Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Változnak a számlaadat-jelenté…
NAV - 2020.12.23. - 3 p. olvasás

Változnak a számlaadat-jelentés szabályai - Te tudod, mi a teendőd?

Alighogy megszoktuk a júliusi számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos változásokat, máris újabbakat tartogat az új év. Pánikra azonban semmi ok, a bejgli sütés és fafaragás sűrű teendői közepette tekintsük át gyorsan, hogy mi vár ránk 2021-től. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az online adatszolgáltatás változásairól, az új NAV XML 3.0-ról és arról, hogy mit kell tenned billingósként.

online adatszolgáltatási kötekezettség

Jön a NAV XML 3.0 - majdnem minden számlát látni fog a NAV

Már jó ideje tudjuk, hogy a júliusi online adatszolgáltatással kapcsolatos változásokat újabb lépés követi a NAV grandiózus gazdaságfehérítő tervében: a cél, teljesen belelátni a vállalkozások számlázásába.

2021 januárjától két dolog változik

  1. Több számláról kell adatot szolgáltatni (eddig csak a belföldi vállalkozások részére kiállított számlák adatait kellett jelenteni, ezentúl szinte az összes belföldi és külföldi vállalkozásnak és magánszemélynek készített számláról információt kell adni) 

  2. Jön a NAV XML 3.0 (erről mindjárt bővebben is beszélünk)

Milyen adatokra fog rálátni a NAV?

A vállalkozásod MAJDNEM összes: 

  • kimenő számlájára
  • bejövő számlájára

NAV XML 3.0 - Az meg mi?

Semmi ördöngősség, mindössze egy új séma, amit az adatok jelentéséhez kell alkalmazni. Lényegében az online számla rendszerbe küldött számlák formátumára utal. Eddig a 2.0-s sémán történt az adatszolgáltatás, amelyet a 3.0 követ.

A váltás oka egyszerű, januártól több adat érkezik a NAV rendszerébe, amelyhez szükség volt a módosításra.

A NAV XML 3.0-ra történő áttérést 2021. március 31-ig kell biztosítani.

A jogalkotók 2021. március 31-ig szankciómentességet adnak

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a számlákat január első munkanapjától, azaz 2021. január 4-től kell beküldeni. Az azonban már jó pár esetben bebizonyosodott, hogy egy ilyen nagy horderejű váltás nem megy mindig zökkenőmentesen, különösen a karácsonyi időszak után. Hogy ne óriási stresszel induljon az év, 2021. március 31-ig a jogalkotók szankciómentességet biztosítanak.

Ez azt jelenti, hogy a NAV nem büntet abban az esetben sem, ha a vállalkozás nem küldi be a magánszemélyek számláit, valamint a külföldi vállalkozásoknak készült bizonylatokat. A mentesség nem vonatkozik a belföldi vállalkozások részére készített számlákra, hiszen azok adatait eddig is jelenteni kellett.

A NAV XML 3.0-ra történő áttérést is 2021. március 31-ig biztosítani.

A Billingo már felkészült

A Billingónál már az utolsó simításokat végezzük, hogy kedvenc számlázód tökéletesen készen álljon a legfrissebb jogszabályoknak megfelelő kiterjesztett adatszolgáltatásra.

Figyeld blogunkat és leveleidet, hamarosan érkezik a pontos átállás időpontja. Addig is biztos lehetsz benne, hogy minden számlád adata a jogszabályoknak megfelelően kerül továbbításra a NAV-nak.

Van-e bármi teendőd Billingósként?

Nincs! Amennyiben automatizáltad Billingo fiókodban az online adatszolgáltatást, hátradőlhetsz, semmilyen további teendőd nincs. Mi mindent intézünk helyetted.

Nyugodtan számlázhatsz az eddig megszokott módon és a Billingo automatikusan továbbítani fogja a szükséges számlaadatokat az adóhatóság felé.

Eddig kézi számlatömböt használtam, de szeretnék számlázó programra váltani és automatizálni a számlaadat-szolgáltatást

Szuper, akkor első lépésként regisztrálj a Billingóba itt >>

Amennyiben még nem rendelkezel Online számla regisztrációval, készítettünk egy útmutatót, ahol részletesen megtalálod a NAV rendszerébe történő regisztráció részleteit és azt, hogy hogyan kötheted össze az adóhatóség platformját Billingo fiókoddal.

Készítettünk erről a egy videót is! >>

Ezután nincs további teendőd, csak élvezd az egyszerű és szuperkényelmes számlázás előnyeit.

Szeretnél még többet megtudni az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021-es változásairól? Bonácz Zsolt segít eligazodni! >>
Bonácz Zsolt segít eligazodni!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár