Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / SZJA és HIPA bevallási segédle…
Átalányadó - 2023.05.02. - 2 p. olvasás

SZJA és HIPA bevallási segédlet a Billingón!

Hamarosan itt az SZJA bevallási és beadási határidő, és május 31-ig a HIPA bevallást is be kell nyújtani átalányadózóként. Ha neked vagy a könyvelődnek nehezen megy a kitöltés, hoztunk egy szakértő által is leokézott segédletet! Figyelem, a tájékoztató anyagok támpontok, a könyvelőt nem helyettesítik!

szja bevallás

eSZJA segédlet

Fontos hangsúlyozni, hogy a segédanyagok nem helyettesítik a könyvelőt, és a speciális esetek kezelését NEM tartalmazzák.

A Fülöp Olga, a Számpatikus által lektorált SZJA segédlet a belépéstől kezdve a kitöltésig minden ponton végigmegy az eSZJA bevalláson belül. Nagy segítséget nyújthat az eSZJA portálon való adóbevallás kitöltéséhez azon átalányadózóknak, akik a 2022-es adóévre vonatkozóan 2023. május 22-ig SZJA bevallás benyújtására kötelesek.

A május 1-jétől elérhető segédlet a portál megnyitásától veszi számba a teendőid, és pontról pontra végig megy a kitöltésen, amelyeket képernyőképekkel támogattunk meg. Konkrét példák is szerepelnek a tájékoztatókban, még a kedvezmények igénybevételének jelölését is megtudhatod. A kitöltés során egyébként az Átalányadó Asszisztens Pluszon belüli SZJA kedvezmény adatokat is figyelembe veheted.

HIPA segédlet

Azon átalányadózók is kapnak segédletet a 22HIPAK bevallás kitöltéséhez, akiknek a 2022-es adóévre vonatkozóan 2023. május 31-ig helyi iparűzési adó bevallást szükséges benyújtaniuk a 2022-re alkalmazható speciális átalányadózói HIPA szabályok szerint, és akik 2023-ra a sávos HIPA megállapítási módot választják.

A HIPA bevallást a NAV-nak küldöd el, az adóhivatal pedig továbbküldi az önkormányzatnak. A fizetendő összeget viszont már nem a NAV-nak kell küldened, hanem egyenesen az önkormányzatnak. Május 31-ig el ne felejtsd megfizetni ezt!

A HIPA segédlet is egy általános áttekintés, a speciális esetek kezelésére ebben az esetben is szükség van könyvelői munkára.

Példákkal szemléltetjük a segédletben, hogy mi a teendő a tavaly katáról átalányadóra tértek esetében, és a 2023-as sávos HIPA választásának jelölését. Arra figyelj, hogy ha nem a sávos rendszer alá lépsz be, akkor a HIPA előleg kiszámítását a normál szabályok szerint kell megtenned - erre pedig nem ad támpontot a segédlet.

A segédletek az Átalányadó Asszisztens Plusz funkcióra jogosultak körében érhetők el az Asszisztensen belül, a határidők alatt találod a megfelelő gombokat, ha bármelyik említett bevallás szerepel a májusi teendőlistádban.. A segédletekben figyelj a kiemelt részekre, fontos tudnivalókat rögzítünk! Könnyed, stresszmentes bevallást kívánunk mindenkinek!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér