Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Tárgyi adómentesség: a legfont…
Tippek - 2021.06.15. - 4 p. olvasás

Tárgyi adómentesség: a legfontosabb tudnivalók

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Mit jelent a tárgyi adómentesség? Milyen tevékenységek tartoznak ebbe a körbe? Alanyi adómentesként a tárgyi mentes tevékenységek is merítik a 12 milliós alanyi mentes keretet? Mi a helyzet áfás adóalanyok esetében? Fülöp Olga összegyűjtött minden fontos információt, amit érdemes tudnod.

Tárgyi adómentesség

Mi az a tárgyi adómentesség?

Az ÁFA törvény bizonyos tevékenységeket közérdekű vagy speciális jellegükre tekintettel adómentes körbe sorol be. Ez abban különbözik az alanyi mentességtől, hogy ott a teljes adóalany mentes bármilyen tevékenységet is végezzen, itt pedig csak bizonyos tevékenységek mentesítettek az ÁFA alól.

Ha valaki alanyi mentesként ilyen tárgyi mentes tevékenységet végez, akkor az nem is meríti a 12 milliós alanyi mentes keretet sem. Kivétel ez alól az ingatlan bérbeadás, amiről bővebben ebben a cikkünkben már olvashattál. 

Az áfás adóalanyoknál pedig az a szabály, hogyha vegyesen végeznek áfás és mentes tevékenységeket, akkor arányosítást kell végezni azon számlák áfájának levonása tekintetében, amelyek nem kizárólag az áfás tevékenységhez kapcsolódnak (pl. közüzemi számlák, könyvelési díj stb.). Ezt az arányosítást az összbevétel és az áfás tevékenység bevételének arányában göngyölítetten kell elvégezni.

Tárgyi adómentes tevékenységek

Most nézzük is meg, hogy melyek pontosan ezek a tevékenységek!

85.§ - mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel:

- egyetemes postai szolgáltatás (vigyázat az üzleti csomag és a futárszolgálat nem tartozik ide, tehát az áfás!),
- humán-egészségügyi ellátás (járó-fekvőbeteg),
- humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenység,
- anyatej, emberi szövet és vér értékesítése,
- közszolgáltatók által végzett szociális ellátás, gyermek- és ifjúságvédelem, illetve bölcsődei ellátáshoz, népi iparművészethez, sportoláshoz kapcsolódó szolgáltatások,
- óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás,
- nonprofit szervezetek tagdíjai és a tagok részére nyújtott szolgáltatások,
- közszolgálati rádió és televízió médiaszolgáltatásai (kivéve a kereskedelmi tevékenységet, tehát pl. a reklámokat),
- egyéb oktatás/képzés kategóriából az alábbiak:

a) a szakképesítési törvény alapján szervezett szakmai oktatás, képzés, vizsga,
b) felnőttképzési törvényben meghatározott

ba) bejelentés birtokában és jogszabály alapján végzett (csak akkor, ha valamilyen jogszabály írja elő az adott képzést a résztvevő számára, azaz szakági jogi környezetben szabályozott, hogy el kell végeznie az illetőnek; ha a képzés körülményei jogszabályban nincsenek lefektetve, akkor nem lehet mentes, tehát sajnos a sima szabadpiaci bejelentésköteles képzések is maradnak áfásak) vagy

bb) engedély birtokában végzett tevékenység (tehát az akkreditált képzések továbbra is mentesek)

c) nyelvi képzés és vizsga (állami vagy nemzetközileg elismert),
d) tanulmányi és tehetséggondozó verseny.

86.§ - mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel:

- biztosítás,
- hitelközvetítés és -nyújtás,
- különböző pénzügyi szolgáltatások (ezek uniós szinten is mentesek pl. bank költség),
- postai bélyeg, illetékbélyeg,
- szerencsejáték szolgáltatás,
- főszabály szerint használt ingatlan bérbeadása, de választható rá adókötelessé tétel, amitől 5 évig nem térhetünk el (a széf, garázs, parkolóhely és az ingatlanhoz kapcsolódó gép és egyéb berendezés bérbeadása áfás),
- főszabály szerint használt ingatlan értékesítése, de erre is választható áfásság, amitől szintén 5 évig nem lehet eltérni (2 éven belüli új ingatlan és az építési telek áfás)

Ez utóbbi két pont kapcsán kiemelném még, hogy az ingatlanok áfájának levonás tekintetében van egy 240 hónapos, azaz 20 éves figyelési időszak, ami alatt esetlegesen vissza kell korrigálni az előzetesen levont áfát, amennyiben már nem áfásan hasznosítjuk azt.

Illetve ha valakinek van egy alanyi mentes egyéni vállalkozása, és mellette magánszemélyként bérbeadna, akkor köteles ezt az adószámot használni erre is, és a két tevékenység árbevétele együttesen meríti a személyéhez kapcsolódó 12 milliós alanyi mentes keretet. Így előfordulhat, hogy az egyik átlöki a másikat ezen a szinten, és ekkor a vállalkozói tevékenység áfás lesz a továbbiakban, a bérbeadás pedig a főszabály (86.§) alapján tárgyi adómentesen megy tovább.

Az ingatlan bérbeadással részletesen foglalkoztunk ebben az írásban, amiben megtalálod azt is, hogy hogyan kell eljárni ezen speciális esetben számlázás tekintetében.

Reméljük, kisadózóként már használod a Billingo KATA Asszisztenst, ami segít a kereteid figyelésében, hiszen megfelelő beállítást követően mindig naprakészen mutatja az aktuális katás és alanyi mentes keretedet.

Billingo kiegészítés: természetesen átalányadózóknak is segítünk, Átalányadó Asszisztens Plusz kiegészítésünkkel a kata egyszerűségével vezetheted az átalányadózós adminisztrációd, és még a bevallásod is előkészítjük, ha arról van szó. Minden keretedet, fizetendő járulékodat naprakészen figyelhetsz. 

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér