Számla teljesítési dátuma, kelte - Hogyan határozd meg a számla időbeli adatait?

Billingo hírek 2022.03.21. - 6 p. olvasás

Mit jelent a számla kelte? Milyen teljesítési dátumot kell megadnod? Mi a számla fizetés határideje? Bár evidensnek tűnő kérdések, mégis sok esetben helytelenül szerepelnek a számlán. Pedig fontos tényezők mind neked, mint a vevődnek, mind az adóhatóságnak. Lássuk, hogyan kell helyesen kitölteni a dátumokat!

Számla teljesítés dátuma

Mi a számla kelte? 

Az időbeli adatok közül ez a legegyértelműbb. A számla kelte az a nap, amikor kiállítod (elkészíted) a számlát.  

Előfordulhat olyan eset, hogy egy számlát nem állítottál ki határidőben. Mi tehetsz ilyenkor? Adná magát az a megoldás, hogy fogod és visszadátumozod. Erre azonban a jogszabály nem ad lehetőséget. Azt sem teheted meg, hogy a mai napon egy holnapi keltezésű számlát állítasz ki. 

A számla keltének sem a könyvelés, sem az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége. Általában mindkettő a számla teljesítésének időpontját veszi alapul. Ezt mindig az Áfa tv. rendelkezései alapján kell megállapítani. Ha a helytelen dátummal ellátott számlát mégis javítanád, a te megoldásod a sztornózás lesz.

Mi a teljesítés időpontja? 

Fő szabály szerint a teljesítés időpontja az a nap, amikor az ügyletet teljesítetted. Vagyis, amikor a megrendelőd részére elvégezted a munkát, illetve a megrendelt terméke(ke)t leszállítottad stb. 

Az alábbi esetekben a teljesítés időpontját a főszabálytól eltérően kell meghatározni:

 • előlegben foglalt áfát annak tényleges realizálásakor kell elszámolni;
 • részteljesítések kikötése esetén az egyes részteljesítések megvalósulását is teljesítésnek kell tekinteni;
 • hatóság részére nyújtott szolgáltatásnál a díjazást megállapító döntés véglegessé válásának időpontja minősül a teljesítés időpontjának;
 • folyamatos teljesítés esetén speciális rendelkezések irányadóak.

A teljesítés dátumának meghatározása nem mindig egyszerű feladat. Fordulj szakemberhez, ha bonyolultabb ügyletet teljesítesz! Akkor is tedd meg ezt, ha olyan ügyletet teljesítesz, amelyet korábban még nem!

A teljesítés időpontját akkor nem kell a számlán feltüntetni, ha azt a teljesítéssel egyidejűleg bocsátod ki.

Mi az, amit még feltétlen tudnod kell a teljesítés időpontjáról?

 • Számla kiállítása mindig a teljesítéssel van összefüggésben. A számlát az ügylet teljesítéséig kell kiállítani, de legalábbis attól számított észszerű határidőn belül.
 • Az áfa szempontjából igen nagy jelentősége van egy ügylet teljesítési időpontjának, mivel fő szabály alapján az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjában keletkezik az áfafizetési kötelezettség. Azaz az ügyletet terhelő áfát a teljesítés napját magában foglaló bevallási időszakban kell a fizetendő adóként elszámolni.

Az alábbi két esetben az áfafizetési kötelezettség nem a teljesítés időpontjában keletkezik:

a) pénzforgalmi adózás választása esetén;
b) egyszeres könyvvitelt, vagy bevételi nyilvántartást vezető vállalkozás jogosult az áfafizetési kötelezettség halasztására, ha az ellenértéket a vevő pénzben köteles megfizetni.

A b) pontban említett szabály nem kötelezettséget, hanem jogosultságot jelent. Ezzel nem kötelező élni.

A halasztásra jogosult vállalkozás a halasztás lejártát megelőzően is elszámolhatja az ügyletet terhelő áfát.

Ha a vevő az ellenértéket részletekben fizeti meg, akkor a halasztás lejár a részlet megfizetésekor. Emiatt a részletben foglalt áfát ekkor fizetendő adóként el kell számolni.

Ha a vevő az ellenértéket a teljesítéstől számított 45. napig egészben vagy részben nem fizette meg, akkor a meg nem fizetett ellenértékben foglalt áfát is figyelembe kell venni fizetendő adóként. Ezt a teljesítéstől számított 46. napot magában foglaló bevallási időszakban kell megtenni.

2020. július 1-jétől főszabály szerint a számlát – a korábbi 15 nap helyett - a teljesítést követő legkésőbb 8 napon belül ki kell állítanod. Ha a számla áfát tartalmaz, vagy azt kellene tartalmaznia. Azonban bizonyos esetekben speciális rendelkezések irányadóak. Például, ha a vevő készpénzzel fizet, akkor a számlát azonnal ki kell állítani. A speciális rendelkezések 2020. július 1-jétől nem változnak.

A teljesítés időpontja fontos szerepet játszik a devizás számlák esetén is. A devizában kiszámlázott áfát a számlában forintban kifejezve is fel kell tüntetni. Az esetek többségében a teljesítés napján érvényes árfolyam alapján kell meghatározni a forintban feltüntetendő áfa összegét.

Milyen teljesítési dátummal számlázzak folyamatos teljesítés esetén?

Az Áfa tv. 58. §-a határozza meg a folyamos teljesítés fogalmát és a teljesítés időpontjának meghatározására vonatkozó szabályokat.

Milyen esetekben valósul meg folyamatos teljesítés ?

 • lízingbe adsz terméket, vagy vagyoni értékű jogot nyílt végű, vagy operatív lízing keretében;
 • megrendelőddel átalánydíjban állapodtál meg, amely egy adott időszakra vonatkozik, s ennek fejében vállaltad szolgáltatásod nyújtását;
 • megrendelőd előre nem rögzített igényeinek megfelelően teljesíted a szolgáltatásodat, értékesíted a termékeidet. ezen esetekben a neked járó ellenértékét bizonyos időszakra vonatkozóan utólag határozzátok meg;

Főszabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja a teljesítés időpontja.

Azonban bizonyos esetekben más szabályok szerint kell meghatározni a teljesítés időpontját. Mikor? Amennyiben az esedékesség (fizetési határidő) az elszámolási időszak utolsó napját követő, vagy az elszámolási időszak utolsó napját megelőző időpontra esik.

A folyamatos számlázáshoz elengedhetetlen, hogy:

 • tudd, melyik időszakban (pl. naptári hónap) elvégzett teljesítéseidet számlázod; és
 • az esedékesség (fizetési határidő) hová esik az elszámolási időszak utolsó napjához képest.

Ne feledd a 60 napos szabályt! Ha az esedékesség az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy annál későbbi időpont, akkor a teljesítés időpontja a 60. nap.

Minden, amit a fizetési határidőről tudnod kell

A fizetési határidő nem tartozik a számla kötelező tartalmi elemei közé. Vagyis az Áfa tv. nem rendelkezik arról, hogy azt a számlán mindenképpen fel kell tüntetni. Ugyanakkor fontos adat, ha szeretnéd, hogy vevőid határidőben fizessenek.

A fizetési határidőt minden esetben a felek közti megállapodás határozza meg. Ez akár ügyfelenként is eltérő lehet. A tévesen feltüntetett fizetési határidő miatt viszont a vevő gyakran elutasítja a számla befogadását, és azt visszaküldi. Emiatt azt le kell sztornózni, és újra kiállítani a helyes fizetési határidővel. Ez pedig akár hetekkel tolhatja el a számla pénzügyi teljesítését.

A számla kötelező tartalmi elemeiről tudj meg többet itt >> 

Szeretnél biztosra menni, hogy számláid megfelelnek minden tartalmi követelménynek? 
Regisztrálj a Billingóba most!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen esetben kötelező feltüntetni a számlán a teljesítés időpontját?

Abban az esetben, ha a számla kelte nem azonos a teljesítési dátummal. Amennyiben ez egybeesik, nem kötelező a számlán szerepeltetni, könyvelési szempontból azonban ekkor is érdemes.

A fizetési határidőt mindig rá kell írnom a számlára?

Az Áfa tv. szerint a fizetési határidő nem kötelező tartalmi eleme a számlának, ugyanakkor hasznos adat. Időszakos elszámolás esetén például fontos a teljesítési időpont meghatározásánál.

Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top