Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / A számla kötelező tartalmi ele…
Egyéb - 2020.03.16. - 7 p. olvasás

A számla kötelező tartalmi elemei: mutatjuk, mire figyelj ☝️ oda feltétlenül 2020-ban!

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Nem vagy biztos benne, milyen adatokat kell kötelezően megadnod , amikor számlát állítasz ki? Hogy milyen szabályok változtak 2020-ban? Fogalmad sincs róla, hogy alá kell-e írnod a kiállított számlát? Vagy van-e különbség a hagyományos és az e-számlák követelményei között? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a számlázással kapcsolatban és adunk néhány tippet, hogy mivel könnyítheted meg vállalkozásod mindennapjait.

Számla kötelező tartalmi elemei

A számla kötelező tartalmai elemeit az ÁFA törvény 169. §-a tartalmazza. Ha nem szeretnéd végigböngészni az előírást, összefoglaljuk most Neked a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

Milyen adatokat kell minden esetben feltüntetni a számlán?

 • a számla kelte
 • a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja
 • a számla kiállítójának neve, címe, adószáma
 • a vevő neve, címe
 • vevő - belföldi adóalany - adószáma (2020. július 1-től)
 • értékesített termék/szolgáltatás megnevezése, mennyisége és nettó egységára (adó nélküli értéke)
 • számla nettó összértéke (adó nélküli értéke)
 • az ÁFA százalékban és összegszerűen is kifejezve

FONTOS VÁLTOZÁS 2020. július 1-től

2018. június 30-át követően kiállított számlán kötelező feltüntetni a vevő adószámát is, ha a vevő belföldi adóalanynak minősül, és az abban felszámított áfa legalább 100 000 Ft. Akár papír alapú, akár elektronikus a számla. Belföldi adóalany az a személy, aki (amely) rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal.

2020. július 1-jétől azonban már minden esetben fel kell tüntetni a számlán a vevő adószámát, ha a számla címzettje belföldi vállalkozás. Akkor is, ha a vevő esetleg alanyi adómentes a számla áfa összege nem éri el a 100.000 forintot. További részletekről itt olvashatsz >>

A számlák további tartalmi elemei – speciális esetekben

 • teljesítési dátum – ezt akkor kell feltüntetni, ha nem azonos a számla keltével
 • pénzforgalmi elszámolás" kifejezés feltüntetése -, ha a számla kiállítójaként pénzforgalmi adózási módot választottál
 • kedvezmény mértéke – abban az esetben, ha az egységár nem tartalmazza
 • "önszámlázás" kifejezés feltüntetése – azokban az esetekben, ha a terméket/szolgáltatást beszerző, vagyis a vevő állítja ki a számlát
 • adómentesség jogcímének egyértelmű megjelölése – ha az értékesített termék/szolgáltatás mentes az adó alól
 • "fordított adózás" kifejezés feltüntetése - fordított áfás számla esetén, vagyis ha a vevő köteles megfizetni az adót
 • új közlekedési eszközre vonatkozó technikai adatok (259. § 25. pont) - EU-n belüli, adó felszámítása nélkül értékesített új közlekedési eszköz esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák" kifejezés feltüntetése - utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetén
 • „különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek" kifejezés feltüntetése - használt ingóság értékesítése esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - műalkotások" kifejezés feltüntetése – műalkotás értékesítése esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek" kifejezés feltüntetése - gyűjteménydarab vagy régiség értékesítése esetén
 • pénzügyi képviselő neve, címe és adószáma – pénzügyi képviselő alkalmazása esetén

Milyen adatok nem kötelezőek, ha számlát állítasz ki?

 • termékek/szolgáltatások statisztikai besorolási száma (VTSZ/TESZOR)
 • fizetési mód
 • fizetési határidő

Ügyfélszolgálatunkra sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban is, hogy a számlákat alá kell-e írni, illetve le kell-e bélyegezni. A válasz: nem kell! Természetesen akkor sincs gond, ha megteszed, de nem szükséges.

Emellett nem szükséges a nyomtatási példányszámnak és példánysorszámának sem szerepelni a számlán. Ahogy annak sem, hogy eredeti vagy másolati példányról van szó.

Számla kötelező tartalmi elemei

Mire figyelj oda a számla kiállításának és teljesítésének dátumánál?

A számla kelte mindig az a dátum, amikor kiállítod a számlát. Fontos, hogy ez szigorú sorszámadás szerint történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Te az utolsó számládat március 2-i keltezéssel állítottad ki, akkor március 3-án nem készíthetsz egy március 1-jei számlát.

A számla kelte azonban nem feltétlenül egyezik meg a teljesítés időpontjával. Sok esetben a teljesítés már korábbi időpontban megtörténik, de a számla csak utólag készül el.

FONTOS: 2020. július 1-jétől a számlát – a korábbi 15 nap helyett - a teljesítést követő legkésőbb 8 napon belül ki kell kiállítanod, ha a számla áfát tartalmaz.

Milyen szabályok vonatkoznak az elektronikus számla (e-számla) kiállítására?

Az elektronikus számla kötelező tartalmai nem térnek el a hagyományos számla kötelező tartalmi elemeitől. A 2020. július 1-jétől életbe lépő változások az e-számlákra is vonatkoznak.

Az elektronikus számlával kapcsolatban az Áfa tv. konkrét követelményeket fogalmaz meg, amelyek a következők:

 • eredet hitelessége (egyértelmű legyen, hogy ki bocsátotta ki)
 • adattartalma sértetlensége (a kiállítást követően az adatok nem módosultak)
 • olvashatóság (az adattartalom utólag bármikor megismerhető)

Az elektronikus számlával szembeni követelmények teljesíthetők úgy is, hogy a számlát időbélyeggel, digitális aláírással látják el.

A Billingóval kiállított számla eleget tesz az említett előírásoknak. Az időbélyeg és a digitális aláírás is automatikusan rákerül a számlára, amikor beállítod, hogy azt elektronikus formában akarod kiállítani.

Elektronikus számla kisokos - minden, amit e-számláról tudni kell >>

Válassz olyan számlázó programot, mely minden elemében megfelel a jogszabályi követelményeknek!

Ha a Billingót használod, akkor biztos lehetsz abban, hogy számláid megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A számlázó programmal kiállított számlákkal ráadásul rengeteg időt spórolsz, hiszen nem kell minden egyes sort újra és újra lekörmölnöd.

A Cégjelző adatbázisnak köszönhetően néhány kattintással, másodpercek alatt kitölthetsz egy számlát. Nem kell azzal bajlódnod, hogy egyesével beírd a vállalkozások nevét, címét, adószámát.

Hogyan spórolhatsz még rengeteg időt a számlázáson Billingóval? >> 

2020. július 1-jétől és 2021. január 1-jétől két lépcsőben bővül az online adatszolgáltatási kötelezettség! Te felkészültél?

A jogszabályváltozások nem csak a számlák kötelező tartalmai elemeit érintik. Minden vállalkozás számára új időszámítás következik 2020. július 1-jétől.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség eddig csak azokat érintette, akik belföldi adóalanyok részére min. 100 000 Ft áfatartalmat elérő, vagy azt meghaladó számlát állítottak ki.

2020. július 1-jétől azonban mindez megváltozik! Két lépcsőben bővítik a beküldendő számlák körét.

 • 2020. július 1-jétől adatszolgáltatási kötelezettség terhel minden belföldi adóalanynak – belföldi vállalkozásnak kiállított számlát, akkor is, ha az nem tartalmaz áfát.
 • 2021. január 1-től pedig minden – így a magánszemélyek részére kiállított – számlát be kell küldeni a NAV-nak.

Ha eddig kézi számlákat állítottál ki, itt az ideje, hogy számlázó programra válts!

Nem csak azért, hogy számláid megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, hanem azért is, hogy megkíméld magadat a felesleges plusz adminisztrációtól.

Sokkal jobban megéri a számlázó program, mint a kézi számlázás! Hogy miért?

 • A kézi számla kiállítása jóval időigényesebb, mint ha számlázó programmal szupergyorsan kitöltöd az adatokat. Ráadásul nem úszod meg az online adatszolgáltatási kötelezettséget akkor sem, ha kézzel számlázol.
 • A kézi számlatömbből kiállított számlákat ugyanis egyesével, manuálisan kell feltöltened a NAV Online Számla webes rendszerén keresztül. Erre 2020. július 1-jétől maximum 4 naptári nap áll rendelkezésre. Ha a számlában felszámított áfa eléri, vagy meghaladja az 500 000 Ft-ot, akkor csak 1 napod van.

Tudtad, hogy az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt magánszemély (egyéni vállalkozó) esetében akár 200 000 Ft mulasztási bírság is kiszabható? Ez cégek esetében akár 500 000 Ft is lehet. Ezért érdemes minden egyes számlánál ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a beküldés

A Billingo online számlázóval viszont teljesen automatizálhatod az adatszolgáltatási kötelezettséget. Sőt, azonnali visszajelzést kapsz a beküldés sikeréről is. Ehhez csupán néhány perces művelettel össze kell kötnöd a Billingó-t az Online Számla rendszerével az Ügyfélkapun keresztül. Itt olvashatsz arról, mit kell tenned magánszemélyként és cég nevében eljárva.

Ettől kezdve a Billingo monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére.

Ha még nem regisztráltál a Billingóba, próbáld ki ingyen Most!  >>

Ne feledd, ha most váltasz Billingóra, be kell jelentened a NAV felé! Mutatjuk, hogyan! >> 


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top