolt adószakértő segítségével MAGÁNSZEMÉLYEK részére.

Ha szervezetként szeretnél regisztrálni, ITT találod a lépéseket.

Az automatizált, online adatszolgáltatáshoz mindenképpen össze kell kötni a Billino számlázó és a NAV Online Számlázó rendszerét. Következzenek a legfontosabb lépések:

Billingo számlázó és a NAV Online Számla rendszer összekötése

0. lépés: Ügyfélkapu regisztráció

A NAV Online Számla oldalára csak meglévő ügyfélkapuval tudsz regisztrálni. Ha még nincs ügyfélkapud (pl. induló vállalkozás esetén), akkor ITT tudsz regisztrálni. 

Ha már van ügyfélkapu regisztrációd, akkor a következő adatokra lesz szükséged:
felhasználónév
jelszó
adószám

1. lépés: Regisztrálj a NAV Online Számla rendszerébe

Az Online Számla rendszer használatához a szervezet képviseletére jogosult magánszemélyként regisztrálnod kell a NAV Online számla rendszerébe. Ha a cég eddig nem volt adatszolgáltatásra kötelezett, akkor valószínűleg eddig senki nem regisztrált a cég képviseletében. 2020. június 30-ig ez azonban kötelező, ha ezt követően a szervezet más belföldi adózó részére is számlázni fog. 

Arról, hogy a regisztrációt ki végezheti el ITT írtunk részletesen.

Regisztrálni a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home honlapon tudsz, a REGISZTRÁCIÓ gombra kattintva. 

=> Ezt követően kattints az ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓI REGISZTRÁCIÓ gombra, majd jelentkezz be az ügyfélkapuba a felhasználóneved és jelszavad megadásával. 

!! Az ÚJ FELHASZNÁLÓ HOZZÁADÁSA LÉTEZŐ REGISZTRÁCIÓHOZ gombra kattintva kollégádat, a könyvelődet vagy az adatszolgáltatással megbízott személyt tudod a rendszerhez adni. 

2. lépés: Töltsd ki az adataidat az ellenőrzéshez

Az ügyfélkapus belépéshez meg kell adnod az adataidat:

=> Adj meg egy felhasználónevet.
=> Adj meg egy jelszót.

A sikeres belépést követően az alábbi ablak jelenik meg. 

=> Add meg az adóazonosító jeledet. (Az adókártyádon található 10 számjegyből álló számsorozat), majd kattints az Ellenőrzés gombra. 

=> Válassz egy felhasználónevet.

=> Ha a rendszer elfogadta a felhasználónevedet, meg kell adnod a regisztráció típusát. Válaszd az EGYÉNI VÁLLALKOZÓ (MAGÁNSZEMÉLY)t! 

=> Add meg a vállalkozás adószámának első 8 számjegyét, és kattints az ADÓZÓI ADATOK ELLENŐRZÉSE gombra.

=> Ha jó adószámot adtál meg, a rendszer automatikusan kitölti a többi adatodat, ezek helyességét ellenőrizd. Itt kell megadnod a felhasználónévhez tartozó jelszót is.

=> Adj meg egy e-mail címet és egy telefonszámot a kapcsolattartáshoz.
A telefonszámot + 36 (körzetszám)(telefonszám) formátumban add meg. 

Ha valamelyik adat nem helyes formátumú, alatti piros színű vonal jelenik meg. Optimális esetben a vonal színe zöld. 


=> Kattints a REGISZTRÁCIÓ gombra. Ezzel el is készült az Elsődleges felhasználó regisztrációja. Így már be lehetne küldeni a kézi számlatömbbel készített számlákat. 

Most jön a lényeg!

Ha a Billingón keresztül szeretnéd teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget, szükséged lesz egy technikai felhasználóra és egy XML kulcsra. Nyugi, nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Mutatom is:

3. lépés: Add hozzá a technikai felhasználót az Online Számla rendszeréhez

A https://onlineszamla.nav.gov.hu/home oldalon kattints a BEJELENTKEZÉS gombra és a korábban megadott felhasználónévvel és jelszóval jelentkezz be a rendszerbe. 

Előfordulhat, hogy újra be kell lépned az Ügyfélkapuba. Ehhez újra meg kell adnod a felhasználónevedet és a jelszavadat.

=> Kattints a FELHASZNÁLÓK menüpontra, majd az ÚJ FELHASZNÁLÓ gombra, és válaszd ki a TECHNIKAI FELHASZNÁLÓ opciót. 

Technikai felhasználó nélkül nem tudsz a NAV-val adatkapcsolatot létrehozni, és az adatszolgáltatást online teljesíteni.

=> Válassz egy jelszót.

=> Az oldal alján pipáld be a SZÁMLÁK KEZELÉSE és SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE boxokat, majd kattints a MENTÉS gombra.

Kész a technikai felhasználód. Jöhet az XML kulcs generálása.

Ennek segítségével tud egymással kommunikálni a Billingo és az Online Számla rendszere. 

4. lépés: Generáld le az összekötéshez szükséges XML kulcsot

=> Az Online Számla rendszeren belül kattints a FELHASZNÁLÓK menüpontra.

=> A megfelelő felhasználó sorában kattints a RÉSZLETEK oszlopban található lefelé mutató háromszögre.

=> Válaszd a KULCSGENERÁLÁS opciót.

Az oldal tetején megtalálod a felhasználónevet, az XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot, ezeket kell a Billingo fiókodban megadnod. Érdemes az adatokat kimásolni egy külön dokumentumba.

Az Online Számla FELHASZNÁLÓK füle alatt két felhasználót fogsz látni, egy elsődleges és egy technikai felhasználót. A Technikai felhasználó melletti kis nyílra kattintva bármikor újra eléred a korábban legenerált kulcsadatokat. 

=> Jelentkezz ki, a nehezén már túl vagyunk.


5. lépés: Kösd össze a Billingót és a NAV Online Számla rendszerét

Mar csak egyetlen utolsó lépés van hátra és kész az automatizált rendszered. 

=> Lépj be a Billingo fiókodba. 

Nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj ITT egyet INGYEN

=> Belépést követően a bal oldali menüből válaszd a BEÁLLÍTÁSOK fület, majd a NAV ONLINE SZÁMLA ÖSSZEKÖTÉS gombot. 


=> Másold át az Online Számla rendszeréből az alábbi adatokat: 

- Technikai felhasználóhoz generált felhasználónevet,
- az általad technikai felhasználóhoz megadott jelszót,
- az XML aláírókulcsot,
- és az XML cserekulcsot.

Ezt követően a Billingo fiókodban egyetlen gombnyomással ellenőrizni tudod az összekötés sikerét. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés