Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Számlázó program váltás év köz…
Tippek - 2015.05.12. - 3 p. olvasás

Számlázó program váltás év közben

Ahogy a balatoni sajtos-tejfölös lángosnak a nyár, úgy a számlázó program váltásának is megvan a jól behatárolható szezonja. A legtöbben az év végére vagy az új év elejére hagyják a számlázó kiválasztását. Pedig a jogszabály engedélyezi, hogy a vállalkozás év közben is bármikor másik programra váltson.

Számlázó program váltás év közben

A mai posztban összeszedtük az év közbeni programváltás előnyeit és azt a néhány apróságot, amelyekre a számlázó váltásakor ügyelni kell.

Miért jobb év közben váltani?

Kevesebb a teendő 3-ból 2 vállalkozás számára az év vége a nagy karácsonyi hajtásról szól. Ilyenkor szinte még az ajándékok beszerzése is problémát okoz (milyen jó, hogy már vannak webáruházak), és nincs idő a következő évre előre gondolkodni. Januárban az újévi fogadalmak és az új tervek, ötletek miatt kerül háttérbe a számlázó kérdése.

Pedig gyakori, hogy a következő évre nagyobb álmokat dédelgetünk, amelyek megvalósításában egy lassú szoftver csak hátráltat. A mindennapi hajtásban viszont talán be sem ugrik, hogy a monoton, unalmas adminisztráción gyorsítani is lehetne.

Az év közepe azonban nyugodtabb, ilyenkor lassabban pörög az élet. A nyári hónapok különösen kényelmesek - kivéve a turizmusban érdekeltek számára. Ilyenkor lenne egy kevés energia átgondolni a most futó rendszereket, mi az amit optimalizálni lehetne, hol lehetne pénzt vagy időt spórolni. A számlázó program éppen egy ilyen terület. A számlázás automatizálásával ugyanis egészen pontosan 0-ra lehet csökkenteni a számlák kiállítására, nyomtatására és kiküldésére fordított időt. 

Van elég idő összehasonlítani a szoftvereket Ha már tudatosult, hogy le szeretnéd váltani a számlázódat, akkor arra a tavaszi-nyári időszak a legalkalmasabb.

Ülj le, akár kollégáiddal együtt és vegyétek sorra, milyen elvárásaitok vannak egy új számlázóval kapcsolatban: Legyen gyors? Legyen fiatalos? Lehessen vele e-számlát is készíteni? Tudja kezelni a költségeket is? A lehető legkevesebb időt vegyen el a napból a használata? Legyen szép a kinyomtatott számla? Az ár vagy az ár/érték arány dominál leginkább?

Ha összegyűjtöttétek a szempontokat, akkor rendezzétek őket fontossági sorrendbe és nézzetek körül a számlázó program piacon. Ez alapján már könnyedén ki lehet választani, melyik program felel meg leginkább az elvárásoknak.

Van idő megtanulni, megszokni az új rendszert

A tavaszi-nyári váltás másik nagy előnye, hogy több idő jut az új program megismerésére. Ilyenkor kényelmesen lehet nézegetni és próbálgatni a funkciókat, tesztelni az újdonságokat. Bár a legjobb, ha annyira egyszerű és logikus a program használata, hogy szinte nem is igényel tanulást.

Mire kell figyelni, ha év közben váltasz számlázó programot?

Ha meghoztad a döntést és év közben szeretnél számlázót váltani, akkor egyszerűen csak kezd el használni az új programot. Két apróságra azonban ügyelj:

Sorszámozás A számlák folytonosságának biztosítása törvényi előírás, ez azonban csak egy adott számlázón belüli szabály. Ha számlázó programot váltasz, akkor az új programból elsőként kiállított számla kötelezően 1-es sorszámot fog kapni. Neked csak arra kell ügyelni, hogy ez a sorszám ne egyezzen meg teljesen a másik programból kiállított számlaformátummal. A legegyszerűbb megoldás, ha a számla előtagját változtatod meg.

NAV bejelentés

A 2014. október 1-e után használt számlázó programot minden esetben be kell jelenteni a NAV felé. Akkor is, ha rendszeresen fogod használni a programot és akkor is, ha próbaként akár csak egyetlen érvényes számlát is kiállítottál belőle. Ez az év közben lecserélt programokra is vonatkozik, az új számlázó programot is be kell jelenteni a NAV-nak, erre 30 nap áll rendelkezésre. Ennek pontos lépéseiről és folyamatáról itt írtunk korábban.

Összegzés

A számlázó program váltása egyáltalán nem ördögtől való gondolat. Év közben kényelmesen, kapkodás nélkül, tudatos és átgondolt döntést hozva lehet megtenni. Ezzel ideális esetben jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, és akár a számlázásra fordított idő és pénz is.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj ingyen!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés