Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Számlázóváltás év közben - 202…
Tippek - 2020.07.21. - 6 p. olvasás

Számlázóváltás év közben - 2020/2021

A számlázó program váltást sokan egy bizonyos dátumhoz, pl. az évkezdéshez kötik, pedig a jelenleg hatályos jogszabály szerint az év bármelyik szakában lehetőség van számlázót váltani. Nem érdemes ugyanakkor elkapkodni a döntés, mert tudatos választással nemcsak egy új szoftvert, de sok szabadidőt, kevesebb adminisztrációs feladatot nyerhetünk és még a zsebünkben is több pénz maradhat. Nézzük, mire kell figyelni, ha számlázó programot szeretnénk váltani.

Számlázóváltás év közben

Számlázó programot váltani tehát bármikor szabad. Sőt, a számlázó programok száma vagy a kézi tömb használata sincs korlátozva. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan akár több programot is használhatsz, pl. a különböző üzletágak miatt. Hosszú távon, a hatékonyság növelése szempontjából viszont talán jobb, ha egy olyan szoftvert választasz, amiben minden számodra fontos funkciót egy helyet megtalálsz. 

Az első és egyik legfontosabb szabály, amit szem előtt kell tartanod, hogy a számlázó programod mindig feleljen meg a NAV hatályos jogszabályainak. A jogszabályok gyakran változnak, pl. legutóbb a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése is július 1-én vált hatályossá. Ezért is fontos, hogy a szoftvered mindig kövesse az aktuális NAV jogszabályokat. 

Mikor váltsak számlázót?

Röviden: bármikor.
Hosszabban: amikor az új rendszer bevezetése a legideálisabb a vállalkozásod tevékenysége szempontjából. 

Válassz olyan időszakot, amikor kicsit lazábbak a napok, bőven van időd megismerni a szoftver funkcióit, elintézni az automatizáláshoz szükséges teendőket és beilleszteni a program adta lehetőségeket a mindennapi rutinba. 

A Billingo online számlázóval például:

  • automatizálhatod a NAV adatszolgáltatást, ehhez össze kell kötnöd a szoftvert a NAV Online Számla rendszerével. 
  • automatizálhatod a rendszeresen előforduló számlák kiállítását- és kiküldését, ehhez is be kell állítanod az ismétlés elvárt idejét,
  • automatizálhatod a számlakiküldést, ehhez össze kell kötnöd a webshopoddal a számlázót, 
  • egyszerre akár több száz vagy ezer számlát is kiállíthatsz, ehhez el kell készítened a tömeges számlakiküldéshez használt mintatáblázatot,
  • automatizálhatod a könyvelési anyag átadását, ehhez meghívót kell küldened a könyvelődnek stb.

Ha kellő időt hagysz az online számlázód megismerésére és a funkciók testre szabására, akkor néhány óra időráfordítást követően akár havi több órát is megspórolhatsz a felesleges adminisztráció minimalizálásával.

Máshol van számlázó előfizetésed? Jóváírjuk a Billingóban a már kifizetett hónapokat!

A Billingo online számlázóval nemcsak élvezetebb és hatékonyabb lesz a számlázásod, de a már meglévő, máshol kifizetett előfizetésed sem ablakon kidobott pénz. Jelezd ügyfélszolgálatunknak és a hátralévő hónapokat Billingo előfizetésedben is jóváírjuk.


Teendők, ha év közben váltasz számlázót

Bármikor is váltasz számlázó programot, fontos szem előtt tartanod, hogy ma már van néhány kötelező teendő, amit nem hagyhatsz ki. 

Töltsd ki pontosan a cégadatokat

Az első érvényes számla kiállításához mindenképpen szükséges, hogy pontosan és hiánytalanul töltsd ki a számlaadatokat. Enélkül nem is fogsz tudni számlát kiállítani, a Billingo rendszere automatikusan figyelmeztet majd a hiányosságokra. 

Érdemes azonnal testre szabni a számlákat is. A Billingóban minden egyes számlatömbhöz egyedi logót és megjegyzést állíthatsz be. Az előfizetéses csomagokban pedig akár 25 különböző számlasablon közül is választhatsz. 

Importáld a meglévő partner- és termékadatokat

Az XLSX fájlba rendezett partner- és termékadataidat a tömeges feltöltés funkcióval pillanatok alatt importálhatod a Billingóba. Így még egyszerűbb és gyorsabb lesz a számlakiállítás.

Állítsd be egyedi előtagokat

Ha év közben váltasz számlázó programot, akkor arra is kell figyelned, hogy az új szoftverből kiállított első számla sorszáma 1 lesz. Ha már számláztál egy másik programból adott évben, akkor már kiállítottál egy 1-es sorszámú számlát, a jogszabály viszont tiltja, hogy a két számla sorszáma azonos legyen. A legegyszerűbb ezért, ha megváltoztatod a számla előtagját. Így minden számla különböző lesz. 

Ugyanez érvényes akkor is, ha pl. több tevékenységi köröd van és mindegyikhez külön számlatömböt használsz. A Billingo Master csomagban ezt felár nélkül megteheted és mindegyikhez egyedi logót, előtagot és megjegyzést is beállíthatsz.

Küldj meghívót a könyvelődnek

 A Billingo kiemelten fontosnak tartja a gyors és hatékony együttműködést a vállalkozás és könyvelője között. Ezért a Könyvelői fiók használata és a könyvelői összekötés is ingyenes mindkét fél részére. Ennek nagy előnye, hogy a könyvelő bármikor, online hozzáférhet a számlákhoz, exportálhatja azokat, így megspórolhatja az adatrögzítésre fordított időt, nem a vállalkozó feladata a könyvelési anyag összegyűjtése és a cégvezetéshez szükséges információk is gyorsabban rendelkezésre állnak.

Jelentsd be a számlázódat a NAV-hoz

Ha akár csak egyetlen érvényes számlát is kiállítasz a választott számlázó programból, kötelező azt a NAV részére bejelenteni. Ez minden számlázó programra és a kézi számlatömbre is vonatkozik. Az első számla kiállításától számítva 30 nap áll rendelkezésre ennek megtételére. 

A legtöbb esetben ezt a könyvelők el szokták intézni. A Könyvelői fiókon keresztül gyorsan és egyszerűen megteheti.

FONTOS: 2021.01.04-től nem kell bejelenteni a NAV felé, ha számlázó programot használsz. A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványt abban az esetben nem kell beadnod, ha 2021.01.04-én vagy később vetted használatba online számlázódat.

Kösd össze a Billingót a NAV Online Számla rendszerével 

2020. július 1. óta kötelező a NAV adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok részére kiállított számlák esetében, 2021. január 1-től ez a magánszemélyek és külföldi partnerek részére kiállított számlákkal bővül majd. Az adatszolgáltatás automatizálásához össze kell kötni a Billingo fiókot a NAV Online Számla rendszerével. Ehhez pontos útmutatót és videós segédletet ITT találsz.

Az összekötést a Könyvelői fiókon keresztül szintén el tudja intézni a könyvelőd. 

A Billingo online számlázó regisztrációja csak néhány perc. A felületet villámgyorsan megszokod majd. A gyors beállításokat követően pedig rengeteg pénzt, időt és bosszúságot spórolhatsz meg.  

Elakadtál? Segítünk!

Válts MOST Billingóra! Regisztrálj ingyen!
Regisztrálok

Gyakran ismételt kérdések

Ha több számlázó programot használok egyszerre, akkor többször kell regisztrálnom az Online Számla rendszébe is?

Nem, a regisztráció adózónként történik. A használt számlázó programokat ugyanakkor minden esetben össze kell kötni a NAV Online Számlával az automatikus adatszolgáltatás érdekében. Ehhez Technikai felhasználót és XML kulcsot kell generálni és beállítani az új számlázó programban.

Okozhat-e gondot a könyvelésben, ha számlázó programot váltok?

Semmilyen problémát nem jelent a váltás. A legtöbb számlázó program, így a Billingo is külön könyvelői hozzáférést biztosít, könyvelőd tehát naprakész információkat kap.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top