Változnak a számlaadat-jelentés szabályai - Te tudod, mi a teendőd?

Adózás, NAV 2020.12.23. - 3 p. olvasás

Alighogy megszoktuk a júliusi számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos változásokat, máris újabbakat tartogat az új év. Pánikra azonban semmi ok, a bejgli sütés és fafaragás sűrű teendői közepette tekintsük át gyorsan, hogy mi vár ránk 2021-től. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az online adatszolgáltatás változásairól, az új NAV XML 3.0-ról és arról, hogy mit kell tenned billingósként.

Jön a NAV XML 3.0 - majdnem minden számlát látni fog a NAV

Már jó ideje tudjuk, hogy a júliusi online adatszolgáltatással kapcsolatos változásokat újabb lépés követi a NAV grandiózus gazdaságfehérítő tervében: a cél, teljesen belelátni a vállalkozások számlázásába.

2021 januárjától két dolog változik

  1. Több számláról kell adatot szolgáltatni (eddig csak a belföldi vállalkozások részére kiállított számlák adatait kellett jelenteni, ezentúl szinte az összes belföldi és külföldi vállalkozásnak és magánszemélynek készített számláról információt kell adni) 

  2. Jön a NAV XML 3.0 (erről mindjárt bővebben is beszélünk)

Milyen adatokra fog rálátni a NAV?

A vállalkozásod MAJDNEM összes: 

  • kimenő számlájára
  • bejövő számlájára

Semmi ördöngősség, mindössze egy új séma, amit az adatok jelentéséhez kell alkalmazni. Lényegében az online számla rendszerbe küldött számlák formátumára utal. Eddig a 2.0-s sémán történt az adatszolgáltatás, amelyet a 3.0 követ.

A váltás oka egyszerű, januártól több adat érkezik a NAV rendszerébe, amelyhez szükség volt a módosításra.

A NAV XML 3.0-ra történő áttérést 2021. március 31-ig kell biztosítani.

A jogalkotók 2021. március 31-ig szankciómentességet adnak

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a számlákat január első munkanapjától, azaz 2021. január 4-től kell beküldeni. Az azonban már jó pár esetben bebizonyosodott, hogy egy ilyen nagy horderejű váltás nem megy mindig zökkenőmentesen, különösen a karácsonyi időszak után. Hogy ne óriási stresszel induljon az év, 2021. március 31-ig a jogalkotók szankciómentességet biztosítanak.

Ez azt jelenti, hogy a NAV nem büntet abban az esetben sem, ha a vállalkozás nem küldi be a magánszemélyek számláit, valamint a külföldi vállalkozásoknak készült bizonylatokat. A mentesség nem vonatkozik a belföldi vállalkozások részére készített számlákra, hiszen azok adatait eddig is jelenteni kellett.

A NAV XML 3.0-ra történő áttérést is 2021. március 31-ig biztosítani.

A Billingo már felkészült

A Billingónál már az utolsó simításokat végezzük, hogy kedvenc számlázód tökéletesen készen álljon a legfrissebb jogszabályoknak megfelelő kiterjesztett adatszolgáltatásra.

Figyeld blogunkat és leveleidet, hamarosan érkezik a pontos átállás időpontja. Addig is biztos lehetsz benne, hogy minden számlád adata a jogszabályoknak megfelelően kerül továbbításra a NAV-nak.

Van-e bármi teendőd Billingósként?

Nincs! Amennyiben automatizáltad Billingo fiókodban az online adatszolgáltatást, hátradőlhetsz, semmilyen további teendőd nincs. Mi mindent intézünk helyetted.

Nyugodtan számlázhatsz az eddig megszokott módon és a Billingo automatikusan továbbítani fogja a szükséges számlaadatokat az adóhatóság felé.

Eddig kézi számlatömböt használtam, de szeretnék számlázó programra váltani és automatizálni a számlaadat-szolgáltatást

Szuper, akkor első lépésként regisztrálj a Billingóba itt >>

Amennyiben még nem rendelkezel Online számla regisztrációval, készítettünk egy útmutatót, ahol részletesen megtalálod a NAV rendszerébe történő regisztráció részleteit és azt, hogy hogyan kötheted össze az adóhatóség platformját Billingo fiókoddal.

Készítettünk erről a egy videót is! >>

Ezután nincs további teendőd, csak élvezd az egyszerű és szuperkényelmes számlázás előnyeit.

Szeretnél még többet megtudni az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021-es változásairól? Bonácz Zsolt segít eligazodni! >>
Bonácz Zsolt segít eligazodni!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top