SZJA és HIPA bevallási segédlet a Billingón!

Adózás, NAV 2023.05.02. - 2 p. olvasás

Hamarosan itt az SZJA bevallási és beadási határidő, és május 31-ig a HIPA bevallást is be kell nyújtani átalányadózóként. Ha neked vagy a könyvelődnek nehezen megy a kitöltés, hoztunk egy szakértő által is leokézott segédletet! Figyelem, a tájékoztató anyagok támpontok, a könyvelőt nem helyettesítik!

szja bevallás

eSZJA segédlet

Fontos hangsúlyozni, hogy a segédanyagok nem helyettesítik a könyvelőt, és a speciális esetek kezelését NEM tartalmazzák.

A Fülöp Olga, a Számpatikus által lektorált SZJA segédlet a belépéstől kezdve a kitöltésig minden ponton végigmegy az eSZJA bevalláson belül. Nagy segítséget nyújthat az eSZJA portálon való adóbevallás kitöltéséhez azon átalányadózóknak, akik a 2022-es adóévre vonatkozóan 2023. május 22-ig SZJA bevallás benyújtására kötelesek.

A május 1-jétől elérhető segédlet a portál megnyitásától veszi számba a teendőid, és pontról pontra végig megy a kitöltésen, amelyeket képernyőképekkel támogattunk meg. Konkrét példák is szerepelnek a tájékoztatókban, még a kedvezmények igénybevételének jelölését is megtudhatod. A kitöltés során egyébként az Átalányadó Asszisztens Pluszon belüli SZJA kedvezmény adatokat is figyelembe veheted.

HIPA segédlet

Azon átalányadózók is kapnak segédletet a 22HIPAK bevallás kitöltéséhez, akiknek a 2022-es adóévre vonatkozóan 2023. május 31-ig helyi iparűzési adó bevallást szükséges benyújtaniuk a 2022-re alkalmazható speciális átalányadózói HIPA szabályok szerint, és akik 2023-ra a sávos HIPA megállapítási módot választják.

A HIPA bevallást a NAV-nak küldöd el, az adóhivatal pedig továbbküldi az önkormányzatnak. A fizetendő összeget viszont már nem a NAV-nak kell küldened, hanem egyenesen az önkormányzatnak. Május 31-ig el ne felejtsd megfizetni ezt!

A HIPA segédlet is egy általános áttekintés, a speciális esetek kezelésére ebben az esetben is szükség van könyvelői munkára.

Példákkal szemléltetjük a segédletben, hogy mi a teendő a tavaly katáról átalányadóra tértek esetében, és a 2023-as sávos HIPA választásának jelölését. Arra figyelj, hogy ha nem a sávos rendszer alá lépsz be, akkor a HIPA előleg kiszámítását a normál szabályok szerint kell megtenned - erre pedig nem ad támpontot a segédlet.

A segédletek az Átalányadó Asszisztens Plusz funkcióra jogosultak körében érhetők el az Asszisztensen belül, a határidők alatt találod a megfelelő gombokat, ha bármelyik említett bevallás szerepel a májusi teendőlistádban.. A segédletekben figyelj a kiemelt részekre, fontos tudnivalókat rögzítünk! Könnyed, stresszmentes bevallást kívánunk mindenkinek!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top