Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Számla teljesítési dátuma, kel…
Egyéb - 2022.03.21. - 6 p. olvasás

Számla teljesítési dátuma, kelte - Hogyan határozd meg a számla időbeli adatait?

Mit jelent a számla kelte? Milyen teljesítési dátumot kell megadnod? Mi a számla fizetés határideje? Bár evidensnek tűnő kérdések, mégis sok esetben helytelenül szerepelnek a számlán. Pedig fontos tényezők mind neked, mint a vevődnek, mind az adóhatóságnak. Lássuk, hogyan kell helyesen kitölteni a dátumokat!

Számla teljesítés dátuma

Mi a számla kelte? 

Az időbeli adatok közül ez a legegyértelműbb. A számla kelte az a nap, amikor kiállítod (elkészíted) a számlát.  

Előfordulhat olyan eset, hogy egy számlát nem állítottál ki határidőben. Mi tehetsz ilyenkor? Adná magát az a megoldás, hogy fogod és visszadátumozod. Erre azonban a jogszabály nem ad lehetőséget. Azt sem teheted meg, hogy a mai napon egy holnapi keltezésű számlát állítasz ki. 

A számla keltének sem a könyvelés, sem az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége. Általában mindkettő a számla teljesítésének időpontját veszi alapul. Ezt mindig az Áfa tv. rendelkezései alapján kell megállapítani. Ha a helytelen dátummal ellátott számlát mégis javítanád, a te megoldásod a sztornózás lesz.

Mi a teljesítés időpontja? 

Fő szabály szerint a teljesítés időpontja az a nap, amikor az ügyletet teljesítetted. Vagyis, amikor a megrendelőd részére elvégezted a munkát, illetve a megrendelt terméke(ke)t leszállítottad stb. 

Az alábbi esetekben a teljesítés időpontját a főszabálytól eltérően kell meghatározni:

 • előlegben foglalt áfát annak tényleges realizálásakor kell elszámolni;
 • részteljesítések kikötése esetén az egyes részteljesítések megvalósulását is teljesítésnek kell tekinteni;
 • hatóság részére nyújtott szolgáltatásnál a díjazást megállapító döntés véglegessé válásának időpontja minősül a teljesítés időpontjának;
 • folyamatos teljesítés esetén speciális rendelkezések irányadóak.

A teljesítés dátumának meghatározása nem mindig egyszerű feladat. Fordulj szakemberhez, ha bonyolultabb ügyletet teljesítesz! Akkor is tedd meg ezt, ha olyan ügyletet teljesítesz, amelyet korábban még nem!

A teljesítés időpontját akkor nem kell a számlán feltüntetni, ha azt a teljesítéssel egyidejűleg bocsátod ki.

Mi az, amit még feltétlen tudnod kell a teljesítés időpontjáról?

 • Számla kiállítása mindig a teljesítéssel van összefüggésben. A számlát az ügylet teljesítéséig kell kiállítani, de legalábbis attól számított észszerű határidőn belül.
 • Az áfa szempontjából igen nagy jelentősége van egy ügylet teljesítési időpontjának, mivel fő szabály alapján az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjában keletkezik az áfafizetési kötelezettség. Azaz az ügyletet terhelő áfát a teljesítés napját magában foglaló bevallási időszakban kell a fizetendő adóként elszámolni.

Az alábbi két esetben az áfafizetési kötelezettség nem a teljesítés időpontjában keletkezik:

a) pénzforgalmi adózás választása esetén;
b) egyszeres könyvvitelt, vagy bevételi nyilvántartást vezető vállalkozás jogosult az áfafizetési kötelezettség halasztására, ha az ellenértéket a vevő pénzben köteles megfizetni.

A b) pontban említett szabály nem kötelezettséget, hanem jogosultságot jelent. Ezzel nem kötelező élni.

A halasztásra jogosult vállalkozás a halasztás lejártát megelőzően is elszámolhatja az ügyletet terhelő áfát.

Ha a vevő az ellenértéket részletekben fizeti meg, akkor a halasztás lejár a részlet megfizetésekor. Emiatt a részletben foglalt áfát ekkor fizetendő adóként el kell számolni.

Ha a vevő az ellenértéket a teljesítéstől számított 45. napig egészben vagy részben nem fizette meg, akkor a meg nem fizetett ellenértékben foglalt áfát is figyelembe kell venni fizetendő adóként. Ezt a teljesítéstől számított 46. napot magában foglaló bevallási időszakban kell megtenni.

2020. július 1-jétől főszabály szerint a számlát – a korábbi 15 nap helyett - a teljesítést követő legkésőbb 8 napon belül ki kell állítanod. Ha a számla áfát tartalmaz, vagy azt kellene tartalmaznia. Azonban bizonyos esetekben speciális rendelkezések irányadóak. Például, ha a vevő készpénzzel fizet, akkor a számlát azonnal ki kell állítani. A speciális rendelkezések 2020. július 1-jétől nem változnak.

A teljesítés időpontja fontos szerepet játszik a devizás számlák esetén is. A devizában kiszámlázott áfát a számlában forintban kifejezve is fel kell tüntetni. Az esetek többségében a teljesítés napján érvényes árfolyam alapján kell meghatározni a forintban feltüntetendő áfa összegét.

Milyen teljesítési dátummal számlázzak folyamatos teljesítés esetén?

Az Áfa tv. 58. §-a határozza meg a folyamos teljesítés fogalmát és a teljesítés időpontjának meghatározására vonatkozó szabályokat.

Milyen esetekben valósul meg folyamatos teljesítés ?

 • lízingbe adsz terméket, vagy vagyoni értékű jogot nyílt végű, vagy operatív lízing keretében;
 • megrendelőddel átalánydíjban állapodtál meg, amely egy adott időszakra vonatkozik, s ennek fejében vállaltad szolgáltatásod nyújtását;
 • megrendelőd előre nem rögzített igényeinek megfelelően teljesíted a szolgáltatásodat, értékesíted a termékeidet. ezen esetekben a neked járó ellenértékét bizonyos időszakra vonatkozóan utólag határozzátok meg;

Főszabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja a teljesítés időpontja.

Azonban bizonyos esetekben más szabályok szerint kell meghatározni a teljesítés időpontját. Mikor? Amennyiben az esedékesség (fizetési határidő) az elszámolási időszak utolsó napját követő, vagy az elszámolási időszak utolsó napját megelőző időpontra esik.

A folyamatos számlázáshoz elengedhetetlen, hogy:

 • tudd, melyik időszakban (pl. naptári hónap) elvégzett teljesítéseidet számlázod; és
 • az esedékesség (fizetési határidő) hová esik az elszámolási időszak utolsó napjához képest.

Ne feledd a 60 napos szabályt! Ha az esedékesség az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy annál későbbi időpont, akkor a teljesítés időpontja a 60. nap.

Minden, amit a fizetési határidőről tudnod kell

A fizetési határidő nem tartozik a számla kötelező tartalmi elemei közé. Vagyis az Áfa tv. nem rendelkezik arról, hogy azt a számlán mindenképpen fel kell tüntetni. Ugyanakkor fontos adat, ha szeretnéd, hogy vevőid határidőben fizessenek.

A fizetési határidőt minden esetben a felek közti megállapodás határozza meg. Ez akár ügyfelenként is eltérő lehet. A tévesen feltüntetett fizetési határidő miatt viszont a vevő gyakran elutasítja a számla befogadását, és azt visszaküldi. Emiatt azt le kell sztornózni, és újra kiállítani a helyes fizetési határidővel. Ez pedig akár hetekkel tolhatja el a számla pénzügyi teljesítését.

A számla kötelező tartalmi elemeiről tudj meg többet itt >> 

Szeretnél biztosra menni, hogy számláid megfelelnek minden tartalmi követelménynek? 
Regisztrálj a Billingóba most!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen esetben kötelező feltüntetni a számlán a teljesítés időpontját?

Abban az esetben, ha a számla kelte nem azonos a teljesítési dátummal. Amennyiben ez egybeesik, nem kötelező a számlán szerepeltetni, könyvelési szempontból azonban ekkor is érdemes.

A fizetési határidőt mindig rá kell írnom a számlára?

Az Áfa tv. szerint a fizetési határidő nem kötelező tartalmi eleme a számlának, ugyanakkor hasznos adat. Időszakos elszámolás esetén például fontos a teljesítési időpont meghatározásánál.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023