Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Számlázóprogram-váltás év közb…
Tippek - 2020.07.21. - 6 p. olvasás

Számlázóprogram-váltás év közben ✅ 2020/2021

A számlázó program váltást sokan egy bizonyos dátumhoz, pl. az évkezdéshez kötik, pedig a jelenleg hatályos jogszabály szerint az év bármelyik szakában lehetőség van számlázót váltani. Nem érdemes ugyanakkor elkapkodni a döntés, mert tudatos választással nemcsak egy új szoftvert, de sok szabadidőt, kevesebb adminisztrációs feladatot nyerhetünk és még a zsebünkben is több pénz maradhat. Nézzük, mire kell figyelni, ha számlázó programot szeretnénk váltani.

Számlázóváltás év közben

Mikor válthatok számlázó programot?

Röviden: bármikor.
Hosszabban: amikor az új rendszer bevezetése a legideálisabb a vállalkozásod tevékenysége szempontjából. 

Miért jobb év közben számlázó programot váltani?

Kevesebb a teendő

3-ból 2 vállalkozás számára az év vége a nagy karácsonyi hajtásról szól. Ilyenkor szinte még az ajándékok beszerzése is problémát okoz (milyen jó, hogy már vannak webáruházak), és nincs idő a következő évre előre gondolkodni. Januárban az újévi fogadalmak és az új tervek, ötletek miatt kerül háttérbe a számlázó kérdése.

Pedig gyakori, hogy a következő évre nagyobb álmokat dédelgetünk, amelyek megvalósításában egy lassú szoftver csak hátráltat. A mindennapi hajtásban viszont talán be sem ugrik, hogy a monoton, unalmas adminisztráción gyorsítani is lehetne.

Az év közepe azonban nyugodtabb, ilyenkor lassabban pörög az élet. A nyári hónapok különösen kényelmesek - kivéve a turizmusban érdekeltek számára. Ilyenkor lenne egy kevés energia átgondolni a most futó rendszereket, mi az amit optimalizálni lehetne, hol lehetne pénzt vagy időt spórolni. A számlázó program éppen egy ilyen terület. A számlázás automatizálásával ugyanis egészen pontosan 0-ra lehet csökkenteni a számlák kiállítására, nyomtatására és kiküldésére fordított időt.

Van elég idő összehasonlítani a szoftvereket

Ha már tudatosult, hogy le szeretnéd váltani a számlázódat, akkor arra a tavaszi-nyári időszak a legalkalmasabb.

Ülj le, akár kollégáiddal együtt és vegyétek sorra, milyen elvárásaitok vannak egy új számlázóval kapcsolatban: Legyen gyors? Legyen fiatalos? Lehessen vele e-számlát is készíteni? Tudja kezelni a költségeket is? A lehető legkevesebb időt vegyen el a napból a használata? Legyen szép a kinyomtatott számla? Az ár vagy az ár/érték arány dominál leginkább?

Ha összegyűjtöttétek a szempontokat, akkor rendezzétek őket fontossági sorrendbe és nézzetek körül a számlázó program piacon. Ez alapján már könnyedén ki lehet választani, melyik program felel meg leginkább az elvárásoknak.

Van idő megtanulni, megszokni az új rendszert

A tavaszi-nyári váltás másik nagy előnye, hogy több idő jut az új program megismerésére. Ilyenkor kényelmesen lehet nézegetni és próbálgatni a funkciókat, tesztelni az újdonságokat. Bár a legjobb, ha annyira egyszerű és logikus a program használata, hogy szinte nem is igényel tanulást.

Máshol van számlázó előfizetésed? Jóváírjuk a Billingóban a már kifizetett hónapokat!

A Billingo online számlázóval nemcsak élvezetebb és hatékonyabb lesz a számlázásod, de a már meglévő, máshol kifizetett előfizetésed sem ablakon kidobott pénz. Jelezd ügyfélszolgálatunknak és a hátralévő hónapokat Billingo előfizetésedben is jóváírjuk.


Miért érdemes Billingóra váltanod?

A Billingo online számlázóval például:

  • automatizálhatod a NAV adatszolgáltatást, ehhez össze kell kötnöd a szoftvert a NAV Online Számla rendszerével. 
  • automatizálhatod a rendszeresen előforduló számlák kiállítását- és kiküldését, ehhez is be kell állítanod az ismétlés elvárt idejét,
  • automatizálhatod a számlakiküldést, ehhez össze kell kötnöd a webshopoddal a számlázót, 
  • egyszerre akár több száz vagy ezer számlát is kiállíthatsz, ehhez el kell készítened a tömeges számlakiküldéshez használt mintatáblázatot,
  • automatizálhatod a könyvelési anyag átadását, ehhez meghívót kell küldened a könyvelődnek stb.

Mik a teendőid, ha számlázót váltasz?

Bármikor is váltasz számlázó programot, fontos szem előtt tartanod, hogy ma már van néhány kötelező teendő, amit nem hagyhatsz ki. 

Töltsd ki pontosan a cégadatokat

Az első érvényes számla kiállításához mindenképpen szükséges, hogy pontosan és hiánytalanul töltsd ki a számlaadatokat. Enélkül nem is fogsz tudni számlát kiállítani, a Billingo rendszere automatikusan figyelmeztet majd a hiányosságokra. 

Érdemes azonnal testre szabni a számlákat is. A Billingóban minden egyes számlatömbhöz egyedi logót és megjegyzést állíthatsz be. Az előfizetéses csomagokban pedig akár 25 különböző számlasablon közül is választhatsz. 

Importáld a meglévő partner- és termékadatokat

Az XLSX fájlba rendezett partner- és termékadataidat a tömeges feltöltés funkcióval pillanatok alatt importálhatod a Billingóba. Így még egyszerűbb és gyorsabb lesz a számlakiállítás.

Állítsd be egyedi előtagokat

Ha év közben váltasz számlázó programot, akkor arra is kell figyelned, hogy az új szoftverből kiállított első számla sorszáma 1 lesz. Ha már számláztál egy másik programból adott évben, akkor már kiállítottál egy 1-es sorszámú számlát, a jogszabály viszont tiltja, hogy a két számla sorszáma azonos legyen. A legegyszerűbb ezért, ha megváltoztatod a számla előtagját. Így minden számla különböző lesz. 

Ugyanez érvényes akkor is, ha pl. több tevékenységi köröd van és mindegyikhez külön számlatömböt használsz. A Billingo Master csomagban ezt felár nélkül megteheted és mindegyikhez egyedi logót, előtagot és megjegyzést is beállíthatsz.

Küldj meghívót a könyvelődnek

 A Billingo kiemelten fontosnak tartja a gyors és hatékony együttműködést a vállalkozás és könyvelője között. Ezért a Könyvelői fiók használata és a könyvelői összekötés is ingyenes mindkét fél részére. Ennek nagy előnye, hogy a könyvelő bármikor, online hozzáférhet a számlákhoz, exportálhatja azokat, így megspórolhatja az adatrögzítésre fordított időt, nem a vállalkozó feladata a könyvelési anyag összegyűjtése és a cégvezetéshez szükséges információk is gyorsabban rendelkezésre állnak.

Be kell jelenteni a NAV-nak, ha számlázó programot váltok?

2021.01.04-től nem kell bejelenteni a NAV felé, ha számlázó programot használsz. A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványt abban az esetben nem kell beadnod, ha 2021.01.04-én vagy később vetted használatba online számlázódat.

Kösd össze a Billingót a NAV Online Számla rendszerével 

2020. július 1. óta kötelező a NAV adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok részére kiállított számlák esetében, 2021. január 4-től ez a magánszemélyek és külföldi partnerek részére kiállított számlákkal bővült. Az adatszolgáltatás automatizálásához össze kell kötni a Billingo fiókot a NAV Online Számla rendszerével. Ehhez pontos útmutatót és videós segédletet ITT találsz.

Az összekötést a Könyvelői fiókon keresztül szintén el tudja intézni a könyvelőd. 

A Billingo online számlázó regisztrációja csak néhány perc. A felületet villámgyorsan megszokod majd. A gyors beállításokat követően pedig rengeteg pénzt, időt és bosszúságot spórolhatsz meg.  

Elakadtál? Segítünk!

Válts MOST Billingóra! Regisztrálj ingyen!
Regisztrálok

Gyakran ismételt kérdések

Ha több számlázó programot használok egyszerre, akkor többször kell regisztrálnom az Online Számla rendszébe is?

Nem, a regisztráció adózónként történik. A használt számlázó programokat ugyanakkor minden esetben össze kell kötni a NAV Online Számlával az automatikus adatszolgáltatás érdekében. Ehhez Technikai felhasználót és XML kulcsot kell generálni és beállítani az új számlázó programban.

Okozhat-e gondot a könyvelésben, ha számlázó programot váltok?

Semmilyen problémát nem jelent a váltás. A legtöbb számlázó program, így a Billingo is külön könyvelői hozzáférést biztosít, könyvelőd tehát naprakész információkat kap.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top