Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Számlázó program váltás év köz…
Tippek - 2015.05.12. - 3 p. olvasás

Számlázó program váltás év közben

Ahogy a balatoni sajtos-tejfölös lángosnak a nyár, úgy a számlázó program váltásának is megvan a jól behatárolható szezonja. A legtöbben az év végére vagy az új év elejére hagyják a számlázó kiválasztását. Pedig a jogszabály engedélyezi, hogy a vállalkozás év közben is bármikor másik programra váltson.

Számlázó program váltás év közben

A mai posztban összeszedtük az év közbeni programváltás előnyeit és azt a néhány apróságot, amelyekre a számlázó váltásakor ügyelni kell.

Számlázó váltás év közben

Miért jobb év közben váltani?

Kevesebb a teendő 3-ból 2 vállalkozás számára az év vége a nagy karácsonyi hajtásról szól. Ilyenkor szinte még az ajándékok beszerzése is problémát okoz (milyen jó, hogy már vannak webáruházak), és nincs idő a következő évre előre gondolkodni. Januárban az újévi fogadalmak és az új tervek, ötletek miatt kerül háttérbe a számlázó kérdése.

Pedig gyakori, hogy a következő évre nagyobb álmokat dédelgetünk, amelyek megvalósításában egy lassú szoftver csak hátráltat. A mindennapi hajtásban viszont talán be sem ugrik, hogy a monoton, unalmas adminisztráción gyorsítani is lehetne.

Az év közepe azonban nyugodtabb, ilyenkor lassabban pörög az élet. A nyári hónapok különösen kényelmesek - kivéve a turizmusban érdekeltek számára. Ilyenkor lenne egy kevés energia átgondolni a most futó rendszereket, mi az amit optimalizálni lehetne, hol lehetne pénzt vagy időt spórolni. A számlázó program éppen egy ilyen terület. A számlázás automatizálásával ugyanis egészen pontosan 0-ra lehet csökkenteni a számlák kiállítására, nyomtatására és kiküldésére fordított időt. De erről írtunk már egyszer korábban itt.

Van elég idő összehasonlítani a szoftvereket Ha már tudatosult, hogy le szeretnéd váltani a számlázódat, akkor arra a tavaszi-nyári időszak a legalkalmasabb.

Ülj le, akár kollégáiddal együtt és vegyétek sorra, milyen elvárásaitok vannak egy új számlázóval kapcsolatban: Legyen gyors? Legyen fiatalos? Lehessen vele e-számlát is készíteni? Tudja kezelni a költségeket is? A lehető legkevesebb időt vegyen el a napból a használata? Legyen szép a kinyomtatott számla? Az ár vagy az ár/érték arány dominál leginkább?

Ha összegyűjtöttétek a szempontokat, akkor rendezzétek őket fontossági sorrendbe és nézzetek körül a számlázó program piacon. Ez alapján már könnyedén ki lehet választani, melyik program felel meg leginkább az elvárásoknak.

Van idő megtanulni, megszokni az új rendszert

A tavaszi-nyári váltás másik nagy előnye, hogy több idő jut az új program megismerésére. Ilyenkor kényelmesen lehet nézegetni és próbálgatni a funkciókat, tesztelni az újdonságokat. Bár a legjobb, ha annyira egyszerű és logikus a program használata, hogy szinte nem is igényel tanulást.

Számlázó váltás év közben

Mire kell figyelni, ha év közben váltasz számlázó programot?

Ha meghoztad a döntést és év közben szeretnél számlázót váltani, akkor egyszerűen csak kezd el használni az új programot. Két apróságra azonban ügyelj:

Sorszámozás A számlák folytonosságának biztosítása törvényi előírás, ez azonban csak egy adott számlázón belüli szabály. Ha számlázó programot váltasz, akkor az új programból elsőként kiállított számla kötelezően 1-es sorszámot fog kapni. Neked csak arra kell ügyelni, hogy ez a sorszám ne egyezzen meg teljesen a másik programból kiállított számlaformátummal. A legegyszerűbb megoldás, ha a számla előtagját változtatod meg.

NAV bejelentés

A 2014. október 1-e után használt számlázó programot minden esetben be kell jelenteni a NAV felé. Akkor is, ha rendszeresen fogod használni a programot és akkor is, ha próbaként akár csak egyetlen érvényes számlát is kiállítottál belőle. Ez az év közben lecserélt programokra is vonatkozik, az új számlázó programot is be kell jelenteni a NAV-nak, erre 30 nap áll rendelkezésre. Ennek pontos lépéseiről és folyamatáról itt írtunk korábban.

Összegzés

A számlázó program váltása egyáltalán nem ördögtől való gondolat. Év közben kényelmesen, kapkodás nélkül, tudatos és átgondolt döntést hozva lehet megtenni. Ezzel ideális esetben jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, és akár a számlázásra fordított idő és pénz is.

Próbáld ki a Billingót 30 napig ingyen, és garantáltan kedvet kapsz a váltáshoz!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár fejlesztés vállalkozás online számlázás Törvény NAV hasznos tippek új funkció e-számla online számlaadat szolgáltatás webáruház nav-bekötés könyvelés adózás KATA adatszolgáltatás kéziszámla marketing bejelentési kötelezettség számlasablon biztonság felhő digitális archiválás kata 2020 e-kereskedelem számlatömb katás vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettség tévhitek kata adózás ügyfélszolgálat kata adatszolgáltatás pénztárgép startup billingo áfa számlázó program váltás online számlázó nav online számla regisztráció fenntarthatóság e-számlázás támogatás Bonácz Zsolt katás vállalkozás adatszolgáltatása kata bejelentés online számla regisztráció online számla és billingo összekötés nav online számla fintech számla felelősségvállalás Webshippy webáruház logisztika díjak elismerés GDPR katás számlázás egyéni vállalkozás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése banki összekötés összekötés Díjbekérő Proforma Számla kiállítása külföldre Külföldi számla kötelező tartalmi elemei Billingo előfizetés Ingyenes Billingo Online pénztárgép interjú e-számlák NAV bekötés ingyen hónapok Billingo ajánlói rendszer Billingo kupon Kedvezmény a számlán bevételi bizonylat online fizetés forbes flow opten minősítés szakértő fullfillment integráció erste PowerBill by Billingo cégjog Farkas Dezső Marketing Gyémánt Díj marketing diamond awards Az Év Honlapja előlegszámla előlegszámla készítése blog adó Instagram