Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Elektronikus számla kisokos - …
NAV - 2018.05.17. - 3 p. olvasás

Elektronikus számla kisokos - minden, amit az e-számláról tudni kell

E-számlát kaptál, de fogalmad sincs, hogy mihez kezdj vele? Akkor van egy nagyon jó hírünk számodra, ugyanis az elektronikus számlák befogadása sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mint azt elsőre gondolnád. Ezért össze is gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a teendőkről, hitelességről, megőrzésről és előnyökről.

Elektronikus számla megőrzése

E-számlát kaptam, mi is ez pontosan?

Még soha nem kaptál, sőt nem is láttál e-számlát? Akkor először is érdemes villámgyorsan tisztázni, hogy pontosan mivel is állsz szemben. Az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében lényegében egy olyan dokumentum, amelyet elektronikus formában állítanak ki és fogadnak be. Ezen túl tartalmazza a jogszabály által meghatározott adatokat.

A gyakori tévhittel ellentétben tehát a programmal kiállított, de papíron alapon átadott példányok nem számítanak e-számlának. Még annak ellenére sem, hogy azokat elektronikus úton hozták létre.

A gyakori tévhittel ellentétben tehát a programmal kiállított, de papíron alapon átadott példányok nem számítanak e-számlának még annak ellenére sem, hogy azokat elektronikus úton hozták létre.

Hogyan ellenőrizhetem a befogadás előtt az e-számlák hitelességét?

Amikor megkaptad életed első e-számláját, neked is biztosan átfutott a fejeden a kérdés mielőtt nekiestél volna a kontírozásnak. Feltetted magadnak a kérdést, hogy egyáltalán hiteles-e az a dokumentum, ami az e-mail fiókodon keresztül érkezik. Ezt azonban nagyon könnyedén leellenőrizheted, hiszen a hitelesség igazolásához az e-számlán szerepelnie kell:

  • egy digitális aláírásnak: alapvető követelmény, hogy hitelesen azonosítsa a dokumentum aláíróját. Még több infóért katt tovább »
  • egy időbélyegnek: ez lényegében egy digitális dátumbélyegző, amelyet az elektronikus aláírással együtt kell használnia az e-számla kiállítójának. Ezzel igazolja ugyanis, hogy a számla a kiállítás időpontja óta nem változott. További tudnivalók erre »

Hogyan tudom befogadni az e-számlákat?

Nem tudod, hogyan fogj neki, és egyáltalán mire kell odafigyelned az e-számlák befogadásakor? Akkor megnyugtatunk, mert túl sok jogszabályi előírás nem született a témában, vagyis az elektronikus példányok ellenőrzéséhez és feldolgozásához szükséges rendszer kialakítása rád van bízva.

Arra azonban figyelj oda, hogy a digitális formában hitelesített e-számlákat például elektronikus formában is meg kell őrizned. Csak ebben a formában bírnak ugyanis bizonyító erővel egy ellenőrzés során, így ezeket a bizonylatokat mindenképpen archiválnod kell.

A befogadás után hogyan kell megőriznem az e-számlákat?

A kontírozás mellett az e-számlák megőrzése is okozhat némi bizonytalanságot, ha még csak most ismerkedsz az elektronikus bizonylatokkal. Viszont azt, hogy a befogadás és az archiválás után a könyvelőnek, pénzügyesnek miként és milyen formában továbbítod őket, azt szintén te magad döntheted el.

Bevett szokás például, hogy az ügyviteli és adminisztratív folyamatokhoz az e-számlákat kinyomtatják. Ezen túl az átlátható és rendszerezett tároláshoz szükséges plusz adatokkal ellátják, majd újra digitalizálják.

Miért éri meg nekem is befogadni az e-számlákat?

Az e-számlák befogadására és tárolására te magad alakíthatod ki a vállalkozásod igényeihez igazított digitális rendszert. Ezáltal jelentősen átláthatóbbá, gyorsabbá és hatékonyabbá teheted az adminisztrációs és ügyviteli folyamatokat.  Ráadásul minél több ügyfeledtől fogadsz be elektronikus számlákat, annál könnyebb lesz a dolgod, hiszen a papír alapú bizonylatok háttérbe szorulásával:

  • elfelejtheted a bosszantó és helyigényes mappás/dobozos tárolást.
  • villámgyorsan, akár néhány kattintással kikeresheted bármely korábbi példányt,
  • az e-számlák mindig kéznél lesznek, még csak az asztalodtól sem kell felállnod,
  • az elektronikus bizonylatokkal nem kell rohangálnod, bármikor továbbíthatod őket digitális formában a könyvelőnek.

Ugye, hogy az e-számlák befogadása már nem is tűnik annyira ijesztőnek? Ennél már csak úgy spórolhatsz meg több időd a számlázáson, ha te is átállsz az e-számlák küldésére.

Fedezd fel a villámgyors és szuperhatékony Billingo e-számlák előnyeit egy hónapig teljesen ingyen. Regisztrálj egy fiókot most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés