Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Nyílt bankolás ➡️ tényleg sci-…
2019.07.11. - 3 p. olvasás

Nyílt bankolás ➡️ tényleg sci-fi-be illő változások közelegnek?

A nyílt bankolás forradalmi változásokat és komoly pénzügyi előnyöket hozhat az ügyfeleknek. Sokan azonban izgalmas kaland helyett egyelőre megfoghatatlan, futurisztikus fantázia tekintenek rá. Éppen ezért a Billingónál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a jövőt. Eloszlatjuk az aggodalmakat és megmutatjuk, hogyan néznek majd ki a bankolós hétköznapok a szeptemberben induló open banking után. Függöny fel, íme!

nyílt bankolás

Hogyan működik majd a nyílt bankolás a gyakorlatban?

Szeptember 14-től a bankok (az EU PSD2 direktívája alapján) kötelező jelleggel megnyitják majd interfészeiket. Ezzel lényegében egy harmadik fél számára is elérhetővé teszik a számla tulajdonosának nevét, banki egyenlegeit és 90 napra visszamenőleg a banki tranzakciók adatait.

Hogy ettől sokan tartanak az teljesen érthető. Elvégre miért is engednéd meg, hogy anyagi helyzetedbe bárki, bármikor is belelásson? Természetesen komoly pénzügyi előnyökért cserébe, de előtte két dolgot fontos tisztázni.

 • Egyfelől nem láthatja majd akárki a banki adataidat, erre csak a megfelelő licenc birtokában kaphat engedélyt pénzügyi szolgáltató.
 • Másfelől pedig nyugodtan mondhatsz nemet is az open banking-re. Hiszen a bank csak akkor adhat hozzáférést adataidhoz, ha ebbe előzetesen beleegyezel, engedélyt adsz.

Tényleg megéri majd a nyílt bankolás az ügyfeleknek is?

Térjünk is vissza az előnyökre, amelyekkel szemben azért szintén nagy még a bizonytalanság. Az open banking elsődleges célja, hogy az európai pénzügyi piac erősebb, versenyképesebb legyen. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a banki ügyfelek az „adataikért cserébe” tényleg komoly értékek kapnak. Amely révén élénkül a kereslet a pénzügyi szolgáltatások iránt.

Ehhez pedig minden eszközt meg is kapnak a pénzügyi szolgáltatók, akik a tranzakciók és egyenlegek alapján:

 • vonzóbb, a piaci igényekhez jobban passzoló megoldásokat állíthatnak össze,
 • személyre szabott szolgáltatást kínálhatnak az ügyfélnek,
 • segíthetnek a lehető legtöbbet megspórolni a számlatulajdonosnak,
 • gyorsabb és hatékonyabb döntésekben segíthetik az ügyfeleket,
 • rugalmasabb, kényelmesebb szolgáltatást nyújthatnak.

Biztonságos lesz a nyílt bankolás?

Nyilván nem lehet egyértelmű párhuzamot vonni minden egyes fejlesztés között. De gondolj csak bele, hogy a PayPass bankkártyák megjelenése után is leizzadtál azért egy kicsit, mikor az üzletben megkérdezték: „érinthetem, igaz?”. Ma pedig már mindennél természetesebben vágod rá, hogy persze, nyugodtan.

Egy jó adag bizalomra a kezdeti időszakban mindenképpen szükség lesz az open banking indulásakor is. Viszont ennek megalapozásában sokat segít, hogy:

 • a banki adataidat csak olyan pénzügyi szolgáltatók használhatják majd, akik erre engedélyt, licencet kaptak a Magyar Nemzeti Banktól.
 • mint fentebb is említettük, a nyílt bankoláshoz a Te engedélyedre is szükség lesz. Ha ezt nem adod meg egy bizonyos szolgáltatónak, akkor nem látja majd az adataidat.
 • a bankok nem adhatják ki harmadik félnek a számlatulajdonos címét, telefonszámát, e-mail címét és a problémás esetekre vonatkozó infókat (pl. fizetési késedelem) sem.
 • a PSD2 nemcsak versenyképesebb, de biztonságosabb pénzügyi rendszerek kifejlesztését tűzte ki céljául. Így várhatóan a közeljövőben minden eddiginél fejlettebb biztonsági megoldások születhetnek a pénzügyi szektorban.
 • a nyílt bankolást évek óta sikerrel alkalmazzák Európa- és világszerte egyaránt.

Ne maradj le a legjelentősebb újdonságokról!

A jövőben sem akarsz lemaradni a nyílt bankolással és úgy általában a vállalkozásokat érintő legfontosabb újdonságokról, szabályváltozásokról? Akkor kövesd a Billingo blogját, ahol rendszeresen beszámolunk a legfontosabb tudnivalókról! Nemrégiben éppen a kötelező banki adategyeztetéssel és a bankok azonnali fizetési rendszerével foglalkoztunk részletesebben.

Szereted a hatékony és rugalmas megoldásokat? Akkor forradalmasítsd vállalkozásod számlázását a villámgyors és szuper kényelmes Billingóval!

Regisztrálj ingyenes fiókot most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér