Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Tárgyalástechnikai tippek - ho…
Tippek - 2022.12.10. - 4 p. olvasás

Tárgyalástechnikai tippek - hogyan ülj le a beszerződdel

Ahogy a pénzügy, az értékesítés vagy a gyártás egy külön terület cégen belül, a tárgyalástechnika is egy külön készség. Fejleszteni kell, és folyamatos fókuszt kíván, ha ugyanis nem monitorozod a partnered, jelentős kedvezményektől eshetsz el. Megmutatjuk, hogyan kezdj el egy áralkut, és mik azok a professzionális mankók, amelyekre támaszkodhatsz már jóval a kézfogás előtt.

tárgyalástechnika

A tárgyalás ugyanis nem csak akkor kezdődik, amikor az irodában magatok alá húzzátok a széket, már az sem mindegy, mennyi energiát fektetsz a partnered leinformálására, vagy milyen szóhasználattal élsz a megkereső e-mailben. Südy György, a beszerzés.hu tulajdonosa szédületes tudástárának töredékét teszi most közkinccsé a Billingón keresztül, és már ezek is óriási előnyhöz juttathatnak egy-egy alkunál.

A tudatos tárgyalás részei

Persze minden helyzet más és más. Az emberi tényező kulcskérdés, az egyik legfontosabb pont, hogy tanulj meg olvasni a partnered reakcióiból, megjelenéséből, testbeszédéből, vagy akár a környezetéből. Van, akinek jól megy az ösztönös tárgyalás, de nem mindenki zsigereiben kódolt készségről van szó. Szerencsére viszont tanulható.

Felkészülés a tárgyalásra

Több dimenzió mentén tudsz felkészülni a partnereidből - informálódj, pontosan mely személyek vesznek részt a tárgyaláson, és ők milyen pozícióban vannak.

Nézz utána az illetőknek a közösségi médiában, főként az üzleti célokra használható Linkedin-en, és kicsit elemezd a partnereid. Nézd meg, mit sugároz a fotó, dolgoztak-e versenytársaknál, műszaki beállítottságúak-e. Ezek mind élesebb képet rajzolhatnak eléd, így a tárgyalásra érkezve már tudni fogod, mire számíts.

A kézfogástól az üzletkötésig

A szellemileg igencsak kimerítő felkészülésen túl vagyunk, pedig még csak most jön az igazi megfigyelés!

A kézfogás erősségéből leszűrheted, mennyire határozott a partnered, vagy épp mennyire tolja túl a szorítást. Fontos, hogy nézz a szemébe, és miközben erre figyelsz, az ő reakcióiból is olvass. A szórt fókusz ilyenkor előnyödre válik.

Az úgynevezett small talk és a tárgyalás alatt is figyelheted, kinek milyen a hangulata, például ha rövidebb a szemkontaktus, vagy összefonják a karjukat, akkor nem biztos, hogy jó kedvük van. Nem fekete-fehér ez a történet, hiszen ezer másik oka lehet a testbeszédnek, ezt mérlegelned kell.

Sokatmondó, ha valaki babrál a tollával, nem viszi le a hangsúlyt és egy sor felesleges járulékos cselekvést produkál. A blöffölés jelei is lehetnek ezek, ám személyiségfüggők és nem biztos, hogy valaki emiatt ér az orrához vagy a szeméhez, lehet, épp allergiaszezon gyötri. Hogy különbséget tudj tenni, érdemes beiktatnod 1-2 tréninget még a tárgyalások előtt.

Ha kértél árcsökkentést, hegyezd az érzékeid: hogyan reagáltak rá, lehet-e még feszíteni a húrt, vagy kevésbé lazán vették az első ajánlatod.

Spórolj a Billingóval több százezret évente!
Megnézem a lehetőségeket!

Nagyon fontos a tárgyalás helyszíne, mit sugároz a hely. Sokatmondó, ha rendetlenség van. Ha nem költ az iroda semmi külsőségre, az is sokat elárul a habitusról. Ezekkel a jelekkel azért kell tisztában lenned, mert az árszabást ehhez kalkulálhatod. Ha például a bejárat melletti fal tele van oklevéllel, máris több kedvezményt kérhetsz ettől a jól menő, büszke cégtől. Persze ehhez megfelelő tárgyalási technika birtokában kell lenned.

Ha a helyszín az online térben van, a kamera mindkét félnek mindig legyen bekapcsolva. Ha ez nem lehetséges, akkor vagy ne tárgyalj a beszállítóval, vagy te is kapcsold ki, hogy ne legyen egyoldalú a tárgyalás.

Telefonon tárgyalnál? Állj fel, esetleg sétálgass, hogy a vérkeringésed jobb legyen, így fejben máris jobban tudsz teljesíteni. Állva egyébként is mélyebb az ember hangja, így komolyabb pozícióból indulsz.

Figyeld magad is!

Úgy gondolod, hogy hibátlanul teljesítesz a tárgyalásokon? Ha nem, kérj visszajelzést kollégáidtól, vagy később akár partnereidtől is, hogy mit csinálhattál rosszul. Esetleg vedd fel magad, és nézd vissza a felvételt. Tárgyalás közben magad is monitorozd, tudsz-e tudatosan kérdezni, mit sugárzol magadból, és vajon az alku során mikor vagy helyzetben.

Ki tárgyaljon?

Cégvezetőként biztos vagy abban, hogy te vagy a legjobb tárgyaló partner? A vállalkozások jelentős hányadában a tulajdonos tárgyal a beszállítóval, ami Südy szerint addig nem is ördögtől való dolog, amíg a vezető nem válik önmaga korlátjává. ha nem képzi magát, vagy túlnő rajta a feladat, érdemes kiadnia a tárgyalást a kezéből vagy egy kollégának, vagy kiszervezni egy szakértői cégnek, Südyéket például rendszeresen hívják bértárgylásokra.

Ha a partnered nagyon makacs…

Ebben az esetben is vannak fokozatok. Első körben érdemes pozitívan, kedvesen hozzáállni, szinte kérve a beszállítót az ajánlattételre. Ilyen esetben jók a lelkére ható, alázatot tükröző mondatok, mint a “bízom önben”. Ha ez nem válik be, az asszertivitási skálán rengeteg választható opció van még, a másik véglet például az, ha leváltod a beszerzőt. Fontos, hagyj magadnak mozgásteret ilyenkor is, ne zárd le teljesen az együttműködés lehetőségét, de mondd ki, hogy sajnos nem tudtok megállapodni. A kommunikációd során pedig figyeld a másik fél reakcióit.

Az ilyen helyzetekben sokat számít az önismeret, és ez a szint tréning vagy tárgyalástechnikai képzés nélkül már nehezen megugorható. Az asszertivitást, a konfliktuskezelést lehet fejleszteni és tanulni, ha pedig a lehető legtöbb beszállítódnál vagy ügyfelednél sikert akarsz aratni, a képzések összege számodra nem költség lesz, hanem befektetés.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér