Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / A számla kötelező tartalmi ele…
Egyéb - 2022.01.02. - 5 p. olvasás

A számla kötelező tartalmi elemei: mutatjuk, mire figyelj ☝️ oda feltétlenül 2022-ben!

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Nem vagy biztos benne, milyen adatokat kell kötelezően megadnod , amikor számlát állítasz ki? Fogalmad sincs róla, hogy alá kell-e írnod a kiállított számlát? Vagy van-e különbség a hagyományos és az e-számlák követelményei között? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a számlázással kapcsolatban és adunk néhány tippet, hogy mivel könnyítheted meg vállalkozásod mindennapjait.

Számla kötelező tartalmi elemei

A számla kötelező tartalmai elemeit az ÁFA törvény 169. §-a tartalmazza. Ha nem szeretnéd végigböngészni az előírást, összefoglaljuk most Neked a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

Milyen adatokat kell minden esetben feltüntetni a számlán?

 • a számla kelte
 • a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja
 • a számla kiállítójának neve, címe, adószáma
 • a vevő neve, címe
 • vevő - belföldi adóalany - adószáma 
 • értékesített termék/szolgáltatás megnevezése, mennyisége és nettó egységára (adó nélküli értéke)
 • számla nettó összértéke (adó nélküli értéke)
 • az ÁFA százalékban és összegszerűen is kifejezve


2020. július 1-jétől minden esetben fel kell tüntetni a számlán a vevő adószámát, ha a számla címzettje belföldi vállalkozás. Akkor is, ha a vevő esetleg alanyi adómentes a számla áfa összege nem éri el a 100.000 forintot. További részletekről itt olvashatsz >>

A számlák további tartalmi elemei – speciális esetekben

 • teljesítési dátum – ezt akkor kell feltüntetni, ha nem azonos a számla keltével
 • pénzforgalmi elszámolás" kifejezés feltüntetése -, ha a számla kiállítójaként pénzforgalmi adózási módot választottál
 • kedvezmény mértéke – abban az esetben, ha az egységár nem tartalmazza
 • "önszámlázás" kifejezés feltüntetése – azokban az esetekben, ha a terméket/szolgáltatást beszerző, vagyis a vevő állítja ki a számlát
 • adómentesség jogcímének egyértelmű megjelölése – ha az értékesített termék/szolgáltatás mentes az adó alól
 • "fordított adózás" kifejezés feltüntetése - fordított áfás számla esetén, vagyis ha a vevő köteles megfizetni az adót
 • új közlekedési eszközre vonatkozó technikai adatok (259. § 25. pont) - EU-n belüli, adó felszámítása nélkül értékesített új közlekedési eszköz esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák" kifejezés feltüntetése - utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetén
 • „különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek" kifejezés feltüntetése - használt ingóság értékesítése esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - műalkotások" kifejezés feltüntetése – műalkotás értékesítése esetén
 • "különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek" kifejezés feltüntetése - gyűjteménydarab vagy régiség értékesítése esetén
 • pénzügyi képviselő neve, címe és adószáma – pénzügyi képviselő alkalmazása esetén

Milyen adatok nem kötelezőek, ha számlát állítasz ki?

 • termékek/szolgáltatások statisztikai besorolási száma (VTSZ/TESZOR)
 • fizetési mód
 • fizetési határidő

Ügyfélszolgálatunkra sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban is, hogy a számlákat alá kell-e írni, illetve le kell-e bélyegezni. A válasz: nem kell! Természetesen akkor sincs gond, ha megteszed, de nem szükséges.

Emellett nem szükséges a nyomtatási példányszámnak és példánysorszámának sem szerepelni a számlán. Ahogy annak sem, hogy eredeti vagy másolati példányról van szó.

Számla kötelező tartalmi elemei

Mire figyelj oda a számla kiállításának és teljesítésének dátumánál?

A számla kelte mindig az a dátum, amikor kiállítod a számlát. Fontos, hogy ez szigorú sorszámadás szerint történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Te az utolsó számládat március 2-i keltezéssel állítottad ki, akkor március 3-án nem készíthetsz egy március 1-jei számlát.

A számla kelte azonban nem feltétlenül egyezik meg a teljesítés időpontjával. Sok esetben a teljesítés már korábbi időpontban megtörténik, de a számla csak utólag készül el.

2020. július 1-jétől a számlát – a korábbi 15 nap helyett - a teljesítést követő legkésőbb 8 napon belül ki kell kiállítanod, ha a számla áfát tartalmaz.

Milyen szabályok vonatkoznak az elektronikus számla (e-számla) kiállítására?

Az elektronikus számla kötelező tartalmai nem térnek el a hagyományos számla kötelező tartalmi elemeitől. 

Az elektronikus számlával kapcsolatban az Áfa tv. konkrét követelményeket fogalmaz meg, amelyek a következők:

 • eredet hitelessége (egyértelmű legyen, hogy ki bocsátotta ki)
 • adattartalma sértetlensége (a kiállítást követően az adatok nem módosultak)
 • olvashatóság (az adattartalom utólag bármikor megismerhető)

Az elektronikus számlával szembeni követelmények teljesíthetők úgy is, hogy a számlát időbélyeggel, digitális aláírással látják el.

A Billingóval kiállított számla eleget tesz az említett előírásoknak. Az időbélyeg és a digitális aláírás is automatikusan rákerül a számlára, amikor beállítod, hogy azt elektronikus formában akarod kiállítani.

Elektronikus számla kisokos - minden, amit e-számláról tudni kell >>

Válassz olyan számlázó programot, mely minden elemében megfelel a jogszabályi követelményeknek!

Ha a Billingót használod, akkor biztos lehetsz abban, hogy számláid megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A számlázó programmal kiállított számlákkal ráadásul rengeteg időt spórolsz, hiszen nem kell minden egyes sort újra és újra lekörmölnöd.

A Billingo Céginfó adatbázisnak köszönhetően néhány kattintással, másodpercek alatt kitölthetsz egy számlát. Nem kell azzal bajlódnod, hogy egyesével beírd a vállalkozások nevét, címét, adószámát.

Online adatszolgáltatás teljesen automatikusan

Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 4-e óta terhel minden belföldi adóalanynak és magánszemélynek kiállított számlát.

A Billingo online számlázóval szerencsére teljesen automatizálható ez a folyamat. Sőt, azonnali visszajelzést kapsz a beküldés sikeréről is. Ehhez csupán néhány perces művelettel össze kell kötnöd a Billingót a NAV Online Számla rendszerével, Itt olvashatsz arról, mit kell tenned >>

Ettől kezdve a Billingo monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére.

Ha még nem regisztráltál a Billingóba, próbáld ki ingyen Most!  >>


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér